Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

In gesprek met fenomeen Michel Vanlint (3/3) Open printvriendelijke pagina
Falco Ebben (Duivenfotografie.nl)  16-3-2007
 

Dat Michel direct zijn eigen plan trok toen hij naar zijn geboorteland terugkeerde is u in de vorige aflevering duidelijk geworden. Terwijl de rest van België, juist België, zich vasthield aan alle dogma’s die duivensport rijk is, besloot hij de boel op geheel eigen wijze aan te pakken. Natuurlijk zou dat volgens zijn concurrenten op een fiasco uitdraaien, zijn half-Nederlandse systeem werkte natuurlijk niet in België, de bakermat van de duivensport.

Inmiddels weten ze ook daar wel beter. Massaal begon men zijn systeem te kopiëren. De omgeving van Zoutleeuw is een ware ‘gouden driehoek’ geworden waar op het scherpst van de snede met duiven wordt gespeeld. Ook is duidelijk geworden dat het niet alleen aan Michel en zijn gouden ‘melkerschap’ lag... Je moet er wel de juiste duiven voor hebben; de meeste zijn niet voor het ’Vanlint-systeem’ geschikt.
In deze laatste aflevering gaan we wat dieper in op de verzorging van de duiven en misschien dat we Michel nog wel wat 'geheimen' kunnen ontfutselen...

Michel, u gebruikt heel wat bijproducten die de gezondheid ondersteunen. Welke producten zijn volgens u van het grootste belang?

"Ik geef veel bijproducten van de firma Herbots, ik overleg veel met Raf Herbots, die na gezamenlijk overleg ook voor de medicatie zorgt. Regelmatig doe ik ‘4 Oliën’ over het voer, het bestaat uit tarwekiemolie, levertraan, lookolie en zonnebloemolie en zorgt ervoor dat de duiven wat extra vetten binnen krijgen. Ik maak het voer dan meestal droog met ‘B.M.T.’, een combinatie van biergist, melkgist en tarwekiemen. Hierin zit vooral veel vitamine B en dat vind ik erg belangrijk. Ook krijgen mijn atleetjes ‘Zell-Oxygen’, dat onder andere levende gistcellen en tarwekiemolie bevat. Als energie-activator geef ik het product ‘Sanuzella‘. Dit gistpreparaat wordt ook door mensen gebruikt en stimuleert eveneens een gezonde darmflora. Voor eventuele aminozurentekorten wordt ‘Aminovit’ gegeven en ook geef ik nog 'Optimix', een conditiepreparaat. Voor de noodzakelijke mineralen krijgen ze ‘Combi-Mix‘ van Versele-Laga, hier zijn ze gek op. De dagen dat er niets in het water gaat geef ik appelazijn. In de herfst, winter en voorjaar komt er slechts één of twee keer per week wat over het voer. Vanaf april gaat er steeds wat over de granen en in het drinkwater."

Als de duiven deze producten over het voer krijgen dan vergaat ze toch de eetlust?

"Uiteraard. Daarom heb ik in iedere afdeling nog een silo met normaal voer. Ik laat ze eerst het voer met supplementen eten. Voor de duiven die hierna nog honger hebben zet ik de silo open, ze zullen dan voldoende eten. Als ze te weinig eten is dat funest. Jonge duiven die net getraind hebben moet je ook nooit direct eten geven. Duiven die zich net suf gevlogen hebben zullen niet voldoende eten. Beter is het om een uurtje te wachten.”

Hoe zit het met 't Geel?

"Omdat mijn duiven iedere week twee nachten mand voor de boeg hebben kan het risico niet nemen om een besmetting om te lopen. Daarom wordt tegen tricho wekelijks behandeld, ik heb geen alternatieven! Ik geef ze afwisselend een product op basis van Ronidazole, Flagyl en Spatrix. Ze krijgen dit op zondagmorgen, zondagavond en maandagmorgen. Indien ik ze individueel behandel gebeurt dit op zondagavond of uiterlijk maandagochtend.
Voor het seizoen krijgen de oude duiven een volledige kuur van vijf dagen met metronidazol 100%, 1 gram per liter.
Jonge duiven krijgen voordat de vluchten beginnen ook iedere drie à vier weken een driedaagse kuur tegen ‘t Geel."

Zijn kopziekten een groot probleem in de duivensport? Wat doet u om ze buiten de deur te houden?

"Als de duiven met slecht weer hebben gevlogen vormen die zeker een groot probleem. Als ze daags nadien ineen gekropen zitten, met de oor-pluimpjes goed zichtbaar weg van de oren, met opstaande pluimpjes boven de neus, als af en toe krabben aan hun ogen, snavel en oren... Dan kun je er zeker van zijn dat hun kopje niet meer in orde is. Nu kun je twee dingen doen. Ze thuislaten en uit laten zieken of ze geen rust geven, maar dan moet je wel snel ingrijpen.  Met Soludox, Suanovil, Baytryl, Linco-Spectine en CX60 kan je hen er weer bovenop helpen en ze hun vlieglust terugbezorgen.

Krijgen ze verder naast de verplichte Paramyxo-enting nog (preventieve) medicatie of entingen?

"In de winter, als de duiven zijn uitgeruid, geef ik een preventieve kuur tegen Paratyfus met Emdotrim 10%. Ook laat ik jonge duiven tweemaal enten met Colombovac PT."

Hoe worden de duiven verwelkomd als ze thuiskomen?

"Eerst krijgen ze zuiver water. Een paar uur nadien geef ik ze elektrolyten voor een vlot herstel. Dan worden de duiven gescheiden en geeft ik ze een oogdruppel. Omdat ik de duiven dan allemaal in de hand neem, kan ik vaststellen hoe diep ze zijn gegaan. Hier pas ik mijn voeding de komende dagen dan op aan. Tevens geef ik de duiven dan een gedwongen heet bad met gedroogde salie. Het is een ouderwets product dat de stress wegneemt."

Je had het over een oogdruppel, waarom geef je die?

"Dit geef ik niet alleen bij thuiskomst, maar ook op zondagochtend en zondagavond, op woensdag en voor het inmanden. Het is heilzaam tegen eventuele beschadigingen die het oog oploopt terwijl de duif in de mand zit. Het beschermt ze ook tegen infecties die, via aangepikte ogen, willen binnendringen."

Over welke uiterlijke kenmerken moet een goede duif beschikken?

"Ik heb twintig jaar beroepsmatig duiven geselecteerd voor mijn Taiwanese vrienden. Hierdoor heb ik inmiddels een goed beeld van hoe de ideale duif eruit moet zien. Kort omschreven komt het er op neer dat de eerste indruk bepalend is. De stuitbeentjes moeten goed gesloten zijn. Als het ware zo kort mogelijk bij het uiteinde van het borstbeen gelegen. Een duif waar je je twee vingers kunt leggen in de holte tussen het uiteinde van het borstbeen en de stuitbeentjes wil ik niet op mijn hok.
Ook moet ze een goede keel hebben die voor de ademhaling zorgt, en natuurlijk een rijke en zachte pluimage. Verder zie ik graag een mooie en grote vleugel die gepaard gaat met spierkracht zodat de vleugel haar werk kan doen. De ogen zie ik het liefst goed omsloten, de duiven zijn dan minder vatbaar voor kopziekten. Er moet een bepaalde levendigheid van uitstralen. Verder zie ik voor de kweek het liefst een oog met pigmentrijkdom en een verkenningscirckel.'

Hoe belangrijk is de stamboom?

"De uitdrukking 'goed bloed liegt niet' is wel degelijk waar. Alle goede duiven komen uit een goede familie, maar wanneer ze niet beschikken over de noodzakelijke basiseigenschappen moet je niet blindstaren op de stamboom die een duif met zich meedraagt."

Hier in Nederland zijn vluchten boven de 500 kilometer voor jonge duiven verboden. Er is zelfs een afdeling die het programma voor jonge duiven dusdanig heeft aangepast dat er nog slechts zeven vluchtjes tot plusminus 350 kilometer zijn. Is dit voor de toekomst van die jongelingen goed of niet?

"Een jonge duif die goed gezond is kun je praktisch niet kapot spelen. Wij beginnen in mei reeds te vliegen met de jonge duiven. Ik ben nu drie jaar terug in België en ik heb vastgesteld dat mijn beste duiven als jong allemaal de vier Nationale vluchten vlogen. Afstand: 460 kilometer, 540 kilometer, 538 kilometer en 576 kilometer. Sommige hebben op deze vluchten slechts één of twee prijzen gewonnen, maar ze zijn wél mee geweest! Hiervan heb ik geleerd dat jonge duiven, om als jaarling te kunnen presteren, flink aan de tand moeten worden gevoeld."

BELANGRIJKSTE SCHAKEL

Om zoveel succes te hebben als Michel Vanlint moet  je er heel veel voor over hebben, zoals in alle sporten. Wie zich niet voor 100% kan geven zal nooit de top behalen. De meeste mensen kunnen dit logischerwijs niet opbrengen.
De duiven worden bij Vanlint beschouwd als zijn kinderen. Hij weet maar al te goed dat, vooral duivinnen, behoefte hebben aan aandacht van de melker. Hij geeft ze dan ook steeds wat ze nodig hebben, praat ermee, aait ze over het kopje en  probeert ze telkens een 'goed gevoel' te geven. Dit is volgens Michel dan ook de belangrijkste schakel in een succesvolle duivensport! Of zoals ik in deel 1 al schreef; Je moet de duiven aanvoelen, één zijn met je dieren. En pas dan kun je ze tot prestaties brengen!

Tekst en foto's:
Falco Ebben

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gert Jan Beute Duivenproducten

Fondunie 2000

Super Fondclub G.O.U.

Dick-Jan & Stephan Göbel

Van Elsacker-Jepsen

Cees van Heijst

Johan Hamstra

Familie Huizer

Team Noel-Willockx

IFC Hoogerheide

M. van Ginkel

Nico Jan Koenders

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!