Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Nieuwe impulsen, nieuwe ideeën Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  7-8-2007
 

Afgelopen maandag 30 Juli was het drukte van jewelste bij ons aan de achtertafel (lekker buiten onder de pergola) , Reind Breman, Peter v. Rijn beide uit Genemuiden, Rein Gaal en Willem Heinhuis uit Steenwijk/Onna en clubgenoot Bert Slot waren te gast.
Lekker ouderwets over onze gezamenlijke hobby zwetsen, maar ik moet zeggen dat het dit keer geen zwetsen was maar serieuze duivenpraat. 

Het ging een groot deel van de tijd over de nieuwe afdeling, die nu in de wandelgangen Regio 2 afdeling 11 heet. De ideeën die Simon Zeeman op papier heeft gezet zijn subliem te noemen.
Ook tijdens de koffie werd hierover dus driftig gediscuteerd. In het voorlopige programma word gesproken over het samenvoegen van:

1. Kring 2 Afdeling 8 regio 1 (Genemuiden-IJsselmuiden-Kampen)
2. Voormalige kring 3 Afdeling 8 regio 1  (Gebied Dronten-Lelystad)
3. Gebied Meppel en Staphorst van Afdeling 10
4. A.C.G. 5, 9 en een gedeelte van A.C.G. 8 en Lemmer, St. Nicolaasga van Afdeling 11.

Hier word dan ongeveer de scheiding getrokken tussen Friesland Noord en Zuid. Het volume van deze “nieuwe afdeling” of regio is dan bijna 1000 leden. Simon Zeeman noemt dit ook duidelijk voorlopig, want met veel deelnemers moet nog worden gesproken, maar uit mijn eigen info (Gert Jan) blijkt bijna iedereen groot voorstander te zijn.

Wij (Friesland zuid) krijgt dan ook eindelijk echte midfondvluchten en Zwartsluis/Urk krijgt ook echte Vitesse vluchten 1.p.v. achter in de tuin lossen  (Zutphen-Deventer) en het belangrijkste is en dat vergeten we bijna dat de jongens uit Genemuiden, Dronten, Lelystad, Swifterband eens echt mee kunnen doen, en waarschijnlijk langer postduiven melker blijven. In ieder geval, iedereen is zeer positief en laten de jongens de schouders er maar onder zetten; “Het komt goed”
Simon Zeeman zal hier straks zelf wel veel uitgebreider op terug komen in ons lijfblad “Het spoor der Kampioenen”

Nog meer nieuwe ideeën

Tijdens het maandagmorgen gesprek bij ons aan de buitentafel kwamen nog veel meer zaken ter sprake zoals de nachtvliegers van deze tijd, we waren het er over eens dat we steeds betere duiven kregen die steeds meer aan kunnen en dat door de verlichting buiten en de veranderende natuur duiven gewoon op hun gemakkie thuiskomen in de nacht en dat we er bijna niets aan kunnen doen.
Verder kwamen de nieuwe zaken als Omega’s, schapenvet, en het unieke voersysteem van Beyers Elite ter tafel.

Maar het interessantste onderwerp vond ik wat Reind Breman vertelde over leiders onder de postduiven. Leiders zijn diegene in de groep waar de anderen achteraan vliegen en die supers zoeken we natuurlijk. Ik weet niet precies hoe ik u dit moet uitleggen, maar zodra ik tijd heb bezoek ik Breman, en zet ik het op papier.

Eigenlijk is dit het mooiste wat er is toch? Heerlijk praten over je hobby met vrienden.

Het flesje zonder etiket

Het flesje waar ik vorige week over sprak blijkt DHS 25% te zijn. Dit DHS is de afkorting van dihydrostreptomycine .
Het word gebruikte bij de behandeling (alle diersoorten) van infecties zoals urineweg, maag-darm, huid en wondinfecties, bronchitis veroorzaakt door myco bacteriën, gram-negatieve staven, Mycoplasmata, etc. DHS 25% is een bactericide werkend antibioticum met een smal spectrum. Het is werkzaam tegen gram-negatieve en gram-postieve bacteriën .

Als we nu naar het woordje Mycoplasmata kijken zal u een lichtje opgaan waarschijnlijk. Myco-kop kenden we al voor door het drinkwater en bracht reeds super resultaten, maar met deze injectie vloeistof kun je wat gerichter werken, alleen die duiven laten prikken bij de dierenarts die last van de “koppen” hebben of die een extra-tje nodig hebben (volgens u of volgens de dokter). Bij de dokter kan het ook samen met Catosal (Bayer).

Even een kleine noot: Lees dit nu niet verkeerd, ik zeg niet dat u dit moet doen, ik zeg ook niet dat ik het doe (anders leest u het wel), maar ik schrijf eerlijk over alles en iedereen. Dus ook over DHS25%, u bespreekt het met uw duivenarts en hij geeft het uw duiven of niet.

Het enige wat dit middel doet is de “kopjes” zuiver maken, het laat geen enkele duif harder vliegen, u wint er geen prijs meer door behalve als de kopjes niet helemaal zuiver zijn, in dat geval kan het spectaculair helpen.

Op eigen hok

…gaat het prima. Ha, nog steeds prima, gelukkig wel. Jammer van die draaiende wind afgelopen zaterdag 4 augustus, althans voor ons dan. De mensen aan de westzijde van de afdeling waren ditmaal de gelukkige, geen probleem, ik gun het ze van harte. Begin van de week werd noordwest voorspelt, en dat is voor ons aan de zuid-oostzijde natuurlijk het mooiste, vooral op die korte vluchtjes vanuit West-België. Al vroeg werden we die zaterdagmorgen gebelt uit Alkmaar; Ze komen er aan, duizenden.
Even later zo rond 9.40 belde een vriend vanuit Den Oever (begin Afsluitdijk); Ze gaan er nu over, duizenden, nog nooit zoveel duiven gezien, schreeuwde hij door de telefoon.
Even over tienen weer telefoon, de eersten zijn gevallen in Harlingen om 9.54 uur. Nu waren er natuurlijk wel enkele duiven die aan onze zijde van de afsluitdijk langs vlogen, Eén van die duifjes die het zelf deed lande om 10.13 bij ons op de pannen. Alexus 566 speelde hiermee de 2e prijs in de club tegen 645 duiven. In het A.C.G. tegen 7 verenigingen won ze de 17e en in de afdeling zal ze niet bij de eerste 1000 komen schat ik haha.
Maar nu krijgen we hopelijk toch eens een echte jonge duivenvlucht toch?
Beetje wind op kop, 1000 tot 1200 mpm en dan 400/500 km, zul je wel een paar jongen verspelen, maar beter nu dan volgend jaar op de eendaagse, verspelen doe je ze toch dat soort duiven.
We hebben er nog 90. Van de vreemden hebben we er niet zoveel meer over, maar dat wist u al. Nog 15 stuks om precies te zijn. Maar er zijn wel twee uitschieters onder bij. De 894, 895  (Amilian en Amity) zijn broer en zus en komen van Wytse Potijk uit Rijs. Ze komen uit een kleinzoon van Barny van Pieter Veenstra x een kleindochter van Lowieke van Jan v.d. Pasch.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Combinatie Bruggeman

Gebr. van Toor

Team Noel-Willockx

J. Doldersum & Zn

M. van Ginkel

Cees van Heijst

Nico Haesen

De Marathonvliegers

Comb. Gerritsen

Cor Drost

Van Elsacker-Jepsen

Van Hoeck-Noel

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens