Home         Historie         Methode         Uitslagen         Prestaties         Kwekers         Links         Contact  
Laatst geplaatst
 
Dagboek
Vrijdag 6 Maart
6-3-2015

Goedendag vrienden en vriendinnen,

Een hele volksverhuizing hier, wij naar Houten, Onze...


 
Dagboek
donderdag de 5e
5-3-2015

Goedendag vrienden en vriendinnen,

we zijn er helemaal klaar voor de VOORJAARSBEURS te ...


 
Dagboek
Dinsdag de 3e
3-3-2015

Goedendag vrienden en vriendinnen,

Nog een paar daagjes tot aan de voorjaarsbeurs te Ho...


 
Columns
Het beursnummer
3-3-2015

De voorjaarsbeurs

het mooiste, grootse en gezelligste weekend op duivengebied van ons l...


 
Laatste nieuws
Beute producten
3-3-2015

Goedendag vrienden en vriendinnen

Sla dit ibannummer vast even op NL20INGB06762...


Methode
 

Beyers Enzymix Modern System volgens Gert Jan Beute.

Door ervaringen bij topspelers en op eigen hok is het “Beute” systeem wederom iets aangepast. Stilstaan is achteruitgang!!

In principe begint het nieuwe seizoen natuurlijk op 1 januari, maar het voersysteem zoals wij het zien, begint op 1 maart.
De datum 1 maart is ook de datum waarop de oude duiven verduisterd worden voor diegene die de dagfond vluchten willen pieken. Dit verduisteren is van 18.00 uur tot 08.00 en dan tot 15 april dus ruim 6 weken lang.

1 Maart is ook de datum dat met Prange Suppe word begonnen, uit ervaring blijkt dat een kuur van 14 tot 21 dagen met Prange Suppe de duiven enorm laat trainen en een ongelofelijke basis gezondheid en forme geeft bij uw vliegploeg. Steeds 1 eetlepel per liter water. Elke dag vers aanmaken. Wat u morgens nog in de drinkpot vind kunt u gerust aan uw jongen of kwekers geven.
De fles Prange Suppe in de koeling bewaren en steeds omschudden voor gebruik. De fles is langere tijd houdbaar maar wel steeds koel bewaren.
Voor fondspelers is het natuurlijk niet noodzakelijk om 1 maart reeds te beginnen, er zijn zeer goede resultaten bij liefhebbers die pas op 1 April of zelfs 1 Mei beginnen met de Prange Suppe kuur.

In de voorbereiding op het seizoen is het ook heel belangrijk twee a drie keer per week Beute-Sport ( of natuurlijk de olympic MG mix ) te gebruiken, deze Calcium/Magnesium mengeling is zeer belangrijk gebleken in de strijd tegen scheefvliegers (er van uitgaande dat uw duiven niet besmet zijn met Streptokokken)

Dat u in de maand maart ook moet beginnen met opleren van uw duiven lijkt me wel genoegzaam bekend. Vaak opleren is het credo hier. Vaak, eens wat verder (met goed weer) en een keer stuk voor stuk om alleen vliegen te bevorderen.

Het voerschema 2013 kunt u downloaden als PDF: http://www.duivensites.nl/gertjanbeute/content/voersysteem%202013_8358.pdf

Belichtingsmethode jonge duiven met winter jongen eerste week januari ringen

Bij winterkweek heb je de dagen wat verlengd door middel van de True-Light volspectrum daglicht lampen. De meeste mensen doen dit van ongeveer 05.00 tot en met 23.00 uur.
De jongen duiven worden dus al in achttien uur licht per dag grootgebracht.Wanneer de jongen worden gespeend in hun eigen hok (24 dagen oud) gaat in dit hok het licht drie weken lang dag en nacht aan (ook hier True-light lampen). Na deze drie weken van zonneschijn gaan we terug naar 18 uur licht per dag d.w.z. van 05.00 tot en met 23.00 uur. Hier blijven we mee doorgaan tot en met de laatste vlucht in september.
Voordelen van deze belichtingsmethode is dat er hoege-naamd geen kinderziekten meer voorkomen,je mooie volwassen duiven hebt tijdens de vluchten in juli/september en dat de rui zo goed als klaar is wanneer die bij de anderen begint.

Belichtingmethode verduisteren van de jongen

Met jongen die ± februari geboren zijn en die we willen verduisteren gaan we als volgt te werk. Als de de jongen eenmaal goed om het huis vliegen, dan gaan we verduisteren van 18.00 uur tot en met 08.00 uur.
Dus de duiven zijn 14 uur verduisterd en krijgen 10 uur licht, normaal doen we dat doormiddel van platen en of gordijnen te verwijderen. Als je de tijd hebt kun je dat doen, maar we kunnen ook de verduistering gewoon laten zitten en de True-Light daglichtlampen met een tijd schakelaar aan laten gaan van 08.00 uur tot en met 18.00 uur (de daglichtlampen 10 uur laten branden en we hoeven dan niet precies op die tijden aanwezig te zijn). Dus we hebben dan 14 uur nacht en 10 uur zonlicht (True-Light daglichtlampen) op de hokken, het voordeel wat we dan hebben is dat bij normaal verduisteren we duiven hebben die door het verduisteren en de donkere dagen in de winter of het voorjaar zogenaamde ruiziekte/ruidip niet of nauwelijks krijgen en we hele gezonde en aktieve jongen hebben.
3 weken voor de jonge duiven vluchten gaan we de verduistering opheffen en geven de duiven licht van 05.00 uur s’morgens tot en met 22.30 uur s’avonds dus de langste dag aanhouden tot en met de laatste jonge duiven vlucht dat kan tot eventueel half september

Belichtingmethode met de oude duiven

Voor die liefhebbers die op de eendaagse fond willen slagen is het bijna onmogelijk om niet met licht en donker te werken. Alle “Teletekstboys” doen het dus waarom u niet.
Koppeling oude duiven 28 november/5 december. Even bijlichten vanaf +/- 20 november van 07.00 tot 21.00 uur. Bij het spenen der jongen het licht bij de vliegers gelijk weer uit. Belangrijk is ook dat u de jongen reeds weghaalt met de duivinnen als ze 16 dagen zijn. Als er eventueel een eitje komt is dit geen ramp.
Vanaf 15 februari het hok verduisteren van 18.00 tot 08.00 uur. Dit verduisteren houd u vol tot de eerste vlucht, en enkele liefhebbers doen het( met succes) zelfs tot de 3e vlucht.
Twee weken voor de eerste NPO vlucht doet u het licht aan van 05.00 tot 23.00 uur. Dit systeem vooral als u geen natour speelt met de zelfde duiven. Wanneer u toch graag de natour speelt begint u met verlichten na de eerste NPO vlucht, de echte forme komt dan pas twee weken later maar blijft wat gemakkelijker hangen.
Het verlichten hou u vol tot en met uw laatste vlucht!!