Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

'De beste in twaalf jaar!' - Voorjaarsbeurs blijft groeien Open printvriendelijke pagina
Falco Ebben (Duivenfotografie.nl)  9-3-2007
 

Zeggen dat afgelopen weekend de voorjaarsbeurs heeft plaatsgevonden staat gelijk aan het intrappen van een open deur. Bijna iedere duivenliefhebber had het evenement al in zijn of haar agenda genoteerd.

Het was druk, enorm druk. Zo’n 10.000 duivenliefhebbers hebben de beurs afgelopen weekend bezocht. Het grootste deel van deze mensen kwam op zaterdag. Rond 11 uur zaterdagmiddag heeft organisator Pieter Kos zelfs even getwijfeld om de deuren te sluiten: 'Veiligheid gaat bij mij boven alles. De oppervlakte van de drie hallen die we tot onze beschikking hebben is 8.000 vierkante meter. Met de exposanten en kinderen erbij waren er zaterdagochtend ongeveer 8.000 mensen binnen. Eén persoon per vierkante meter is teveel. Op het moment dat we de deuren wilden sluiten viel het stil. Ook gingen wat mensen hun aangekochte spullen naar de auto brengen, waardoor we geen maatregelen hoefden te nemen. Anders was het één erin, één eruit geweest.'

DOELSTELLING BEHAALD

Twaalf jaar geleden organiseerde Pieter zijn eerste voorjaarsbeurs, toen nog in de Brabanthallen te 's Hertogenbosch. Na de verhuizing naar het Euretco Expocenter in Houten heeft de organisator tal van problemen moeten doorstaan. 'Het dieptepunt was toch wel 2006 toen er vanwege de vogelgriep geen duiven aanwezig mochten zijn,' zegt Pieter.

Toch waren er ook vorig jaar nog zo'n 7.000 bezoekers. Mede dankzij een internationaal forum over de vogelgriep had de organisator goed ingespeeld op de actuele ontwikkelingen. Dat is overigens kenmerkend voor deze succesvolle jonge ondernemer. 'Je kunt alles wel laten zoals het is, maar daar zijn al veel te veel mensen mee nat gegaan. Ik vind dat je altijd met nieuwe dingen bezig moet zijn, je hoeft niet persé altijd nieuwe dingen te doen, maar wél de trends en ontwikkelingen volgen. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met een marktonderzoek,' zegt hij.
Pieter blijft het frappant vinden dat zijn beurs in een dalende markt toch blijft groeien. De laatste jaren, met uitzondering van 2006, steeg het aantal bezoekers telkens met tien procent. Het was de wens van Kos om de 10.000 te overschrijden. Die wens is afgelopen weekend in vervulling gegaan.
Nu zit hij met een luxeprobleem. Het aantal bezoekers voor de zaterdag kan niet meer groeien, de hallen zijn vol. Er is echter nog een vierde hal beschikbaar. 'Toch is de keus om die hal wel of niet te gebruiken niet zo eenvoudig,' legt Pieter uit. 'Dit jaar heb ik geluk gehad dat de vogelgriep mij geen parten heeft gespeeld. Maar dat kan volgend jaar zomaar anders zijn. En wat zijn dan de consequenties? We hebben een nieuwe minister van landbouw, hoe staat zij hiertegenover?

GEWELDIGE SFEER

Op beide dagen heerste er een enorm goede sfeer op de beurs, volgens Kos is dit mede te danken aan het internationale karakter van het evenement.
Ondanks de perikelen rondom de motie van wantrouwen die de kiesmannen hebben ingediend, lijkt dat maar weinig mensen mee te slepen. Er werd her en der wel over gesproken, maar dan met name over de scandaleuze wijze waarop de kiesmannen en de FBCC de zaak hebben aangepakt. De vluchten staan voor de deur en we moeten door, zo was de teneur.

 

Vaak viel de naam van Albert de Jong (voorzitter Afdeling 11/Friesland), hij zou een goede kans maken om de nieuwe voorzitter van de NPO te worden. Volgens velen is hij de juiste man op de juiste plaats.

NIEUWE ONTWIKKELING

De standhouders hadden niets te klagen. Velen hadden voor twee dagen handelswaar meegenomen en waren zaterdag al uitverkocht, als dank en uit waardering kreeg Kos op zondag een geweldige bos bloemen van hen, iets dat hij enorm kon appreciëren.
Wat opviel was dat er weinig hokkenbouwers aanwezig waren. Pieter: ’De Nationale Manifestatie is voor deze ondernemers een betere keus. Het bestellen en kopen van hokken gebeurt toch in het najaar. Nu, zo vlak voor het seizoen, zijn deze mensen veel te druk met plaatsen.’
Er waren liefst vijf stands die een eenhoksrace vertegenwoordigden, zelfs voor een race die in Zuid-Afrika plaatsvindt waren mensen naar Houten afgereisd. Dit is duidelijk een nieuwe ontwikkeling in de duivensport waar blijkbaar een grote behoefte aan is. Liefhebbers die mee willen doen hadden volop de gelegenheid een passende race te vinden. Het prijzengeld in Zuid-Afrika bedraagt zo’n miljoen dollar waarvan er 200.000 voor de winnende duif zijn. Het inschrijfgeld van 1.000 dollar (per duif!) is echter alleen voor de grote portemonnee. In Kroatië kun je al meedoen voor 40,00 Euro per duif, maar voor het prijzengeld (3.500 euro in totaal), hoef je niet mee te doen. Het is puur voor de eer en fun.

PARKEREN

Naast postduiven waren er wederom veel zangvogels te bewonderen. De organisator wil hier meer mee gaan doen en dit naar de zondag verplaatsen.
Ook sierduiven waren dit jaar aanwezig. De standhouders die deze mee hadden genomen hadden niets te koop, het was puur ter promotie. Wellicht is het een idee om ons eens op een sierduivenbeurs te begeven?
Was er dan niets negatief aan de voorjaarsbeurs? Nee, eigenlijk niet. Alleen de parkeergelegenheid is voor verbetering vatbaar. Zelf probeerde ik mijn auto in eerste instantie in een weiland te parkeren. Maar zelfs daar was geen plaats. Toen ik op een gegeven moment een vrij hoekje vond zat ik vast. Tijdens mijn verwoedde pogingen om mijn auto te bevrijden raakte een toevallige voorbijganger besmeurd met modder. Dat was toch wel gęnant. Volgens Pieter wordt het parkeerprobleem in de toekomst niet minder, mogelijk nog groter. "Het is kiezen of delen. Het parkeren is gratis. Bovendien is het niet mijn zaak, maar een zaak van de exploitant van de hallen. Hij heeft voldoende mogelijkheden om de parkeerruimte beter te benutten."

Tekst en foto’s:
Falco Ebben

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Will & Falco Ebben

M. van Ginkel

Comb. Verweij-de Haan

Combinatie Bruggeman

De Marathonvliegers

Familie Huizer

Huub Hermans

Nico Haesen

Dick-Jan & Stephan Göbel

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Nico Jan Koenders

Theo de Kruijk

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Postduivenveiling.com

Ad Schaerlaeckens

Duindam Klimaatadvies

Gezondere duiven door gezond licht!

Duivenverkoop, gratis adverteren