Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Winnaar Cat. 4 Eendaagse Fondspiegel 2006 - Nico-Jan Koenders, Westervoort Open printvriendelijke pagina
Falco Ebben  15-2-2007
 

Nationaal kampioen met de jonge duiven in 2002, Beste Liefhebber van WHZB in 2003, veel kampioenschappen op afdelingsniveau, en nu ook nog winnaar in Categorie 4 van de Nationale Eendaagse Fondspiegel!
Er staat er geen maat op het spel van Nico-Jan Koenders, die ook in Afdeling 8 onaangewezen kampioen op de eendaagse fond is geworden. Op alle eendaagse fondvluchten speelde hij een eerste in de kring, en zijn prijspercentage van 79% is indrukwekkend te noemen. Op een mooie herfstdag bezochten we hem en legden we hem een aantal vragen voor.

GEEN KUURTJES

De 41-jarige vertegenwoordiger van Versele Laga speelt al jaren sterk, en wie denkt dat dit te danken is aan allemaal pillen en poedertjes waar hij beroepshalve makkelijk aan kan komen heeft het mis. "Mijn duiven krijgen enkel goed voer, een gevarieerd mineralenmengsel en vers grit. De rest is onzin. In thee, elektrolyten, aminozuren, biergist enzovoorts geloof ik niet. Ik heb alles geprobeerd en vastgesteld dat duiven het kunnen missen. In het ene hok gaf ik alles, en in het andere hok niets. Een verschil in prestaties was er niet.''
Ook het medische plaatje is uiterst eenvoudig. "Mijn duiven worden geënt tegen paramyxo en krijgen 's winters een kuur tegen paratyfus. Preventief doe ik verder niets. Ik weet dat mensen dit maar moeilijk kunnen geloven, maar waarom zou ik erover liegen? Ik werk voor een firma die bijproducten en medicijnen voor duiven verkoopt, ik zou er eerder belang bij hebben te zeggen dat ik wél iets geef. Maar geloof me, als je duiven hebt die van nature gezond zijn dan kan het zonder. In januari 2002 heb ik voor het laatst een geelkuur gegeven. Sindsdien hebben ze niets meer tegen het Geel gehad, en ik kan niet zeggen dat het sinds die tijd slechter is gegaan. In het jaar dat ik ben gestopt met al die blinde kuurtjes werd ik Nederlands kampioen met de jonge duiven en een jaar later Beste Liefhebber van Wie Heeft Ze Beter. Wel moet ik zeggen dat ik dit jaar te kampen kreeg met coli tijdens het jonge-duivenseizoen. Toen moest ik wel kuren, anders kon ik het kampioenschap wel vergeten, maar als ze voor het seizoen ziek waren geworden had ik ze gewoon uit laten zieken.''

BELANGRIJKE FACTOR 

Het voersysteem vind Nico-Jan een belangrijke factor in zijn succes. “Ik speel mijn duiven iedere week. Tussen twee dagfondvluchten in speel ik ze op de midfond, en om dat vol te kunnen houden moeten ze voeding hebben die daarop is afgestemd. Bij thuiskomst krijgen ze vijftig procent Weduwschap plus en vijftig procent Gerry Plus van Versele Laga. Ik denk dat je niet te licht moet voeren, zodat de tekorten zo snel mogelijk weer aangevuld kunnen worden. Door de Gerry Plus, waarin weinig erwten en bonen zitten en daardoor eiwitarm is, blijft de kost licht verteerbaar zodat de stofwisseling weer rustig op gang kan komen. Op zondag krijgen mijn duiven zeventig procent Gerry Plus en dertig procent Weduwschap plus. Vervolgens krijgen ze tot de dag voor inmanden vijftig procent Weduwschap plus en vijftig procent Gerry Plus. Op de dag van inmanden voer ik ze ‘s ochtends tachtig procent Weduwschap plus en twintig procent Gerry plus. ‘s Middags krijgen ze nog een beetje snoepzaad zodat ze in ieder geval nog goed gedronken hebben. Ik voer mijn weduwnaars in potjes. Twee eetlepels per duif en per voerbeurt. Dat lijkt veel, er blijft ook altijd wat over, maar dat is voor de jonge duiven. Het voordeel van deze manier van voeren is dat de weduwnaars nooit honger hebben en daardoor ook beter trainen."

DROOMKOPPEL

Koenders speelt al jaren goed. Tot eind jaren '90 is dit met nakomelingen van zijn NL86-384560, winnaar van liefst zeven eerste prijzen, en thans met nakomelingen van zijn 'Stamkoppel'.
Het bestaat uit de NL94-2609439 x NL02-2458668, twee duiven die een groot kampioen tot Nationale vedette maakten. Aan de basis van dit koppel staan duiven van beste eendaagse fondspeler van Nederland, namelijk Jan Ouwerkerk uit Lekkerkerk, de Belgische slager Leo Broeckx en de Zutphense sterspeler Peter van Osch.
Hoe kom je aan zo'n koppel? "In 1997 ruilde ik een koppel duiven met Joop van Buuren. Ik kreeg de NL97-1041145 en NL97-1041146, beide wonnen een eerste tegen duizenden duiven en vooral de '146', genaamd 'Dennis', bleek een echte super. Hij werd in 1998 6e beste oude asduif in de competitie WHZB, maar ook beste midfondduif en generaalduifkampioen van Afdeling 8. Bovendien is hij een superkweker; kinderen- en kleinkinderen wonnen tot op heden al ruim dertig eerste prijzen. Joop van Buuren zei de duivensport vaarwel, en ik kocht het koppel. Ik heb er zowat mijn hele hok mee opgebouwd.''

VROEG NAAR DE KWEEK

Een jaar nadat Nico-Jan zijn eerste Nationaal kampioenschap had binnengehaald won hij vrij onverwacht de titel 'Beste Liefhebber' bij WHZB.
"Onder de vier duiven die ik op moest geven voor de deze titel waren drie zonen van de eerdergenoemde 'Dennis'. É én van zijn zonen, 'Zlatan' (NL01-2426984), is een échte crack. Hij werd 2e Asduif in de competitie WHZB en twee jaar op rij duifkampioen in Regio 4 van Afdeling 8. Ik heb deze drie zonen, allemaal pas van 2001, in 2003 al naar de kweek verhuisd. En het mooie is dat ik nu, vooral dankzij deze doffers, winnaar in Categorie 4 van de Nationale Eendaagse Fondspiegel ben geworden! Vier kinderen vliegen dit jaar een eerste in de kring! Een zoon van 'Zlatan', 'Salinero' (NL03-2036127) werd duifkampioen midfond in de regio, net als zijn vader en grootvader."

De stamduiven van Nico-Jan beschikt over onbegrensde erfelijke kwaliteiten. Dat hebben zijn toppers inmiddels wel bewezen, ze kweken zonder uitzondering goed door. Het systeem van Nico-Jan is het meest eenvoudige dat we ooit zijn tegengekomen: goede duiven, een goed hok en een stipte verzorging. En verder? Helemaal niets!

Tekst & Foto's:
Falco Ebben

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
De Marathonvliegers

Familie Huizer

Huub Hermans

A. Engelen

Theo de Kruijk

Will & Falco Ebben

Van Elsacker-Jepsen

Nico Haesen

Johan Hamstra

Gebr. van Toor

Nico Jan Koenders

Comb. Gerritsen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!