Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De voorbije weken Open printvriendelijke pagina
Rodger Wellens  15-5-2007
 

Vandaag en gisteren weer gewerkt. Normaal zult u denken voor iemand van 33. Zeker en vast, maar als je er twee weken tussenuit bent geweest, dan valt het toch weer even tegen als om 7 uur in de morgen de wekker gaat. Velen van u hebben dan de weduwnaars al in de lucht hangen of hebben al gekrabd. Voor mij geldt dit niet, omdat de duiven bij mijn pa thuis zitten en ik duivenmelk op afstand. Er zijn voldoende momenten dat ik hier enorm van baal, maar ook vele dat ik het zeer prettig vind op de wijze zoals het nu gaat.

Zoals verteld, ben ik naar Berlijn met school en met vrouw en kids naar Centerparcs geweest. Berlijn kan ik iedereen aanraden en spotgoedkoop voor een wereldstad. Waar kun je nog voor 20 euro de man uitgebreid eten met twee of drie potten bier erbij. Niet in Tilburg tenminste. De week in Centerparcs beviel uitstekend. We zijn in Erperheide geweest. Een park tussen Peer en Bree in het Belgische Limburg. Helaas was het weer niet al te best, maar het Baluba speelparadijs, de Piet Plezier fietsen, de sprookjesgolfbaan, het subtropisch zwembad en het lekker uit eten vergoedde alles.

Uiteraard houd ik in de weken dat ik weg ben contact met thuis. Niet dat ik elke dag bel, zeker niet. Wij zijn niet van die praters, maar gewoon effe kort hoe de zaken staan, of er nog gekke dingen gebeurd zijn en in het weekend uiteraard de resultaten doorspreken. Ik heb  de misschien wel onhebbelijke gewoonte om alles te willen controleren en bel dus ook om af en toe het voerschema door te nemen. Hoe is de wind pa, dan moet je wat meer of minder geven, trainen ze goed, hoe is de temperatuur. Waarschijnlijk tot verveling van mijn pa, daar heb je die bemoeial weer, maar ik zal het wel van een van mijn twee ouders hebben. Van een appelboom kunnen geen peren vallen, houd ik mijn pa altijd voor.

De vierde vlucht verliep voor ons goed en daarentegen ook zeer teleurstellend. Wat ik nu ga zeggen is absoluut niet arrogant bedoeld, verre van zelfs. Maar soms kun je een mooie uitslag maken in de vereniging en toch een rotgevoel over houden aan het weekend. We speelden namelijk 1,2,4 en 5 tegen ruim 300 duiven. Super was mijn eerste reactie, totdat ik hoorde dat onze achterbuurman, die lid is van een andere vereniging,  ruim 15 minuten voor ons draaide en er al 6 thuis had, voordat wij begonnen. Onvoorstelbaar, was mijn eerste reactie. Uiteindelijk behaalden we de 98e prijs in het rayon. Niet echt superslecht, maar niet zoals ik verwacht had gezien de vorm die ze in voorgaande week hadden laten zien. Ik ben dan van het type dat gaat piekeren en wil proberen te verklaren waar het aan ligt. Volgens mij lag het aan de te lage luchtvochtigheid in de kooi. Door het veel te warme weer voor de tijd van het jaar en de aanhoudende oostenwind, was deze erg laag. Onder de 40. Hoogzomer hebben wij ook altijd een zeer warme tot zeg maar hete kooi. Dan vernevel ik elke dag. Dat had ik nu niet gedaan en ook niet tegen mijn pa gezegd dat te doen. Stom, ???????????????

De week erna wilden ze ook niet echt trainen en mijn pa belde dat hij niet tevreden was. We hebben toen voor de zekerheid iets voor de luchtwegen gegeven, omdat dit veel dierenartsen adviseren met deze temperatuur en wind. Verder vraten ze ook minder. Een klein geluk was misschien wel de daling van de temperatuur. Niet echt goed voor onze zeer gevoelige tuinhokken die snel afkoelen, maar wel goed voor de duiven. Het resultaat van vlucht vijf was afwachten en viel achteraf mee. Een clubgenoot maakte een superuitslag en wij begonnen met de vijfde. Weer een jaarlingdoffer, waar ik dit jaar tevreden over ben. Zeker in vergelijking met vorig jaar toen ze het totaal af lieten weten. In groter verband werd het een uitslag waar we zeer tevreden over waren. 

Zondagavond een magix opgestoken, het was weer ruim een maand geleden dat we iets voor het geel hebben gedaan. Verder graan en water en de bijproducten over het voer zoals al eerder beschreven.

Afgelopen zondag was een zeer rare vlucht. Achteraf bleek dat de duiven niet wegtrokken op de plaats van lossing. Een concours van gem. 250 kilometer dat ruim een uur openstaat is niet goed en vaak ook een loterij. We hadden het geluk een zeer vroege prijs te pakken en ruim voldoende prijzen te spelen, dus geluk gehad. Dit gold niet voor iedereen. Helaas miste bij ons de doffer die bovenaan stond voor het duifkampioenschap en kwam een topper van het afgelopen jaar pas om vijf uur in de middag. Dan heb je het effe niet breed, maar de jaarlingen lieten zich weer heel goed zien.

Ook de duivinnen komen de laatste weken lekker. Was het in het begin niet al te best, nu spelen we er telkens ruim de helft van de acht in en hebben we al twee keer een duivin voorop gehad. Alleen de dagfonddoffers presteren niet naar behoren, maar wellicht ligt dit aan het verduisteren. Sinds vorige week maandag zijn we hiermee gestopt. Volgende week staat de eerste 600 kilometer op het program. Dan hebben ze hopelijk voldoende licht gehad. Ik heb eraan gedacht om ze te gaan bijlichten met de truelight lampen, maar we hebben besloten het niet te doen. Ze moeten eerst maar eens op natuurlijke wijze bewijzen dat ze het waard zijn bij ons op de kooi te zitten zonder te forceren en onnatuurlijk vorm te wekken. Er zullen mensen genoeg zijn die hier anders over denken, ik na volgende week misschien ook wel.

De komende week gaan alleen de midfondduiven en de duivinnen mee. De meeste duivinnen moeten wel naar Chateauroux, maar volgens de echte kenners moeten ze in beweging blijven. Ook ik raadpleeg regelmatig mensen die veel beter vliegen dan wij, de redacteur van duivensites weet wel wie ik bedoel. Hij adviseert me om de doffers een weekje rust te geven en zelf te gaan lappen. Dit doen we dan ook.

Ook op het gebied van voeren heb ik nogmaals de nodige info ingewonnen. Wij spelen namelijk wel ruim onze prijs, maar af en toe heb ik het gevoel dat ze wat power te kort komen. Ook gaf mijn vader aan dat hij het gevoel heeft, dat ze pas op maandag de echte vorm hebben. We doen dus iets nog niet optimaal. Willem Mulder, van Matador voer waarvan wij het complete gebruiken, gaf aan iets omega fond erbij te voeren aan het begin van de week. Het seizoen is zeer zwaar tot nu toe volgens hem en dan kunnen ze wel wat kracht gebruiken. Dit gaan we dus volgende week doen. Daarnaast nog wat info ingewonnen over de manier van voeren. Voor de fond wat extra vetjes, maar niet teveel. We gaan het uitproberen, ik kom erop terug als het werkt.

Volgende keer ook weer wat over de jonkies. Het gaat gelukkig een stuk beter, maar nog niet optimaal. Reacties, graag naar rodger@duivennieuws.nl.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Johan Hamstra

Gert Jan Beute Duivenproducten

Super Fondclub G.O.U.

Hans de Ruig

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Cees van Heijst

Comb. Gerritsen

Gebroeders Homma

IFC Zeeland

Van Hoeck-Noel

Nico Haesen

Gertjan Knoop

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens