Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Een seizoen plannen Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  2-7-2007
 

Specialisatie is het toverwoord in onze duivensport. Wij wilden er niet aan meedoen, we wilden alles spelen en tegelijkertijd overal op vlammen.
Vanaf 1964 tot 2006 waren we ook niet anders gewend op de hokken hier in Wilhelminaoord, week naar week spelen om de kopduiven en dan voor het “Generaal” kampioenschap. Onze duiven konden dat ook, vanaf eind Maart tot half September in de mand, kilometers maken, voor de Asduif titels gaan.
Maar door de specialisatie in onze sport, kom je dan op alle fronten net iets te kort. Op de Vitesse komen we door de ligging te kort tegen Frits Boersma en Hatty Roest, en op de Fond kwamen we door het afmatten van onze duiven te kort tegen Wim van Dijk en Pieter Veenstra.
Maar in het seizoen 2006 zagen we het licht (beter laat dan nooit), wat gaan we doen zeiden we tegen elkaar, en hoe gaan we het doen, en belangrijk met welke duiven?

We kozen voor de eendaagse N.P.O. vluchten bij oude en jonge duiven. Voor de Belgische lezers die het nog niet precies weten: Dat zijn voor de oude duiven vijf eendaagse Fondvluchten van 500 tot 700 km en voor de jongen vier vluchten van 300 tot 500 km. Deze N.P.O vluchten worden gespeeld in afdeling verband, ongeveer als in België de provinciale vluchten. Gemiddeld worden hier tussen 5000 en 15000 duiven gezet (per afdeling).
De eerste 10 duiven (per afdeling) komen dan op teletekst. En juist deze teletekst duiven zijn alom geliefd en gewaardeerd in het buitenland. Zonder deze teletekst duiven is je naam snel tanende... en dat willen we niet.

Maar dan moet je nog “het” systeem hebben. Door mijn goede contacten met enkele toppers had ik jaren geleden al in de gaten hoe het gespeeld word, hoe het voeren gaat en wat ze in het water kieperen. Maar ook daarin gaat de evolutie snel, elk jaar moet het worden bijgesteld wil je nog kunnen meekomen.
U heeft kunnen lezen in mijn vorige columns hoe die mannen werken met licht en donker, vetten, dierlijke eiwitten en Prange Suppe.

Maar toen we gingen verduisteren van eind februari tot ongeveer 10 april kwam de forme matig op gang. Ik kan er niet tegen moet ik eerlijk zeggen, in de club nog wel mooie uitslagen omdat de duiven gezond zijn en een aangeboren goede oriëntatie hebben maar mede door de wind en het uitblijven van de superform in groot verband totaal niet aan de bak komen.
En daar bij komt dat de duiven soms massaal aankwamen en echt minuten hun ererondjes maakten omdat ze zoveel energie in hun lichaam hadden.

Maar het is wel het systeem voor de NPO vluchten en ik zal er toch aan moeten wennen en het zal me lukken ook daar kunt u van op aan.

De eerste NPO vlucht voor ons van afdeling 11 kwam vanuit Chantilly, gejaagd door de wind begonnen we hier met een 37e tegen 13.160 duiven. Hierna zijn we gaan verlichten met true light lampen van 05/23.00 uur.
De tweede NPO vlucht kwam vanuit Ablis maar door het slechte weer kwamen de duiven terug naar 227 km, het verloop was goed en de duiven kwamen prima.
De derde NPO vlucht kwam vanuit Orleans wat voor ons 625 km is, de duiven waren in superforme, 1,5 tot 2 uur trainen per keer was geen probleem. Het werd de zwaarste vlucht van de laatste jaren, we begonnen tegen 8.991 duiven met 9, 21, 29 etc. vooral de jaarlingen kwamen super. Veel duiven waren weg, enkele hokken hebben nu nog maar 50%, maar na ruim twee weken hadden wij alle 40 gezette duiven retour.
De vierde NPO vlucht was de nationale vanuit Blois wat voor ons een afstand is van 680 km, door het trage verloop van Orleans waren er maar 5.656 duiven in concours wat voor Nederlandse begrippen weinig is. We hadden er 20 mee en begonnen met de 4e. In het A.C.G. tegen 7 verenigingen speelden we de drie NPO vluchten 3e , 1e en 1e.
Nu hebben we m juli reeds onze laatste NPO vlucht, de planning is dat dit vanuit Etampes geschied met een afstand van 570 km, als u dit leest hebben we ze al in de mand misschien 10 duiven maar misschien ook wel 20 of 30 stuks.
Hierna is het gebeurt, de selectie kan beginnen. Als we op de eendaagse willen spelen en hopelijk ook presteren moeten we flink snijden in ons bestand.
Na èèn jaar zegt het nog niet alles natuurlijk, maar wat wel opvalt is dat je jaarlingen moet hebben(duiven hebben geen kilometerteller) en dat het bij ons de 063 lijn is die het doet van 60 tot 700 km. Dat er van Eijerkamp en zonen drie duivinnen blijven de 338,318 en 340 waarvan de 338 dochter Missouri de echte smaakmaker is. En dat de Ehrige & zoon duiven het niet kunnen en dus uitgeselecteerd worden.

Ook bij onze jonge duiven is het systeem helemaal gericht op de paar NPO vluchten straks in augustus. Andere jaren brachten we de jongen dagelijks weg naar Zwolle( 30 km) en probeerden we vanaf de eerste vlucht series te draaien maar nu proberen we ook hier toe te leven naar die paar vluchten die op teletekst komen en waar de wereld naar kijkt.
Geen enkele buitenlander kijkt meer naar mooie series op 60 tot 400 km, als speel je elke week 1 t/m 10 in het Samenspel, net over de grens van je afdeling kennen ze je niet meer. Maar sta je twee of drie keer per jaar op Teletekst 437 dan is je naam gemaakt. Waarom denkt u anders dat enkele spelers 100 of meer op de NPO vluchten spelen?

Neutralisatie tijd

Ik wil hier eigenlijk niet aan mee doen, heb ook geen verstand van overnacht fond maar dit is mijn mening: door de evolutie in de duivenkweek/voeding en medicatie zullen duiven tot steeds meer in staat zijn. Door de klimaatsverandering en de bevolkingsgroei zal ons land steeds lichter worden in de nacht en kunnen duiven steeds beter en makkelijk thuiskomen.
Wat kunnen en moeten we hieraan doen? Mijn persoonlijk mening is; Of je lost zo vroeg mogelijk de duiven, met zuidwestenwind komen ze dan dezelfde dag door. Daarentegen met noordoosten wind komen ze niet door en is het een ouderwetse overnachtvlucht. Of je lost gewoon rond 13/15.00 uur en verwijdert de neutralisatietijd, iedereen blijft gewoon wakker en de eerste duif is de eerste duif ongeacht de afstand, dan gaan ze maar nachtvliegers kweken.
Op 30 juni jl. hadden we van de afdelingen 10 en 11 Periqueux, de eerste duiven vielen al dezelfde dag om 23.00 uur maar deze komen niet op teletekst, nee de duiven die vijf/zes uur later geklokt werden wel omdat hun afstand groter is.
We houden de evolutie van de duivensport niet tegen.

Hannie & Ferry v. Loo

Vrijdag de 29e Juni waren Jaap Bakker en ondergetekende te gast bij Hannie en Ferry v.Loo te Zutphen. Hij wilde graag weer wat Prange Suppe en Herstel Power hebben, het bevalt hem super en gezien de uitslagen vinden zijn duiven het lekker. Rond half elf werden we verwelkomt met koffie en gebak en werd aan tafel het gehele systeem qua NPO vluchten weer doorgenomen. Heerlijk zo’n ochtend bij vrienden.
Duivenvriend Jaap was in zijn sas, hij mocht de 2e NPO Blois afdeling 8 bekijken en was zeer onder de indruk.
Ferry was niet helemaal tevreden, had wat gewonde duiven en dat zat hem niet lekker, maar met twee teletekst vermeldingen op drie vluchten mag hij niet ontevreden zijn lijkt me, maar dat siert hem ook wel, niet snel tevreden zijn, gaan tot het uiterste.

Tot volgende week.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
IFC Hoogerheide

Will & Falco Ebben

IFC Zeeland

Huub Hermans

Aad Beerendonk

M. van Ginkel

Dick-Jan & Stephan Göbel

Marcel van Zanden

Team Noel-Willockx

Gebr. van Toor

Cor Drost

Familie Huizer

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens