Duivenlog.nl Duivenlog.nl Duivenlog.nl Duivenlog.nl
Spionnen uit de hemel
 

Gedurende de Eerste Wereldoorlog deed de Belgische krijgsmacht een beroep op weinig gebruikelijke spionnen. Zij staken klapwiekend de vijandelijke linies over om kostbare inlichtingen te verschaffen. Deze nieuwe soldaten waren in werkelijkheid… postduiven. Claude Louies, duivenmelker, vertelt er meer over.  
 
De mens heeft altijd al met postduiven gewerkt. Het is echter moeilijk om te zeggen wanneer wij daarmee precies zijn begonnen. In Europa moesten we wachten tot 1789 voordat iedereen een exemplaar mocht bezitten. Daarvoor was dat enkel het voorrecht van de adel. De postduif, zoals wij die vandaag kennen, deed pas omstreeks 1850 zijn intrede na kruisingen van de primitieve soorten.  
Naast zijn taak van boodschapper diende de postduif ook voor militaire doeleinden. Zijn inzet bij dit soort van opdrachten kreeg pas echt vorm in de 19de eeuw. 
 
“Tijdens de Frans-Pruisische oorlog in 1870 kregen de duiven geleidelijk aan een militaire taak. Parijs was belegerd en de duiven moesten politieke en economische inlichtingen van de stad naar de buitenwereld brengen en omgekeerd. Het is de eerste keer dat duiven voor militaire doeleinden werden gebruikt.” 
 
Dit was mogelijk dankzij de aanwezigheid van drie Belgische duivenmelkers in de Franse hoofdstad. Zij raadden de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken aan om duiven te gebruiken voor de correspondentie met Bordeaux waarheen de regering gevlucht was. Dit zette de Fransen in 1872 ertoe aan om zelf militaire duivenhokken te installeren. Ook andere Europese landen zijn al snel geïnteresseerd. In 1871 kopen de Duitsers 300 duiven in België. Zij zullen werken volgens de Belgische methode. In België bevonden de eerste militaire duivenhokken zich tussen 1897 en 1898 in Namen, Antwerpen en Luik. 
 
“De citadel van Luik beschikte over duiven afkomstig uit Antwerpen en Namen. Zij keren doorgaans altijd instinctief terug naar hun plaats van oorsprong. In de andere citadellen was dezelfde werkmethode van toepassing.” 
 
De twee oorlogen 
 
Tijdens de twee oorlogen speelden de postduiven een belangrijke rol en slaagden zij erin om de conflicten te beïnvloeden. Zo vlogen zij in de Eerste Wereldoorlog achter de frontlinie en gaven de positie van de vijandelijke of geallieerde troepen door. Gezien de oorlog 1914-1918 een statische oorlog was, was het dus gemakkelijker om de duiven te gebruiken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurde het offensief te snel en werden de duiven vooral voor de inlichtingen gebruikt. In Groot-Brittannië bestond een ‘duivendienst’ die in het bezette Europa duiven dropte. De verzetsstrijders of de bevolking moesten deze duiven opvangen. 
 
“De duiven die in ieders handen konden vallen, droegen een kleine vragenlijst over de posities van de vijand, zijn bewapening, enz. Deze duiven konden echter ook in Duitse handen terechtkomen en voor slechte doeleinden worden gebruikt.” 
 
Een andere taak van de duiven tijdens de conflicten was de positiebepaling van neergestortte toestellen. Tijdens hun opdracht hadden de piloten duiven bij zich in felgekleurde kisten. In het geval dat zij neerstortten, kon hun positie op die manier gemakkelijk worden achterhaald.  
 

Foto : musée 1 w

 
Gepost door: Wiebren van Stralen op zaterdag 24 juli 2004
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivenlog.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivenlog.nl te publiceren, kopiëren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
Terug
Nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte worden gehouden van nieuws en activiteiten van Duivenlog.nl?
Meld u dan nu aan bij de Nieuwsbrief.


Agenda
Binnenkort beschikbaar.


Archief
Klik hier voor het complete archief van Duivenlog.nl


Laatste berichten
Mooie prikkelvideo
Heilige geest?
Zo grijs als een duif
De oriëntatie en navigatie van...
Herstellen als een topsporter ...
Duivenkunstenaar
De weg van het minste welzijn....
Duifmeneer is een held
Iron Mike de melker
Duiven van het kunstje
Coach Vinny selecteert de topd...
Britse duivengeschiedenis in B...
Duivensport Taiwan op NatGeo
Rondvlucht met duif
Zelfmoordbrief per postduif
Valken bedreigen duivensport M...
TNT postduif
Gedicht : de duivenmelker
Gedrogeerde duiven echte hoogv...
Imago duivenmelker


Links
Binnenkort beschikbaar.