Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Ogentheorie bij postduiven (3) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  5-2-2007
 

Het was me het weekje wel zeg, bijna 100 mailtjes over het niet uitkomen van het boek “Uiterlijke kenmerken van Crackduiven” en dan nog eens de nodige telefoontjes over dit onderwerp.
Maar daar bleef het niet bij, ik kreeg ook nog eens een lading mail-post over de Olympiade in België en “onze” prestaties al daar. Iedereen waaronder een groot aantal collega keurmeesters waren het er over eens dat we het in de standaard klasse slecht gedaan hadden, de duiven oogden niet naast die van de winnende landen Engeland en Polen. Algemene indruk was dat onze duiven te klein waren, maar daar zijn we het al jaren over eens toch? Voor de Standaard klasse op de Olympiade “moet” je groten hebben thats it!

In Duitsland moeten we het beter doen, we slaan de handen ineen en spreken nu vast af dat we allemaal onze mooiste duiven die voldoen aan de eisen aan een lid van groep van keurmeesters aanbieden. “Voor gaan voor Goud in Duitsland” wordt onze slogan. Ik kom hier op terug.
In de prestatie klasse waren de Nederlandse uitslagen een stuk beter, we hadden het “Oostblok” regelmatig voor ons, maar ik heb daar dingen gezien… We hebben het zeker uitstekend gedaan. De buitenaardse prestaties van Drapa & zoon uit Duitsland zijn door drie dingen te verklaren, Goede Duiven, Tomeloze inzet en Super Ligging( Tussen bergen in het dal waar alle duiven tussen door moeten). Voor de liefhebbers van het uitgebreide “Drapa systeem” kunt u de film bestellen bij Tonie v. Ravenstein( via GPS)

Deel 3 ogentheorie: de 4e cirkel

Deze cirkel word door mij de Vermeyeren Cirkel of gezondheidsring genoemd, in de ogen-theorie taal wordt hij “The Outer Circle” of “Health Ring” genoemd.
Het verschil zit hem gewoon in onze nederlands/vlaamse taal of de internationale benaming, we bedoelen allemaal dezelfde zwarte ring om de iris heen.
Dit is de ring waaraan we zeer eenvoudig kunnen zien of een duif gezond of nog vitaal is of dat hij ziek, niet in form of gewoon erg oud is. Bij gezonde duiven is hij gematigd zwart tot echt zwart, gematigd zwart is hier antraciet kleurig zeg maar. Bij duiven in hun beste jaren en bij hun beste prestaties is hij gitzwart en tot twee keer zo breed dan normaal bij de desbetreffende duif.
Duiven die hem niet meer hebben of waar hij nauwelijks zichtbaar zijn in ieder geval niet in form, maar ziek zou zelfs ook kunnen. Bij erg oude duiven die niet of bijna niet meer bevruchten is deze cirkel ook verdwenen. Uit de praktijk blijkt dat wanneer met duiven zonder vermeyeren cirkel gekweekt word de jongen op dat ogenblik geen pijp tabak waard zijn, door het gebrek aan gezondheid of vitaliteit van één of beide ouders is toch de kracht en vitaliteit van het jong ver te zoeken.
Daarentegen is de Vermeyerencirkel bij duiven die een 1e of een andere kopprijs hebben gewonnen op een groot concours altijd diep zwart met super glans, kijk maar eens, u zult het zien. Hou het in de gaten, schrijf het op, want ook de dag van inkorving is die diepe glanzende kleur reeds aanwezig, soms weken lang... doe er uw voordeel mee.


Het duivenoog

Koppelen op ogen?

De echte ogen specialisten koppelen puur en alleen op “de ogen”, ik hoor daar niet bij.
Wanneer we mijn inziens alleen selecteren en koppelen met de oogtheorie in het achterhoofd, gaat het faliekant fout, je hebt na een aantal jaar een hok vol met schitterende ogen die geen meter meer vliegen. Nee, oogtheorie is zeer zeker een goed hulp middel om de kwekers er uit te halen, om verschil te zien in snelheids of lange afstand duiven, en vooral om slechte en niet gezonde duiven er uit te filteren maar hoe de duif in de hand ligt, hoe de spieren, borstbeen, stuitjes, pluim, verspringing en staart er uit zien cq voelen is volgens mij belangrijker en daarna moet het oog perfect zijn.
Maar met compensatie kweek kun je ook topvliegers gebruiken met een matig oog. Zet topvliegers met veel streepjes en of lijnen en een kleine pupil steeds tegen een in de ogentheorie kweekoog genoemd. De beste koppels ter wereld bestaan steeds uit een “vliegoog” x een “kweekoog”.
En bijna altijd uit twee verschillende kleuren ondergrondkleuren (wit x geel).
Bij veel koppels die meerdere goeden voorbrachten zie je vaak witogen tegen elkaar maar dan één met een antracietkleurige verkenningcirkel en één met een grijze of donkergrijze cirkel.
Geelogen tegen elkaar blijkt toch te kunnen, mijn indruk was altijd dat dit niet kon, maar het kan dus toch, er komen ook goeden uit, maar één “maar” moet er wel bij, geelogen allen tegen elkaar als er een antracietkleurige verkenning cirkel op zit. Geelogen met gele cirkels tegen elkaar geven geen goede nazaten, althans ik heb ze nog nooit gezien. Zie de foto’s van een super geeloog en een super witoog.

 
Kweekoog


Vliegoog

Op eigen hok

Hadden we van de week bezoek van èèn der grootste kampioenen van 2006 Ferry v. Loo uit Zutphen, niet om te slijmen, maar dit is misschien wel de grootste Nederlandse duivenkenner die ik heb ontmoet. Hij komt regelmatig even aan om een bakkie Drentse koffie te halen en heerlijk te melken(zoals dat in vakjargon heet), hij vertelt openlijk over zijn systeem, over het koppelen en over medicijn gebruik. Ook op het gebied van hokkenbouw en verluchting is hij een kenner, op mijn hokken gaf hij precies die adviezen die Robert Kasperink en Reind Breman ook al gaven, enkele hokken zijn beduitend beter gaan spelen na de adviezen van Ferry. Als alle duiven liefhebbers zo waren hadden we geen trammelant  meer en geen leden verlies. Kunnen we hem niet in het N.P.O bestuur zetten?  

Maar ook met de duiven hier in Wilhelminaoord gaat het perfect, de 95 jongen eten goed en zijn gezond, al heb ik er toch twee dood moeten maken die de waterbak niet konden vinden, en als 95 van de 97 het wel kunnen…weg ermee. De doffers en duivinnen komen nu bijna elke dag weer even buiten, echt trainen hoeven ze nog niet van me, maar even de vleugeltjes strekken is prima toch?

Groetjes en tot volgende week.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Will & Falco Ebben

Johan Hamstra

De Marathonvliegers

Cees van Heijst

Van Hoeck-Noel

Theo de Kruijk

Nico Haesen

Super Fondclub G.O.U.

IFC Zeeland

M. van Ginkel

Fondunie 2000

Cor Drost

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!