Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. Open printvriendelijke pagina
Willem Mulder.  25-3-2016
 

Als je de naam boven dit artikel leest, denk je natuurlijk direct: ach dat is toch weer eentje uit de oude doos. Dat gaat zeker weer over het kruisen van papegaaien met duiven die dat naar de weg kunnen vragen. Hahahaha…

Maar nee, dat is niet het geval. Het komt nog niet eens in de buurt. Het artikel gaat een hele andere kant op als je zou verwachten. Diegenen die zo bevoorrecht waren eens in een tropenland op vakantie te zijn geweest, hebben daar wellicht de mooiste papegaaien in de vrije natuur rond zien vliegen. Een geweldig gezicht is dat. Ze eten met name noten en vruchten van de bomen en die zijn daar in overvloed.

Giftige stoffen.
Een aantal van die zaden bevatten ook giftige stoffen. De cyanideconcentraties in o.a. amandelen zijn bedoeld als bescherming van de plant tegen vraat. Papegaaien zoals de groenvleugel , geelvleugel en blauwkop ara´s eten juist veel zaden omdat zij in staat zijn de harde noten te kunnen kraken. In tijden van schaarste van ander voedsel krijgen ze er veel van binnen. Van de cyanide ( blauwzuur) krijgen ze maagpijn en daarom gaan ze op zoek naar een “natuurlijk medicijn”  om dit te neutraliseren. Als ze die giftige stoffen (toxines) niet kwijtraken, worden ze er uiteindelijk door vergiftigd. Dat is niet zo mooi.

Maar wat heeft de natuur daarop gevonden? Ara´s in landen als Peru hebben midden in de oerwouden plaatsen gevonden, waar ze geregeld naar toe gaan. Het zijn een soort van kleiwanden die door erosie zijn blootgelegd.  De papegaaien maken er dankbaar gebruik van. Ze eten die klei op om zo de gifstoffen van zaden te neutraliseren.  


 
De kleiwanden bevatten ook noodzakelijke mineralen en sporenelementen. De natuur heeft zelf de oplossing voor het gezond houden van de papegaaien.

En hoe zit dat bij de duiven?
Ook bij duiven ontstaan toxines uit de voeding en kan er blauwzuur ontstaan als de voeding niet uitgebalanceerd is. Een voorbeeld is b.v. kardi. Sommige mengelingen bevatten wel 20 tot 25% . De duif krijgt dan een te grote hoeveelheid blauwzuur binnen. Het is dus belangrijk rekening te houden met het samenstellen van het voer. 

Papegaaien wijzen de weg.
Wij hebben te maken met bespoten granen en ook met zaden die blauwzuur bevatten. De natuur is veelzijdig en heeft zelf wel een oplossing. Ook voor onze duiven! Enkele voorbeelden zijn b.v. Limburgse klei of leem, heelaarde, koolstof, laagveen en pyriet.  Deze producten hebben allemaal een ontgiftende werking van de lever, maag – darmkanaal, alvleesklier en milt.  Daarnaast bevatten ze veel essentiële mineralen en sporenelementen. Als we er op de juiste wijze gebruik van maken, zal dat de natuurlijk gezondheid bevorderen.

Leemsoorten.
Er zijn verschillende soorten leem of “lössgronden”.  De groene leem of kleigrond heeft een neutraliserende werking. Bacteriën kunnen daarin niet vermenigvuldigen en worden zo onschadelijk gemaakt. Ze worden geabsorbeerd en afgevoerd uit het lichaam. Deze leemsoort heeft een sterke, reinigende werking. De bruine leem bevat juist veel mineralen. Groene leem bevat echter ook veel  aluminiumoxide, mineralen zoals calcium en fosfor. Verder bevat het enzymen, sporenelementen, chloor, cobalt, ijzeroxide, kalium, magnesiumoxide, mangaan, natrium, silicium (kiezelzuur), zink en zwavel. Groene klei en ook pyriet verhoogt de rode bloedlichaampjes en dus het zuurstoftransport. Reden genoeg er eens meer bij stil te staan.
 
Teveel is echter nooit goed.
Want wat gebeurt er dan? Dan kan de darm verstopt raken en de slijmlaag van de darm vermindert. We noemen dat een verminderde membraamwerking. Daardoor worden b.v. de eiwitten minder goed opgenomen en dat kun je ruiken in de vorm van een ammoniakgeur in de mest. Ook de stoffen die de witte bloedlichaampjes aansturen verminderen, wat weer een invloed heeft op het immuunsysteem.
 
Roodsteen.
Roodsteem is een onderdeel in een grit- of mineraalmengeling. Roodsteen is eigenlijk gebakken, ijzerhoudende klei. Als duiven ineens veel roodsteen gaan eten, is er altijd wat aan de hand. Doen ze dat na de rui, dan kan het zo zijn, dat de duiven het zwaar hebben gehad om de rui tot een goed einde te brengen. Ze spreken dan ook hun lichaamsvetten aan. In deze vetten zijn altijd gifstoffen opgeslagen. Als die in het lichaam komen, vergiftigt de duif zichzelf. Via het roodsteen worden deze gifstoffen afgevoerd met de mest. Het is dan verstandig om een paar dagen elektrolyten te geven omdat de minerale zouten vocht vasthouden en de duif dan niet uitdroogt. Verder enkele keren per week een multivitaminen toevoegen aan het voer. Geef de duif dan een goed voer. Daarna is het meestal weer over en is het overdreven roodsteen eten ook voorbij.
 
Het gebeurt ook in het vliegseizoen dat duiven ineens veel roodsteen eten. Het kan dus een tekort zijn, waardoor ze de lichaamsvetten ( waarin giftige stoffen zijn opgeslagen) aanspreken. De oorzaak kan ook een te veel aan “goed voer”  zijn. Als duiven vooral gepelde zonnepitten, kardi, hennep, snoepzaden etc. eten, is er sprake van te hoogwaardig voer. De duif probeert door roodsteen te eten dan weer de balans te herstellen. In veel vetrijke zaden zit ook blauwzuur…. Juist die wordt dan ook afgevoerd.
 
Nieuwe ontwikkelingen.
Al deze dingen waren reden genoeg om Aldert Hiemstra eens te vragen een goed mineraal / gritmengeling te ontwikkelen die aan al deze voorwaarden voldoet. Aldert is op dat gebied een echte specialist en hij ontwikkelt zichzelf nog steeds verder op dat gebied. Zo ontwikkelde hij al een grit / roodsteenmengeling voor kippen. Het roodsteen heeft een toxinevrij garantie certificaat om problemen bij de honderdduizenden kippen te voorkomen.
 
Matador Ocean Gold.
In deze nieuwe mineraalmengeling is rekening gehouden met al deze belangrijke zaken. Zo werd een vitaminekorrel, een eiwitkorrel, een biergistkorrel en een klei/pyrietkorrel toegevoegd aan een hoogwaardig mineraalmengsel met grit. Het mengen gebeurd zeer zorgvuldig door toevoeging van lecithine, wat de opname van de voedingsstoffen verhoogt. Ook helpt lecithine de lever bij het afvoeren van gifstoffen.Pyriet
In de Ocean Gold mineraalmengeling is gekozen voor een geperste korrel van pyriet en klei. Dat verbetert de opname enorm. Pyriet is een edelgesteente met een hoog ijzergehalte. Het helpt de lever te ontgiften, versterkt de bloedcirculatie, verhoogd de natuurlijke weerstand en zorgt voor mooie droge mest. Uiteraard moet men zoiets met mate toevoegen!


 
De toegevoegde zaden, zoals lijnzaad, hennep, raapzaad, koolzaad en perillazaad zijn rijk aan omega 3 vetzuur. Dit is weer belangrijk voor een goede balans van de vetzuren, waardoor het immuunsysteem versterkt wordt. 

Matador Ocean Gold past perfect bij de Matador voeders. U heeft dus niets anders meer nodig om uw duiven optimaal door de rui te krijgen. Tijdens de kweek zorgt Matador Ocean Gold voor een perfecte groei van de jongen. Ook voor de oude en jonge duiven en tijdens de vliegperiode is de Ocean Gold de juiste aanvulling.
Gebruik: het is niet de bedoeling om de bakken maar vol te gooien met deze waardevolle mineraal en gritmengeling. Door de hoogwaardige samenstelling is Ocean Gold erg zuinig in gebruik. Dagelijks een 1 theelepeltje per duif is al voldoende. Het is dus een kwestie van uitmeten. Als u dat 1 x doet voor alle duiven en een streepje op de voerbeker zet, heb je altijd de juiste hoeveelheid.

Tip: strooi Ocean Gold in de voerbak en doe het voer er bovenop. De duiven eten dan eerst het voer en ontdekken daarna de Ocean Gold mineralen. Geeft u apart Ocean Gold, dan is de kans erg groot, dat de duiven liever deze mineraal / gritmengeling eten en het voer laten staan!! Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Veel succes ermee!

Willem Mulder. 
 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
De Marathonvliegers

Huub Hermans

Gertjan Knoop

Comb. Gerritsen

IFC Hoogerheide

Gebr. van Toor

J. Doldersum & Zn

Team Noel-Willockx

Nico Haesen

Johan Hamstra

Aad Beerendonk

Will & Falco Ebben

Minimaal succesje
Had je al eens gemerkt dat ik mij stoor dat we zelf niets doen aan het niet serieus nemen van onze sport door de buitenwacht? Hebben we zelf in de hand hé...
De Pestkop (II)
In de vorige nieuwsbrief heb ik aangegeven dat het mogelijk bij de pestkop handelt om een en hetzelfde type van de pseudomonas aeruginosa, namelijk het type ATCC10145.
Welke duivenmelker gaat verhuizen?
Op dit moment maken we bij Tuvalu Media, voor de Avrotros, een nieuw televisieprogramma genaamd ‘Nederland Verhuist’.
De Pestkop (I)
Ik heb in mijn nieuwsbrieven al vaker aangegeven dat duiven een heleboel potentieel ziekteverwekkende bacteriën bij zich kunnen dragen...
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen
Exact één week nadat wij deze website laceerden, ontvingen we een vriendelijke brief van één van de meeste mooie en bekende webwinkels van Nederland en België.
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg.
Als je de naam boven dit artikel leest, denk je natuurlijk direct: ach dat is toch weer eentje uit de oude doos...
Code gekraakt?
Zelden bezocht ik met meer nieuwsgierigheid een kampioen. Ik kende hem enkel van naam en vond dat een gemis...
Duivenproducten online bestellen
Doe makkelijk en bestel je duivenproducten vanaf je PC, laptop of mobiel.
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Duivencontroles (18-2-2016)
Je moet het aankunnen - Elk mens anders (16-2-2016)
Kansspelbelasting (5-2-2016)
Kweekseizoen in volle gang. (1-2-2016)
Tot horens (14-1-2016)
Nieuwjaar (1-1-2016)
Doorstarten (23-12-2015)
Gebroeders Ras uit Urk, hét bijhuis van Anton Ruitenberg! (18-12-2015)
Tentoonstellingstijd. (11-12-2015)
Hennie la Grouw, Amsterdam - Kampioenenmaker pur sang! (8-12-2015)
Zoekt u nog een Sinterklaas kado? (2-12-2015)
Nieuws van de Nationale Eendaagse Fondspiegel (1-12-2015)
Kweekperiode (30-11-2015)
Richard van der Horst - Hét Nederlandse bijhuis van Günter Prange (23-11-2015)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Duindam Klimaatadvies

Ad Schaerlaeckens