Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018 Open printvriendelijke pagina
Bart Hoogeveen  28-7-2019
 

Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.

Ten huize van Erp word er al jaren fanatiek en op een hoog niveau met de duiven gespeeld. Er zijn in de loop der jaren fantastische prestaties neergezet door de duiven van Lambert. Kettinguitslagen en vroege prijzen zijn hier regelmatig aan de orde. Zo maakte Lambert furore in 2018 door het winnen van de sectorale vlucht vanuit Gien. Zijn duivin ‘Miss Gien’ vloog op deze vlucht een eerste van Sector 1 tegen maar liefst 23.171 duiven. Wat deze overwinning extra bijzonder maakt is dat er deze dag een sterke Noordwesten wind stond en Lambert op de achterhand van de sector woont. Echter was dit niet de enige topprestatie in 2018. Ook het winnen van de eerste in Categorie 1 van de Eendaage Fondspiegel Jong mag gezien worden als een prestatie van formaat. 

Eenvoud

Eenvoud staat op dit hok centraal. Er is hier maar een ding dat telt en dat zijn goede duiven. De selectie begint al vanaf dat de jongen in de schaal liggen. Lambert is keihard in het selecteren van de duiven. Hierbij wordt vooral gelet op de gezondheid van de duiven.

Bij onze aankomst zit Lambert dan ook rustig in de zon om zijn jongen duiven in de ren te bewonderen. Dit wordt dagelijks gedaan. Zo krijg je een goed beeld van de jongen en wordt de selectie een stuk makkelijker aldus Lambert. Bij het opleren van de jongen gaan er ook amper duiven verloren. De jongen die normaal verloren zouden gaan probeert Lambert van te voren al uit te selecteren. 
 
Met de oude duiven word er dubbel weduwschap gespeeld. Hiervoor worden ze eind Januari gekoppeld en mogen ze 2 jongen grootbrengen voor ze weer gescheiden worden. De doffers blijven op het hok en de duivinnen worden naar het duivinnenhok verplaatst.  Opvallend aan het duivinnenhok is het ‘ballenbak’ systeem. Op de grond van het hok liggen plastic ballen die ideaal zijn om het onderling paren van de duivinnen tegen te gaan. De voornaamste reden dat er zowel met doffers en duivinnen gespeeld wordt is dat zo de kwaliteit van de volledige ploeg het snelst zichtbaar wordt. 

De oude duiven hoeven niet lang te trainen, maar ze moeten wel hard trainen. Dit houd in dat de duiven meteen worden binnengehaald zodra ze rondom het hok beginnen te vliegen. Er moet trek op de duiven zitten volgens Lambert. Het snelle binnen halen na de training zorgt er volgens Lambert voor dat de duiven tijdens de vlucht ook zeer snel binnenkomen. Het ritme is bij de training en het voeren erg belangrijk. 

Het voeren van de oude duiven word gedaan met het 1,2,3 systeem van Ronny van Tilburg. Ook het voeren van de jongen duiven wordt vrij simpel gehouden. Na het spenen wordt er alleen kweekvoer verstrekt dit om de jongen voldoende te laten uitgroeien. Later wordt hier 25% Dieet voer bijgemengd. Uiteindelijk wordt er 50% Dieet en 50% Gerry Plus gegeven. Dit is voldoende om de duiven goed te laten trainen. Op de eerste jonge duiven vluchten wordt er Gerry Plus en Allerlei voer van Ronny van Tilburg gegeven. 

De duiven zitten de eerste vier vluchten samen. Er wordt ruim voor het seizoen stro op de grond geplaatst. Met de eerste vluchten zitten de jongen meestal allemaal met een nest in het stro. Er zijn veel duiven die heel dicht bij elkaar een nest bouwen. Dit zorgt volgens Lambert voor veel strijd op het hok wat de duiven extra motiveert.  
Vervolgens worden de duiven gescheiden en op weduwschap gespeeld. Op de laatste vluchten gaat er nog maar een kleine ploeg mee op de jonge duiven lijn. De rest wordt dan op de natour gespeeld. 

Stambopbouw van de Werf

De van de Werfduiven waar velen hokken mee geslaagd zijn lopen als een rode draad door de duivenstam van Lambert.  Ook werden er vier duiven gehaald bij Jo Manders waarvan er drie zeer goed waren. 

De twee huidige stamduiven zijn ‘De Zot’ en ‘Aafke’. Deze twee super vlieg- en kweekduiven zijn in een groot deel van de duiven terug te vinden. Er wordt regelmatig samengekweekt met de duiven van goede vriend Gerrit van Schaijk die zelf ook keihard speelt. Er wordt geprobeerd om met bewezen duiven te kweken. Dit is de snelste weg naar een goede stam duiven. 

Medisch

Ieder jaar krijgen de jongen van Lambert te maken met zware colli. Hier wordt dan uiteraard ook voor gekuurd. Verder krijgen de duiven hier nooit medicijnen. Lambert gelooft enkel in een keiharde selectie van zijn duiven. 
Er zit de hele week knoflook in de drinkbak. Om de weerstand van de duiven te versterken wordt ‘s winters  de drinkbak eens in de drie weken schoongemaakt, ‘s zomers gebeurt dit eens per week. Ook krijgen de duiven regelmatig een scheut azijn in het water. Volgens Lambert is dit voldoende om de duiven gezond te houden. 

Beste prestaties Jong 2018

Laon 05-08-2018 (4.951 duiven): 13, 15, 20, 23, 35 etc (29 mee/18 prijs)
Nanteuil 11-08-2018 (3.161 duiven): 7, 74, 77, etc (12 mee/10 prijs)
Melun  18-08-2018 (2.554 duiven): 7, 29, 98, 117 etc (7 mee/6 prijs)
Orleans 15-09-2018 (2.458 duiven): 9, 15, 61, 169 etc. (6 mee/5 prijs)

Ook in 2019 dendert de Van Erp trein door. Wekelijks worden er opnieuw super uitslagen neergezet met zowel jong als oud. 

Veel plezier

Lambert beleeft veel plezier aan de duivensport en de gezelligheid die dit met zich meebrengt. Berghem ligt nog in een echt duivensport gebied met vele fanatieke en goedspelende liefhebbers.  De hele week wordt er met verschillende melkers gezellig koffie gedronken en over de duivensport gepraat.  
Wij van de Fondspiegel wensen Lambert nog veel plezier en successen toe voor de toekomst. 

Tekst & foto’s: Bart Hoogeveen

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Dick-Jan & Stephan Göbel

Nico Haesen

Van Hoeck-Noel

Van Elsacker-Jepsen

De Marathonvliegers

Familie Huizer

Hans de Ruig

J. Doldersum & Zn

M. van Ginkel

Gertjan Knoop

Aad Beerendonk

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!