Mede gestimuleerd door het mooie weer ontwaken de duivenmelkers weer uit hun winterslaap. De één wat sneller dan de ander, het is vooral ook afhankelijk van wat voor vluchten je wilt spelen. Bij mij staan de duiven al een behoorlijke tijd op weduwschap en ik probeer de duiven zo rustig mogelijk te houden.
Ik lees veel verhalen over mensen die dit ook proberen en bang zijn voor het in vorm krijgen van hun duiven. Volgens mij denken veel melkers, als hun duiven nu twee keer per dag 1 uur trainen aan huis, dat “de vorm” al op hun hok aanwezig is. Er wordt dan gesproken dat met de grootste spoed van de wereld de rem erop moet. Want anders gaat het te snel en is je seizoen verloren!
Ik denk dat duiven die nu trainen aan huis onmogelijk over grote vorm kunnen beschikken. Om duiven echt in goede doen te krijgen, is er denk ik wel wat meer nodig. De duiven moeten wedstrijdritme krijgen, hiervoor zult u de duiven moeten spelen op de vluchten of voor de vitessespelers veelvuldig zelf wegbrengen. Dan pas kunnen duiven echte vorm krijgen en niet van training aan huis.
Tijdens deze opstarttraining kun je de duiven gerust licht blijven voeren, een mengeling met veel gerst of zuivering is prima. Zelf doe ik dit ook maar ik zorg wel dat ik ze zo af en toe opvoer, met een zwaardere mengeling. Hierdoor voorkom je veel problemen en de duiven wennen alvast aan het systeem wat ik tijdens het seizoen toe wil gaan passen.
Door de mannen van het nieuwe systeem is het volle bak voeren bij veel mensen populair geworden. Door de enorme resultaten van deze mannen lijkt dit, het beste systeem. Wat ik mij hierbij afvraag is, laten ze hun duiven ook net zoveel trainen als deze mannen? Want volgens mij kan het één niet zonder het ander. Duiven die onvoldoende trainen en wekelijks maar één keer worden gespeeld zullen verslakken door het vele voer wat ze voorgeschoteld krijgen. Met als gevolg, duiven die niet goed aanvoelen, weinig vlieglust hebben of net andersom, duiven die op dinsdag alweer als stippen in de lucht staan.
En zoals u weet worden de prijzen niet op dinsdag vergeven maar in het weekend. Het nieuwe systeem is zeker prima maar zonder voldoende training d.m.v. lappen en verplichte training aan huis moet je wel oppassen. In Duitsland zeggen ze, “zonder afbouw geen opbouw” en dit lijkt mij hierop zeker van toepassing.
Je hoort mensen die dit systeem van volle bak met een zware mengeling toepassen wel eens vertellen, dat na een rotvlucht de duiven afgevlogen en leeg terugkwamen. De volgende week hadden ze tot hun verbazing, zonder iets te veranderen of te kuren een superuitslag. Volgens mij komt dit, doordat de duiven volledig zijn afgebroken en door de zware voeding op het juiste moment weer in orde waren. Door goed voeren en de duiven aan te voelen in de week, is er wel degelijk stuur mogelijk over de duiven.
Dit jaar heb ik de jongen tijdens de eerste vluchten ook in de week enkele keren afgericht. Om de duiven aan te vullen voerde ik ze voldoende van een licht verteerbare mengeling. Dan is volle bak of voldoende voeren erg belangrijk, maar voor hun dagelijkse rondjes aan huis hebben duiven geen volle bak nodig. Natuurlijk is het belangrijk om na een zware inspanning van een vlucht de duiven goed en gevarieerd te voeren. Maar daarna kun je gerust wat gas terugnemen en met een paar goede voerbeurten in het eind van de week kom je al een heel eind.
Over het wegbrengen van duiven in de week, is de laatste tijd veel discussie. Grote namen zeggen, dat het niet meer nodig is. Deze mannen dachten voorheen dat het een must was om duiven wekelijks of zelfs dagelijks weg te brengen. Nu trekken ze hun kolonie opgang en denken daarna niet eens meer aan al dat gevang en gesleep met hun duiven. Als je het mij vraagt, is deze verandering van inzicht een goede ontwikkeling voor onze sport.
Doel van dit artikel is, om u te vertellen dat er volgens mij nog genoeg alternatieven zijn om zonder, veel africhten en 4x voeren per dag, een prijsje te winnen met uw duiven. En als u toch het nieuwe systeem wil proberen, neem dan alles over en realiseer u dat het houden van duiven een dagtaak is geworden.
|