Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

'Soap' tussen Putten en Noordwolde… Open printvriendelijke pagina
Wim Pol  21-3-2009
 

Wat een enerverende dag toch! Wie had dat ooit kunnen bedenken toen wij -mijn vrouw en ik- een dezer dagen een tripje maakten naar Noordwolde. Voor een aantal gekregen jonge duiven van een puike liefhebber, doe je al wat nietwaar?

Noordwolde, een gezellig dorp ietwat dromerig en nipt aangehurkt tegen het Friese land! Rond de klok van half elf vertrokken we uit Putten. Na een goede reis kwamen we in Noordwolde aan. Alles verliep volgens plan. Na hartelijk welkom te zijn geheten door Jaap Bakker en zijn vrouw Grietje gingen we de schuur in en vriend Jaap had alles keurig netjes klaar staan. Ik heb er zelfs negen voor je, zei hij triomfantelijk. Die Jaap toch! Erg goed van hem natuurlijk!

De jonge duiven allemaal stuk voor stuk bekeken en het spul zag er gezond uit. “Voel ze goed aan de tand”, en als er een knappe bij zit, krijg je pas de afstamming! De duifjes werden in mijn mandje gezet. Buiten zei Jaap nog, laten we de duiven meteen maar in de auto zetten. Ik vond het beter de duiven nog  even lekker in het zonnetje te zetten...

Na gezellig koffiedrinken en t keuvelen over van alles en nog wat, werd rond de klok van twee vertrokken. Voordien werd nog snel van een langs de deur komende groenteman uit de polder een zak aardappelen gekocht voor een paar luttele euro’s. Jaap en Grietje zwaaiden ons joviaal en hartelijk uit op de terugreis naar Putten. Het kwam allemaal goed uit, want Grietje moest thuis nog even aan het werk Ik ken dat, zo zijn vrouwen nu eenmaal!

Tot Havelte ging alles voorspoedig. De drukte in het het verkeer viel erg mee. Op een gegeven moment -na circa 30 km- ter hoogte van Havelte zeg ik tegen mijn vrouw: “Verrek heb ik mijn duiven wel?” Nee, dus! Mijn Oude Fiat als een razende gekeerd en terug naar Noordwolde. Mijn vrouw zakte, met een gezicht dat verdacht veel leek op een fikse onweersbui en een tikkeltje chagrijnig onder uit in de stoel en bromde hoe ik in vredesnaam zo dom en stom kon zijn! Ik kon er weinig tegen in brengen!

Terug in Noordwolde bij Jaap Bakker geen kip thuis. Jaap weg, Grietje weg en duiven weg! Wel vijf keer alles doorzocht (de achterpoort was gelukkig open) de schuur, garage en alle duivenhokken, maar geen mandje met jonge duiven. Er zat niets anders op dan te wachten. Maar liefst anderhalf uur hebben we gestaan voor de prachtige woning van Jaap een Grietje Bakker aan de Ds. Reitsmastraat.

Zo nu en en dan zag je buren door het raam gluren om te kijken wat voor “vreemd”volk nu in de straat was neergestreken. Je weet het maar nooit tegen woordig! Tergend langzaam verstreek de tijd. En inmiddels hadden we besloten maar terug te rijden naar Putten. Dik over de honderd kilometer overigens.

Ondertussen had Grietje manlief Jaap in huis gealarmeerd dat mijn duiven nog buiten in de mand op de bank stonden. Jaap Bakker bedacht zich geen moment, pakte zijn autosleutels en zette de achtervolging in op mijn blauwgrijze Fiat. Dat lukte natuurlijk nooit, want daar zat bijna tien minuten tussen. Maar wat het geheel nog erger maakte, dat Jaap op zijn pantoffels wegrende en zonder mobiel, portemonnee, rijbewijs en een cent!

Ik was natuurlijk in geen velden of wegen meer te bekennen. Tot Zwolle loerde Jaap naar elke blauwgrijze Fiat. Op een gegeven moment besloot Bakker dan maar door te tuffen naar Putten. Maar dat ging ook hartstikke fout, want de beste man zag de afslag Putten ter hoogte van Harderwijk over het hoofd en kwam uiteindelijk in Amersfoort terecht! Aan een politiecontrole ontsnapte hij, toen een wagen voor hem moest stoppen en hij mocht doorrijden. Via allerlei omzwervingen kwam hij uiteindelijk in Putten terecht, waar hij tot zijn schrik zag dat zijn benzinetank zo goed als leeg was. Aan Westkant van Putten belde hij aan en vroeg of ze mij kenden. Dat was niet het geval, maar hij werd uitgenodigd om binnen te komen, kreeg een lekkere kop thee en een bonbon. Daar werd gekeken waar de Sophialaan was. Daar aangekomen stond hij als een kat in en vreemd pakhuis te kijken. Mijn buurvrouw nodigde Bakker in huis. De duiven werden in de keuken gezet en onze vriend Jaap werd door de familie van de Ridder van alle gemakken voorzien.

Intussen kregen mijn vrouw en ik ter hoogte van Staphorst een telefoontje van mijn jongste zoon uit Putten, wat er toch in vredesnaam allemaal aan de hand was. Grietje Bakker uit Noordwolde had op het allerlaatste moment stoffer en dweil ingeruild voor een bezoekje aan Meppel om daar met haar jongste dochter te gaan winkelen… Toen die laat in de middag weer thuis kwam, nog steeds geen manlief! Zij maakte zich natuurlijk best en terecht ongerust! Via haar zoon in Noordwolde, die weer vanuit Putten was gebeld door zijn vader, bracht deze moeder Grietje op de hoogte.

Ondertussen gingen mijn vrouw en ik nog even aan bij onze oudste dochter in Elburg om daar twee oude duiven af te leveren. Ook zij waren inmiddels op de hoogte van deze soap! Tegen zessen waren mijn vrouw en ik weer terug in Putten. Jaap Bakker was inmiddels weer op weg naar huis. Mijn beste buurman had gelukkig nog een tankje van 20 liter benzine in de garage staan. Om kwart was mijn beste vriend na een lange en enerverende dag weer thuis bij vrouw en kinderen! Als je voor negen jonge duiven -door een domme zet van mij- helemaal naar Amersfoort rijdt en terug via Putten weer naar Noordwolde en hier en daar best wat onrust teweegbrengt, ben je voor mij niet alleen een goede liefhebber, maar ook man met een groot hart! Jaap Bakker, een echte kanjer!

Wim Pol

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Aad Beerendonk

Johan Hamstra

Fondunie 2000

IFC Hoogerheide

J. Doldersum & Zn

Familie Huizer

Comb. Verweij-de Haan

A. Engelen

Combinatie Bruggeman

Hans de Ruig

Comb. Gerritsen

Marcel van Zanden

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Postduivenveiling.com

Ad Schaerlaeckens

Duivenverkoop, gratis adverteren

Duindam Klimaatadvies

Gezondere duiven door gezond licht!