Het systeem

 

In de winter (2007/2008) hebben we onze totale kooi verbouwd en veranderd. Deels omdat dit moest ivm het rotten van het voorfront en deels omdat we de weduwnaarskooi groter wilden maken. De kwekers gaan uit de schuur weg en hier komt geen nieuw hok voor in de plaats, dus het wordt aanpassen. De 20 weduwnaars hebben nu de beschikking over een hok van 3 bij 2 meter. De bakken staan in een L-vorm om de rivaliteit te vergroten. Na het seizoen 2008 mogen we rustig stellen, dat het een tophok is. Vanaf dag een voelden de duiven zich er op thuis en zijn ze gezond gebleven. Ook de prestaties geven aan dat het hok goed is voor de duiven.

In 2008 hebben we dubbelweduwschap gespeeld. Ondanks dat de prestaties goed te noemen waren, herhalen we dat in 2009 niet. Het overall rendement was te laag en van de beste duiven werd toch de doffer of duivin thuisgehouden. Vandaar dat we besloten hebben in 2009 met 20 doffers en 8 duivinnen op weduwschap te spelen. De partner blijft thuis.

Ieder jaar wordt er rond de jaarwisseling gekoppeld.  Van de kwekers worden de eieren verlegd onder de jaarling weduwnaars en elk koppel brengt gewoon 2 jongen groot. De doffers uit welke we de beste jonge duiven denken te kweken, krijgen 2 duivinnen. Hiervan worden de eieren dus extra verlegd. 

Na een dag of 18 gaat 1 jong met de duivin naar de jonge duiven kooi, het andere jong wordt verder door de doffer grootgebracht. 1 week voor de eerste vlucht worden de duiven weer gekoppeld, zodat de eerste vlucht op drijven wordt gespeeld en de 2e vlucht op eieren. Na de 2e vlucht verdwijnt alles en begint het weduwschapspel.


De duivinnen

Het voer betrekken we van de Duitse firma Matador en dit bevalt ons uitstekend. Het bestaat uit een startmengeling voor de eerste dagen, een vliegmengeling voor het midden van de week en een turbo mengeling, zeer vetrijk,  voor de thuiskomst en de laatste dagen van de week. Voor de dagfond worden er wel pinda's en soms wat extra mais bijgevoerd. Bij thuiskomst zitten er elektrolyten in het drinkwater. Daarnaast gebruiken we de vitaminen van Marien, Protiene poeder voor het herstel en omega olie met lecithine op het laatst van de week. De oude duiven krijgen indien mogelijk niets voor het geel. Er gaat knoflook in de drinkpot in het stille seizoen. Indien nodig wordt er iets gegeven voor de koppen, maar door de aanpassingen aan de verluchting is dit de laatste jaren niet meer nodig. Wel wordt er een paratyfuskuur gegeven in de winter.

De jonge duiven worden op de deur gespeeld vanaf de 2e vlucht. Tot die tijd zitten ze gewoon door elkaar, zodat zich de nodige koppeltjes  kunnen vormen. 3 weken voor de 1e vlucht gaan er beukensnippers op de vloer en wordt er gestopt met verduisteren. Voor inkorving mogen de jongen minimaal  2 uur met elkaar rotzooien en na thuiskomst blijven ze de gehele dag bij elkaar. Dit om de motivatie optimaal te houden. Wij zijn een voorstander van veel africhten. Voor de 1e vlucht worden ze zeker een keer of 10 weggebracht en tussen de vluchten door ook 2 keer. Wij hebben het geluk dat het werk van Cees en Rodger in de vlieglijn ligt, zodat er niet apart voor hoeft te worden gereden. Bij ons in de kooi is het altijd een gezellig rommeltje. De jonge duiven vinden dit geweldig. De laatste twee jaar zijn de jongen voor de laatste drie fondvluchten op nest gebracht en dit leverde geweldige resultaten, hoewel gezegd moet worden dat de jaren op weduwschap voor constanter spel zorgden.


De jongen

Voor de kooien van de jonge duiven zijn erkers aangebracht. Dit op advies van de Gebr. Stabel uit Tilburg. Zij hebben dit van Jan Zoontjes. Deze erkers zorgen voor meer lucht in onze ondiepe kooien en houden de warmte veel beter vast. Voorheen hadden we dit ook bij de oude duiven. Doordat we de kooi flink hebben vergroot, hebben we deze niet teruggebracht. Afwachten dus wat dit voor resultaten brengt. Bij de jonge duiven bestaat de zijkant uit gaas, zodat er veel zuurstof de kooi in kan. Dit is echter wel nadelig bij nat en vochtig weer. We twijfelen nu nog sterk of we dit zo wel zullen handhaven.