Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Problemen en oplossingen (1) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  16-4-2007
 

Ik heb weinig verstand van duiven en volgens enkelen van jullie zelfs helemaal geen, maar ik ga hier toch proberen enkele problemen te bespreken en heel misschien zelfs met oplossingen te komen.

Hoe kom ik aan de vragen, problemen en oplossingen?

Sinds 1988 schrijf ik zo nu en dan stukjes over de duivensport, vroeger voor de Vredesduif en de Fondkrant en de laatste jaren voor het Spoor der Kampioenen, Pitts.be en Duivensites.nl. Hierdoor kwam en kom ik in contact met erg veel melkers. Vroeger (in de tijd dat ik nog reportages maakte) , vooral met kampioenen natuurlijk, waar je dan alles vroeg en hoorde waarom het zo goed ging. Melkers waar het goed gaat hebben geen vragen en of problemen, het gaat goed dus ze weten precies hoe het moet, ze kunnen “het”.
Maar wanneer het presteren niet meer lukt, blijkt dat ze het net zo min weten als “gewone” melkers.
We hebben allemaal wel eens een super uitslag en weten dan niet precies waardoor dat kwam, maar hoe vaak hebben we niet een beroerde uitslag waarvan we de oorzaak ook niet weten.
Natuurlijk zeggen we bij een goed resultaat dat het door die superduiven komt of dat nieuwe middel wat we door het water kieperden, en bij een slechte vlucht komt het door het vervoer van de afdeling, de ligging of omdat de buurvrouw haar wasgoed ophing.
We weten niet zo heel veel eigenlijk hè?

Maar er zijn ook heel veel dingen wel te verklaren en zelfs op te lossen. Melkers die de minste fouten maken, zijn aan het einde van het seizoen de “grote” mannen. En dat willen we allemaal, en daarom gaan we samen aan oplossingen werken, foutjes uitsluiten zeg maar.
Om oplossingen te vinden voor mijn problemen of vragen maar vooral die van anderen heb ik in die jaren een netwerk opgebouwd van zo’n 100 topspelers en of kenners. Als ik op mij gestelde vragen geen antwoord weet, wat vaak voorkomt, vraag ik het een van deze mensen en geef het weer door aan de steller van de vraag, samen komen we bijna overal wel uit.

De ligging

Dit is een probleem wat we niet zo gemakkelijk op kunnen lossen, we zouden kunnen verhuizen (wat echte beroepsspelers ook echt doen), of we zouden ons proberen te laten indelen in een ander samenspel of vereniging.
Is de ligging zo’n groot probleem? Ja op korte afstanden tot zo’n 300 km zeker, tenminste als je in een landelijk gebied woont. Dan bepaald de wind echt de eerste prijzen, een mooie serie gaat nog maar vroege prijzen ho maar.
Als je in een grote plaats of in een gebied met nog veel melkers woont, is wind niet van belang, althans bijna niet. Bij ons in afdeling Friesland heb je bijvoorbeeld Zwaagwesteinde en Urk, hier zitten veel melkers op een hoopje, hier is de wind totaal niet van belang, de duiven komen daar in massa aan, en diegene met de meeste form en de beste duiven wint.
Maar zit je landelijk gelegen dan heb je in clubverband al meer afstandverschillen dan bij anderen in het hele samenspel. Bij mij in de club is het verschil Oost-West groter dan bij bijvoorbeeld Verkerk in het hele samenspel, dus zit de wind verkeerd voor je kom je niet bij de eerste 20, en zit de wind gunstig kun je zo de eerste 20 pakken.
Afgelopen zaterdag 14-04-2007 was de wind Oost, in mijn ACG kom ik niet bij de eerste 100 voor, maar bijvoorbeeld tegen Steenwijk e.o. in het andere ACG waar we eigenlijk horen qua west/oost ligging had ik een werelduitslag gemaakt.
Zo zie je maar wat wind kan doen, daarom gaan ook steeds meer mensen zich specialiseren op de dagfond waar wind ook telt maar veel en veel minder.
Ook wij gaan over, de ouden zijn verduisterd geweest, komen goed maar moeten over 3 a 4 weken echt komen op de dagfond en dan samen met afdeling 10 los en het probleem van wind is opgelost. Maar dan komen we bij het volgende probleem, wij van afdeling 11 willen ons graag meten met afdeling 10, maar het bestuur van 10 staat waarschijnlijk onder druk van de kampioenen aan de oostzijde, want na jaren van proberen is het nog steeds niet rond…

Voeding

Voor veel liefhebbers is het voeren van hun vliegploeg toch een groot probleem, ze horen de verhalen van clubgenoten, lezen de bladen en kijken de films van de Koerier maar worden er niet wijzer van omdat iedere kampioen anders voert en een ander merk gebruikt. Nu probeer ik de mensen zo veel mogelijk te helpen met een schema wat zeer eenvoudig in gebruik is en wat tot goede prestaties leid. Maar toch is ook zo’n schema niet voor iedereen bruikbaar, je moet het namelijk wel willen volgen, en dan willen met hoofdletters. We zijn nu twee weken onderweg en er zijn al weer mensen van dit schema afgestapt, ze nemen niet de moeite om de duiven even door de week een keer weg te brengen of om eens per drie weken een uurtje vrij te maken om alle duiven een tabletje tegen het geel op te steken.
Met voeding worden nog steeds mega fouten gemaakt, maar dit is ook gedeeltelijk de schuld van de fabrikanten. Bij een zak dieet denk je toch aan diëten, dus mager worden, maar wat blijkt, dieet geef je eind van de week om de duiven dik (vol) te krijgen, niet helemaal logisch toch?
En wat denk u van al dat gepraat en discuseer over eiwitten, jaren geleden moest het met veel erwten, enkele jaren geleden moesten ze er totaal uit, wat weer voor zeer veel verliezen zorgde op de eendaagse fond, en nu moeten we weer redelijk veel eiwitten geven maar geen plantaardige maar dierlijke, ik snap ook best dat het voor veel mensen een groot “probleem” is.
Vraag even mijn schema aan en lees hoe ik er tegenaan kijk, en als dan de duiven gezond zijn en de wind gunstig komen ze als raketten, lees wel: de wind gunstig!

Volgende week de behandeling van meer problemen.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
J. Doldersum & Zn

Gertjan Knoop

Nico Haesen

Aad Beerendonk

Team Noel-Willockx

De Marathonvliegers

Huub Hermans

Gebr. van Toor

M. van Ginkel

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Super Fondclub G.O.U.

Van Elsacker-Jepsen

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Postduivenveiling.com

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!

Duivenverkoop, gratis adverteren

Duindam Klimaatadvies