Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De junioren van 2007. Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  3-9-2007
 

Iedere liefhebber begint het nieuwe seizoen vol met dromen; Win ik een 1e N.P.O. ?, ben ik bij de Nationale kampioenen?, of misschien droomt u wel dat u er eens een jaartje niet “onderdoor” gaat?
We hebben allen onze eigen specifieke dromen en wensen. Zo wenste ik eens met veel jongen te spelen, ik zag het reeds helemaal zitten; “Met tientallen tegelijk” op de klep, mooie series maken en dan alleen die paar supers aanhouden voor het volgend seizoen.
Nu zijn een paar dingen wel gelukt; Vroege prijzen, mooie series en volgens mij een paar supers. Maar ik doe het waarschijnlijk niet weer zoveel jongen, enkele dingen zijn me toch tegen gevallen.

Het begin

We hadden altijd zo’n 80 (winter)jongen waarvan we door het grote roofvogelprobleem bij ons zo’n 35 overhielden om mee te spelen.
Na de grote selectie had je dan steeds keus uit zo’n 15 doffertjes en 15 duivinnen. Nu dacht ik; meer hokken is meer jongen is meer overhouden is meer keuze is meer kwaliteit bij de jaarlingen.
Maar dat ene woordje meer, brengt ook veel problemen met zich mee.

Even terug naar deze kop; Het begin: Eind vorig jaar lieten we een nieuw hok zetten van 12 meter lang onderverdeeld in 6 afdelingen (5 plus ingebouwde volière), door de firma Dumo uit België (Zwarte Vogel-Den Haag).
Om het hok zo snel mogelijk te laten acclimatiseren en echt duivenhok te laten worden haalden we “vreemde jongen”. Te weten 30 van Wytse Pottijk, 23 van Rein Gaal, 15 van Mevr. Romein, 2 van Eijerkamp & Znn, 2 van Wim v.Dijk, 2 van Jaap Bakker en 1 van Daleman. Dus in totaal 75 vreemde duiven. Tel daar nog een 100 eigen jongen bij en je hebt een waanzinnige hoeveelheid poep per dag hahaha.
Nu naar 8 vluchten heb ik van de 75 vreemden nog 14 over. Dit is als volgt verdeeld: 6 van Wytse Pottijk, 2 van Jaap Bakker, 1 van Daleman en 5 van Romein. Nu valt gelijk de 100% scores van Bakker en Daleman op,deze twee vrienden hebben wat Beute duiven onder de pannen die zich bij mij toch lekker voelen na nu blijkt.
De 53 jongen van Gaal en Pottijk kwamen ongeveer gelijk aan en werden bij elkaar geplaatst, dit kwam in het begin de gezondheid niet ten goede en er werden een groot aantal geruimd. Bij onze eigen jongen selecteer ik keihard op gezondheid dus ook bij anderen. De Romein duiven werden daarentegen bij de Bakker, Eijerkamp, v. Dijk en Daleman duiven geplaatst en hadden geen enkel probleem. Tot aan de vluchten zijn we van deze groep ook hoegenaamd niets verspeeld.

De vluchten met de jongen

De eerste paar vluchten speelden de jongen op het nieuwe (Dumo) hok slecht, meestal hadden we al zo’n 25 duiven thuis van het oude hok (bouwjaar 1965) voordat de eerste op de nieuwe kleppen viel.
Toen we de schuiven van dit nieuwe hok helemaal opentrokken, kwam ook hier de forme onmiddellijk en vielen ze ook hier erg goed.
We begonnen de eerste officiële vlucht met 100 jongen waarvan we na enkele weken reeds 20 uitselecteerden die het gewoon niet in zich hadden.
Met 80 jonge duiven hebben we het programma afgewerkt en deze ook over gehouden zelfs na de Nationale Derby der Junioren van Vorige week zondag de 26e augustus.

Wat waren onze beste jonge duiven?

1e 4289592 Amabel, dochter van Kiyoko die de 4e NPO Blois won.
2e 4289566 Alexus, volle zuster van Hiramaya dus kleindochter van de 011 van Rein Gaal.
3e 4289594 Ambrose, directe zoon van de bekende Nakumura duivin.
4e 4289571 Aline, wederom uit de Blauwe Rooirander Borgmans van 1995 met Winterprinses 7000
5e 4289584 Alvina, uit Zoon 3 van de Superduivin met dochter Pole Position.

Wat nu opvalt dat het alle 5 jongen zijn met een Friese Fondclub ring, dus uit de koppels waar ook op papier de besten uit moesten komen. En dat 4 van de 5 wederom nazaten van de Superduivin 063 zijn.

De jongen van Wytse Potijk hebben het prima gedaan. Onze 11e beste jonge duif was van Wytse, deze “Amity” won 5 goede prijzen van 8 vluchten. “Ambrose” won ook 5 prijzen van 8 vluchten en was zeer vroeg op Arras.
 “Amethyst” won 4 prijzen op 7 x zetten, “Amaryllis” won 4 prijzen op 8 vluchten en was vroeg op Morlincourt. “Amilian” pakte 3 prijzen op 8 vluchten en “Amarantha” won 2 prijzen op 8 vluchten.
Dus in totaal pakten de Pottijk duiven 23 prijzen op 47 mogelijkheden.
De doffer “Alvar” van vriend Daleman uit Diever won 4 prijzen op 8 vluchten en deed het dus met 50% lang niet slecht.

De twee duivinnen van vriend Bakker uit Noordwolde “Anastacia”en “Andra” wonnen beide 1 prijs op 8 vluchten.
De vijf overgebleven Romein duiven wonnen samen 4 prijzen op 30 vluchten en deden het dus in principe het minst. Maar eerlijk gezegd had ik dat niet gedacht, ze kwamen uit rechtstreekse v. loon, Voets en Appie’s en zagen er goed verzorgt uit.
Van de twee Eijerkampen, die van Wim v. Dijk en Rein Gaal kan ik niets zeggen, ze hebben het programma niet af kunnen werken en er is dus geen eerlijk oordeel mogelijk.
 Van de eigen jongen zijn er in eerste instantie zo’n 60 stuks goed genoeg bevonden om te mogen blijven, 48 hiervan gaan we volgend jaar spelen op dubbel weduwschap (24 koppels). Bij deze 48 duiven is geen enkele die ook maar enig uiterlijk foutje heeft (zie het boek: Uiterlijke kenmerken van Crack duiven). De overige 12 blijven even als reserve zitten i.v.m. roofvogels of andere onvoorziene omstandigheden.

De oude vliegduiven

We zijn in maart gestart met zo’n 40 oude duiven, die het gehele vliegprogramma hebben afgeraffeld . Zo’n 15 daarvan hebben het heel best gedaan.
Veel liefhebbers die bij ons zijn geweest hebben voor de vluchten een lijstje gezien met daarop 20 duiven die ik als zijnde goed beoordeelde voor het seizoen 2007. En alle 15 duiven die dit jaar uitblonken op de eendaagse fond waaronder de 3 teletekst duiven stonden op dit lijstje. Waarom de anderen toch aangehouden en zelfs mee gespeeld, hoor ik u denken. Ook ik twijfelde over mijn eigen kunde met betrekking tot het “in de hand keuren” en liet de “zesjes” gewoon zitten. Hans Eijerkamp is een absolute kenner (en Vriend en Leermeester) en die waarschuwde me al: “Vertrouw op je eigen vingerspitsen gevoel” , “Je zit er bijna nooit naast, dus ook op je eigen hok niet”. Voor het aankomend seizoen 2008 blijft er geen èèn duif zitten waaraan ook maar het kleinste foutje zit.
Iedere duif heeft die super gesloten stuit, die spieren als een half opgepompte fietsband, die smalle staart, die korte achtervleugel en die superogen. Iedere duif heeft de “Uiterlijke kenmerken” van een crack. En iedere duif in de vliegploeg van 2008 zou dus een goede “kunnen” zijn.
Hoogstwaarschijnlijk hebben we voor 2008 geen enkele overjarige duif, enkel jaarlingen. De beste ouden gaan naar de kweek, en de anderen zijn niet goed genoeg, maar dan dus ook niet goed genoeg voor je vliegploeg.

Op eigen hok

..gaat het super. Na de voor ons goed verlopen Morlincourt met 80 van de 80 thuis en enkele kopprijzen (liever een paar minuten eerder gezeten, voor echt heel vroeg). Hadden we afgelopen zaterdag 1 september de tweede natourvlucht.
En net als vorige week speelde we de eerste in de club. We hadden wederom 10 duifjes mee en pakten net als vorige week 9 prijzen (90%).
In het ACG tegen zo’n 2200 duiven begonnen we met een 4e.
We zouden ook alle jongen spelen had ik in èèn van mijn vorige columns verteld, maar ik kon het niet meer opbrengen om zoveel jongen steeds te pakken (5 x per week), en speel lekker met onze 10 beste ouden door.
De eerste prijs werd gewonnen door wederom Missouri’s Girl 338, deze rechtstreekse Eijerkamp duivin won dit jaar al 3 eersten en werd ook nog even 1e Asduif in de club, en won een 3e NPO Offenburg. Als dat geen klasbak is !!!!

De bonnenverkoop op 24 november.

En weer kwamen er een aantal bonnen bij. Het precieze aantal wat straks op GPS-Auctions verkocht zal worden (50% voor “Het Erf” te Meppel) is nog niet bekend maar op dit ogenblik al zo’n 50 stuks.
Deze week kregen we de volgende toezeggingen:
1. Jos Voortman
2. Guus v. Aken
3. Hans Eijerkamp & Znn
4. Frits Boersma
5. Jan Hopman
6. A & H Uiterwijk
7. Adri Kors
8. Roelof en Jacob ter Heide
9. Joop Merx
10. Theo de Kruijk

Van enkele vrienden heb ik nog niets gehoord, maar dat komt vast nog.
Ze mogen ook zo een storting doen (100% voor het Erf), als hun dat beter uitkomt. 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
IFC Zeeland

De Marathonvliegers

Theo de Kruijk

Dick-Jan & Stephan Göbel

Van Hoeck-Noel

Combinatie Bruggeman

Huub Hermans

Hans de Ruig

Cees van Heijst

Gertjan Knoop

Cor Drost

A. Engelen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!