Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Ogentheorie bij postduiven (1) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  22-1-2007
 

Over bijna geen enkel onderwerp in de duivensport zijn de meningen zo verdeeld als juist over de ogen theorie. In de jaren dat ik me er voor interesseer heb ik er met honderden liefhebbers over gesproken, vele tegenstanders maar ook vele fans en dit onder alle lagen van de bevolking der duivenmelkers.
Enkele grote kampioen zijn tegenstander van deze theorie of zeggen in ieder geval dat ze tegenstander zijn. Maar er zijn ook minstens zulke grote kampioen die echte voorstanders zijn, echte fans zeg maar.
We zullen in deze column eens wat dieper in de materie duiken, misschien steken we er wat van op…

De ogenkijkers

Er zijn op dit ogenblik zo’n vier bekende/beruchte/beroemde ogen kijkers in West Europa, drie daarvan ken ik persoonlijk dit zijn Josef Hofman en Gerard Blum uit Duitsland en Jos Evers uit Nederland.
In Engeland, Canada en Amerika zijn ook nog enkele groten maar die ken ik (nog) niet persoonlijk. In principe komen hun systemen op het zelfde neer alleen noemt de een het soms iets anders dan de ander en is de puntentelling soms wat verschillend, maar aan het eind van de rit pakken ze dezelfde duiven er uit als zijnde slechte, bruikbare of zeer bruikbare duiven. Vooral op kweekgebied komt hun systeem in 90% van de gevallen uit.  

De loep.

Gebruik voor het ogen keuren een echte loep en geen vergrootglas zoals ik enkele zag gebruiken, wanneer je een vergrootglas gebruikt kunt u het oog verbranden door het felle zonlicht wat er aan de ene zijde ingaat en in een straal aan de andere zijde het oog binnendrinkt, dus gebruik een loep.
De mensen die mij kennen weten dat ik geen loep gebruik, door een storing in mijn smaak en reuk vermogen zijn mijn ogen veel beter dan die van de gemiddelde mensen, ik kan een object tot 2 cm vanaf mijn oog scherp stellen. Maar voor 99,9% van de mensen die dat niet kunnen is een loep zeer wenselijk.
Een loep met 5x sterkte is al leuk, maar u ziet niet alles, die van 15x sterkte laat te weinig zonlicht door, dus die gebruiken we ook niet, u gaat op zoek naar een 10x of 12x sterkte, die u bij de opticien kunt kopen.
Zo’n oogloep kunt u normaal met uw gelaatsspieren vast in uw oog klemmen, maar makkelijker is het met een elastiek (2 gaatjes in loep maken) om uw hoofd te klemmen, u hoeft dat niets steeds een grimas te trekken waar uw vrouw bang van wordt.
Wanneer u van uw duiven de ogen gaat bestuderen, zorg er voor dat u met de rug naar de zon staat(voor rechtshandige mensen moet de zon over de linkerschouder komen, voor linkshandige over de rechter schouder). U draait het kopje van de duif iets, zodat u de loep zo'n twee cm van het duivenoog kunt houden, u ziet vanzelf wel wanneer het beeld scherp en helder is, een wereld van kleuren, streepjes,kraters en bergen zullen verschijnen, u zult niet weten wat u ziet.
Binnen een seconde nadat u het oog voor de loep houdt, ziet u de pupil reageren, dit is al het eerste waar u naar kijkt, duiven waarvan de pupil “doods” blijft, dus niet reageert (knijpt) kunt u in principe reeds opzij schuiven. Dit systeem heet in de “ogentheorie” Reflex Action. Dat knijpen van de pupil is een zeer makkelijk en betrouwbaar systeem om reeds de eerste duiven uit te selecteren, duiven die niet knijpen met de pupil (omdat u door de loep het licht tijdelijk niet toe laat) zijn onbruikbaar voor de kweek en/of wedstrijden.
En tevens kunt u de gehele structuur van het oog beter beoordelen wanneer de pupil klein is (en daarom de cirkels beter zichtbaar).

Wanneer u de ogen van uw duiven wilt bekijken of beoordelen is de tijd tussen 10.00 en 14.00 het beste, de zon staat dan optimaal aan de hemel (meeste zonkracht), wanneer u een lamp gebruikt, neem dan een 150 watt lamp met helder licht. Zonder lamp of na 15.00 is het zinloos omdat de pupil beduidend minder reageert, en u zo enkele duiven veroordeelt die hadden mogen blijven bij goed licht.         

En vergeet niet om beide ogen te bekijken, bij geen enkele duif zijn beide ogen gelijk, maar het linkeroog moet de doorslag geven, uit onderzoek blijkt dat hier alle tekens het duidelijks te zien zijn.

“Echte” ogenkijkers houden van hun vliegduiven ook een schemaatje bij, zo kunnen ze eenvoudig zien wanneer hun duif optimaal gezond is en dus in staat zou kunnen zijn vroege prijzen te winnen

Maar verder is het ogen kijken alleen een beeld van wat de duif zou kunnen doen, u als trainer, coach, dokter en begeleider moet een duif helpen het ook waar te maken. Oog keuren laat vrij eenvoudig zien welke duiven het sowieso niet hebben of kunnen, diegene met goede oogtekens kunnen het wel hebben of zijn.

Volgende week gaan we verder met de “ogentheorie”

Op eigen hok

Gaat het perfect, maar u kunt deze drie woorden wel dromen denk ik, eigenlijk gaat alles ook steeds perfect op onze hokken, dus wat kan ik anders zeggen.
De jongen zijn gespeend waneer dit artikel uitkomt, en tot nu toe komen ze allemaal uitermate goed op, mede door het zachte weer natuurlijk. Vrijdag 19 Januari jl. nog even bij Nanne Wolff geweest voor een klein onderzoekje betreffende de kwekers, ze voelden goed, zagen er goed uit en mankeerden niets.
De rust voor de vliegduiven zal nu snel wederkeren, ze krijgen na het spenen der jongen een aantal weken weer lichte winterkost met ruim zuivering. Dit stelt ze in staat de recupereren van het kweekseizoen en zichzelf op te laden voor de vluchten.
De eigen jongen zijn ook zeer gezond blek uit onderzoek, deze zitten op 30 cm stro en hebben ruim 7 meter voor ongeveer 100 stuks, dus plaats genoeg.
Wanneer ze enkele weken voor zich zelf zorgen volgt de eerste selectie doormiddel van handkeuring, iedere duif die niet aan mijn standaard voldoet gaat er dan reeds uit, kosten besparing en minder ergernis, uit ervaring weet ik dat alle duiven waar je niet 100% achter staat het ook nooit zijn of worden.

Vrijdag 2 februari a.s.

Gezellige koppelkeuring voor oude duiven( 2005 en ouder) in het clubgebouw van p.v. de Vredesduif te Noordwolde. Inzetten tussen 19.00 en 19.30 aanvang keuring 20.0 uur.
Voor een ieder vrij in te zetten, bevlogen duiven. Wel even bellen met 0521-382644. Inzet € 5,00 per koppel.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Van Hoeck-Noel

Combinatie Lokhorst

Nico Haesen

Nico Jan Koenders

Combinatie Bruggeman

M. van Ginkel

De Marathonvliegers

Cees van Heijst

Hans de Ruig

A. Engelen

IFC Zeeland

Van Elsacker-Jepsen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens