Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

We zijn begonnen Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  10-4-2007
 

Vandaag (07-04) zijn we begonnen. Eindelijk, ik kon ook bijna niet meer wachten moet ik eerlijk vertellen. U ook niet? Zijn we het daarover eens.

De overnachtspelers onder u slapen nog, nog niet los gehad, nog niet gekoppeld, nog niet weg gebracht. Bij ons in de club is het niet anders hoor, vandaag hadden we dan de eerste vlucht met maar een afstand van 70 km maar er gingen er gelijk vijf (5) man onderdoor.
Natuurlijk kan dit omdat het fondduiven zijn, of ze nog niet echt ingevlogen waren, maar er op 70 km onderdoor zeilen zou mij toch een slecht gevoel geven.
Maar ik zou ook nooit overnachtspeler kunnen zijn hoor, ik wil elke week mee spelen voor de eerste en niet op een handvol vluchten per jaar.
Maar ik heb wel groot respect voor deze mannen en vrouwen, uren wachten op die duiven die soms een week in de mand zitten en dan na 900 tot 1300 km op het dak vallen. En ik denk toch ook wel dat ze respect voor ons hebben…Wij de gewone spelers.
Maar ook die overnacht vluchten worden steeds meer “gewone” vluchten, als ik zie hoe ze op afstanden van 1000 km soms aankomen pffff. Bij clubgenoot Jelle Jellema kwamen ze op Bergerac 985 km als op een gemiddelde vitesse vlucht, met bosje tegelijk, ongelofelijk.
Ik verwacht ook steeds kortere vlucht verlopen trouwens, als ik zie hoe de gemiddelde overnachtduif er in de handen uitziet in vergelijk met twintig jaar geleden, kan het niet anders dan het steeds sneller gaat. Voor enkele jaren geleden zag je nog wel eens spreeuwtjes op die lange drachten, vodjes zelfs, maar als ik die supertoppers in de handen krijg (Drogba, Sterke Tox, Mr. International etc zie boek Uiterlijke Kenmerken van Crackduiven), dat zijn prachtige duiven in de hand, standaard type zelfs, je zou er een tentoonstelling mee kunnen winnen.

Op eigen hok

Zoals ik eerder dit jaar al meldde ga ik ook dit jaar weer over de eigen duiven en dus ook prestaties schrijven, als ze goed zijn krijgt u het te horen maar zeer zeker ook als het slecht gaat. Alles wat we doen of laten op onze hokken mag u weten, dus ook dat we vandaag vanuit Deventer (68 km) de 1e en 2e speelden in de club. Natuurlijk was het nog geen officiële vlucht, en waren er maar weinig duiven (258) maar toch, ik vond het leuk.
De eerste twee waren jaarlingen rechtstreeks van Eijerkamp & znn. De eerste prijswinnaar was een duivinnetje (Missouri Girl) uit een zoon van Atilla x een dochter van Don Leo met Miss Antonia, op deze zeer korte afstand vloog ze 1 minuut en 14 seconden los vooruit. Of ze het vaker gaat doen moeten we afwachten, maar dit heeft ze alvast.

Met de oude duiven gaat het hier super, de kwekers brengen op dit ogenblik hun 3e ronde groot, bijna geen uitval dus die zijn gezond. De vliegduiven zijn ook gezond al had ik toch twee duivinnen die iets last van scheefvliegen hebben, nadat ik ze enkele dagen heb behandeld met calcium/magnesium tabletjes en drie dagen een ampicilline capsule van Dokter van der Sluis had opgestoken was het over. Ik speel ze tijdelijk niet meer, ik wil ze niet kwijt dus laat ze rustig bijkomen en speel ze pas weer op de Supervitesse.
U denk misschien waarom geeft hij scheefvliegers medicijnen? Ik hoorde van superspeler Wim Clermonds uit Groningen dat scheefvliegen ook een gevolg kan zijn van Streptoccen, en stel je voor dat dit bij mijn duivinnen het geval is? Ik moet er niet aan denken dus steek ze dan gewoon een goed medicijn tegen deze ziekte op.

Met de jonge duiven gaat het voortreffelijk, de eigen winterjongen (82 stuks) laat ik iedere dag even flink schrikken, ze spatten omhoog, vliegen hun rondjes en zitten s`avonds allemaal weer in het hok pffff gelukkig. Maar ook de jongen in het nieuwe hok doen het voortreffelijk, ze komen nu allemaal buiten. Ik laat ze er pas uit wanneer de winterjongen uitgevlogen zijn, voor het geval dat die kleintjes mee omhoog knallen en foetsie zijn. Vanaf 1 mei gaan ze gezamenlijk los en dan moeten ze vanaf 15 mei ook echt trainen, en niet zo’n beetje ook, trainen zullen ze.

Nogmaals stamboomfraude

Ik wil hier liever niet te vaak en te uitgebreid over uitweiden, maar wat ik nu weer hoorde.
Een verkoop van Belgische Fondduiven enkele jaren geleden, die heel veel geld opbracht zat vol met fouten, waaronder alleen al 70 verschillen in de stamboomkaarten.
Mensen die er waren en er iets van zeiden (vooraf telefonisch) werden vriendelijk toch dringend verzocht hun mond te houden, mensen wilden gewoon opgelicht worden waren de woorden van de verkoopleider.
Ik zal het qua kleuren nog een keer uitleggen, dan kunt u het op de door uw aangekochte stamboomkaarten eens nakijken.

  • Blauw x blauw geeft alleen blauwen of licht schaly`s. er kan best een blauw witpennetje uitkomen of zelf een bontje maar geen kras, vaal of rood.
  • Schaly x schaly geeft alleen schaly`s, nooit blauwe, krassen valen of roden.
  • Rood x rood geeft rode of vale doffers en duivinnen, elke blauwe, schaly of kras die uit een rood koppel komt is een duivin.
  • Een rode of vale duivin gekoppeld aan een andere kleur doffer (blauw, kras, schaly, zwart, bont) geeft rode of vale zonen en anderskleurige duivinnen (blauw, kras, etc)
  • Kras x blauw (of andersom) geeft zowel krassen, blauwen, schaly`s of witpennen
  • Vaal x vaal geeft vale zonen en dochters en alleen blauwe duivinnen.
  • Een fokzuivere vale of rode doffer (homozygoot, zonder zwarte inktvlekken) kan alleen uit een rood of vaal koppel komen, en uit deze doffer (fokzuiver) kunnen alleen vale en of rode kinderen komen, nooit iets anders.

Ook in de ogen van duiven kun je veel zien qua fraude, hier zal ik eens uitgebreid over uitweiden in één van mijn volgende columns.

Mensen, ik wens iedereen een succesvol jaar, weinig verliezen, mooie resultaten maar vooral veel plezier in de duivensport. Gaat u rijden met de duiven, denk ook eens aan diegene zonder auto, of die oudere liefhebber. Haal zijn of haar duiven even op, neem ze mee, u gaat toch naar de losplaats.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Combinatie Bruggeman

Gebr. van Toor

Gebr. Maas & Zn

IFC Hoogerheide

A. Engelen

Will & Falco Ebben

Combinatie Lokhorst

Team Noel-Willockx

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Cor Drost

IFC Zeeland

Gertjan Knoop

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens