Enorm veel duiven waren vorige week verdwaald, vlogen bij andere liefhebbers het hok binnen of werden zomaar van de straat geraapt. Zijn deze duiven nu niets meer waard? Vragen veel liefhebbers zich af. Als wij onze “Blauwe Derby” niet tot twee keer toe hadden opgehaald, had hij later nooit de 1e van 15.813 duiven kunnen spelen. Als we onze “Spakenburgse” niet hadden opgehaald, had ze daarna niet de 1e kunnen spelen van 18.354 duiven en als we onze “Riko” vorig jaar niet uit Zwolle hadden gehaald had ze vorige week niet de 9e NPO Orleans kunnen spelen. Nu waren de Spakenburgse en Riko nog wel jonge duif toen ze werden gehaald, maar de Blauwe Derby deed het een week voor dat hij als 5-jarige de 1e van de Afdeling speelde. Persoonlijk denk ik dat we elke jonge duif die van het hok vliegt of achterblijft een kans moeten geven om het beter te doen, wel moet je een aantekening maken dat hij/zij achterbleef en wat daar de oorzaak van zou kunnen zijn. Wanneer de duif dan wederom achterblijft, halen we hem/haar natuurlijk wel , maar ruimen we hem thuis op, de melder van de duif is tevreden, en u kunt hem op eigen terrein…..ruimen. Èèn keer ophalen doe ik in principe iedere duif maar een tweede keer overleeft hij bijna nooit.
Centraal hokken
Een goede zaak in de duivensport zijn de centrale hokken. Liefhebbers die een gedeelte van hun erf gebruiken voor het opvangen en verzorgen van onze weg gevlogen duiven zijn kostbaar en worden zeldzaam, we moeten er alles aan doen om deze mensen te bewaren voor de sport. Maar wat zit er een troep tussen, ongelofelijk. Afgelopen zaterdag haalde ik een duifje uit zo’n hok. We kwamen aangereden en dachten gelijk aan de familie Flodder of Tokkie toen we het erf betraden. We moesten ons eerst zo’n 100 meter een weg banen door de oude koelkasten, fietsenrekken en bagger voordat we bij het opvanghok kwamen. Buiten in de stromende regen stond een mand met daarin zo’n vijf duiven die geen kant opkonden en dus doorweekt waren, stelt u zich eens voor dat dit uw duiven waren. Geef liefhebbers die een centraal hok willen beginnen of reeds hebben een goede vergoeding, en belangrijker nog, zorg voor controle. Elk jaar twee of drie keer onverwachts controle is geen probleem voor 95% van deze hokken, ze hebben het super voor elkaar, brandschoon en zijn heus niet bang voor een beetje controle van bovenaf.
Nieuwtjes
Er is weer een nieuwe site over de duivensport op het net, ik hoor u denken: Alweer? Er komen en gaan elke dag sites over de duivensport. Dat is ook zo, maar ik denk dat dit een blijvertje is. Klik even op: www.bloggen.be/duivenexpresse/ Het is er één van Henri Wittens uit Den Bosch.
En nieuwtje nummer twee is de S.M.S. Service van Europigeons.nl, deze service geeft u de lossingberichten van uw afdeling haast sneller dan op teletekst zo op uw mobiel waar u ook bent. Er was al een S.M.S. Service voor de duivensport, maar die kwam bij mij regelmatig te laat, en deze van Europigeons.nl is op tijd, dus kijk even op de site.
Nieuwtje nummer drie komt van http://www.pitts.be/ hier is een zeer mooie competitie van start gegaan met de beste prestaties per maand per liefhebber, kijk er even na en doe mee. Mooie prijzen te winnen o.a. van Beyers
LAATSTE NIEUWS: Team Gerard Koopman snelste duif NATIONAAL ST. VINCENT Gefeliciteerd mannen!
Op eigen hok
…gaat het heel goed, na de werelduitslag vorige week op Orleans, de zwaarste eendaagse fondvlucht van de laatste jaren, moet je eigenlijk stoppen hè . Op je hoogte punt stoppen zeggen ze toch altijd in de sport en showbizz haha. We hadden er 40 stuks mee en hebben nu een week later 37 terug, drie doffers werden gemeld en konden na enige dagen van verzorging het hok weer terugvinden, dus alle 37 stuks zijn op eigen kracht thuisgeraakt. Dat op eigen kracht terug komen is toch wel belangrijk voor een duif, hij krijgt er kracht van en laat het koppie er de volgende keer niet bij hangen als het een keer zwaar gaat. Afgelopen zaterdag 16 Juni zijn de duiven niet mee geweest naar St. Quintin, ze gingen mee met de africhting naar Heino( 40 km), dit vind ik zeer belangrijk. Duiven die tot het gaatje zijn gegaan zo snel mogelijk weer èèn of twee keer in de mand op zeer korte afstand. Uit onderzoek bleek dat duiven een selectief geheugen hebben, en als je ze dan een kort vluchtje met zeer makkelijk verloop voorschotelt zijn ze de vlucht ervoor( de zware) vergeten. Het voordeel ervan is dan dat ze a.s. zaterdag met de nationale vlucht Blois fris en vol vuur uit de manden knallen omdat ze weer een “Makkelijke” verwachten zoals de vorige( Heino) vlucht.
Hadden we niet mee dan op St. Quintin? Jazeker wel èèn duif. Onze Lieneke is een duivin die niet meer op de eendaagse fond gespeeld word, ze is geboren in België bij de heer Eric Kesteloot, ik kocht haar op de markt in Lier in 2003. Toen ze als jong zeer goed vloog had ik een afspraak met de fokker dat ik het koppel ook zou halen waar ze uitkwam voor € 500,00, maar toen Lieneke als jaarling ook super vloog was de afgesproken prijs verdubbelt en heb ik ze maar laten zitten. Maar deze duif was onze troef op St.Quintin en ze won prijs dus hadden we een 100% score hahahaha, Eind van het jaar word ze verkocht op GPS-Auctions.nl voor het goede doel en met haar tot nu toe 55 prijzen met zeer veel kop moet ze toch een aardig centje opleveren.
Ook met de jongen gaat het goed, we hebben er nu nog 133 stuks, enkelen zijn achtergebleven van de trainingsvluchten. Vorige week schreef ik over de romein duiven dat er vijf(5) achter waren gebleven, en u raad het nooit maar er zijn 4 uit zich zelf toch weder gekeerd( en eentje gehaald), dus alle vijf weer thuis, apart hè ?
Groetjes en succes op Blois!
|