Nederlands   Nederlands
English   Engels
> Home
> Nieuws
> Systeem
> Stamopbouw
> Topduiven
> Resultaten
> Referenties
> Contact
Stamopbouw

Koenders speelt al jaren goed. Tot eind jaren '90 is dit met nakomelingen van zijn NL86-384560, winnaar van liefst zeven eerste prijzen, en thans met nakomelingen van zijn 'Stamkoppel'.
Het bestaat uit de NL94-2609439 x NL02-2458668, twee duiven die een groot kampioen tot Nationale vedette maakten. Aan de basis van dit koppel staan duiven van beste eendaagse fondspeler van Nederland, namelijk Jan Ouwerkerk uit Lekkerkerk, de Belgische slager Leo Broeckx en de Zutphense sterspeler Peter van Osch.
Hoe kom je aan zo'n koppel? "In 1997 ruilde ik een koppel duiven met Joop van Buuren. Ik kreeg de NL97-1041145 en NL97-1041146, beide wonnen een eerste tegen duizenden duiven en vooral de '146', genaamd 'Dennis', bleek een echte super. Hij werd in 1998 6e beste oude asduif in de competitie WHZB, maar ook beste midfondduif en generaalduifkampioen van Afdeling 8. Bovendien is hij een superkweker; kinderen- en kleinkinderen wonnen tot op heden al ruim dertig eerste prijzen. Joop van Buuren zei de duivensport vaarwel, en ik kocht het koppel. Ik heb er zowat mijn hele hok mee opgebouwd.''

Vroeg naar de kweek

Een jaar nadat Nico-Jan zijn eerste Nationaal kampioenschap had binnengehaald won hij vrij onverwacht de titel 'Beste Liefhebber' bij WHZB.
"Onder de vier duiven die ik op moest geven voor de deze titel waren drie zonen van de eerdergenoemde 'Dennis'. Één van zijn zonen, 'Zlatan' (NL01-2426984), is een échte crack. Hij werd 2e Asduif in de competitie WHZB en twee jaar op rij duifkampioen in Regio 4 van Afdeling 8. Ik heb deze drie zonen, allemaal pas van 2001, in 2003 al naar de kweek verhuisd. En het mooie is dat ik nu, vooral dankzij deze doffers, winnaar in Categorie 4 van de Nationale Eendaagse Fondspiegel ben geworden! Vier kinderen vliegen dit jaar een eerste in de kring! Een zoon van 'Zlatan', 'Salinero' (NL03-2036127) werd duifkampioen midfond in de regio, net als zijn vader en grootvader."
De stam duiven van Nico-Jan beschikt over onbegrensde erfelijke kwaliteiten. Dat hebben zijn toppers inmiddels wel bewezen, ze kweken zonder uitzondering goed door. Het systeem van Nico-Jan is het meest eenvoudige dat we ooit zijn tegengekomen: goede duiven, een goed hok en een stipte verzorging. En verder? Helemaal niets!