Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

2e Totaalklassement Eendaagse Fondspiegel 2006 - Kimmenade-Verbakel, Helmond Open printvriendelijke pagina
Falco Ebben  30-1-2007
 

In een sneltreinvaart zijn Johan van de Kimmenade en zijn neef Dirk Verbakel naar de top doorgestoten. Pas sinds 2000 speelt het tweetal in combinatie. Het gaat niet gelijk van een leien dakje, en na een jaar of twee jaar zijn ze het slechte spelen zat. Johan hierover: "Ik ben nogal fanatiek en er moest iets veranderen. Ons hoofddoel was toen al om te schitteren op de eendaagse fond. Omdat we wel het hele jaar door met duiven willen spelen gingen we op zoek naar alleskunners, vogels die kopvliegen van 100 tot en met 700 kilometer.''

Inmiddels zijn we zes jaar verder en de inspanningen van het tweetal hebben geresulteerd in de tweede plaats van categorie 8 in 2005 en de eerste plaats van categorie 7 in 2006.
Over twee jaar is de combinatie in onze competitie de tweede beste speler van het land. Hoe ze die sterke stam duiven in zo'n kort tijdsbestek hebben opgebouwd gaan we u vertellen.

NIEUW HOK

"Bij Leo van de Hurk uit Helmond kochten we in 2000 een tweedehands hok," zegt Van de Kimmenade. "Eerst stond hier een hok met golfplaten maar dat was niet ideaal. Leo had op de midfond regelmatig een uitschieter en we vroegen of we ook een tiental jongen konden krijgen. Op zijn hokken zaten nog duiven van Jo Manders uit Deurne, één van de sterkste spelers van Brabant. Bij de tien jonkies zat de NL00-2278876, en dat is zo'n beetje onze stamvader geworden."

Zijn duivenmaat Dirk is ondertussen ook aangeschoven en vertelt verder: "Waar we ook enorm mee zijn geslaagd zijn duiven van Rienie van Dalen uit Helmond. Ik ben zelfstandig ondernemer in de bouw en ik heb een klusje gehad bij zijn zoon. Op een mooie zomerdag in het jaar 2000 waren we onze jonge duiven van een midfondvlucht aan het opwachten. We hadden nog niets thuis en ik belde Rienie op om te vragen hoe laat hij de duiven verwachtte. Bleek dat hij er al tien thuis had. Hij had al een poosje een enveloppe met geld klaarliggen voor het werk dat ik bij zijn zoon had verricht, en dat bracht me op een idee. We stelden hem voor dat hij het geld mocht houden en dat wij de tien jongen die hij die dag voorop kreeg mochten hebben. De afspraak was gemaakt. Hij heeft ze de rest van het seizoen nog gespeeld en wij hebben ze aan het eind van het jaar opgehaald. We hebben er toen nog achttien bijgekocht en al deze duiven overgewend. In 2002 hebben we met deze overgewende duiven goede prestaties in de Zuiderkempen neergezet en zelfs nog bij 'Nadoen' gestaan. Daarom kochten we nog een ronde jongen. Hierbij zat onze 'Gouden Crack', met ringnummer NL02-0262046. Deze topdoffer werd veertien keer op de eendaagse fond gespeeld en won evenzoveel prijzen. Hij was in zowel 2004 als 2005 2e duifkampioen eendaagse fond in de Zuiderkempen."

ALLEMAAL ONZIN!

Combinatie Kimmenade-Verbakel vliegt traditioneel weduwschap met gemiddeld vijfentwintig weduwnaars. Tussen de jonge duiven, zo'n vijftig, zitten een handvol kweekduiven. We stelden de heren wat vragen over hun systeem. "Afgelopen twee jaar hebben we begin december gekoppeld. De doffers gingen 20 januari op weduwschap en ze zijn hierna voor het seizoen niet meer herkoppeld. Onze duivinnen vliegen enkel als jonge duif,” zegt Johan van Kimmenade.
"Vanaf februari tot en met juli zijn wij volop bezig met de verzorging. Hierna is de accu een heel eind leeg en de natour laten we graag aan ons voorbij gaan. Dat dit een nadeel zou zijn met betrekking tot de selectie van je duivinnen geloof ik niet. Wij hebben verschillende duivinnen die goed vererven, maar ik denk niet dat ze ooit één vroege prijs gewonnen hebben. Wij selecteren ze niet op hun uiterlijk, maar geloven wel in een bepaalde lijn. Wanneer ik een goede doffer heb, zal ik ook zijn zusters aanhouden. Overigens mogen al onze jonge doffers blijven, of ze nu prijs vliegen of niet. Ik vind dat je een jonge duif niet kunt afrekenen op prestaties, de één heeft een nestje, de ander vliegt vanaf een schabje. Bij oude duiven is dat anders, die zijn allemaal gemotiveerd. Na drie eendaagse fondvluchten wordt reeds de eerste grote selectie doorgevoerd.''

VEEL TRAINEN

“Je moet de duiven zo prepareren dat ze veel en graag trainen. In het seizoen vliegen onze duiven 's ochtends anderhalf tot twee uur, 's avonds is dit meestal een uur en vijftien minuten. Om dit voor elkaar te krijgen zijn we al in februari intensief met de duiven bezig. Als ze los zijn moeten ze vliegen, doen ze dit niet dan komt er soms letterlijk wat vuurwerk aan te pas. Als het vliegseizoen dan eenmaal begint weten de duiven wat er van ze wordt verwacht. Vanaf die tijd gaan ze ook op vaste tijden los.''
In oktober worden de duiven veertien dagen gekuurd en hierna geënt tegen paratyfus. In het voorjaar worden ze nogmaals vijf tot zes dagen tegen paratyfus gekuurd. Dirk hierover: “Ik denk dat zestig procent van de duivenliefhebbers te maken heeft met sluimerende paratyfus. Als iedere duivenliefhebber het zo deed als wij, dan ging het veel beter met de duivensport. Veel liefhebbers presteren slecht doordat hun duiven paratyfus hebben zonder dat ze het zelf weten.”
Veel meer wordt er aan de medische begeleiding niet gedaan. “Als de jongen een dag of drie oud zijn gaat er een dag of vijf-zes een geelkuur in het water. Vervolgens kuren we helemaal niet meer totdat de eerste eendaagse fondvlucht op het programma staat. Dan krijgen ze op maandag en dinsdag in de week van inkorven twee tabletten tegen 't geel. Eén dag een Spatrix, de andere dag een tablet van dokter Peter Boskamp. Dit doen we voor iedere eendaagse fondvlucht. Verder krijgen ze niets aan medicijnen, wel krijgen ze bij thuiskomst een zoutzuuroplossing in het water ter ontsmetting, slechts één milliliter per liter, anders zou het nog wel eens gevaarlijk voor de duiven kunnen zijn!
Wat voeren betreft houdt de combinatie er een afwijkend systeem op na. Johan: “De duiven krijgen altijd volle bak voer, zomer en winter. Vooral snoepzaad geven we enorm veel, wel honderden kilo's per jaar. Tijdens de ruitijd geven we wel vijftig procent snoepzaad, een mengeling die we zelf laten samenstellen. Ook pinda's krijgen duiven enkele dagen voor inmanden zoveel ze lusten, alles wat we erin krijgen is mooi meegenomen. Hoe meer brandstof, hoe harder ze vliegen!”

MOTIVATIE

In 2000 haalden de neven ook ronde eieren gehaald bij Frans Manders uit Beek en Donk, en ook hiermee zijn ze geslaagd.
De mannen hechten maar weinig waarde aan grote namen en oude glorie. Johan: ''Ik heb niets met rassen. Ons electronisch constateersysteem moet 'piepen', dat is veel belangrijker! De laatste jaren zijn we er ook achter gekomen dat onze beste duiven die duiven zijn die we voor een appel en een ei bij goede liefhebbers uit eigen omtrek kochten. Zuivere rassen daar lachen wij mee, we willen alleen heel vroeg vliegen en hebben daar wél veel voor over. Maar met rassen heeft dat niets te maken."
Het hoofddoel van de combinatie is nu het behalen van de titel 'Beste Liefhebber' van WHZB. Vorig jaar eindigde de combinatie als zesde liefhebber bij WHZB. Ze hebben daar een geweldige dag gehad, Johan heeft toen een foto van Gert-Jan van der Linden uit Mill gemaakt terwijl hij werd gehuldigd als beste liefhebber. Die foto hangt nu bij combinatie Kimmenade-Verbakel in het hok. Als motivatie!

Meer informatie kunt u vinden op www.kimmenade-verbakel.nl.

Tekst & Foto's:
Falco Ebben

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Johan Hamstra

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Nico Haesen

De Marathonvliegers

Dick-Jan & Stephan Göbel

J. Doldersum & Zn

Gebr. Maas & Zn

Team Noel-Willockx

Van Elsacker-Jepsen

Cees van Heijst

IFC Zeeland

Gert Jan Beute Duivenproducten

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens