Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Jetzt geht’s los Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  24-6-2007
 

Jetzt geht’s los, jetzt geht’s los.. Kent u dat liedje? De voetbalfans zingen het steeds wanneer we tegen de Duitse “Manshaft” moeten spelen. Voor de mensen die de Duitse taal niet machtig zijn, het betekent: Nu gaat het beginnen! Ik bedoel dat in deze context natuurlijk met betrekking tot onze jonge duiven.

De meesten onder ons hebben de jongen toch een aantal keer in de mand gehad voor training of het gewoon even wennen aan deze mand. Het is niet niets voor de kinderen onder onze duiven, ze zijn voor alles bang wat ze niet kennen zo ook de eerste keren het verblijf in de reismand, de auto of zelfs de container.
Door deze bangigheid (stress), steken problemen gelijk de kop op, denk hierbij vooral aan Coli/Adeno/Circo/Herpes , de weerstand word even minder, duiven verliezen het overzicht op alle nieuwe dingen in hun nog korte leventje en worden ziek.
Ook daarin zijn het net kleine kinderen, hoeveel van “onze” kinderen worden niet ziek als ze naar de tandarts moeten of de eerste keer zonder de ouders bij oom of tante moeten logeren of het beruchte schoolreisje?

Nee, zorg ervoor dat uw jongen alle ervaring op kunnen doen die ze later in hun carrière nodig hebben. Zet ze regelmatig eens een nachtje in de mand, hang er voer en waterbakjes aan, en laat ze zelfs eens twee dagen in diezelfde mand zitten.
Grote kampioenen gebruiken zelfs afdelingsmanden met van die lange blauwe drinkgoten, ze zitten ze achter in hun bestelbusje en rijden er een tweetal dagen mee rond. Groot voordeel hiervan is natuurlijk dat de jongen zelfs geen angst meer hebben voor het hobbelen en bobbelen achter in de vrachtwagen.
Bij Gunter Prange staan de jongen regelmatig in de volle zon voor enkele uren, om de paar minuten giet hij dan wat water in de gootjes om ze het geluid eigen te maken.
U moet het zo zien: Jonge duiven zijn net kleine kinderen, hun hersens zijn als sponsen, ze slaan alles op in hun grijze massa en gebruiken het.

Op eigen hok

Gaat het goed, ja wat kan ik er meer van zeggen. Alles liep en loopt volgens plan. Op de Vitesse matig spelen en dan op de eendaagse fond knallen. Het lukt aardig (zie Blois).
Ook met de jongen gaat het goed, al zijn er wel al veel jongen weg nu. Met opleren blijven toch regelmatig enkele duiven achter, vooral de vreemden hebben het zwaar, maar daarover meer na de eerste echte puntenvlucht. Dan vertel ik hoeveel ik nog over heb van de gekochte en gekregen duiven…..

Blois

Na de zwaarste eendaagse fondvlucht van de laatste jaren Orleans, kwam nu de Nationale Eendaagse Fondvlucht Blois. Voor ons hier in Wilhelminaoord een afstand van 680 km. We hadden 20 duifjes ingezet, waarvan 16 duivinnen( en dus 4 doffers hahaha). Onze 1e getekende was Kiyoko( 04-1369893) waar ik het twee weken geleden over had met betrekking tot lijnenteelt.
De duiven werden met ruim 70.000 stuks gelost om 07.30 dus het rekenen kon beginnen, hoe is de wind, wat doen de kortste afstanden, hoe is het verloop op de vitesse en midfondvluchten van die dag.
Om 12.00 begon het bellen en smsen. Om 12.15 belde Hans Eijerkamp al dat er in Zeeland om 12.08 was geklokt, even later belde hij me weer en kwamen er telefoontjes van alle kanten, Lindelauf 12.29, Calon 12.31,Leijtens 12.44, Bosua 12.47. Om 13.40 belde Hans bijna buiten adem; We hebben er een om 13.37.09 op 611 km, het rekenen voor mij kon beginnen. We moesten om de tijd van Eijerkamp te houden klokken om 14.18 uur. Even later weer telefoon Klaverstijn Jr 13.41, Ferry v. Loo op 614 km 13.40, Enrico Doldersum 650 km om 14.06, het werd spannend.
Maar toen gebeurde het: 14.15 begon het te spoelen, en niet een beetje ook, de kijkers bij ons moesten schuilen onder de pergola , ons hele pleintje achter het huis stond in een mum van tijd blank, een regelrechte wolkbreuk. Maar om 14.46 viel dwars door de hoosbui onze Kiyoko op de klep, piep, piep snel bellen met Lammert en Antje van het nationaal inkorfcentrum Noordwolde, wederom de 1e gemelde.
Gerard Koopman moest binnen 12 minuten klokken om ons voor te blijven. Weer telefoon, Harm Vredeveld 14.53 uur, even later Gerard Koopman 15.01 uur. Joehoe, yippy yahee. Wat een eer voor ons om Koopman voor te zijn, hij is toch ruimschoots de beste van de laatste jaren. Volgende keer zal hij ons wel weer voor zitten, geen probleem, we gunnen het hem van harte, maar nu hadden we hem.
Onze tweede duif was er wederom een van Eijerkamp & Znn, ditmaal Silvestra die een kleindochter van Silvester is. Onze 3e duif was de 9e NPO van 2 weken terug Riko. Kiyoko won de 4e NPO afdeling 11, of zoals de Belgen zeggen: de 4e Provinciaal.

Hierbij wil ik iedereen die ons belde, sms-te of mailde bedanken voor de felicitaties.

Volgende week zijn we er weer. Als er nog mensen zijn die het voeding en medicatie schema willen ontvangen van Beyers Elite Enzymix, mail me even op beute_zn@hotmail.com.

Groetjes

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebr. van Toor

Fondunie 2000

Gert Jan Beute Duivenproducten

Super Fondclub G.O.U.

IFC Hoogerheide

De Marathonvliegers

Combinatie Lokhorst

Gertjan Knoop

Nico Haesen

Nico Jan Koenders

Familie Huizer

Combinatie Bruggeman

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!