Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema Open printvriendelijke pagina
Ronald Veenendaal  18-1-2018
 

Voor de winnaar van categorie 2 van de Fondspiegel Jong zijn we afgereisd naar Harkema, waar Fokje Elzinga woonachtig is. Bij de mensen die de Eendaagse Fondspiegel de afgelopen jaren een beetje gevolgd hebben zal bij het lezen van de naam ‘Elzinga’ al een belletje gaan rinkelen. Fokje is namelijk de echtgenote van Jouke, de helft van de succesvolle combinatie Tj. & J. Elzinga. Naast Jouke die als zelfstandige de kost verdient bestaat deze combinatie verder uit zijn inmiddels 60-jarige vader Tjeerd.
 
Sinds Jouke samen met zijn gezin hun nieuwe woning heeft betrokken wil hij ook vanaf zijn eigen erf gaan vliegen. Omdat hij echter ook gewoon met zijn vader in combinatie wil blijven vliegen is er dan ook voor gekozen om vanaf zijn eigen erf op naam van zijn vrouw te gaan vliegen.

In 2016 bij Jouke thuis een prachtig hok van ruim 16 meter geplaatst en in 2017 is er vanaf deze locatie gestart met zo’n 40 a 50 jonge duiven. Met succes kan er wel worden gesteld aangezien gelijk de overwinning in categorie 2 van de Fondspiegel Jong werd binnengehaald.
 
Net zoals bij de combinatie Elzinga het ligt de nadruk bij Jouke thuis op de NPO-concoursen van de onderdelen Dagfond en Jonge duiven. Verder geldt ook hier dat men probeert hoog te eindigen in nationale competities zoals de Eendaagse Fondspiegel en TBOTB/WHZB. Het ultieme doel is zich te klasseren voor de Olympiade. Dit laatste hebben Tjeerd en Jouke in het verleden al gerealiseerd aangezien de combinatie Nederland met ‘Esmee’ vertegenwoordigde op de Olympiade in Boedapest op het onderdeel allround.
 
Dat het hier om echte allround programmaspelers gaat blijkt ook wel als we naar de resultaten van het afgelopen seizoen kijken. Zo eindigde naast Fokje ook de combinatie Tj. & J. Elzinga met een 7e plaats in categorie 3 hoog in de Fondspiegel Jong.
In afdeling 11 eindigde Tjeerd en Jouke dit jaar onder meer 2e op zowel het onderdeel Jonge duiven onaangewezen als het onderdeel Generaal lang. Verder vinden we hen terug op de 6e en 11e bij het onderdeel duifkampioen Jong. In het Sterke Samenspel de Eenheid! (285 leden) werd de combinatie voor de vierde maal in 5 seizoenen 1e Generaal kampioen!!!
De teller staat bij Tjeerd en Jouke op 4 NPO-overwinningen, de 1e NPO Pithiviers in 2010, de 1e NPO van Morlincourt en Chalons en Champagne in 2014 en de 1e NPO van Quiévrain in 2015. Hoewel men de afgelopen twee seizoenen geen NPO-overwinning aan de palmares heeft kunnen toevoegen kan er zeker niet gezegd worden dat er minder wordt gepresteerd Zo presteerde de combinatie het in 2016 om op Morlincourt jonge duiven met maar liefst 4 duiven op teletekst te staan. Men behaalde de 2e, 3e, 5e en 6e NPO tegen maar liefst 7.348 duiven. Dit jaar behaalde Tjeerd en Joukle maar liefst drie teletekstnoteringen op de 5 vluchten tellende voor het onderdeel Dagfond. Het betrof de 8e NPO Sens tegen 5.481 duiven, de 10e NPO Gien tegen 4.830 duiven en de 10e NPO Mantes la Jolie tegen 4.182 duiven. Met de jonge duiven behaalde men onder meer de 11e NPO Niergnies tegen maar liefst 11.579 duiven.

Topnoteringen op de teletekstvluchten vanaf 2014 

  • 1e & 3e NPO Quiévrain tegen 20.469 duiven;
  • 1e & 4e NPO Morlincourt tegen 6.663 duiven;
  • 1e NPO Chalons en Champagne tegen 4.296 duiven;
  • 2e, 3e, 5e & 6e NPO Morlincourt tegen 7.348 duiven;
  • 3e NPO Chateauroux tegen 2.825 duiven;
  • 4e & 9e NPO La Louviere tegen 8.004 duiven
  • 7e NPO Sittard tegen 21.493 duiven;
  • 7e NPO Nanteuil le Haudouin tegen 8.556 duiven;
  • 8e NPO Sens tegen 8.748 duiven;
  • 8e NPO Sens tegen 5.481 duiven;
  • 10e NPO Souppes sur Loing tegen 6.888 duiven;
  • 10e NPO Gien tegen 4.830 duiven;
  • 10e NPO Mantes la Jolie tegen 4.182 duiven;
  • 11e & 12e NPO Menen tegen 11.978 duiven;
  • 11eNPO Niergnies tegen maar liefst 11.579 duiven.

Stambopbouw

Stamvader van het hok is de ‘Blue Hope’, een halve ‘van Loon’ waarvan nazaten al 13 x bij de eerste 21 op NPO-concoursen hebben gevlogen. Zo speelde zijn nakomelingen onder meer de 1e NPO Morlincourt, 4e NPO Orleans, 4e NPO Morlincourt, 4e NPO Pommeroeul, 5e NPO St. Quentin en de 5e NPO St. Truiden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we in de afstamming van veel van de duiven van combinatie ‘Blue Hope’ terug zien. Verder zien we in de stamopbouw duiven terug van Pieter Veenstra en Gerard Koopman (zowel rechtstreeks als via Jacob Poortvliet en de combinatie Fokkinga).
 
Het systeem

De combinatie heeft in totaal 38 koppels duiven tot hun beschikking, 24 vliegkoppels en 14 kweekkoppels. Het is de bedoeling dat Jouke komend jaar ook met 24 koppels vanaf zijn eigen locatie gaat vliegen.
 
Rond de derde week van januari worden alle duiven gekoppeld. Zodra de duiven op eieren zijn gekomen worden de eieren van de kwekers overgelegd naar de jaarlingen die het minst gepresteerd hebben, waarna men de kwekers opnieuw op eieren laat komen. Als gevolg hiervan wordt er dus allen uit de bewezen duiven gekweekt. Onder normale omstandigheden wordt er ook nog een derde ronde uit de kwekers grootgebracht waarmee de combinatie zo’n 90 jonge heeft om de concoursen van de jonge duiven mee te spelen.
Wanneer de jongen bij de vliegers zo’n dag of 16 zijn worden de doffers en duivinnen van elkaar gescheiden. Zowel de doffers als de duivin houdt hierbij één jong die zij verder grootbrengen tot deze afgespeend kan worden. De vliegkoppels worden niet meer gekoppeld maar gaan direct op weduwschap.
 
Er wordt gespeeld op ‘dubbel weduwschap’ en de weduwduivinnen worden wekelijks gespeeld. Bij de doffers is dit afhankelijk van de omstandigheden en deze worden in het geval er een zware vlucht is geweest nog weleens een week thuis gehouden. Zowel de weduwnaars als de weduwduivinnen trainen 1 x per dag en worden door de weeks niet gelapt! Voor de jaarlingen geldt verder dat zij gedurende het seizoen één a twee keer worden getest op een Dagfondconcours. Hierbij wordt wel rekening gehouden met de vluchtomstandigheden. De duivinnen worden naast het reguliere programma van de oude duiven ook op de natour gespeeld. Op de natour worden de duivinnen maximaal 1 keer per week gelapt.
 
De jonge duiven vanaf de 4e week van april verduisterd tot aan de langste dag. Twee weken na de langste dag begint de combinatie met bijlichten, en dit wordt tot het eind van het vliegseizoen voortgezet. De jonge duiven gaan zo’n week of 8 voor de eerste vlucht los. Zodra ze goed in de lucht staan en beginnen weg te trekken wordt er gestart met opleren. In totaal worden de jongen 4 a 5 x opgeleerd tot een afstand van zo’n 20 kilometer. De jonge duiven worden de eerste vluchten ‘traditioneel’ gespeeld. Dit omdat het de eerste vluchten vooral van belang is dat de jonge duiven goed naar huis komen. Wanneer de duiven de zenuwen de baas zijn worden ze op weduwschap gespeeld. Dit vindt in de regel 1 week voor het eerste NPO-concours plaats, het moment waarop de duiven daadwerkelijk moeten presteren. Het ‘lappen’ van de jonge duiven is geen absolute must en gebeurd maximaal 1 x per week.
 
Medisch

Voor wat betreft het medische plaatje het volgende. Naast de ‘verplichte’ enting tegen paramyxo wordt er verder niet geënt of gekuurd tegen paratyfus. Wel worden de jonge duiven ouderwets met het kwastje behandeld tegen de pokken.
De medische begeleiding vindt plaats door 3-wekelijks de duiven te laten controleren bij dierenarts Nanne Wolf. Anders dan dat er, op advies van Nanne Wolf, ingegrepen moet worden, wordt er niet preventief gekuurd. Verder wordt zoveel mogelijk het systeem van Nanne Wolf gevolgd. Dit betekent onder meer dat de duiven bij thuiskomst van de vlucht worden ontsmet met de SA-mix van Nanne Wolf. Ter bevordering van de conditie krijgen de jonge duiven daarnaast op de zondag BMT (Biergist-Melkgist-Tarwekiemen), eveneens van Nanne Wolf.
 
Voeren
Het voeren bij de oude duiven is vrij eenvoudig. De combinatie Elzinga maakt gebruik van het voer van de firma Matador. Gedurende de kweek wordt de ‘Premium Kweek Olympia’ aan de duiven gevoerd. Gedurende het vliegprogramma worden zowel de weduwnaars als de weduwduivinnen volgens een voerschema gevoerd. Dit programma houdt in dat de duiven op dag van thuiskomst (laten we aannemen de zaterdag) de ‘Premium Vlieg’-mengeling van Matador krijgen. De zondag krijgen de duiven ‘Premium Start’ gevolgd door een mix de Premium Start’ en ‘Premium Vlieg’ op de maandag. Vanaf de dinsdag krijgen de duiven een mengeling van ‘Premium Vlieg’ en Turbo Energy’. Verder krijgen de duiven snoepzaad en worden zij dagelijks voorzien van een mix van grit/roodsteen en mineralen. Heel af en toe krijgen de duiven ook wat Tovo.
 
Esmee

De absolute topper op het hok van Tj. & J. Elzinga is de Esmee. Esmee is vernoemd naar de dochter van Jouke Elzinga en komt van vaderskant uit Seiko (rechtstreeks Pieter Veenstra), een zoon van de ‘Rolex’ die in 2009 beste duif WHZB was. De moeder van Esmee is afkomstig van dr. Schwidde en is ingeteeld naar de ‘Raket’, een superduivin die in Duitsland  4 x de eerste speelde in groot spelverband. Het is bijna onbeschrijfelijk wat Esmee op haar palmares heeft staan. Zo staat de teller op 17 prijzen in de verhouding 1:100 waaronder de 1e NPO Chalons de Champagne (23 minuten vooruit) en tevens snelste over geheel afdeling 10 en 11 tegen 10.935 duiven met een voorsprong van 13 minuten op de nummer 2. Dat ze ook het kortere werk goeds aan kan blijkt ook wel aangezien we op haar palmares een verder een 4e NPO St. Truiden tegen maar liefst 20.435 duiven, 2e Sittard tegen 6.763 duiven, 7e Duffel tegen 4.022 duiven en 8e Gennep tegen 2.788 duiven tegenkomen.

In de competitie van TBOTB eindigde ze hiermee in 2013 als 9e asduif allround (5e duivin) en 12e jaarling (9e duivin). Bij de competitie van WHZB vonden we haar in dat jaar terug als 24e in het klassement van de beste duivin van Nederland. In 2014 verbeterde Esmee zichzelf door in de nieuwe gecombineerde competitie van WHZB/TBOTB als beste asduif oud, en 19e dagfondduif te eindigen. Verder behaalde ze in de afdeling 11 de titel beste dagfondduif en eindigde ze als 2e in het klassement van asduif generaal lang. Tot slot zien we haar terug als 4e asduif van de Dagfondspiegel 2014. Daarnaast vertegenwoordigde ‘Esmee’ Nederland op het onderdeel allround tijdens de Olympiade in Boedapest. Dat ze niet alleen een ‘hors categorie' vlieger is, maar ook een goede vererver blijkt wel uit het feit dat meerdere (klein)kinderen inmiddels al goede zijn voor teletekstnoteringen en overwinningen in groot verband.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Fondunie 2000

Theo de Kruijk

J. Doldersum & Zn

IFC Hoogerheide

M. van Ginkel

Combinatie Bruggeman

Super Fondclub G.O.U.

Team Noel-Willockx

IFC Zeeland

Comb. Verweij-de Haan

Aad Beerendonk

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!