Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Nogmaals een mooie week. Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  14-5-2007
 

Het was me het weekje wel. Wij vonden het slecht weer, maar de boeren vonden het prachtig weer, het kan verkeren, ieder zijn mening. Maar als je er goed over nadenkt was het voor onze duiven eigenlijk ook heel goed weer. De luchtvochtigheidsgraad op de meeste hokken was dramatisch laag wat weer zeer veel luchtweg problemen veroorzaakt, daardoor slechte oriëntatie wat weer matige prestaties veroorzaakt en teveel verliezen.

Hang een hygrometer op in uw hokken, hou de luchtvochtigheidsgraad in de gaten, zorg dat hij niet onder de 45% zakt.
Wanneer de procenten toch onder de 45 zakken moet u inspringen, zet het wekelijkse bad eens in het hok, schrob uw hokken eens lekker uit of leg een natte dweil in de onderste broedbak. U zult zien hoe uw duiven opknappen, maar alleen met warm weer en oostelijke winden is dit noodzakelijk, afgelopen week met al die nattigheid was het natuurlijk geen probleem, vocht genoeg.

Eén van mijn duivenvrienden is Henri Wittens uit Den Bosch, deze intelligente sympathieke duivenliefhebber is een echte “mee” denker. Hij vroeg me eens iets te schrijven over oostelijke winden, droogte en de daaropvolgende kop/luchtwegproblemen.

Ornithose middelen

Een bekend duivendokter zei me eens; Zonder ornithose middelen kun je dezer dagen geen allround kampioen meer worden, en ik denk dat hij gelijk heeft. Door de klimaatsveranderingen in onze wereld stijgt de temperatuur en blaast de wind steeds meer uit het oosten (komen daar de wijzen niet vandaan), hierdoor wordt warmte, maar vooral zeer droge lucht aangevoerd die duiven veel problemen met de luchtwegen brengt.

Duizenden sportvrienden hebben hadden de laatste weken slechte resultaten, de duiven kwamen meestal vlot achter elkaar maar pakten geen kopprijzen meer, bij enkele van hun ging het zo slecht dat ze al stopten met de oude duiven.

Wat me wel opviel dat de mensen die Prange Suppe gebruiken aanzienlijk minder last hadden met de warme en droge lucht op hun hokken. Dit komt omdat er een natuurlijk product voor de luchtwegen doorheen gedraaid is wat veel probleempjes wegneemt. Maar wanneer het extreem droog is kan dit natuurlijke product ook niet meer alles redden u zult dan even moeten inspringen. Gebruik dan eens reeds op zondag eens een ornithose middel en dan op donderdag nogmaals als u niet geheel overtuigd bent. Wat u wel moet doen is gelijk deze twee dagen terugdraaien naar èèn dag als de hygrometer op uw hokken weer boven de 55% staat.

Een makkelijke test om te zien of uw duiven schoon zijn in de kop is de oogdruppel, wanneer de druppel binnen een seconde wegzakt is de kop schoon. Wanneer u even moet wachten of wanneer hij helemaal niet wegzakt is de kop niet schoon en kunnen topprestaties vergeten worden.

Met ornithose klachten denken de meeste onder ons aan slecht, koud en nat weer maar juist bij droog zomers weer hebben onze duiven er last van, dus ook dan goed opletten. Er zijn op dit ogenblik twee nieuwe producten op de markt met zeer goede resultaten. Dat zijn de Ornithose Mix 1 van Nanne Wolff en het nog geheime Kop-Myco van Jaap Koehoorn (Vydex). En u weet, geheimen blijven nooit geheimen in mijn column. Deze Kop-Myco gebruik je enige dagen achter elkaar 30 druppels per liter water en binnen 14 dagen blinken ze als zonnetjes…. Ik heb de uitslagen gezien van de gebruikers….onwijs.

Het schijnt uit de varkensbranche te komen, daar is veel geld in te verdienen dus de doktoren zoeken naar het beste van het beste, doe er uw voordeel mee.

Op eigen hok

Hadden we Chantilly met een afstand van 482 km, onze eerste N.P.O. vlucht van het seizoen. Door de enorme wind haalden ze snelheden tegen en èèn duif zelfs over de 2000 mpm. Wij hadden 44 duiven mee van onze 45 vliegduiven. Onze eerste duif had een snelheid van 1936 mpm wat haar een 3e in het A.C.G. (Samenspel) opleverde tegen 7 verenigingen. Onze vriend en Clubgenoot Herman de Graaf speelde de eerste prijs in het A.C.G. met een pure overnachtduif. En dan zeggen de mannen dat overnachtduiven geen 120 km per uur kunnen vliegen...

Onze eerste was Bazooki de nestzuster van die goede jonge duif van vorig jaar Bazooka, nationaal speelde ze de 37e tegen ruim 13.000 duiven. Nu zondag 13 mei 2007 zijn we nog èèn duif kwijt, het zou de eerste van het jaar zijn als hij niet wederkeert.

Met de jongen gaat het goed, ze staan zo’n 1,5 a 2 uur in de lucht en het zijn er volgens de laatste telling nog 148 stuks van de 190 die ik totaal had en of binnenkreeg van andere liefhebbers. De verloren duiven zijn van het hok verspeeld of opgeruimd.

Afdeling 10 en 11

Wat ik zeer slecht geregeld vind is dat de afdelingen 10 en 11 gezamenlijk naar de NPO losplaatsen afreizen, zelf de resterende duiven van beide afdelingen in een gezamenlijke auto en dan op de losplaats niet tegelijk lossen. Uit navraag weet ik dat afdeling 11 graag gezamenlijk los wil, groter concours, betere spreiding van de kopduiven maar dat afdeling 10 dit beslist niet wil.
Op zich geen probleem dat ze een kwartier later lossen dan wij (afdeling 11) maar wat denkt u van die duiven die in die gezamenlijke auto zitten? Die horen de anderen, ze horen de deuren de manden etc. en willen weg, ze knallen tegen de manden en mogen er niet uit. Zijn die dan al niet veroordeeld voor de poedelprijs? Ik dacht dat de oostzijde van de afdeling 10 (Nieuw Amsterdam, Coevorden, Ermerveen) tegen de gezamenlijke lossing waren maar uit navraag blijkt dat ze ook niet liever willen, dus waar wachten we nog op?

Van alle kopmannen op de eendaagse fond was alleen Koopman & Zn die vier duiven bij de eerste 10 NPO had. Alle anderen maakten goede maar geen uitzonderlijke uitslagen, dit is volgens mij een teken dat de echte overklassing verleden tijd is, dit door meer openheid van de groten en dat er meer over geschreven word. Goed voor de duivensport.

Maar ik denk wel dat wanneer het Noordoosten wind was geweest met 8 uurtjes concours in plaats van de nu 4 uurtjes de uitslagen totaal anders waren geweest ten nadele van de “gewone” man.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
M. van Ginkel

Gebroeders Homma

Will & Falco Ebben

Hans de Ruig

Huub Hermans

Super Fondclub G.O.U.

Gebr. van Toor

De Marathonvliegers

Familie Huizer

Van Elsacker-Jepsen

Cor Drost

Marcel van Zanden

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens