Stamopbouw

De stamopbouw

 

In de jaren 80 zijn wij zeer goed geweest met duiven van M. van Boekel uit Maashees. Dit aangevuld met duiven van liefhebbers uit de omgeving leverde met regelmaat goede prestaties op. In de tweede helft van de jaren 90 ging het echter neerwaarst met de prestaties. In 1999 werd besloten het roer helemaal om te gooien.
 
Omdat Rodger vanaf 1995 in Tilburg woont, kent hij de prestaties van de liefhebbers in de omgeving goed. Daarom werd er contact gezocht met de Gebroeders Stabel. Deze liefhebbers behalen met een klein aantal duiven prima uitslagen op de dagfondvluchten. Hun soort bestaat voornamelijk uit duiven van Jan en Wal Zoontjes, Frans Stabel heeft een aantal jaren Jan Zoontjens geholpen met de verzorging en inkorven, aangevuld met een enkele duif van Ad Schaerlaeckens, Mai de Volder en Willeke van Wanrooy. Hier werden in het voor- en najaar van 2000 duiven aangeschaft. Met een doffer zijn we op de kweek zeer goed geslaagd.  

In 2001 kwamen we in contact met Gert van de Bogaard uit Rijen. Dit via onze helaas veel te vroeg overleden Ome Jan. Hij hielp de vader van Gert vroeger altijd, omdat deze een winkel had. Als tegenprestatie kregen we enkele jonge duiven van zijn kapitale kweekhok. Zijn duivenbestand is voornamelijk opgebouwd met duiven van Johan en Albert Verhoeven uit Goirle die de tot de top van Midden-Brabant behoren met hun Janssen duiven. Daarnaast heeft hij duiven ingebracht van Ad Schaerlaeckens, Jos Leuris Ulicoten en Lamers van de Linden uit Kaatsheuvel. Onze beste vliegdoffer van de laatste jaren, de Gert-Jan, Klak x Etampes lijn, en een van  onze beste kwekers, de Schalie, Verhoeven lijn, komen rechtstreeks van het hok van Gert. Ook met een duivin uit het Brommertje zijn we zeer geslaagd en deze duivin is inmiddels terug naar het kweekhok in Rijen waar ze al een aantal jaren voor goede nakomelingen zorgt. Door de jaren heen is er een zeer goede vriendschap ontstaan met Gert. Rodger trekt er regelmatig met Gert op uit om tophokken te bezoeken of een reportage te maken. De laatste jaren gaan de beste duiven terug naar het kweekhok van Gert om zo samen beter te worden.

In het najaar van 2001 hebben we 6 koppels duiven aangeschaft bij Leo Heesakkers uit Dinther ( de huidige hokverzorger van team GPS ). Deze liefhebber stopte met de sport en doordat Rodger jarenlang samen heeft gespeeld met Leo, mochten we kiezen uit het allerbeste. Na een paar jaar mogen we wel zeggen, dat hier een superkoppel tussen zat. Dit is ons Rome Koppel. De doffer bezig het bloed van de Super Mario van Henk Hoekstra. Deze doffer, soort H. van Zuijlen Rosmalen x  Marien, werd in 1997 4e Nat. Asduif totaal en 1998 3e asduif in de Vredesduifcompetitie en 6e asduif oud WHZB 1998 en vertegenwoordigde ons land op de Olympiade in Blackpool. Uit de nestbroer van de Super Mario, de kweker van de twee,  hebben wij een zoon, de 311, Julius Caesar. Samen met de 646, Cleopatra, is het een uitstekend kweekkoppel. Er zijn minstens 8 verschillende eerste prijswinnaars uit dit koppel gekomen.O.a. de 270 duivin Blue Velvet, 48e nat. Orleans 2002 rayon 3 en 95e Montlucon van 12.500 duiven, komt uit dit koppel.

In 2004 gaf het o.a. de 157 en 158. De 157 behaalde 8 prijzen met een 1e in de CC Midebo, de 158 behaalde 11 prijzen en werd 4e asduif jong van de gehele CC. In 2005 werd de 157 1e asduif in de midfondclub en 2e duifkampioen midfond in de cc midebo. Ook in 2006 was hij weer absoluut top door als 4e midfonddoffer in de CC en 3e doffer van de midfondclub te eindigen zowel in het rayon als over geheel Oost-Brabant. Hij heeft vanaf nu ook de naam Maximus 157.  In 2008 eindigde hij op de 16e plek.

Zijn directe broer Julius 06-140 behaalde als jaarling 14 prijzen op 15 inkorvingen en was in 2008 absolute top op de midfond. Zowel in de zeer sterke CC Midebo als in de Midfond Club Oost-Brabant rayon midden werd hij 2e duifkampioen.

Beide doffers zitten nu op het kweekhok en blijken beide ook zeer goede kwekers te zijn voor de vluchten tot 500 kilometer. De 09-194 uit de Julius 140 is momenteel onze beste vlieger door in 2011 als 6e provinciaal duifkampioen op de vitesse te eindigen en als 9e asduif van Nederland W.H.Z.B.

.


Rome koppel

 

Natuurlijk blijven we altijd op zoek naar betere duiven. Zo zijn we geslaagd met enkele duiven van Wout Spierings uit Waalwijk.

In 2004 werden er late jongen aangeschaft bij de Dagfondtoppers de Gebr. Verhoeven uit Heesch. Dit uit hun drie beste vliegdoffers van dat jaar. In 2006 werd er voor het eerst mee gekweekt. Uit hun topper Gijsje hadden we twee duivinnen. Deze zijn beide dames zijn teruggegaan naar de gebroeders en daarmee wordt er samenkweek gedaan. Uit de 674, dochter Gijsje, komt de 272 een topduivin op ons hok. Uit een dochter van de 674, de 70, komt samen met de Julius 140 een van onze beste vliegers van de laatste jaren de 08-302. Deze doffer speelde als jaarling 4 x de 1e prijs in de vereniging en als driejarige in 2011 5 x de 2e en had met 17 prijzen een zeer groot aandeel in de behaalde kampioenschappen. Ieder jaar worden er enkele jongen met elkaar geruild.

Via internet contacten is er een goede vriendschap ontstaan met Eddy Noel van de Belgische topformatie Van Hoeck Noel uit Baasrode. Naast duiven uit het allerbeste staat Eddy ook altijd klaar voor advies, waarvoor we zeer dankbaar zijn. Met twee rechtstreekse doffers zijn we zeer goed. Uit de 08-048 ( Van Hoeck Noel x Van Hove Uijterhove) maal de 07-270 ( uit twee rechtstreekse duiven van Jos en Jules Engels lijn 231 ) komt o.a. de 10-504 welke onze beste jonge duif was en in 2011 onze beste jaarling en beste midfonddoffer waarmee hij een zeer groot aandeel had in het 1e onaangewezen kampioenschap midfond CC Midebo. Uit de 08-664  komt de 10-487 welke 3e kampioen jong fond was in de CC Midebo

Sinds enkele jaren is er een supergoede vriendschap ontstaan met Hans Dekkers uit Hedikhuizen, wie speelt er beter in Nederland op de dagfond. Uit al zijn beste duiven, Champion 1 586, de autowinnaar, de Marco, de Renee, de Yannick, zitten jongen op ons kweekhok. Ook de nestzus van de 038, fenomeen in 2011, zit in Dinther net als een broer van de 1e nationaal Blois 2010.

In 2010 zijn er enkele jongen uit de vliegers van Will Geudens uit Knegsel naar dinther gekomen. Met name de 881 uit broer Dominator, 1e nat. Blois Oost-Brabant 2010, heeft super gepresteerd met o.a. een 1e, 3e en 7e in de cc midebo. Ook met duiven van buurman Keeris en zn uit Knegsel, met wie we al jarenlang een goede vriendschap onderhouden, zijn we goed.

In het voorjaar 2011 komen er een achttal zuivere Gaston van de Wouwer duiven naar ons hok via Robert Verbeek uit Poppel. Hopelijk gaan we ook hier succesvol mee zijn.