Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Een nieuw jaar met nieuwe kansen (3) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  18-1-2007
 

Op de eerste twee deeltjes onder deze kop is veel gereageerd, de meeste vonden het harde columns maar wel de waarheid. Vooral die pasage over Vips kwam hard aan hoorde ik. Enkelen hadden zich er aan gestoord, “Vips doen goede dingen” vertelde één. Ach natuurlijk moeten er ook hoge omes zijn die onze zaakjes behartigen en ons gezicht zijn in het openbaar, maar kunnen dat geen “postduivenmelkers” zijn dan? Mensen met verstand van duiven, die midden in de sport staan en ook nog een beetje redelijk spelen. Ik ken zelfs enkele bestuurders die geen duif vast kunnen houden, die horen geen voorzitter of secretaris te zijn vind ik, en helemaal niet op afdeling of nationaal niveau. Een penningmeester hoeft van mij geen duiven te hebben, daar kunnen we een professional voor inhuren, maar voorzitters en secretarissen moeten mensen met een duivenhart zijn, punt uit. Dus als onze kiesmannen straks nieuwe N.P.O. bestuurders kiezen, laten ze daar a.u.b. aan denken.

De toekomstige vliegploeg

Bij de meeste liefhebbers onder ons zitten de toekomstige weduwnaars en weduwduivinnen op nest of hebben reeds de jongen groot. Het is nog steeds gebruikelijk om vliegduiven op nest te brengen en jongen te laten grootbrengen voor het vliegseizoen, maar het hoeft natuurlijk niet. Enkele grote spelers in ons land laten de vlieg duiven twee keer op eieren komen, en dan meestal een keer in December of Januari en voor de tweede maal in Maart. Dit systeem wat het Duitse Systeem heet wordt ook wel droog weduwschap genoemd. Voordeel van dit systeem zou zijn dat de duiven meer energie vasthouden voor het lange en meestal zware seizoen en dat er geen jongen komen van die duiven die “zich eerst nog maar eens moeten bewijzen”. Tweede voordeel zou kunnen zijn dat de duiven later hun eerste pen gooien, wat weer voordelig kan werken op het einde seizoen. Dan moet u ze niet langer dan 5 dagen laten broeden trouwens, anders valt de eerste pen juist vroeger dan normaal.
Ik ben er niet voor, wijlen Jos v. Limpt “De Klak” zei me steeds; “wanneer duiven niet goed genoeg zijn om jongen van te kweken moet je ze niet op je hok houden, die moet je ruimen.”
En ik ben er niet voor omdat in mijn beleving duiven gemotiveerder zijn wanneer ze jongen mochten grootbrengen en dit vooral bij Jaarlingen. Ik probeer duiven steeds met mensen te vergelijken, wat misschien niet opgaat maar, jonge voetballers worden ook beter, rustiger en honkvaster als ze kinderen hebben.                                                                  
Een vaak voorkomend patroon bij topspelers is dat ze de jaarlingen die op een apart hok zitten wel jongen laten grootbrengen en de overjarige twee keer laten broeden (droog weduwschap, Duits systeem), dan heb je dubbele kansen in rui en form verloop.

Motivatie

Een onderwerp wat in alle reportages ter sprake komt is het motiveren van de vliegploeg. Enkele( o.a. Jan Ouwerkerk) zien er helemaal niets in, en anderen( o.a. Gunter Prange) zijn er expert in en groot mee geworden, en beide zijn fenomenen in de duivenport. Dus wie heeft er nu gelijk?
Volgens Jan Ouwerkerk is de duif het belangrijkste, als die het niet kan kun je doen wat je wilt maar zal hij geen prijs winnen. En dat is natuurlijk ook zo maar het kan ook anders.
De 146 van Gunter Prange was een goede vliegduif, pakte zijn kopprijzen maar geen eersten. Elke keer dat Gunter op de hokken kwam vloog de 146 naar hem toe, hij wilde spelen. Een kenner als Prange heeft dat gelijk in de gaten en hij maakte een looppad(plankje) voor deze duif waar hij bezit van nam en elke dag meerdere malen met de baas mocht spelen. De weken daaropvolgend speelde de 146 maarliefst 5 eerste prijzen in groot verband….en werd toen met 16 hokgenoten gestolen. Maar had de 146 ook 5 eerste prijzen gewonnen zonder dit plankje? Ik geloof het niet, al was het natuurlijk wel een klasbak.
Peter Fincken de jonge duiven tovenaar uit Maasbracht had eens een jonge duivin die naast haar eigen jong nog drie andere jongen voerde, ze trainde maar 10 minuutjes per dag, wilde in het hok naar “haar jongen” had in de week nauwelijks 2 uurtjes trainingsarbeid maar speelde drie eersten achter elkaar. Dat was motivatie toch?
Zo zijn er nog duizenden voorbeelden van motivatie bij jonge en oude duiven. We kunnen stellen dat goede duiven met extra motivatie cq stimulans toppers kunnen zijn..
Alleen iedere duif heeft een ander “motivatie knopje” en topspelers weten die te vinden en de doorsnee melker helaas niet…
Op onze 2e film deel 73 van de koerier video’s laten we onze motivatie bakjes zien, gewoon simpele vierkante bakjes waar net plaats genoeg is voor een broedschaal en een koppel duiven.
Dit systeem maar dan veel mooier en uitgebreider is ook te zien op de zelfde film deel 73 maar dan bijGunter Prange. Hij laat precies zien hoe alles werkt en hoe u het zelf kunt maken of bestellen bij GPS van Lex de Jongh.
Op dit onderdeel “motivatie” zullen we nog vaak terug komen dit jaar, maar de echte liefhebbers hebben het voor de eerste vlucht reeds getimmerd….

Internet en weblogs

De laatste tijd zijn er diverse liefhebbers die een weblog over duiven bijhouden met nieuwtjes, verhalen, reportages en andere interessante wetenswaardigheden. In Nederland zijn er al wat langer een paar, maar die zijn over het algemeen wat negatief van aard, wat natuurlijk jammer is. Enkele goedwillende mensen met hun producten worden door het slijk gehaald bijvoorbeeld, moeten we niet doen vind ik.
Een uitzondering op deze negatieve sites is die van Henri Wittens en zijn Belgische kompaan, deze houden alle negatieve berichtgeving achter wat plezier brengt voor de lezers.
Kijk even op www.bloggen.be/duivengazette.
Kent u nog meer leuke onbekende sites, stuur ze mij even door beute_zn@hotmail.com. Volgende week een special over oog theorie.

Greetings.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
M. van Ginkel

Team Noel-Willockx

Johan Hamstra

Huub Hermans

Theo de Kruijk

Fondunie 2000

Comb. Gerritsen

Will & Falco Ebben

IFC Zeeland

Van Elsacker-Jepsen

Gebr. Maas & Zn

A. Engelen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens