Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De NPO vluchten voor de jongen gaan beginnen Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  30-7-2007
 

Voor bijna iedere duiven liefhebber zijn de NPO vluchten toch iets speciaals.
Je bent weken bezig met het voorbereiden van je jonge garde, ze gaan zoveel mogelijk allemaal op de “opleervluchtjes” mee, je probeert ze in de veren te houden en vooral gezond, en dan, ja dan komt de datum van de eerste “Teletekst” vlucht in zicht.
Ik kan u vertellen dat het mij dan bijna dun uit de broek loopt haha, ik ben natuurlijk altijd al een verschrikkelijke zenuwpees, maar tijdens de NPO vluchten nog ietsepietsie meer.
Maar is dit eigenlijk niet normaal? Natuurlijk, ieder mens die fanatiek met zijn zaak of hobby bezig is, zal op zijn tijd extra nerveus zijn. Je vraagt jezelf af of je alles voor elkaar hebt. Wij als duivenmelkers vragen ons af: Zijn ze gezond, zijn ze goed genoeg, zit er form op?
Gezond is tegenwoordig niet zo’n probleem meer, je gaat zo nu en dan naar de duivenarts( we hebben de besten van de Wereld in Nederland) en laat ze volledig nakijken en volgt zijn adviezen op en klaar is Kees( of Henk, Jan etc),
Maar form of motivatie is een veel ingewikkelder zaak, form komt zonder dat je er al teveel aan kan doen en gaat zonder dat je iets verandert hebt. En motivatie van een duif is ook al zo ingewikkeld, wat bij de ene duif aanslaat( eitjes, partner, hoekje, plankje etc) kan bij de andere misschien totaal niet aanslaan. Nee, het spel met de jongen is ingewikkelder dan men denkt, het ene jaar lukt alles en kun je bij wijze van spreken een broedschaal inmanden en het andere jaar lukt er niets, en je hebt niet verandert.

Gezondheid

Als liefhebbers bij ons aankomen voor een praatje of iemand belt, dan is vaak de vraag hoe houd of maak ik ze gezond?
Meestal vraag ik dan eerst wat de duivendokter vertelde? Als ze daar niet geweest zijn, vraag ik wat ze zelf hebben gedaan, met welke preparaten en hoeveel en hoelang ze het hebben gebruikt. Dan kan ik me een voorstelling geven van de situatie op hun hok. Nog beter is dat ze een paar jonge duiven meenemen om te laten zien, uit ervaring zie ik ook wel wat duiven mankeren en waarom ze niet presteren. Heel vaak voelen jonge duiven week aan bij het borstvlees en zit er geen spanning op de spieren, dit duid bijna altijd op een geelbesmetting. Vaak hoor je dan dat ze nog niets hebben gedaan of slechts een weinig en te kort gekuurd. Het advies is dan steeds: Zaterdagavond een geeltablet van de goede duivendokter opsteken en 2 dagen kuren met bijvoorbeeld B.S.. Even voor de goede orde: Op zaterdag bij thuiskomst B.S. in het water zo ook zondag de gehele dag en dan de zaterdagavond of zondags een tablet opsteken of een goede capsule. De capsule moet nat gemaakt worden de tablet daarentegen niet.
Maar ook het “luchtwegen” probleem is heel vaak de oorzaak van slecht presteren en of veel verliezen, en dit vooral bij jonge duiven natuurlijk. Een beroemd duivenarts zei eens; “Zonder ornithose kuurtje geen kampioen van de afdeling met de jongen” en ik denk dat hij gelijk heeft.
Die problemen de luchtwegen, laten we het algehele ornithose/dikke koppen probleem zo maar noemen in deze column zijn op verschillende manieren te verbeteren cq aan te pakken.

Probleem 1 is meestal de kwaliteit van de duiven, deze zijn gemiddeld zo slecht dat het lijkt dat ze ook vatbaarder zijn voor deze “kop” problemen.
Probleem 2 is het hok, enkele liefhebbers hebben gewoon een slecht hok en of slechte ventilatie met tocht of trek.
Nu moet je bij probleem 1 natuurlijk gewoon het mes pakken en alle duiven die steeds problemen veroorzaken ruimen, dus is de helft van je jongen fit met mooie witte neusjes en de andere helft niet; Ruimen die hap. Wees niet te bang ik heb dit jaar wel 50 jongen geruimd, goeden maak je niet snel dood omdat er maar zo weinig zijn haha.
Probleem 2 kun je verhelpen door logisch na te denken, voel je jezelf niet lekker in het hok, is het bedompt of voel je tocht dan voelt een duif dat ook, dus aanpassen en wel nu ogenblikkelijk. Bij verdere problemen bel je met een kenner, in Nederland zijn dat voor zover mij bekend Ferry v. Loo Zutphen, Rein Breman Genemuiden en Robert Kasperink uit “ergens uit het oosten” van Robert geef ik het telefoonnummer 06-22462665, hij heeft het erg druk, maar maak nu vast een afspraak voor deze winter.

Maar heb je nu alles goed, zowel de duiven als het hok dan kom je soms nog iets tekort. De duiven hebben even iets opgelopen in de mand of tijdens hun vakantie voor een dag of twee bij een andere liefhebber.
En op de verdere vluchten hebben de duiven gewoon iets meer lucht nodig om in de kop van de uitslag te komen. Hierover is mijn menig de volgende:
Of je doet iedere donderdag iets voor de luchtwegen in het drinkwater en dan het liefst Orni 1 van Nanne Wolf, Ornithose 3 of Belga-tai van de Weerd of orni-rood van Hans v.d. Sluis. Dan heb je het aardig onder controle.
De moderne theorie van de toppers is daarentegen de injectie. Veel gebruikt onder de specialisten is de Orni-rood injectie van v.d. Sluis( dit bij oude en jonge duiven tijdens de NPO vluchten) of de nieuwe injectie in het naamloze flesje vanuit Duitsland en dit dan in samenwerking met catosal.
Deze nieuwe injectie geeft de duiven binnen 2 dagen zoveel lucht en vlieglust dat je er versteld van staat. De toppers geven die 14 dagen voor de NPO vluchten voor de eerste keer en dan iedere 14 dagen( twee weken) opnieuw.
Je krijgt ze dan bij goed en normaal weer als een raket( 21 Juli was zo’n dag dat ook dit niet helpt natuurlijk, dan kun je ze wel een liter inspuiten en komen ze nog niet thuis). De vraag is natuurlijk; Mag dit zomaar? Ja natuurlijk, als je duiven ornithose verschijnselen hebben of gewoon geen form dan mag de duivenarts dit middel inspuiten. En doping is het niet natuurlijk, gewoon een middel wat de koppies en keeltjes superschoon maakt waardoor de form komt.
Tip bij de jongen is dus: 1 x in de 3 weken een geel tablet/capsule, elke donderdag wat voor de kopjes in het water, en elke week 2 dagen Prange Suppe in het water voor de weerstand en het uithoudingsvermogen( tijdens de NPO vluchten drie dagen maandag, dinsdag en woensdag)
En dan bij thuiskomst wat Herstel Power over het voer( 96% eiwit) en eventueel een ontsmetting mix door het water.
En dan bij grotere problemen even naar de duivenarts voor een prikje.
En komen de duiven niet? RUIMEN !!!

Op eigen hok

Is het spel met de jongen begonnen. Vandaag hadden we de laatste “trainingsvlucht” voordat volgende week het NPO geweld losbarst.
Vandaag( 28 jul. 07) hadden we 94 duiven in de mand voor Duffel, wat voor ons een afstand is van 227 km. De duiven werden pas gelost om 11.20 uur, er was wat regen en ruime bewolking op de vlieglijn dus eerder kon niet. Rond 13.45 uur had ik ze verwacht, het werd een 10 minuutjes later. Nog geen duif gezien toen onze “Aline” uit de lucht kwam suizen, deze duivin had nog niet gemist en stond 4e getekende. Ze is een dochter van een Superkweker n.l. de 95-2310531 “Blauwe Rooirander Borgmans” x wederom een zusje( Winter-Prinses) van de 063.
In de club speelde Aline de 1e tegen 675 duiven. In het ACG tegen 7 verenigingen( ongeveer 3000 duiven) werd ze als 2e afgevlagd, en in de afdeling tegen ongeveer 30.000 was dit goed voor de 21e .

Nog even terugkomend op de “vreemden” op ons hok. Op deze vlucht vanuit Duffel waren er nog 15 stuks die mee konden, waarvan er 3 prijs vliegen. Wat nu het probleem is geweest met deze duiven kan ik u niet vertellen. Ze zaten weliswaar in het nieuwe hok, maar hierin zat ook onze 2e ronde van de kwekers. Ik denk dat we het hier toch veel meer moeten zoeken in het feit dat ze niet op ons hok geboren zijn, en dat er dan veel meer zoek raken, vooral de eerste weken dat alle jongen mee bliezen naar de verste afstanden( waddenzee), onze konden de weg terug vinden maar de vreemden hebben toch 2 coördinaten in het hoofd ,het hok waar ze geboren zijn en ons hok.
Onze 6e duif was er èèn van Romein uit Twello, deze 160 kwam vorige week zaterdag terug van een weekje kamperen, maar zag er zo goed uit dat ze weer mee kon. Ze is een dochter van de Goede Brave 391 x Polletje 610.
Onze 17e duif was er èèn van W.N. Potijk, deze 882 komt uit kleinzoon Superkoppel Schaerlaeckens x kleindochter Bondskampioen van J. Ueberbach.
Onze 18e duif hebben we gekregen van Clubgenoot Wim v. Dijk.
De oude duiven worden gekoppeld voor de natour, misschien dat we ze nog spelen dan. Van München zijn 17 duiven retour van de 20 die we mee hadden, in de club speelden we de 1e in het nationaal inkorfcentrum de 3e.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Fondunie 2000

Team Noel-Willockx

Aad Beerendonk

Hans de Ruig

Cees van Heijst

IFC Zeeland

Marcel van Zanden

M. van Ginkel

Gertjan Knoop

Comb. Gerritsen

Gert Jan Beute Duivenproducten

Nico Jan Koenders

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens