Home Artikels Hokken Kwekers Toppers Resultaten Pers Te koop Links Fotoboek Contact    
 
Laatste Nieuws
3-11-2011
Nieuwe aanwinst van Paul Aelbrecht

Sinds kort zit er een nieuwe aanwinst op de hokken.
Het gaat om een dochte ...
lees meer >>


22-9-2011
Weer topresultaat met duiven van Van Hoeck-Nol

Op 10 september stond in Afdeling 8 Peronne op het programma.
Gert Krab sp ...
lees meer >>


13-9-2011
Gert Krab wint asduif natour met 50% Van Hoeck-Nol

Gert Krab gaat met de 1e Ace Natour R3 aan de loop met "Ace 089"lees meer >>


5-8-2011
Kweekduivin 090-06 "Grijze Van de Pasch"

Deze prachtige duivin stamt af van het beste van het beste van Van de ...
lees meer >>


2-8-2011
Belgian Masters 2011

Op de Belgian Masters te Deinze schreven we 5 duifjes in.
Momenteel zijn e ...
lees meer >>


Artikels

Hier vind u het laatste nieuws en artikels...

De kweek en kweekvoer
10-12-2008
 

Ver weg is die kweek niet meer voor wie aan winterkweek wil gaan doen. Voor kweekduiven die opgesloten zitten en dus niet in contact komen met andere duiven mag het geen probleem vormen gezond te zijn en te blijven. Uitzonderingen bevestigen steeds de regel maar hoe dan ook blijft een natuurlijke vitaliteit de allerbelangrijkste basis om een degelijke duivenstam op te bouwen. Dat geeft geen garantie op goeie jonge duiven maar wel op gezonde vitale dieren en daar heb je nu eenmaal veel meer kans mee dan met duiven waar je constant moet aan zitten knoeien om ze min of meer overeind te houden.
Bekijk het als een treinstel waarbij je de locomotief en een deel wagonnetjes hebt. De locomotief zijn gezonde, vitale duiven. Zon treinstel met degelijke locomotief op de sporen zetten en het vervolgens in beweging krijgen is de moeilijkste taak. Dat vergt wel 80 percent van de energie. Eens alles in beweging wordt het gelukkiglijk alleen maar makkelijker. Hoe beter de locomotief, des te beter en vlotter het gehele treinstel zal bollen

Vastzitters

Kweekvogels krijgen niet vaak of soms geheel niet de kans uit te vliegen. Het is dus zaak die zo optimaal mogelijk te verzorgen. Een heel belangrijk onderdeel daarin is vast de voeding. Mede door de stijging van de graanprijzen is het nu net daarop dat liefhebbers al eens willen besparen. Niet alleen de kwaliteit van de granen en zaden is daarin belangrijk, ook de samenstelling van het kweekvoer is dat.

Door het feit dat die duiven niet uitvliegen is het in eerste instantie zaak ze een perfect uitgebalanceerd voer te verstrekken. Vooral ook de duiven niet te zwaar te laten worden. Dat is een flinke rem op de conditie en geen goede conditie van de ouderdieren reflecteert zich hoe dan ook op de jongen in het nest. Hoofdzakelijk ruwvezelvoer is nu op zijn plaats. Ze komen er dan mooi en perfect glad bij te zitten. Drie vier voerbeurten met een goed kweekvoer, lees eiwitrijker voer, volstaan ruimschoots om de duiven in de gewenste vorm te brengen om gekoppeld te kunnen worden.

Gezondheid

Wie er nu nog wat moet aan doen is rijkelijk laat. Ruim van tevoren op controle gaan bij een gespecialiseerde veearts is aan te raden. Scheelt er wat is er nog genoeg tijd de duiven desnoods te behandelen als dat dan al nodig zou zijn. Na zo n kuurtje of behandeling wat probiotica verstrekken is niet verkeerd. De darmflora wordt er mee geholpen zich terug te stabiliseren en dat helpt de duiven in conditie te komen. Eens dat een feit, kan je ze naar de gewenste vorm toe voederen. Dan wordt kweken, zelfs al is dat in de winter eigelijk een makkie.

Bijlichten kan daarbij ook helpen het zaakje wat vlotter te laten verlopen. Best geschikt zijn daglichtlampen in hoogfrequente armaturen.
Wat extra E vitaminekes kunnen de drift wat aanwakkeren. Vit D vervangt zowat het natuurlijke zonlicht.

Als de temperaturen zacht zijn en het zonnetje komt nog regelmatig piepen kan dat duiven die al goed door de rui zijn in een zekere vorm doen komen. Een te rijke voeding met veel mas er in zal ook snel de duiven doet vervetten en precies dat hebben ze nu helemaal niet nodig in een goede voorbereiding.

Met een kweekvoer, dat vaak traditiegetrouw 14 dagen voor de koppeling wordt gegeven is het ook al niet veel beter gesteld, in tegendeel, ze worden er moddervet van en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Juist het rank en slank zitten in een super goede conditie is op dit ogenblik een groot voordeel en dat bereikt u daar niet mee. Beter is het de voeding vezelrijk te houden en de eiwitten te beperken.

Op broeden

Broedende duiven hebben ook behoefte aan meer ruwvezel in het voer terwijl het er voor ouders met jongen in het nest op aankomt een degelijk goed benutbaar eiwitgehalte in het voer te hebben. Traditiegetrouw evenwel is de winterkweek het sein voor voerfabrikanten om allerlei acties te starten en mogelijks wel met het goeiekoopste voer op de markt te komen. Is duur voer per definitie goed voer? Neen, dat is niet zo. Is goedkoop voer per definitie slecht voer, neen, dat is ook helemaal niet zo!!

Er zijn een paar dingen die we in het oog moeten houden als we kweekvoer aanschaffen. Zo kunnen we er rekening mee houden dat er niet te veel mas in mag zitten en dat die bovendien niet te groot is. Mas bevat in hoofdzaak koolhydraten. Dat kan goed zijn voor de ouderdieren om zich makkelijker warm te houden als het bijzonder koud zou zijn, maar de opgroeiende jongen hebben er zo goed als helemaal niets aan. Dan is het als fabrikant een beetje de gulden middenweg zoeken.

Mas drukt de prijs waardoor de mengeling misschien commercieel wel aantrekkelijker wordt maar het tegelijkertijd minder goed voor onze duiven en al zeker voor onze toekomstige jongen is. Die beginnen daar dan mee te gooien en de liefhebber betaalt de prijs. Het is nog alleen te verantwoorden als de omstandigheden voor onze winterkweek echt wel "winters" zijn.

Iedere liefhebber weet uit eigen ervaring dat duiven tijdens de kweek heel makkelijk de mas laten liggen. Dat komt omdat dieren instinctmatig aanvoelen wat ze nodig hebben om hun kroost in beste omstandigheden groot te brengen. Zou je ze "verplichten" de mas op te eten zullen ze dat na verloop van tijd natuurlijk wel doen. Alleen dien je er rekening mee te houden dat eens het duifje uit het ei als piepklein dingentje een heuse speenklare duif wordt in amper 22-25 dagen.

 

Van pas gekipt jong in 22-25 dagen naar speenklare jonge duif

Elk, maar dan ook elk mankement in de opgroei zal zijn sporen nalaten in de latere sportieve carrire van de duif. Voorkomen is dus beter dan genezen.
Eten ze de mas niet op en je hebt kippen, kan je die natuurlijk nog altijd daar aan voederen. Of er dan uiteindelijk nog wat overblijft van het prijsvoordeel bij aankoop is maar zeer de vraag.

Erwten, het volgende "kwaad". Meer erwten in een mengeling drukken meestal alweer flink de prijs van die mengeling. Maakt die mengeling misschien alweer commercieel aantrekkelijker maar de duif is er niets mee. Erwten bevatten veel eiwitten maar het probleem van eiwitten uit die erwten is dat ze maar voor 1/3 e deel opgenomen worden. Van een mengeling met 30 percent erwten is er amper 10 percent benutbaar waar de duif en de opgroeiende jongen wat mee kunnen. Die overige 20 percent dienen te worden "verwerkt" door het duivenlichaam zonder dat het er ook maar iets aan heeft. Dat is zeer en dan nog onnodig belastend en wel dusdanig, dat het meer energie kost om die ballaststoffen kwijt te geraken, dan de energie die het bevat.
 
Heel erg efficint kan je een dergelijk voer dan al niet meer noemen. Mas voor de kippen en 20 percent van de erwten die gewoon achteraan de duif er weer uitkomen en alleen maar de mesthoop vergroten. Dan hebben we nog de tarwe die we ook alleen maar om reden van de goedkope prijs in behoorlijke percentages wordt aangeboden. Ook van tarwe worden de duiven vet en een deel van dit graan vinden we terug in de voerbak. Eet dat zelf maar op zo maakt de duif ons melkers duidelijk. Een boodschap die helaas lang niet altijd overkomt.
In dit soort gevallen is goedkoop alleen maar duurkoop!

Helaas is dit verhaal vaak tegen dovemansoren gezegd, net als in de ruiperiode. Die oortjes zijn dan gewoon dichtgeklapt en kunnen of willen niets opnemen. Ergens weten ze het wel hoor maar hier spreekt alleen de portemonnee en de fabrikant die speelt daar gewiekst op in. Jammer, weg mooie kweekronde, weg toekomst, weg hokverbetering.

Ook de beperkte eenzijdigheid van dergelijke mengelingen kan snel voor problemen zorgen. We weten eigelijk goed dat alle essentile aminozuren in het voer aanwezig dienen te zijn om een optimale groei te bewerkstelligen. Eenzijdige mengelingen qua eiwit brengen dat helemaal niet. Alweer een reden om het toch wel heel anders te doen.

Beter zou het zijn om een veel lager mas percentage te kiezen, duidelijk minder tarwe en erwten. Daar kunnen we vlot en makkelijk alternatieven voor aandragen die hoger opneembaar zijn. Ook zullen we moeten kiezen voor de juiste granen en zaden om de essentile behoeftes te garanderen en zeker al voor constant opgesloten duiven. Dat vraagt om kennis van zaken en niet om een stelletje goedkope granen en zaden bij elkaar gemengd via de computer.

Een goed, wel overwogen en volgens de regels van de kunst samengesteld kweekvoer dekt makkelijk alle behoeftes en noden van de ouderduiven en opgroeiende jongen, en dat zelfs helemaal zonder dat daar verder allerlei bijproducten dienen gebruikt. Zowel uw budget, evenals de ouderdieren en uw toekomstige kampioentjes zullen er wel bij varen! Probeert u het maar eens!

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming is het niet toegestaan materiaal van deze website te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
Terug
 
Nieuwsarchief