Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

TT in Nederland en Belgie Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  4-9-2007
 

316? Een ramp! 15 Augustus vond het zogenaamde wereldkampioenschap in Nevele plaats. De organisatie was naar verluidt prima en ook kwamen er niet een hoop duiven tegelijk aan zoals vaak gebeurt bij eenhokswedstrijden.

De duiven werden opgewacht door meer liefhebbers dan verwacht, die kwamen uit vele windstreken, dus kon je spreken van een succes, iets wat duivensport in een jaar dat het ene onheil het andere op de hielen zit goed kon gebruiken.

Maar wat jammer dat de vlucht niet het vervolg kreeg die die verdiende.

Vrij kort na aankomst van de duiven verscheen de uitslag op de duivenpagina van de Nederlandse (!) tv (437), in Brussel was men kennelijk te dom, te lamlendig of te ouderwets om van dit medium gebruik te maken zoals… gewoonlijk!

316

Want ook ‘tv 1’ heeft een teletekst pagina voor duiven maar die is qua berichtgeving een aanfluiting, zeker naar hedendaagse normen... Belgische sportvrienden, en die wonen nota bene in het land waar de race gehouden werd, bleven verstookt van elke informatie omtrent het wereldkampioenschap.

Pas na een week of zo, toen het nieuws al lang geen nieuws meer was, vond men het nodig de uitslag op teletekst te zetten. Belgie kreeg dat wereldkampioenschap toegewezen, lang is er aan goed gewerkt, de race was een succes en dan pas na een week het nieuws brengen? Kan toch niet?

En weken later, in september, als het nieuws al lang geen nieuws meer is, is pagina 316 nog niet opgeschoond.  Irritant gewoon. Men had beter de namen van de winnaars van bijvoorbeeld Nationaal La Souterraine vermeld dan die info over het wereldkampioenschap dat veel te laat kwam zo lang te laten staan. Lachwekkend als het niet zo triest was.

STRUKTUREEL

Met een en ander zou te leven zijn als het een incident was maar een flaterende teletekstpagina is bij de KBDB structureel. Ik maakte het al mee dat ik op zaterdag de tv aanzette om naar de lossingen te kijken, tot mijn verbazing constateerde dat de duiven los waren, tot ik wat beter keek. Toen zag ik dat het lossingen van de week voordien betrof.

Heb ook al meegemaakt dat er op het einde van de week op pagina 316 stond ‘Dourdan wachten’ terwijl de duiven al vier dagen thuis waren. Of er dan niemand is die de krakende Belgische duivenwagen weer vlot of vlotter zou kunnen laten bollen?

Natuurlijk zijn er zulke mensen.

Ik ken er enkele. Ze zijn intelligent en vooruitstrevend, ze zouden met plezier de sport waarvan ze houden dienen maar… die lusten ze in Brussel niet. Met een beetje kwade wil zou je denken dat men ‘bang heeft’ van mensen met hersens aan het bewind.  

EINDE AUGUSTUS

Voor het laatste weekend van augustus werd mooi weer voorspeld maar helaas mocht het niet zo zijn. Opnieuw niet. Want meer dan ooit leerden duivenliefhebbers in 2007 dat ze soms moeten zijn als boksers: leren incasseren.

Rond het middaguur waren nog veel duiven niet gelost. En wat deden de verantwoordelijken? Als ik dat maar eens wist. In ieder geval niet wat ze moeten doen want publicaties over eventuele lossingen werden vrolijk gestopt; nou ja ‘vrolijk’. Als men wilde weten of de duiven los waren moest men maar contact opnemen met de maatschappijen kon je lezen.

Verder heb ik nooit begrepen waarom die lossingsberichten pas ‘op’ het uur geplaatst kunnen worden. In Nederland komen lossingen op teletekst als de duiven los gaan of nog eerder. En zo hoort het ook. 

Wat zeg ik? In Nederland zetten ze in de week van lapvluchten de lossingsuren nog wel op de duivenpagina van de publieke nationale zender. En dat niet alleen. 

NEDERLAND

Elke twee weken heeft men er een eendaagse fondvlucht, ook wel NPO vluchten of teletekstvluchten genaamd. Velen spreken van ‘Nationaal’ maar die term is even misplaatst als misleidend. De meeste van die vluchten zijn niet eens provinciaal. ‘Nationaal’ impliceert dat een hele natie meedoet zoals in Belgie. Dat is het enige land ter wereld waar ‘Nationaals’ echte nationaals zijn.

Maar… als ze in Nederland zo’n weekend hebben gehad met NPO vluchten staan de eerste 10 prijswinnaar van alle Afdelingen (provincies) dezelfde dag wel netjes vermeld. Naam, woonplaats, aantal duiven in concours, snelheden enzovoorts.

Dat kunnen dus 10 concoursen in een weekend zijn, waarop gemiddeld tot 20.000 duiven kunnen vliegen. Toegegeven, perfect is het niet, vraag het aan Bosua, maar… is het in Belgie dan zo moeilijk of onmogelijk de top 10 van slechts EEN Nationaal concours te plaatsen?

Verder wordt van fondvluchten in Nederland al meteen vermeld als ergens een duif bekend is. Daardoor kunnen mensen gaan rekenen en dat voegt iets toe.

In Belgie moeten liefhebbers elkaar op de hoogte houden, gelukkig niet meer met rookpluimen of de tam tam dus doet Belgacom gouden zaken. Klinkt cynisch maar… als je de loonkosten vergelijkt die men in Nederland en Belgie kwijt is aan de beleidsmensen zakt je broek af.

En als je vergelijkt wat de liefhebbers er voor terugkrijgen zelfs je onderbroek.

Maar we zijn er nog niet.

WERELD VAN VERSCHIL

In de weekends, als er dus gevlogen wordt, wordt de berichtgeving omtrent lossen op teletekst in Nederland niet alleen tot bijna om de minuut bijgewerkt, je krijgt ook info over het weer (zichtbaarheid, regen, inversie, bewolking, windkracht en windrichting) over heel de vlieglijn en een advies om wel of niet te lossen.

Natuurlijk is in Nederland alles niet zo veel beter. Verre van zelfs. En we kregen die nuttige en zo gewaarde informatie op teletekst ook niet van de ene op de andere dag in de schoot geworpen.

Daar is veel gemopper en een kritische pers aan voorafgegaan. Maar zeg nu zelf. Is het niet de verdomde plicht van al degenen die iets te vertellen hebben en meer nog van diegenen die betaald worden door de liefhebbers(!) om dezelfde liefhebbers en daarmee de sport zo veel mogelijk te dienen?

Pagina 437 wordt in Nederland goed bekeken en erg gewaardeerd.

Nu pagina 316 in Belgie nog.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Team Noel-Willockx

Nico Jan Koenders

Cees van Heijst

Hans de Ruig

Aad Beerendonk

Gertjan Knoop

Familie Huizer

Johan Hamstra

Nico Haesen

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Theo de Kruijk

De Marathonvliegers

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!