Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De 'Terugkeerwil'... Open printvriendelijke pagina
Rob van Hove  3-1-2010
 

Het is eigenlijk heel bijzonder, dat de duif terugkeert na zijn trainingsrondje. Niemand, die ‘m dit verplicht. Dat kun je niet van alle dieren zeggen. Honden en katten doen het, maar een parkietje…Of het marmotje van de kinderen…?  Ik weet het niet, maar met een beetje dierenkennis zou je zeggen, elk dier komt terug naar zijn drinkplaats. Voor het dagelijks diner, lunch, ontbijt ligt dit anders. Voor de natuurdieren staat de zogenaamde gedekte tafel overal en nergens. Alleen, huisdieren vinden hun natje en droogje op dezelfde keukenplek. En, blijkbaar zijn onze duiven ook verworden tot ’n huisdier. Want ze vinden – net als hond en kat –  het graantje, watertje ook op een en dezelfde plek.

Dus, als je zo kijkt dan is het vrij goed te begrijpen. Waarom  die pluizenbolletjes van ons terugkomen.

Ben ik nu klaar? Hmm… Nee! Want, wanneer ik me voorstel dat een duif in Bordeaux los komt. Ik bedoel, hij is daar gebracht en losgelaten. Dan is er niet sprake van een routinezaak. Dagelijks uitlaten, binnenhalen, voeren en drinken. Dat is pas een gewoonte. Al vanaf pieper. Dus, is het logisch om te verwachten, dat mijn Bordeauxduif naar Leiden wil komen. Of die het haalt: ja of nee. Is een ander onderwerp.

Gewoonte tot kunst…

Het zou goed beschouwd, veel begrijpelijker zijn dat de duif in verwarring raakt. Maar dat gebeurt niet. Uitzonderingen daargelaten. De dagelijkse routine is nu eenmaal doorbroken. En als duivenmelker weet je: niet vandaag dit en morgen iets anders. Wij, hebben het gewoonteleven, ongeveer tot een kunst verheven. Er is dus iets vreemd zinnigs aan de hand.

Ik heb het idee dat ik het weet waarom mijn en jouw duif. Vanaf een vreemde losplaats naar zijn dagelijkse drink- en eetplek terugvliegt. Het is de terugkeerwil van onze geliefde duiven, die ze van losplaats naar huis brengt. Je kunt ook zeggen: het is de wil van de duivennatuur, die de fysieke duif meesjouwt. Zelfs tot aan mijn achterplaatsje. Alwaar de eet- en waterplaats er vol en schoon bij staan.  Maar waar is die zogeheten natuurwil dan te vinden? Ik kan er lang en kort over vertellen. Ik denk, dat je kiest voor de korte…

Microscoop?

De terugkeerwil bij postduiven vind je niet in een zintuig. Die vind je niet in het fysieke lichaam van de duif. Ik heb het gevoel dat je het moet zoeken in het bloed (!) Nee, geen stofje. Nee, niet gaan zoeken met een microscoop onder je ogen. De terugkeerwil  is niet meetbaar of weegbaar. De wil om terug te keren naar de vaste drink- en voederplaats. Die vindt zijn aangrijpingspunt in de lucht- en vloeistofcirculatie van de duif. Dat is in het kort het verhaal. Niet meetbaar. Maar wel voel- en voorstelbaar. Maar hoe…?

Bewegingszin

Wij, mensen zijn toegerust met een zintuig, die ik de bewegingszin noem. Met dit zintuig kun je de terugkeerwil voelen. Tip! Tover jezelf om tot helder voelende melker!  Het is niet moeilijk te leren. Wanneer ik je vertel, dat er vloeistoffen door je lijf stromen. Wat zeg je dan? ‘Logisch. Snap ik. Vertel mij iets nieuws.’ Zoiets, toch? Met een beetje goede wil, kun je dit stromen ook voelen. Je kunt de proef op de som nemen. Door snel achtereen rondjes te lopen. Net als vroeger…op het schoolplein. Je weet nog wel. Met z’n allen in een kring staan en hollen. Sowieso, zie je de bewegingszin gemakkelijker bij jonge kinderen aanwezig. Ze zijn voortdurend bezig met het oefenen van dit wonderlijke zintuig. 

Als het goed is dan zijn wij ouderen uitgeoefend. De bewegingszin is volwassen. Maar dat weerhoudt je niet om het voor deze keer opnieuw aan te zwengelen. Onder normale omstandigheden voel je niet de vloeistofbewegingen. Dat zou het lastig maken, wanneer je bijvoorbeeld wilt rusten. De mensennatuur versluiert op geniale wijze, de bewegingen die de vloeistoffen maken in ons vatenstelsel. Nogmaals, wees er blij mee, dat het zo werkt. Want, we zijn immers geen duif. Die is juist gebaat bij een niet toegedekte bewegingsfunctie. Ik kan ook zeggen: de duif is beweging!

Waarschuwing

Wie in zijn enthousiasme rondjes gaat draaien. En daarna omvalt. Die moet niet kwaad worden. Het is eerder een teken, dat je bewegingszin goed werkt. Die wil dat je stopt met ronddraaien. Ik hoop alleen niet zo goed, dat je iets kapot valt of erger.

Beknopt

Je kunt spreken van het ontbreken van een bewegingszintuig bij duiven. Zouden ze dit wel hebben, dan konden ze niet vliegen. Een duif is één met de luchtcirculatie, die in- en uit ‘m stroomt. Wij, mensen voelen heel goed het verschil tussen in- en uitstromen van lucht. Vleugels en staart zijn de ‘roeispanen en roer’ van de duif.  Het is om vooruit te komen en (bij) te sturen.

Vooruitblik

Ik heb getracht een verklaring te vinden voor het terugkeren van de duif naar zijn vaste drink- en voederplaats. De verklaring is nog niet volledig. Het ontbreekt nog aan een uiterlijke oorzaak, waardoor een duif zijn vleugels, staart en snavel naar huis gericht weet te houden. Het vermoeden is dat de oorzaak gevonden moet worden in het bestaan van een “luchtwegen netwerk.” Het kan wel eens zo zijn dat onze gevleugelde vrienden over hele goede reukzintuig beschikken. Dat ze ragfijn weten te onderscheiden hoe een noorder- of een westenwind riekt. 

Tot volgende week?

Rob van Hove

PS. Voor wie de behoefte voelt om een heldervoelende te worden. Zou ik willen aanraden: bezint, eer ge eraan begint. Het afbouwen van de zogeheten bewegingszin, want dat doe je als je regelmatig kleine oefenrondjes gaat draaien kan er toe leiden dat je enigszins moeite krijgt met het naleven van een gewoonteleven. Ik weet dat de mens met een opmerkelijk gevoel voor bewegingen een afkeer heeft voor alles wat met routine samenhangt. En we weten dat dit voor duiven nu juist zo belangrijk zijn.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Will & Falco Ebben

Gertjan Knoop

De Marathonvliegers

Super Fondclub G.O.U.

Nico Haesen

Combinatie Lokhorst

Van Elsacker-Jepsen

A. Engelen

Gert Jan Beute Duivenproducten

Hans de Ruig

Van Hoeck-Noel

Aad Beerendonk

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Duindam Klimaatadvies

Gezondere duiven door gezond licht!

Duivenverkoop, gratis adverteren

Ad Schaerlaeckens

Postduivenveiling.com