Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Voorbereiding op het mooie seizoen 2007 (4) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  2-4-2007
 

Het blijft maar mooi weer hè , dag in dag uit worden records gebroken, de warmste zomer ooit, de warmste herfst ooit, de warmste winter ooit en nu krijgen we vast de warmste lente ooit. We kunnen er op dit ogenblik niets aan doen, maar we kunnen er met onze duiven wel profiteren dus laten we dat ook maar doen dan.
Bij ons is het dagelijks trainen en opleren volop losgebarsten, de duiven vliegen nu zo’n 75 minuten aan één stuk, hoog, hard en weg.

De jongen doen nog rustig aan, geeft ook niet, als ze niet vliegen, kun je ze ook niet verspelen zei A. S. eens. En gelijk heeft hij natuurlijk. Zo had hij ook eens de spreuk (die ik nu vaak gebruik, dus eerlijk gejat): als ze in bad gaan zijn ze niet ziek, maar dat wil niet zeggen dat wanneer ze niet in bad gaan ziek zijn.

Bij ons zijn de jongen nooit heel vroeg aan het trainen, ik hoor vaak van mensen waar ze in maart reeds uren trainen maar die van ons niet hoor, als ze een 15 minuten trainen vind ik het reeds best. Straks in juni/juli en augustus moeten ze knallen.

Maar als je winterjongen hebt, en je wil dat ze nu gaan trainen, geef ze maar eens een paar dagen licht voer (zuivering of Recup), laat de jongen even controleren op het geel en ornithose en als ze dan gezond zijn gaan ze vanzelf trainen. Maar meestal is het niet trainen gewoon het gevolg van te veel en te eiwitrijk voeren.

De vreemde jongen op ons hok

Afgelopen week zijn er 15 jongen van Romein gebracht door Tinus Stavast (de broer van Hilly Romein) en hokverzorger Cor Buis, zo op het eerste oog super gezonde duiven uit de beste lijnen. Twee jongen uit Rooie Vos 310 x het Rooie Flaesje, één uit Bijter 350 x Dochter Voske 511, één uit zoon Miep de Bijter x Hennie 788, twee jongen uit de Snelle Romein 646 x Leida 560, één uit rechtstreekse v. Loon x kleindochter Lichte Bourges, en de rest allemaal kleinkinderen van de Kleine 587 en Brave 674. We kennen natuurlijk de Romein duiven vooral door het Vossen Koppel: Vos den Bijter x Schoon Voske, maar de laatste jaren hebben ze veel Voets en v. Loonduiven bijgehaald.

Ze zitten tussen de Janssens van  Rein Gaal, een ieder die Rein kent weet dat het een aparte is, een superspeler (29 eersten van de afdeling sinds 1988) maar een apart figuur (compliment), zo bracht hij mij de jongen en zei de historische woorden; er zijn nu twee mensen blij.  Jij omdat je de jongen hebt, en ik omdat ik ze kwijt ben! Zijn er meer van dit type mensen? Prachtig toch.

Ook van clubgenoot Wim v. Dijk uit Oldeberkoop zijn er twee jongen op ons “Beute One Loftrace hok”, we houden het allemaal voor u bij. De Jan v.d Pasch-Pieter Veenstra-Koopman duiven van Wytse Potijk komen al enkele weken buiten en zijn nu erg gezond, in het begin hadden ze een beetje problemen en werden er enkele geruimd maar nu zijn ze weer topfit.  Deze jongen worden van de week geënt tegen paratyfus.
Over de Belgische kanonnen van Ulrich Lemmens had ik u vorige week reeds verteld, deze komen niet, dit is jammer. Maar nu kunnen er een 30 jongen van mezelf extra gespeend worden op dit hok voor de natour, dus misschien iets geluk bij een ongeluk. Op dit ogenblik zitten er zo’n 60 vreemden op mijn hok, en dit op 12 meter met zo’n 30 cm stro als bodembedekking, heerlijk toch.

Scheefvliegers

Over scheefvliegende duiven wordt op dit ogenblik veel gezegd en geschreven, goed natuurlijk, we willen graag weten waar het door komt en wat we er aan kunnen doen. Nu hoorde ik een nieuwe ontwikkeling tijdens het uitje vorige week vrijdag bij Gunter Prange. Ook hier waren diverse spelers die hier in het verleden problemen mee hebben gehad, maar nu niet meer.  Zij kwamen er achter dat het probleem scheefvliegers voor kwam bij duiven die in de winter weinig tot niet trainden en in maart weer volop aan de bak moesten en daarvoor licht gevoerd werden (zuivering/gerst).  Dus door het gebrek aan eiwitten in of over het voer raakten de spieren overbelast en konden niet herstellen (tankje leeg).  Sinds die liefhebbers de eerste weken bij het trainen weer zwaarder gingen voeren, Powerplay of een ander goed dierlijk eiwit product over het voer gaven, waren de scheefvliegers verleden tijd.

Over Powerplay even het volgende, in Nederland en België worden veel nepproducten verkocht, u kunt het in Nederland via de gewone handel niet krijgen. Er zijn diverse dubieuze figuren die zelf kalvermelk en Cmpleta (koffiemelk) verkopen als Powerplay. In Duitsland is het altijd verkocht door Isostar, maar word nu alleen nog geleverd in de 90% eiwit, en deze is minder geschikt voor duiven door de toevoegingen. Er is nog wel 96% te krijgen maar moeilijk.

Zaterdag 31 maart

Was het weer groot feest bij ons thuis, zo’n 30 Duitse sportvrienden hadden een bus gehuurd om ons en nog enkele andere liefhebbers te bezoeken, reeds om 09.00 uur stonden ze bij ons op de stoep. Super gezellig, huis vol, iedereen van koffie voorzien, en dan enkele kwekers bekijken, die dan door 30 paar handen gaan, heerlijk, wat een sfeer, even buiten kijken naar de hokken, foto’s maken en dan weer op naar de volgende halte.

Ze waren nog maar net weg toen Jos & Marijke Voortman, Robert en Snow Greupink en Gerrit v. Eijkenhorst arriveerden, ook hier weer echte duivensport, gezellig keuvelen over het wel en wee (al was het voor 98% 'wel') van de duivensport, de laatste ging om 17.00 weg, wij snel opkleden en toen naar moeder Beute in het ziekenhuis (APK Keuring). s'Avond bekkaf naar Dancing with the Stars kijken en nog even 40 mailtjes behandelen. Hèhè ik zal blij zijn als het seizoen volgende week begint, eindelijk rust!

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Super Fondclub G.O.U.

Johan Hamstra

Gertjan Knoop

J. Doldersum & Zn

Fondunie 2000

Combinatie Bruggeman

Hans de Ruig

Gebr. Maas & Zn

Comb. Gerritsen

Familie Huizer

Van Elsacker-Jepsen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!