Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Gouden lijnen (2) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  16-7-2007
 

Mijn vorige column heeft weer veel stof doen opwaaien, vele waren gecharmeerd van de voorbeelden van lijn verspringing van geslacht naar geslacht. Tientallen voorbeelden van het “gelijk” kwamen in mijn postbox, maar ook enkele teleurgestelde mailtjes zaten er tussen natuurlijk. Eén liefhebber had een kweekhok vol duiven gekocht van een bekende “beurs” verkoper waar op de stamkaarten geen enkele prestatie duif voorkwam. Alleen de termen ; Uit kleinzoon van zoon en uit volle nicht van de vader van... etc. kwamen veelvuldig voor, en deze sportvriend vroeg zich af hoe hij hier nu lijnenteelt op moest toepassen.

Dat is natuurlijk moeilijk, met duiven die generaties niet hebben gespeeld en waarin alleen nog prestatie duiven van de jaren 60 en 70 voorkomen is het moeilijk kweken. Ik kon de man alleen het advies geven om veel jongen te kweken en alle vluchten te spelen die er waren. Zit er dan een toppertje op de vluchten bij die hij op het kweekhok zet, dan begint hij hiermee zijn lijnenteelt.
Je kunt deze manier van kweken alleen toepassen bij prestatie duiven of in ieder geval niet verder verwijdert dan de 2e generatie(F2).

En de fout die enkele mensen maken is om de lijnenteelt te beginnen naar de vader van een Crack-doffer of naar een broer van de Crack en dit is niet de bedoeling. U wilt de vader toch niet terug kweken maar de goede zoon, die het zelf heeft laten zien. Dus begin uw zoektocht naar de ultieme postduif steeds met de kampioen zelf of kinderen van deze topper, en u zult zien dat de kinderen of kleinkinderen van de topper wederom toppers kunnen zijn.

Op de hokken van Eijerkamp, Koopman, Sangers, Verkerk, Minderhout, Veenstra, Vredeveld en vd Pasch worden uit hun supers steeds opnieuw supers geboren, kijk het maar na, de toppers komen altijd uit de Crack of zijn/haar directe kinderen. En groot voordeel bij deze mannen is dat ze meerdere toppers hebben, zij kunnen de kinderen van topper 1 tegen topper 2 zetten en hieruit makkelijker zeer goede duiven kweken. Hun wereldfaam blijft bestaan, nog jaren en jaren, door beredeneerd kweken.

Kijken we bijvoorbeeld naar de 05 van Bert Camphuis, deze doffer 1977-476105 was in 1981 de beste Midfondduif van Nederland. De 05 is een directe nazaat van de Bange v. 51 van de gebroeders Janssen. Directe nazaat wil zeggen zonder lijn onderbreking. De moeder van de 05 is namelijk een dochter van de beroemde 612 die bij Wout Smeulders diverse eerste prijzen speelde, en deze 612 is weer kleinzoon( uit een dochter) van de Bange v. 1951 de absolute topper van gebroeders Jansen in de jaren 50.

Verder zit het bloed ( 2 x zelfs) van Vechter x Witpenneke van Jos v. Limpt de Klak in deze 05 van Bert Camphuis.

Wat deze doffer in de nakweek teweeg heeft gebracht grenst aan het ongelofelijke, ik durf bijna te zeggen dat er tienduizenden 1e prijzen in groot verband zijn gewonnen met de bloedlijn 05-Camphuis.
Maar ook alle broers van de 05 waren wereldwonders in de nakweek.
De zussen van de 05 waren ook bijna allemaal superieur in de nakweek, al hadden ze niet de ononderbroken lijn van de Bange van 1951 via hun moeder maar via hun vader.
We kunnen dus stellen dat het koppel “Broer Rooie Appie” x “kleindochter Oude Schalie” van beide zijden de Bange van 51 voert en dit terug gaf aan bijna al hun nazaten.

Ik noem enkele nazaten van de 05 en zijn directe broers en zusters:
1. Wonderboy 05 en 06 waren in 1990 respectievelijk 2e en 4e As duif van Nederland .
2. Commander Bond won 9 prijzen bij de eerste 10 in groot verband.
3. Glamour Boy won 10 prijzen bij de eerste 10 in groot verband waaronder een 1e NPO op Etampes.
4. Vale Bertanus won een 1e Nationaal Hof.
5. Romario , olympiade doffer Gran Canaria
6. James Bond, beste midfondduif van Nederland 1984
7. James Bond jr. van Gerard Blum, stamvader van 20 eerste prijzen in groot verband.
8. Flits v. 1985, Olympiade Doffer Utrecht
9. Boy and Queen koppel( love pair) van Harm Vredeveld(Eijerkamp) gaf tientallen asduiven en 1e prijzen in groot verband.
10. Porsche Bond en zijn kleinzoon Mister Bond, wonderbaarlijk in de nalijn bij Alwin Petrie en Eijerkamp.
11. Silvester, beste Vitesse duif van Nederland in 1997.
12. Jonge Generaal, Olympiade duif Basel 1997
13. Jumbo, winnaar van drie eersten en weer vader van de beste duivin van Nederland in 2000.
14. Chè, de wonderduif van 2006. speelde o.a. 1e NPO Orleans. En weer vader van een 1e NPO duif 2007.
15. Miss Saigon, 2e beste vitesse duif van Nederland.
16. Beatrice, Olympiade duivin Oostende 2007.
17. Miss Antonia, 1e NPO Bourges
18. Rosa Mota, Reserve Olympiade duif Porto.
19. Catharina Amalia , 1e Nationaal Troyes 10.281 d.
20. Superduivin Beute & Zn, 1e Asduif van de afdeling Friesland 2002 en stamduivin van twee nationale Asduiven, 1e Internationale Asduif Dutch Open en vele teletekst duiven.

U ziet het, goeden komen uit goeden. Volgende week pakken we wat grote fondduiven met enorme nakweek.

NPO vluchten en melden van vroege duiven.

Bij de afdeling 10 is het melden van vroege duiven afgeschaft, wat grote gevolgen had en heeft.
In den lande is het algemeen aangenomen dat de vroege duiven gemeld worden aan de vereniging( binnen 15 minuten) en dat deze vereniging functionarissen hun eerste 3, 4 of 5 duiven meld aan de afdeling functionaris. Zodra hij een goed overzicht heeft van de 50 vroegste duiven geeft hij na controle de snelste 10 door aan de teletekst functionaris . Bij vermoeden van fraude door te hoge snelheid van een enkele duif kan er binnen 30 minuten controle gedaan worden bij de desbetreffende liefhebber.

Maar ook fouten zoals vorige week op Offenburg afdeling 10 komen dan niet meer voor. C & G Koopman hadden hun duiven aan een touwtje en stonden s’avonds met 1 t/m 5 op teletekst. Maar vele liefhebbers wisten door onderling bellen wel dat Gerard meesterlijk had gedraaid maar niet de eerste speelde, ook Gerard zelf wist dat en gaf dat ook aan. Maar door het niet melden van de duiven moet er dan gewacht worden op de meldingen via Compuclub op hun website. Hier werden de eerste afgehaald zonder te wachten op alle uitslagen. Nu is afdeling 10 de laatste afdeling met hun teletekst uitslagen, en als ze het dan een keer snel willen doen, gaat het heel erg fout.

Gewoon terug naar het melden vrienden, iedereen gelijk bij het constateren van de eerste even bellen met je vereniging meldpost, je weet gelijk hoe het zit, en fouten zijn bijna uit te sluiten.

Op eigen hok

Gaat het goed. Nu vrijdag 20 Juli zitten onze duiven in de mand voor internationaal München. Morgen worden ze hopelijk met goed weer en wind op kop gelost voor deze 642 km( tot Wilhelminaoord). Ik moet wel eerlijk zeggen dat we er maar 20 mee hebben, al onze goede duiven waaronder de teletekst ploeg( hè , wat klinkt dat lekker) zijn klaar met het seizoen 2007 en zitten reeds in het kweekhok. Onze 893,890,895,338, 965,972 en 354 zijn verhuist van de vlieghokken naar de grote volière waar ze voor nageslacht mogen zorgen. Deze duiven hebben laten zien het zelf te kunnen en hebben allen( behalve de 338) het bloed van de Superduivin 063 in hun aderen.

Ook met de jongen gaat het goed, wel moet ik eerlijk zeggen dat ik er toch veel verspeeld ben de laatste weken, eigenlijk te veel, zelfs in vergelijking met andere jaren.

Van de “vreemden” is bijna niets over. Van de ruim 80 die hier gestald zijn, zijn er nog 16 over. Ja u leest het goed, 16 van de 80. Van onze eigen 100 jongen zijn er nog een 80 stuks. Er zijn veel duiven weg gebleven van de africhtingen en eerste vluchten, en natuurlijk in het begin van het jaar reeds veel uitgeselecteerd. Van de 150 jongen waarmee we het opleren begonnen zijn kan ik er nu nog 100 zetten. Deze week 21 Juli zullen we er 90 mee gaan op 150 km waarvan 75 Beute-Janssens en nog maar 15 vreemden.

A.s. maandag de 23e Juli zullen we beginnen met het dagelijks lappen i.v.m. de teletekst vluchten(vanaf 04-08), vanaf nu worden ze ook extra verzorgt qua bijproducten en super schoon gemaakt(Tricho, en vooral kopziekten). Als we met een 50 stuks de NPO vluchten kunnen beginnen gaat het volgens plan en is de kaf van het koren gescheiden. Vroeger was ik erg teleurgesteld wanneer we duiven verspeelden, tegenwoordig ben ik gematigd blij als er jongen achter blijven omdat ik weet dat niet iedere duif het kan.

Wat ik wel liever had gezien met betrekking tot de vogelgriep in Frankrijk is dat we nu reeds de zuid/oost lijn aan zouden houden met onze jongen.
Waarschijnlijk is Frankrijk compleet verleden tijd en moeten we ons oriënteren op oostelijk gelegen losplaatsen. Dit is natuurlijk helemaal geen probleem, het npo bestuur pakt het goed op maar beter was toch de jongen nu reeds te laten wennen aan die andere lijn.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Combinatie Bruggeman

Comb. Verweij-de Haan

De Marathonvliegers

Aad Beerendonk

Team Noel-Willockx

Hans de Ruig

Cor Drost

Van Hoeck-Noel

J. Doldersum & Zn

Dick-Jan & Stephan Göbel

Combinatie Lokhorst

IFC Zeeland

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!