Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Bijproducten in de duivensport Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  4-6-2007
 

We hebben het al veel vaker over bijproducten en/of medicijnen in de duivensport gehad, en ik krijg wel eens te horen dat ik er teveel over schrijf of zelfs over spreek. Maar u weet ook dat dit niet het verschil maakt tussen goede en slechte duiven, van dat Belgische trekpaard maakt u heus geen renpaard hoor al geeft u hem 5 kg bijproducten. Maar waar ik wel heilig in geloof dat bijproducten het verschil kunnen maken tussen de 5e en de 1e prijs.
Maar wanneer er nieuwe middelen op de markt komen of er sijpelt iets door over wat de toppers gebruiken vind ik het mijn plicht u hierover in te lichten, wat u er mee doet interesseert me helemaal niets.
En ik weet ook wel dat de meeste liefhebbers deze middelen niet eens kunnen betalen maar is dat een reden om het maar te verzwijgen? Dan moeten er ook geen bladen meer over dure auto’s gemaakt worden of televisieprogramma’s over verre reizen naar zonnige oorden, want ook dat kunnen 70% van de mensen niet. En moeten we het überhaupt willen al die producten? Iedereen is daar vrij in zolang het geen verboden stoffen zijn of bewijsbaar slecht voor duiven. 

Hot

Op dit ogenblik zijn er enkele producten erg hot, dat wil zeggen; Op dit moment word er veel over gesproken en word het veel gebruikt.

  1. Duivenvoer met enzymen. Mega hot op dit ogenblik, in iedere afdeling zijn de voorbije weken liefhebbers opgestaan die als bij donderslag super uitslagen realiseerden met dit voer wat extra toegevoegde enzymen bevat. Deze enzymen helpen een duif meer energie te halen uit de zelfde maïskorrel. De levensmiddelenindustrie gebruikt Enzymen ondermeer om ruwe grondstoffen( voer) zoals zetmeel en plantaardige oliën om te zetten in hoogwaardige stoffen met specifieke eigenschappen. Voor ons als duivenmelkers in Jip en Janneke taal: Duiven halen meer energie uit dezelfde hoeveelheid voer.
    Bij de Dutch Open 2007 krijgen de duiven ook dit “Enzymen” voer van de Firma Beyers Elite. (voor schema stuur me even een mailtje of briefje)                    
  2. Bony Ornicapsules. Deze capsules van Dokter Boskamp uit Beek worden op dit ogenblik door enkele grootheden in de duivensport gebruikt, het is een mix van 3 antibiotica op basis van een energiedrager. Wanneer duiven problemen hebben met de luchtwegen, dikke koppen of oogjes en daardoor minder presteren of zelfs achterblijven, kunnen deze capsules spectaculaire verbeteringen geven.
  3. Elektrolyten. Deze zijn natuurlijk al jaren bekend, Dokter de Weerd heeft een hele goede, zijn Belgasol is wereldberoemd. Maar op dit ogenblik is de nieuwe Electrol van Nanne Wolff erg hot. Bij diarree door een Coli of Paramixo besmetting zorgt Electrol voor het herstel van water en zoutbalans in het lichaam. Maar zeer zeker op de dag van inmanding of thuiskomst van uw duiven bij hoge temperaturen is Electrol zeer belangrijk. Bijkomend voordeel van Electrol is dat het de helft kost van de ons bekende Elektrolyten.
  4. Omega’s . Voor twee jaar geleden had dokter Boskamp een lumineus idee dat omega’s misschien wel goed konden zijn voor duiven. Uit testen bij mensen en honden bleek dat gebruikers langer vitaal bleven en zelfs slimmer werden als ze het op jonge leeftijd toegediend kregen. Dokter Boskamp schreef mij over zijn gedachten het bij duiven te gebruiken. Bij de eerste testen bleek ook duidelijk dat duiven slimmer werden als ze het als jong reeds kregen toegediend (Barleans Organic Oil weet u nog). De andere doktoren en bijproductenverkopers vonden het onzin, maar wat schets mijn verbazing: Travipharma; Omega-olie-mix, Herbots; Omega plus etc etc. Iedereen brengt nu het door hun ontwikkelde geheim… Hadden we het toch niet zo fout 2/3 jaar geleden…
  5. Dierlijk eiwit: Hierbij hetzelfde, ik schreef als eerste jaren geleden over het gebruik van dierlijk eiwit om het herstel van onze duiven te versnellen (3 uur i.p.v. 40 uur). Het was allemaal flauwekul zeiden de artsen en verkopers en zie nu iedereen heeft een dierlijk Eiwit in zijn programma, de meesten 90% of minder dat is jammer maar toch iedereen ziet er nu brood in.
  6. Pinda’s: Iedereen geeft nu pinda’s, in iedere reportage staat wel dat ze hele of gemalen pinda’s geven, sommige mengen ze met kaas en schapenvet, en weer anderen geven ze in olievorm. Er zijn mensen die denken dat pinda’s op den duur gif gaan bevatten onder de schil. Ik help u uit de droom, een pinda komt ons land niet binnen met gif onder de schil en later komt dat er niet meer in. Als u maar de echte duiven pinda’s gebruikt (Light Skin) Garvo en Beyers hebben deze, kunt u er zeker van zijn dat ze gifvrij zijn. Heeft u oude pinda’s die reeds wat zacht worden of er juist uitgedroogd uitzien( die kleine donkere), dan moet u ze zelf maar opeten of in de kliko deponeren.. NOOIT aan uw duiven geven.
    Die donkeren hebben totaal geen energie voor uw duiven en de zacht geworden pinda zou schimmels kunnen bevatten (bedorven).

Nog even terugkomend op de vorige column waarin ik schreef over Catosal van Bayer. Ik kreeg hier weer commentaar op van een anonieme flapdrol die onder de naam B.I.E.R. Gist@ ( Biergist) mij moest melden dat ik toch alleen Prange Suppe en Herstel-Power gaf? Mag ik niet experimenteren mensen? Ik zeg het toch eerlijk dat ik op advies van enkele vrienden( Vrienden-Samenkomst-Duitsland 23 maart jl.) dit eens in de drinkbak kieperde. Inspuiten doe ik niet, maar daarom schrijf ik er wel over. U leest hieronder bij eigen hok hoe het is afgelopen zaterdag 2 juni.
Ik schrijf over alles, maar dat wil niet zeggen dat het uit eigen ervaring is, stel je voor dat ik alles waarover ik schrijf zelf zou moeten proberen, dan mag ik wel zes drinkbakken op het hok zetten, doe even gewoon zeg.

Op eigen hok

Heb ik de eerste 66 jongen gechipt. Ik hoor u denken waarom 66 en niet gelijk alles? Ik kreeg van een vriend ( v. Essen uit Haren) een zeer makkelijk cadeau voor mijn verjaardag, een door hem zelf gefabriceerde plank waarop 66 chipringen gekoppeld kunnen worden  zonder dat je in de war raakt, het blijkt dat heel Groningen zo’n plank bezit, maar ik had het nog nooit gezien.  Volgende week weer 66 stuks.
Verder heb ik de jongen vanaf 27 Mei t/m 1 Juni een ornithose kuurtje gegeven met Orni-rood vloeibaar van dokter v.d. Sluis uit Kockengen.
De Oude duiven zaten afgelopen zaterdag 2 Juni op Pommeroeul, we hadden 30 stuks mee, alleen de 30 besten nog, de rest heeft hun kansen gehad en zijn niet goed genoeg, de 15 thuisblijvers misschien nog èèn eendaagse vlucht maar dan is het echt over en uit. Bij de beste 10 van ons hok zit nog 1 duifje van Eijerkamp, het is de 06-1762338 deze duivin speelde tot nu toe 7 prijzen van 8 x mee op de officiële vluchten. Bij de top 30 zitten nog totaal nog 5 Eijerkampen van de 26 die ik er kreeg vorig jaar. Van de Ehrige & Sohn duiven zit er nog èèn bij de top 30, dit is een inteelt product van ons eigen soort, de andere( meest kruisingen) zijn geen pijp tabak waard.
Voor twee/drie jaar geleden werd me verteld dat ik eens wat nieuwe duiven moest proberen, onze waren 44 jaar ingeteelt, en misschien waren anderen beter.
Maar op dit ogenblik komt het er nog niet uit.
Zal mij benieuwen hoe de nieuwe vreemden het gaan doen of dat het ook bij de jongen gewoon onze eigen zijn die de prijzen pakken.
Pommeroeul was niet om over naar huis te schrijven, maar 10 in de punten van de 30 stuks, en dit is 33% en natuurlijk veel te weinig.
Aan het eind van dit seizoen gaan we kijken of de invloed van de nieuwe duiven en verluchting zo groot was dat we weer terug naar de oude staat gaan met ouderwetse schuiven en Janssens uit Arendonk.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebroeders Homma

Huub Hermans

A. Engelen

M. van Ginkel

Cor Drost

Gebr. van Toor

Comb. Gerritsen

IFC Hoogerheide

Will & Falco Ebben

Nico Haesen

Cees van Heijst

Van Elsacker-Jepsen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens