Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Het is moeilijk... Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  13-8-2007
 

Het is moeilijk om het voor een ieder goed te doen. In persoonlijke gesprekken die ik vroeger had met melkers uit het hele land (en ver daarbuiten), kwam steeds de openheid in de duivensport of juist het ontbreken hier van ter tafel.
Bekende en goed spelende kampioenen vertelden niets, of hielden “het” voor hun zelf of hun vriendjes. Hun methode, medicijngebruik, motivatie methoden en het gebruik van licht en donker werd geheim gehouden volgens mijn gesprek partners. Steeds werd er geopperd ; Er moet eens een columnist of een kampioen opstaan en alles openbaar maken.

Nu kunt u alles van mij zeggen, dat ik geen verstand van duiven heb, dat ik dik ben, dat ik stotter, dat ik een blaaskaak ben, dat ik me zelf heel belangrijk vind, en dat klopt ook allemaal vast. Maar enkele dingen ben ik ook; eerlijk, behulpzaam en aardig. Nu is aardig zijn in de duivensport niet van belang weet ik nu. Ben je aardig of misschien wel te aardig dan lopen mensen over je heen. Als je behulpzaam bent, krijg je in 90% stank voor dank. In het geval van duivenmelkers of duivensport zoals u wilt zelfs in 98% van alle gevallen.

Dan blijft er nog èèn ding over wat ik ook ben, en dat is eerlijk.
Ik schrijf 100% eerlijk over alles wat er op onze hokken gebeurt, hoe we onze duiven verzorgen en wat we in het water kieperen. Maar ook 100% eerlijk over welke duiven we bezitten, van wie ik eens een duifje krijg of koop, en over hoe we ze koppelen en het waarom er achter.

Nu krijg ik over mijn eigenschap eerlijk ook weer commentaar. Ik zou “te” eerlijk zijn. Alles wat ik zie of hoor van goede spelers schrijf ik in deze column. Wie heeft als eerste geschreven over het npo voorbereiding systeem van de kampioenen? Wie heeft als eerste openlijk geschreven over dierlijke eiwitten? Wie heeft als tweede  (Boskamp 1e) over omega’s? Wie heeft als eerste geschreven over verlichten van jonge duiven? Nu komen we weer even terug over dat gedeelte “vind zich zelf heel belangrijk” maar dat was ik!

Nu kreeg ik van een vriend te horen dat ik niet alles meer moest vertellen, de mensen zouden door al mijn informatie “door de bomen het bos” niet meer zien.
Ik schreef namelijk de laatste twee weken iets meer dan gebruikelijk over medicijn gebruik, vooral het injecteren van duiven tegen problemen met de koppen vond hij storend.

Nu kan ik me dat aan de ene kant ook wel voorstellen, ik schreef over een merkloos flesje wat goede resultaten bracht bij jonge duiven die niet geheel strak zaten en dat het bij oude duiven net dat extra “zou” geven om een 1e te winnen.
De mensen lezen dat en zeiden tegen elkaar; “Zie nu wel, die toppers doen wat, ze spuiten hun duiven met een merkloos flesje uit Duitsland en daarom pakken ze die eerste voor mijn neus weg”
Nu kan ik dat gegeven van dat flesje natuurlijk voor mezelf houden en ook gaan gebruiken en in mijn column zwijgen (wat gebruikelijk is bij velen), maar dan komt mijn eerlijkheid boven drijven wat met een stemmetje zegt; “eerlijk vertellen, wat de mensen er mee doen moeten ze zelf weten”
En nu bleek later het gewoon DHS te zijn wat al jaren gebruikt is door de toppers, dus niets nieuws, maar er is niet over geschreven, en dat doe ik dan wel.

Nu vertelde mijn vriend, dat de mensen achter me aan liepen omdat ik zo veel vertelde over het kweken van goede duiven, waar goede duiven aan te herkennen zijn en hoe je er het beste uit haalt.
“Velen volgen je systeem” vertelde hij ook nog, “Maar ze weten niet meer wat te doen” ging hij verder.
Het Beute systeem is nog steeds het zelfde hoor, zei ik hem.
Iedereen kan precies in mijn column lezen hoe dit “systeem” er uit ziet, hoe het presteert en of het aangepast word. Verder kunnen ze bijna alles “live” zien op de koerier films 69 en 73.
En als ze het dan nog niet weten komen ze maar aan op de koffie.
Ik vertel alleen regelmatig wat mij ter gehore komt. In 99% van de gevallen gebruik ik het niet zelf, wij hebben ons eigen idee over voeding, bijproducten en medicijngebruik en zijn daar moeilijk van af te halen.
Maar ook wij “doen” wel eens wat, u las in mijn column over allerlei nieuwe medicijnen of “oppeppers” , en enkele daar van heb ik gebruikt en op eigen hok beoordeelt. Alle andere producten liet ik testen door bekenden, en dit waren kampioenen en niet-kampioenen. Wat ik zelf getest heb was Kop-Myco, CX 60, Catosal en Electrol.
Catosal en Electrol zijn me heel goed bevallen. Dit zijn geen medicijnen maar Vitamines en Electroliten. Catosal komt van de firma Bayer en is verkrijgbaar bij de dierenarts, het kan door het water of direct worden ingespoten (als een duif leeg thuis komt), en Electrol komt van dokter Nanne Wolff uit Hattem.

Maar ook enkele producten waarover ik schreef blijken in de praktijk totaal niet te werken, of helemaal niet te doen wat ze beloven. Maar moet ik nu naam en toenaam vermelden van deze middelen?
Daarover zullen de meningen verdeelt zijn, maar ik doe het niet.
Waarom niet zult u misschien zeggen; Omdat het misschien bij iemand anders, op een ander hok, met andere duiven heel veel goeds brengt alleen niet bij ons of onze duiven paste.
Ik heb wel eens bij een vriend een jaar iets laten testen wat op natuurlijke wijze het geel zou bestrijden, na enkele weken spel zonder prijzen lieten we zijn duiven onderzoeken door 2 duivenartsen en u raad het al; Stik onder het geel. Maar moet ik nu het merk noemen van deze poeders?
Neen, ik doe het niet. Wat niet wil zeggen dat ik er nog over schrijf natuurlijk, en als iemand me een mailtje stuurt of belt (tussen 10 en 12) en vraagt of ik product x goed vind, zeg ik het wel eerlijk.
Al met al blijkt het dus moeilijker om als columnist iedereen te vriend te houden want je doet het nooit goed…..

Ad Schaerlaeckens

Wijlen mijn vader Arnold Beute was een grote fan van A.S. Hij knipte alle artikelen die van zijn hand kwamen uit en bewaarde die in zijn A.S. map. Nu heb ik dat gevoel een beetje van hem overgenomen en ben ook een trouwe lezer van deze grootmeester. Regelmatig kom ik dingen tegen die ik persoonlijk anders had verwoord of waar ik het niet mee eens ben, maar dat is natuurlijk heel normaal, niemand is het zelfde toch. Maar het respect wat ik heb voor A.S. groeit met de dag kan ik u vertellen.
De laatste tijd hebben we contact via E.Mail waarin we elkaar bekritiseren of juist aanvullen of het zelfs eens zijn.

Vorige week kreeg ik de uitslagen onder ogen die A.S. maakt in België, althans zijn duiven. Met Nederlandse ringen!! speelt hij daar iedereen op een hoopje. In Sint Job wonnen zijn jongen vorig jaar alle eerste kampioenschappen, en hier zijn toch zo’n 30 clubs!
Dit jaar speelde Ad met 8 jaarling duivinnen door, speelde de laatste twee vluchten niet mee, maar had toch nog de 1e, 4e en 5e Asduif!

En waarover Ad en ik het eens zijn dat de betere duiven vroeger uit België kwamen maar nu toch echt uit Nederland. Al jaren en jaren op de grote fond maar nu zelf op het “gewone” spel. W de B stalde zijn duiven bij Vanlint en die speelde alles op een hoopje.
We weten zeker dat meer en meer Belgen het licht zien en Nederlandse duiven gaan halen.

Groetjes Gert Jan

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Huub Hermans

J. Doldersum & Zn

Will & Falco Ebben

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Gert Jan Beute Duivenproducten

Marcel van Zanden

Dick-Jan & Stephan Göbel

Theo de Kruijk

Gebr. van Toor

A. Engelen

Gebr. Maas & Zn

Van Elsacker-Jepsen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!