Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Een column is vaak een herhaling Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  21-8-2007
 

“Hoe kun je nu iedere week een column schrijven?” Vragen ze me wel eens.
“Je hebt toch niet steeds wat nieuws” . Nee, klopt. Het schrijven van een column is vaak het herhalen van feiten, van dingen die we al lang weten, of in ieder geval hadden kunnen weten.
Maar de duivensport is net de echte wereld, we leren alles op school, en zodra we aan het werk zijn, is de helft al weer verwijdert van onze harde schijf  (uit onze geheugen voor niet pc-mensen)
Dus ook mijn column is net als die van alle anderen columnisten een herhaling van een herhaling met soms een snufje actualiteit.

Selectie 2007

Over het selecteren van duiven heb ik al 30 boeken volgeschreven (bij wijze van spreken dan) het is een onderwerp wat ik zeer regelmatig bespreek in mijn pennenvruchten. Ik vind het ook èèn van de mooiste zo niet het mooiste onderdeel van onze sport.
Je kunt natuurlijk alleen op afstamming selecteren of alleen op prestaties, maar beter vind ik dat je een duif selecteert op gezondheid, prestaties, bouw en afstamming, dus eigenlijk het all-in pakket.
In uw kweekhok is het selecteren van levensbelang, uw toekomst in de sport staat of valt bij de selectie van uw aanvangsdieren, zijn het middelmatige of zelfs slechte duiven dan zal de gehele nakweek slecht of matig zijn met een uitzondering op zijn tijd. Maar wees nu eerlijk; zitten we op die uitzondering te wachten? Ik in ieder geval niet, ik wil graag zo veel mogelijk toppers kweken, en dat doe je met alleen de beste aanvangsdieren, met andere woorden uw kwekers of vasthouders.
Er zijn liefhebbers die het allemaal niet uitmaakt, gewoon vrije paring, niet selecteren op bouw of prestaties (want een nietsnut kan na 23 x missen een keer je eerste zijn), gewoon alles lekker spelen en hopen op die gelukstreffer.
Duiven die er uit gaan zien als spreeuwen, wipstaarten, bleke oogjes, nee gewoon alles aanhouden.
Kweekduiven mogen bij die mensen gewoon blijven zitten tot aan hun dood, al komen er alleen maar slechten uit of die ene goede en daarna nooit weer, nee gewoon lekker blijven plakken (als uit die AH reclame).

Nee, ik zou dat niet kunnen. Heb grote liefde voor mijn duiven, maar het moeten wel goeden zijn. Bij ons krijgen kwekers cq vastzitters heus even de tijd om wat goeds voort te brengen, maar na 3 jaar alleen rotzooi is het gedaan hoor, ruimen.
Let u wel op wat ik schrijf? Ruimen!!! Niet op internet zetten als superkweker of broer van die goede doffer of as-duivin. De duif is niet goed voor u dus ook niet voor een ander. Maar je zou de liefhebbers de kost moeten geven die alle troep verkopen in de “golden collectie’ of de “verkoop van de Eeuw”
A.S. schreef eens: Je moet de slechten opruimen, de goeden verkopen en de toppers zelf houden.
Elk jaar krijg ik wel honderden zo niet duizenden duiven in handen van andere liefhebbers. Deze mensen zijn bedrijfsblind geworden (weten niet meer welke aan te houden) en laten het keuren aan mij over. Afgelopen week had ik de eerste manden vol uit Vollenhove, Goutum, Tuk, Eefde en Burghum al weer bij me onder de pergola (waar las ik dat woord ook al weer?). Maar dat u niet denkt dat ik het met tegenzin doe, nee in vind het echt heerlijk dat keuren, kan er geen genoeg van krijgen.

Maar waar kijken we naar bij “handkeuring” ?

Een goede ervaren duivenspeler die regelmatig goede duiven in de hand heeft bij hem zelf of bij anderen, heeft in 2 seconden in de gaten of het een slechte duif is.
Slechte duiven voelen altijd slap aan, weinig spieren rond het borstbeen, doffe niet zachte pluim, wipstaart en open stuitbeentjes zijn van die specifieke kenmerken van een slechte duif.
Goede duiven daarentegen voelen altijd bol, zacht, glad en hard aan. Een beetje een gevoel van een hard opgeblazen ballon.
Daarna valt bij goede duiven altijd op dat er een ruime verspringing zit tussen voor (actieve) en achter(passieve) vleugel. Slechte duiven hebben heel vaak geen verspringing of juist een omgedraaide verspringing waarbij de achtervleugel zelfs langer is dan de eerste pen van de voorvleugel.
Verder heeft een klasbak altijd een goed helder oog, met de iris kersen rood van kleur, en dit bij zowel geel als witogers. Een kleine actieve pupil en een gedeeltelijke of gehele verkenningscirkel. En heel belangrijk is de vermeyeren of gezondheidsring om de iris. Deze inkt zwarte ring zit aan de buitenzijde van het oog om het kleurige gedeelte. Wanneer een duif deze ring niet heeft kan dit twee dingen betekenen: Ziek of Slecht. Meer keuzes hebben we hierin niet.

Selectie op prestaties

Dat is heel gemakkelijk maar ook heel moeilijk. Wanneer ik hier schrijf dat u alle duiven met minder dan 70% moet opruimen zijn bijna alle hokken in Nederland leeg, laten we het dan houden op 50%. Alle duiven die geen 5 van de 10 vluchten prijs gewonnen hebben ruimt u op.
Althans dit geld voor jaarlingen en oudere duiven, bij jonge duiven is de handkeuring in principe belangrijker dan selectie op prestaties. Uitgezonderd die jonge duiven natuurlijk die prachtig mooi zijn maar elk week een dag te laat komen, deze zijn dom en worden eigenlijk nooit goeden.
Maar heet u nu bijvoorbeeld Hans Eijerkamp, Ferry v. Loo, Gerard Schuiling, Gerard Verkerk, Adrie Kors of Jan vd Pasch dan ligt bij u het streepje van selectie veel hoger. Maar voor de niet “naamgenoten” beginnen we eerst maar met 50% en dan ook nog graag eens een vroege prijs erbij.
Over selectie etc kom ik volgende weken nog even terug

Op eigen hok

Op eigen hok gaat het goed. Op zaterdag de 18e Augustus jl. speelden we Arras, wat voor ons een afstand had van 368 km. We hadden 80 jongen in de mand die goed kwamen ondanks de voor ons zeer slechte wind. Zoals u weet zijn we voorstander van kopwind en niet van waaivluchtjes.
We hadden in het A.C.G. tegen 7 verenigingen toch nog 2 duifjes bij de eerste 10 tegen zo’n 2400 duiven. Ook in de afdeling viel het me niet tegen moet ik zeggen. Aanstaande zaterdag hebben we de nationale Derby der Junioren en dan zou wat noordelijke wind welkom zijn.
Zondag 19 augustus 2007 heb ik al de eieren bij de jongen weggepakt, het was me opgevallen dat maar 2 van de 28 duiven op eitjes prijs speelden, en met het oog op Morlincourt (25.08), dacht ik er beter aan te doen ze weer te laten drijven.
Op Arras kwamen 3 duiven tegelijk, èèn duif kwam naar beneden toen de anderen nog een rondje draaiden, deze “Ambrose 882” is een rechtstreekse van wederom Wytse Pottijk uit Rijs. Deze blauwe doffer is een zoon van een Schaerlaeckens x een van der Pasch duif.  (652 x 830).
Onze 10e duif was er èèn van Romein, deze 145 is zoon van de Snelle Romein x Leida 560.

Nu naar zeven jonge duiven vluchten kun je de balans redelijk opmaken. Zoals het nu lijkt mogen er twee “vreemden”op onze hokken blijven en dat zijn de 895 en 882 van Pottijk. De anderen komen nog niet door de selectie.
Alle jongen gaan na Morlincourt nog op 3 natourvluchten voor hun laatste kansen.

Bonnen en duiven verkoop te Noordwolde(FR)

Op zaterdag 24 November 2007 hebben we in ons clubgebouw te Noordwolde een spectaculaire bonnen en duivenverkoop. Waarvan 50% ten bate van “Het Erf” te Meppel. Het Erf omschrijft zichzelf zo:
“Zorg en Ondersteuning voor mensen met een verstandelijke handicap”

De volgende liefhebbers schonken reeds zonder vragen een bon of duif:
1. Youri Deblanc België
2. Henk Vluggen
3. Comb. v.d. Walle
4. Comb. Aantjes/Sonneville
5. Piter Beerda
6. Peet Solleveld & Paloma
7. Jelle Jellema
8. Comb. Toet/Zuiderwijk
9. Alfred Strijker/ Strijker/Muis
10. Willem de Zutter België
11. Comb. Paulssen
12. Gert Krab
13. Wim v. Dijk
14. Albert Hendriksen
15. Mevr. Romein (Frederikshof)
16. Beekman & Tilmans
17. Renè Dreyerink
18. Comb. v.d. Stouwe/Douna
19. Jaap Bakker
20. Fam. Houben België
21. Comb. v.d. Ende/ v.d.Riet
22. Rein Gaal
23. Comb. B & H & H de Boer

Deze bonnen en duiven worden straks op GPS-Auctions verkocht met eindveiling in de zaal.
Hierbij wil ik iedere duivenliefhebber groot of klein vragen om een bon of duif.
Bel me, schrijf me of mail me.
Schroom niet, iedere mooie duif of bon is welkom voor dit goede doel.
Ook al bent u geen kampioen maar hebt wel dat koppeltje zitten van … (bekende duivenmelker), wij hebben er graag een bon of jong van.

Gert Jan Beute
K.J. Blokstraat 1 8384 ET te Wilhelminaoord
0521-382644  (tussen 10 en 12.00 uur)

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
A. Engelen

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Comb. Gerritsen

Super Fondclub G.O.U.

Team Noel-Willockx

De Marathonvliegers

Cor Drost

Hans de Ruig

J. Doldersum & Zn

Gebroeders Homma

Johan Hamstra

M. van Ginkel

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens