Duivenlog.nl Duivenlog.nl Duivenlog.nl Duivenlog.nl
Kopgroepen worden steeds groter
 

Duiven die losvliegen, een liefhebber die 1 t/m 3 van de vereniging is, het kwam en komt regelmatig voor. Maar tegenwoordig zijn er ook liefhebbers die losvliegen met een ploeg duiven en 1/m 5 of meer van een heel concours klokken. Hebben ze een geheim?

De maand juni

Opvallend is dat er gepiekt wordt op de eendaagse fondvluchten, zoals dat ook gebeurt op de NPO-vluchten voor jonge duiven. Er is ook wel degelijk een overeenkomst, namelijk de tijd die tussen de start van het seizoen en de belangrijke vluchten zit. De overheersing is te danken aan goede duiven, goede liefhebber en een tot in de puntjes beheerst systeem.

Zo nu en dan breekt er een periode van overheersing door een aantal liefhebbers aan. Momenteel is het de periode van G&C Koopman, Ermerveen - Marcel Sangers, Zutphen en G&S Verkerk, Alphen a/d Rijn. In BelgiŽ weet Michel van Lint iedereen te kloppen, niet toevallig een goede kennis van Willem de Bruyn uit Reeuwijk.

Wat literatuur erbij

De maand juni is voor Piet de Weerd in zijn boekje "Lente, zomer, herfst en winter op het duivenhok" de maand om het fenomeen superuitslagen bij de kop te pakken. Om het uitzonderlijke in perspectief te zien is het altijd handig om de geschiedenis van de duivensport erbij te betrekken. Geschreven in 1960 en handelend over de kampioenen van toen zijn de volgende teksten nog behoorlijk actueel:

(juni, blz 118) (...) Dat dr. Bricoux de eerste is geweest die op overtuigende wijze heeft aangetoond dat er tegen uitmuntende duiven op weduwschap eenvoudig niet te vechten is, wordt door niemand betwijfeld. (verder op blz 124)* In dit heldentijdperk van de Walen konden de Vlaanders op de nationals slaag krijgen dat de honden er geen brood van lustten. (..) Moord en brand wordt er geschreeuwd over de slechte ligging van de streek van eertijds Bricous en Duray c.s. (twee factoren worden door Bricoux genoemd (meer deelnemende duiven, meer kwaliteit en klas. Piet de Weerd voegt daar aan toe:)* Het enorme voordeel van het weduwschap dat de Walen reeds waren begonnen op grote schaal toe te passen, maar dat de Vlamingen, een enkele uitzondering daargelaten, nog niet kenden.  

Nadat de duivenliefhebberswereld zovele en zo zware nederlagen had te slikken gekregen dat zij er moedeloos onder werd, ging men de voedermethode, de africhtingstechniek en de spektactiek van de dokter bestuderen.

(Meer aardige stukken in Juni:)* blz. 125. Practisch iedere liefhebber wiens duiven marcheren heeft een geheimpje en het is bijna vermakelijk om te zien met welk een angstvalligheid hij het bewaart. Met zijn eigen wapens bestreden worden is het ergste wat een veldheer , die alles doet om zijn vijand de baas te worden, gebeuren kan.

 Tenslotte op blz. 141: In de moderne athletiekwereld zijn er geen records die standhouden; speciaal op de grotere afstanden moet het een na het ander eraan geloven. Het zijn de verbeterde verzorgins -en trainingsmethoden die deze fenomenale prestaties van de jonge mens mogelijk maken. Bij renpaarden en duiven komt daar nog bij dat wij door middel van ouderkeuze doelbewust kunnen selecteren. Dťsirant en Fache waren minder sterk dan hun opvolgers Bricoux en Duray en dit geldt zowel voor hun duvien als voor hun uitslagen. Ook ben ik ervan overtuigt dat mannen als Devriendt, de Catrijsse's, Desmet e.d. even sterke, maar tezelfdertijd snellere duiven hebben gekweekt. Dit proces van veredeling en vooruitgang is nog lang niet afgesloten. De vermeerderde kennis van de bekwaamsten onder onds komt ten nutte van brede groepen serieuze liefhebbers. In een niet meer verre toekomst zullen zij kunnen putten uit eliteselectiebedrijven. Zulke duiven zullen niet cadeau gegeven worden. Maar beter duur dan niet te koop. Zo bezien staan wij nog slechts aan het begin van een nieuwe, belangrijke evolutie.

Tot zover deze quotes uit het werk van Piet de Weerd. Het mag duidelijk zijn dat net als toen ook nu de vooruitgang niet is te stoppen. Door je te verdiepen in de methode van de toppers en te putten uit hun belangrijkste duiven is er aansluiting te behalen. Maar de kopgroep dendert voort!

 
Gepost door: Wiebren van Stralen op zaterdag 4 juni 2005
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivenlog.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivenlog.nl†te publiceren, kopiŽren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
Terug
Nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte worden gehouden van nieuws en activiteiten van Duivenlog.nl?
Meld u dan nu aan bij de Nieuwsbrief.


Agenda
Binnenkort beschikbaar.


Archief
Klik hier voor het complete archief van Duivenlog.nl


Laatste berichten
Mooie prikkelvideo
Heilige geest?
Zo grijs als een duif
De oriŽntatie en navigatie van...
Herstellen als een topsporter ...
Duivenkunstenaar
De weg van het minste welzijn....
Duifmeneer is een held
Iron Mike de melker
Duiven van het kunstje
Coach Vinny selecteert de topd...
Britse duivengeschiedenis in B...
Duivensport Taiwan op NatGeo
Rondvlucht met duif
Zelfmoordbrief per postduif
Valken bedreigen duivensport M...
TNT postduif
Gedicht : de duivenmelker
Gedrogeerde duiven echte hoogv...
Imago duivenmelker


Links
Binnenkort beschikbaar.