Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

In gesprek met fenomeen Michel Vanlint (1/3) Open printvriendelijke pagina
Falco Ebben (Duivenfotografie.nl)  26-2-2007
 

Het aantal bijnamen dat hij de laatste vier jaar in de duivensport kreeg, is niet eerder geëvenaard. Zo passeerden de revue: "De Tovenaar van Zoutleeuw", "Duivengoeroe", "Mr. One National", "The Lost Son", "De Duivenfluisteraar" en ga zo maar door. Niet zo vreemd natuurlijk als je bedenkt dat deze man het in slechts drie jaar tijd presteerde om acht zuivere Nationale overwinningen op zijn naam te schrijven. Dit heeft in België nog NOOIT iemand voor elkaar gekregen!
Een nieuwe bijnaam voor onze zuiderbuur Michel Vanlint (71) verzinnen daar beginnen we dan ook niet meer aan. Volgens ons is "De Duivenfluisteraar", waarmee Theo Ceulemans van De Reisduif op de proppen kwam, het meest op hem van toepassing. We hadden al een paarden, bomen en babyfluisteraar die geweldig furore maakten op TV. Maar wat is een fluisteraar precies? Het is een soort medium die door middel van telepathie de onderliggende reden blootlegt van een bepaald gedrag. En ook in de duivensport spelen zaken als telepathie en gevoel een grote rol. Dat is iets wat in mijn gesprek met dit fenomeen uit Zoutleeuw het meest naar boven kwam. Je moet de duiven aanvoelen, één zijn met je dieren. En pas dan kun je ze tot prestaties brengen!

EVEN KENNISMAKEN

Kunt u eens wat over uzelf vertellen en hoe u met de duivensport in aanraking bent gekomen?

"Ik ben geboren in 1935. Na mijn diensttijd kreeg ik in 1958 een baan als bediende bij de Generale Bank.
Zowel mijn ouders als mijn broers waren duivenliefhebber, ik werd als het ware vanzelf liefhebber. Ook vroeger heb ik hard gespeeld en was ik mijn tijd ver vooruit. Reeds in 1963 speelde ik met jonge doffers op weduwschap, gepaard aan oude duivinnen!
In 1968 werd ik kantoordirecteur van de Generale Bank en in 1979 kreeg ik de kans om een handelsmissie naar Hong Kong en Japan te begeleiden. Ik had dus al kennisgemaakt met het verre oosten toen ik in 1982 definitief besloot om er te gaan wonen. Ik was de oudste student Chinese taal aan de universiteit! In 1992 trouwde ik met mijn echtgenote Yu-Chin en een jaar later werd onze dochter Linda geboren. Het was een prachtige tijd. Toch kreeg ik heimwee naar België, ik werd stilaan wat ouder en droomde ervan om mijn oude dag door te brengen in mijn geboorteland en daar nog met duiven te spelen. In 2002 is mijn wens in vervulling gegaan."

Hoe heeft u dat aangepakt?

"In 1995 leerde ik op een conventie in San Francisco Willem de Bruijn kennen. Er ontstond een hechte vriendschap. We hebben samen veel ervaringen uitgewisseld. Samen hebben we ook tal van tekeningen gemaakt over hoe mijn hok, en de indeling daarvan, eruit moest gaan zien."

"Dankzij Philip Herbots vond ik snel een huis. Toen ik ging kijken zag ik direct het eerste wat van belang was. Het huis oogde goed, maar ik liep direct door naar achter. Daar stond een werkhuis met een plat dak van 18 x 12 meter. Ik klom erop, keek waarvandaan de zon kwam, keek waarvandaan de duiven zouden moeten vallen en zei tegen mijn vrouw: Dit is ideaal, hier kan ik een hok bouwen in de stijl van Huiskens-Van Riel. Ze verklaarde me voor gek omdat ik het huis nog niet eens van binnen had gezien. We kochten het huis en toen moest eerst een hok gebouwd worden. Ik ging direct  te rade bij Herman van Oystaeyen, in mijn ogen de beste hokkenbouwer die er is. Ik kan niet zeggen hoeveel faxen ik hem vanuit Taiwan heb gestuurd, alles moest perfect zijn! Tegelijkertijd had ik bijna dagelijks contact met mijn vriend Willem om de 'puntjes op de i te zetten'. Zelfs de bouwmaterialen werden door ons aan strenge eisen onderworpen. Zo stond ik erop dat er uitgewerkt hout werd gebruikt. Dit was natuurlijk enorm duur omdat dat gestockeerd moet worden. Maar ik ben een enorme maniak op dat gebied, en wat het gekost heeft... ik heb de rekeningen maar niet bij elkaar opgeteld."

Kunt u eens wat meer over uw hok vertellen?

"Mijn hok is in een L-vorm opgetrokken boven het werkhuis achter mijn woning. Eén vleugel staat op het oost-zuid-oosten. De andere vleugel staat op het zuiden gericht. Ik heb drie afdelingen voor weduwnaars en twee afdelingen voor de duivinnen. De afdelingen van de weduwnaars zijn 2,05 meter breed. Hierin zitten twaalf bakken. In totaal kan ik 36 weduwnaars plaatsen. Tussen de drie afdelingen voor de weduwnaars zitten de afdelingen voor de duivinnen. Deze zijn slechts 90 centimeter breed en zie bieden plaats aan 18 duivinnen.
In de tweede vleugel bevinden zich de hokken voor de jonge duiven.
Voor de hokken loopt een gang van 1,20 meter. De afstand van de achterwand tot de vensters is maar liefst 2,72 meter. Ik zie dat als een voordeel. De duiven zitten niet snel in de tocht en ik kan rustig door de gang lopen zonder de duiven te storen.
Verder is het hok enorm hoog, 3,80 meter. De hoogte van de kap bedraagt 1,5 meter. Voor een optimale verluchting heb je volgens mij een hoge kap nodig.
Zoals ik straks al zei heb ik veel in samenspraak met Willem de Bruijn gedaan. We kozen ervoor om het hok in te richten voor het spelen op totaal weduwschap. Hij beheerst dat spelletje als geen ander en ik had reeds in Taiwan besloten dat ik ook dit spelsysteem zou hanteren. "

Totaal weduwschap? Dat systeem past toch zowat niemand toe in België?

"Inderdaad. Toen ik dit in België vertelde deed men nog al lacherig over mijn ideeën om op deze Hollandse wijze met duiven te gaan spelen."

UNIEK
Maar het lachen zou ze snel vergaan. Vanlint kwam, zag en overwon.
In 2003 begon hij met duiven te spelen. Dat waren duiven die hij kreeg van zijn vrienden Willem de Bruijn (50 stuks), familie Herbots (24 stuks) en van de combinatie Oliviers-De Vos (15 stuks).
Vanlint was in 2003 de enige die het voor elkaar kreeg om op de vier Nationaals voor de jonge duiven telkens in de top-100 te vliegen. Op Bourges (460 km) startte hij met de 15e en 80e Nationaal tegen 45.684 duiven, op Argenton (540 km) was het opnieuw raak met de 44e Nationaal tegen 17.129 duiven. Toen kwam La Souterraine. Tegen 14.021 Belgische duiven werd begonnen met de 55e en 66e plaats. Tot slot werd de concurrentie het leven zuur gemaakt op de laatste vlucht vanuit Vichy (538 km). Provinciaal een prachtuitslag neergezet met de 4e, 5e, 10e, 22e , 42e, 47e, 63e, 86e enzovoorts tegen 1.099 duiven. Nationaal werd begonnen met 13, 15, 58, 124 enzovoorts tegen 11.448 duiven.
In 'Obrafo' werd telkens een eerste gewonnen, en dit was uniek in het bestaan van de Brabantse duivenvereniging.

2004
En toen kwam 2004. Volgens de kenners zou het dit jaar een stuk minder vet zijn, omdat Michel zijn jongelingen natuurlijk volledig 'kapot had gespeeld'. Maar opnieuw zorgde Michel voor stuntwerk. Het begon met de Amos (NL03-1141081), deze rechtstreekse van Willem de Bruijn won de 1e semi-Nationaal Argenton (541 km) tegen 6.924 duiven. Vervolgens won Adonis (NL03-1131085), een andere doffer van De Bruijn, de 1e Nationaal La Souterraine tegen 3.150 duiven. Het seizoen werd afgesloten met de 1e en 2e Nationaal Vichy, en ook hier was het een duif van zijn vriend uit Reeuwijk die als eerste op het hok arriveerde. Ditmaal was het de duivin Anita (NL03-1141112) die deze spraakmakende prestatie voor haar rekening nam. Twee jaar later vertegenwoordigde deze superduivin België op de Olympiade in Porto. Ze won verder onder meer 1e Interprovinciaal Toury (373 km) 1.984 duiven, 1e Argenton (541 km) 629 duiven (2e Nationaal Zone C tegen 4.723 duiven), 2e Blois, 3e Toury, 5e Vichy, 8e Châteauroux, 9e Bourges enzovoorts...

2005 & 2006
Zonder in herhaling te willen vallen, mogen we ook de resultaten van 2005 en 2006 niet vergeten. Opnieuw kwam er geen einde aan de successen. In 2005 werden wederom twee Nationale zeges behaald, beide op Bourges. Eind mei won Bea (B04-2105478soort Maurice Vandenvelde x Jac Wolters) de eerste Nationaal tegen de jaarlingen en duivinnen. Overigens werd een uitslag neergezet die men in België niet snel meer zal vergeten... De eerste vijf provinciaal tegen ± 2.500 jaarlingen en Nationaal werd begonnen met 1, 5, 7, 8, 9, 38 enzovoorts tegen 21.940 jaarlingen! Dit was nog NOOIT vertoond!
In augustus was 'Barbara' (B05-2190504) de snelste Bourgesvlieger tegen 32.724 jonge duiven. Deze duivin werd gekweekt uit doffer B02-9012007 (soort  Marc Roosens), 10e Nationale Asduif snelheid LCB snelheid in 2002 die Michel kocht op een totale verkoop, maal een dochter van de legendarische '155' van familie Herbots uit Halle-Booienhoven.
Het laatste seizoen leek het voor buitenstanders of Michel van de kaart verdwenen was. Te pas en te onpas werd er met minachting gepraat over de Vanlint successen. Afgelopen jaar had Michel het tijdens de extreme hitte ook meer moeite om zijn kolonie draaiende te houden. Maar waar de critici niet over praten is dat Michel haast wekelijks de wind (oost-zuid-oost) tegen had en hij de enige is uit de meest oostelijke stad van Brabant die wekelijks de concurrentie opzoekt in de Brabantse Unie waar hij de massa van de duiven tegen heeft.
Desondanks zorgde deze vakman wederom voor stuntwerk. Op 26 augustus toen La Souterraine (576 km) werd vervlogen. Opnieuw werd een Nationale overwinning binnengehaald, en ditmaal tegen 13.965 jonge duiven. De zege werd binnengehaald door 'Chirstina' (B06-2215116), ook een duif die op de hokken in Zoutleeuw werd geboren en gekweekt uit een doffer die als bon werd gekocht van Vandermissen uit Rummen x een zuivere Willem de Bruijnduivin. Twee weken later was het opnieuw raak toen op de Nationale vlucht vanuit Gueret (C) tegen 1.310 oude duiven werd begonnen met 1, 3, 5, 7, 15, 15, 20, 27, 31, 32, 29, 47, 52, 54, 57 enzovoorts (55 mee/ 48 prijzen!).
Dat het de rest van het jaar ook niet was blijkt wel uit het feit dat hij er in is geslaagd om de titel 1e Asduif oude duiven en 1e Asduif jaarlingen in de Brabantse Unie te winnen, dit op wedstrijden boven de 440 km en behaald met prijzen per tiental.
Ik neem aan dat u het met me eens bent dat we hier met een fenomeen in de duivensport te maken hebben. In de volgende aflevering gaan we wat dieper in op zijn methodes en visie op de duivensport.

Tekst en foto's:
Falco Ebben

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
M. van Ginkel

Gebr. Maas & Zn

Nico Jan Koenders

Aad Beerendonk

Huub Hermans

A. Engelen

Cor Drost

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Gebroeders Homma

Van Elsacker-Jepsen

Comb. Gerritsen

Team Noel-Willockx

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!