Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Weg met antibiotica... Open printvriendelijke pagina
Willem Mulder  15-10-2016
 

Nou, nou Willem, dat is een forse stelling die je door bijna niemand in dank zal worden afgenomen. Ook niet hard te maken en niet realistisch.

Het zou ons gehele gezondheidssysteem van artsen, ziekenhuizen, bejaardencentra etc. op zijn kop zetten. Wat moeten we dan? Al die mensen en dieren die baat hebben gehad bij het gebruik van antibiotica ten spijt? Nee, dat is inderdaad niet hard te maken en niet realistisch. Maar toch zijn er wel kritische noten te kraken. Eigenlijk steeds meer noten.

Ik kom gelukkig zelden bij de dokter, maar toen ik er een keertje was voor wat ongemakken zei hij: “ Nou, nou, je bent ook nog erg verkouden zeg…”. Ja zei ik, maar daar kom ik niet voor. Ik zit weer midden in het beursseizoen en dan spreek je heel veel mensen. En natuurlijk ook mensen die ziek of grieperig zijn. Dat is onvermijdelijk. En als de vermoeidheid dan wat toeslaat, ben je vatbaarder voor rondwarende virussen vertelde ik.

“Ik begrijp het” zei de dokter. “Ik zal je wat voor je verkoudheid en lichte griepverschijnselen voorschrijven”. Gaat het anders dan niet over, vroeg ik. Nou, je bent er dan in elk geval sneller weer van af zei de geneesheer. Laat het dan maar mooi zitten, zei ik. Het zal vanzelf wel weer over gaan. Dan moet het maar een paar dagen langer duren. Het immuunsysteem heeft even een weekje tijd nodig om geactiveerd te worden. En zo is het gegaan. Na een paar weken was ik weer de oude.

En al die andere ziektes dan? Genezen die dan ook zonder gebruik van antibiotica? Zo gemakkelijk is dat niet te zeggen. Antibiotica heeft miljoenen mensen en ook dieren het leven gered. Dat is een ding wat zeker is. Ik zou de inzet van vele goede artsen en dierenartsen tekort doen. Dat is dus niet wat ik bedoel. De vraag is alleen, of we antibiotica nog wel inzetten om een ziekte of ongeluk te kunnen genezen. Ik doel op de wijze van gebruik of wel onnodig gebruik dat wij soms maken van antibiotica. Of misbruik, zoals in de opfok van kippen, varkens en kalveren. Om snellere groei, omdat dat handel is.  Misbruik om tijdelijk prestaties te verhogen.

Dierenartsen internationaal.

In dit blad “Brieftaubensport International” las ik het artikel van duiven dierenarts Burkard Sudhof “Nach der Saison”. Hierin veegt hij de vloer aan het alle voorbehoedende kuren die wij als liefhebbers in de herfst en winter aan onze duiven geven. Dierenarts Sudhof…… U leest het goed. Een vooraanstaand duiven dierenarts. Hij adviseert ons duivenliefhebbers  niet voorbehoedend te kuren van oktober tot en met maart. Dat zijn nog eens uitspraken die je niet van een dierenarts verwacht. Wat is er dan toch aan de hand? Dat zegt een dierenarts toch niet zomaar?  Bekend is, dat er al veel resistentie is opgebouwd in de loop der jaren. Bekend is ook, dat voor een flink aantal ziektes met antibiotica nog slechts voor 30% van de mensen werkt. Dat was…. voor een aantal jaren. En hoe is het nu? Zeker niet beter. Maar wat is er dan nog meer mis?
 
Dr. Rudi Hendrikx.

Op Pitts en in de Belgische “Duivenkrant” schreef dierenarts Rudi Hendrikx een artikel over resistentie. Volgens onderzoeken zouden 74,4% van de biggen geboren worden met resistente E-Coli bacteriën tegen alle antibiotica. Dus het stukje vlees wat u op uw bord krijgt… Tja de boeren met kippenstallen in de vermeerdering zitten ook al met de handen in het haar. Niets dat meer werkt hoor je alom… En in de duivensport? Dr. Rudi Hendrikx doet een boekje open. De afgelopen zomer werden vele testen gedaan om te voorkomen dat liefhebbers niet lukraak niet werkende medicijnen toedienen aan hun duiven bij ziekte zoals de E-Coli. Een heel goed initiatief! De resistentie bleek immens te zijn, aldus Rudi Hendrikx. Bij 4 willekeurige duivenliefhebbers bleken 3 resistent voor amoxicline, 1 tegen Colestine, alle vier tegen doxycicline, 3 tegen enrofloxacine, 3 tegen lectospectine, alle vier tegen fumequin en Trimetroprim / sulfa, en ook alle vier tegen tylmicosine. Denk daar maar eens over na. Het is volgens deze dierenarts echt een willekeurige uitslag en geen uitzondering. 
 
Terug naar de natuur?

Als ik dat boven het artikel had gezet, zouden velen reageren met: ach Willem, dat weten we nu wel. Maar het is wel de enige weg die we kunnen gaan beste mensen!. Zoeken naar planten, bessen, groenten, fruit, kruiden etc. die een antivirale werking hebben, of een natuurlijk antibiotica bevatten. Natuurlijke afweer dus en antioxidanten. Dat alles om het immuunsysteem en natuurlijke weerstand op te bouwen.
 
Natuurlijke antibiotica.

Er zijn veel paarden met huidproblemen en “mok” aan de benen omdat zich schimmels in het gras bevinden. Vaak is de weide te rijk aan gras en is er te weinig lang vezelrijk gras en kruiden. Zo ontstaan er vele huidproblemen.  We doen er een zalfje op en klaar is kees. Maar een week of wat later is het weer het zelfde probleem. Men heeft een aantal jaren geleden 50 paarden naar Mexico verscheept die deze klachten hadden. Ze kregen een chip in, om ze na een half jaar weer terug te kunnen vinden. De paarden waren allemaal na een half jaar weer helemaal gezond. Zij vonden in de vrije natuur van de prairie kennelijk alles wat ze nodig hadden zoals lang vezelrijk gras, de juiste kruiden, bessen en dergelijke.   De natuur heeft de oplossing. Ook al willen de artsen die geloven in de “bewezen werking van antibiotica” daar maar niet aan. Bewezen werking, maar dan wel voor een steeds kleiner wordende groep mensen en…. dieren.
 
Waar kom je dan op uit? Nou, dat zijn een ongelofelijk aantal kruiden, plantensoorten, bessen, boomsoorten, wortels enz. Ik zal een paar voorbeelden noemen. Hennep werkt voor sommige zieke mensen heel belangrijk als pijnbestrijder. Usnea voor het geel, Oregano tegen darmbacteriën, vlierbessen tegen E-Coli, wilgenschors tegen pijn en afvoeren van coccidioses en wormen, Omega 3 vetzuren voor een sterker immuunsysteem, Vitamine E en C als natuurlijke antioxidanten. Vele mogelijkheden zijn er. Te veel om op te noemen.

Voorbeelden.

U heeft last van hoge bloeddruk? Gedroogde abrikozen. Even wellen in water. Dat werkt in de meeste gevallen uitstekend. Andere oplossingen zijn b.v. maretak, knoflook en meidoorn. Daarnaast is gezonder leven, stoppen met roken, minder zout (vooral in kant en klaar producten) en meer bewegen natuurlijk ook een heel belangrijk punt. 
 
U heeft last van verkeerde hoge cholosterol?

Dat verdwijnt ook zonder die waarschijnlijk kankerverwekkende pillen. Die pillen zijn alleen maar goed voor de pharmaseutische industrie! Een negen biljoen dollar grote industrie wil u dit graag laten geloven. Ook de ouder wordende duivenliefhebber wordt gedreven door angst. Angst dat ons wordt aangepraat door de farmaseutische industrie en cholesterol verlagende margarineverkopers. En dat terwijl het lichaam door deze middelen juist versnelde cel veroudering veroorzaakt en ons lichaam als een kaartenhuis in elkaar doet zakken. Een te laag cholesterol is al even gevaarlijk als een te hoge.

Bang voor cholesterol, bang voor natuurlijk zout, bang voor artrose, voor griepvirussen, voor verzadigde vetten. En de voedingsindustrie doet er lekker aan mee. De voedingsindustrie wil aan ons het cholesterol verlagende linolzuur slijten. Maar die zorgen juist voor verhoogde kans op hartinfarcten. Zij willen de mythe van verzadigd vet en cholesterol in stand houden, aldus Dr. Uffe Ravnskov van de Universteit van Lund. Volgens wetenschappelijk onderzoek kun je kanker krijgen door een tekort aan vitamine A en met name vitamine D. Volgens Amerikaanse experts ( 30 wetenschappers) zijn daarmee  77% van de gevallen te voorkomen. En juist dat speciale cholesterol verlagende botertjes doen de opname van vitamine A en D verminderen…. Oh? Wie durft er tegen de grote kanker instituten in te gaan? Dat houd al snel bij een paar collumnisten op. Waarom? Kanker genezen is big bussines geworden! Een miljarden industrie. Maar waarom zo weinig voorlichting over het voorkomen van kanker? Dat levert geen goedbetaalde banen op nietwaar? Juist minder banen. Denk daar maar eens over na.

Voorkomen is beter!

Eet gezond. Geniet zo veel mogelijk van het leven en vooral in de buitenlucht. Beweeg genoeg. Vermijd stress en suiker, want dat is de grootste boosdoener voor je gezondheid. Eet gerust cholesterol verrijkt dierlijk voedsel zoals daar zijn: eieren en oesters. En daarnaast ook yoghurt, zure room, quark,  uien, knoflook, broccoli, spruitjes, zware bessensap, vlierbessensap. Bedank voor cholesterolverlagende medicijnen met het middel Statine. Cholosterolremmers verhogen de kans op darm, blaas en longkanker. ( UCLA study  hartattacks Associated with low LDL).
 
Lezingen.

De eerste lezing heb ik al weer achter de rug. Dat was in het inkorfcentrum in Ter Apel. Een gebied, waar de duivensport nog echt leeft. De eerste lezing ging over de overnacht fond. De tweede over de verliezen van de jonge duiven. Ik had ook Aldert Hiemstra uitgenodigd om hier onderzoek te doen. Aldert is een “praktijk bioloog” die al veel “gestudeerde biologen” versteld deed staan. Hij onderzocht ter plekke een aantal duiven uit Ter Apel. Het resultaat was te zien op een groot scherm. De liefhebbers in de zaal schrokken zo te zien nogal van de keeluitstrijkjes. Het bier smaakte kennelijk ineens niet echt meer. Het geel is vaak de verstoorder van vele andere klachten die daar op volgen. Dat was hier ( bij enkele meegenomen duiven van liefhebbers uit Ter Apel) volop aanwezig. Ook dode luchtwegbacteriën en toxines werden gevonden.
 
Nieuwe ontwikkelingen.

Bij de door Aldert Hiemstra uit Zwaagwesteinde (NL) ontwikkelde natuurproducten TKK Nature en Balance bleken ook de testhokken veel baat te hebben.  Beide producten versterken en helpen elkaar bij het oplossen van de problemen. Het geel en de luchtwegen wordt op natuurlijke wijze bestreden door enerzijds de pH waarde 3 dagen lang op 4 te houden en daarna wordt deze naar 5.5 verhoogd. In het tweede product maakt hij o.a. gebruik van melkzuurbacteriën. Niet die we allemaal kennen van koeien of andere dieren. Dergelijke bacteriën “eten” ook mee en wel suikers en eiwitten. Nee, deze heeft hij gehaald uit verschillende zaden. Deze specifieke bacteriën “eten” geen eiwitten, maar toxines en schimmels.
 
Samen met de Rijksuniversiteit in Wageningen deed hij testen. Hij verhoogde de aantallen bacteriën tot 24 miljoen per ml. De rijksuniversiteit was met stomheid geslagen over de resultaten. In 4 dagen had hij hokken met 200.000 kuikens weer op de been, zonder antibiotica. Keer op keer….
De Universiteit adviseerde hem patent aan te vragen op het product. Dat deed Aldert Hiemstra en kreeg dat ook. We hebben het hier dus niet over een of andere kwakzalver!!  Ik noem de namen van het product hier, omdat het anders wel een erg wazig verhaal wordt. (het gaat namelijk om nieuwe wegen te noemen, zonder al te veel antibiotica). En….er zijn vast er zeker meer wegen die naar Rome zullen leiden.
 
Hoe werkt dat dan?

Middels de melkzuurbacteriën uit de zaden worden de toxines en schimmels opgegeten. Daardoor zullen de goede bacteriën niet meer sterven en worden de eiwitten weer optimaal benut.  Zij worden zo sterker, krachtiger en vermeerderen zich weer goed. Daardoor zullen er geen eiwitten meer overblijven voor de indringers zoals het geel, luchtwegbacteriën, E-coli,  coccidioses etc. Hij hongert ze als het ware uit en deze zullen daardoor vanzelf doodgaan of uit het lichaam verdwijnen. Doden met antibiotica heeft volgens Aldert Hiemstra geen zin. Dat proberen we al 100 jaar en het resultaat is alleen maar mutatie van de virussen en resistentie van de bacteriën.  
 
In ons (NL) duivenblad “Het Spoor der Kampioenen” zie ik de dierenarts “aan het werk”. Gewonde duiven worden behandeld. Er wordt geopereerd. Duiven krijgen een behandeling bij een ziekte of verwonding om er weer bovenop te komen. Prima, zo hoort het. Dat geeft de dierenarts ook weer veel voldoening en respect. Daarvoor is hij opgeleid. Een prachtig beroep. Een aantal dierenartsen is ook al bezig zich te verdiepen in “natuurlijke oplossingen”. Super! Het kost tijd om ons te realiseren, dat het zo niet verder kan en mag gaan in de massaproductie. Een stukje vlees op ons bord moet komen van gezonde dieren die vrij zijn van resistente bacteriën. Een utopie?

Willem Mulder

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Cor Drost

Comb. Gerritsen

Combinatie Lokhorst

Gert Jan Beute Duivenproducten

J. Doldersum & Zn

Gertjan Knoop

Dick-Jan & Stephan Göbel

Combinatie Bruggeman

Will & Falco Ebben

IFC Hoogerheide

Theo de Kruijk

Johan Hamstra

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens