316? Een ramp! 15 Augustus vond het zogenaamde wereldkampioenschap in Nevele plaats. De organisatie was naar verluidt prima en ook kwamen er niet een hoop duiven tegelijk aan zoals vaak gebeurt bij eenhokswedstrijden.
De duiven werden opgewacht door meer liefhebbers dan verwacht, die kwamen uit vele windstreken, dus kon je spreken van een succes, iets wat duivensport in een jaar dat het ene onheil het andere op de hielen zit goed kon gebruiken.
Maar wat jammer dat de vlucht niet het vervolg kreeg die die verdiende.
Vrij kort na aankomst van de duiven verscheen de uitslag op de duivenpagina van de Nederlandse (!) tv (437), in Brussel was men kennelijk te dom, te lamlendig of te ouderwets om van dit medium gebruik te maken zoals… gewoonlijk!
316
Want ook ‘tv 1’ heeft een teletekst pagina voor duiven maar die is qua berichtgeving een aanfluiting, zeker naar hedendaagse normen... Belgische sportvrienden, en die wonen nota bene in het land waar de race gehouden werd, bleven verstookt van elke informatie omtrent het wereldkampioenschap.
Pas na een week of zo, toen het nieuws al lang geen nieuws meer was, vond men het nodig de uitslag op teletekst te zetten. Belgie kreeg dat wereldkampioenschap toegewezen, lang is er aan goed gewerkt, de race was een succes en dan pas na een week het nieuws brengen? Kan toch niet?
En weken later, in september, als het nieuws al lang geen nieuws meer is, is pagina 316 nog niet opgeschoond. Irritant gewoon. Men had beter de namen van de winnaars van bijvoorbeeld Nationaal La Souterraine vermeld dan die info over het wereldkampioenschap dat veel te laat kwam zo lang te laten staan. Lachwekkend als het niet zo triest was.
STRUKTUREEL
Met een en ander zou te leven zijn als het een incident was maar een flaterende teletekstpagina is bij de KBDB structureel. Ik maakte het al mee dat ik op zaterdag de tv aanzette om naar de lossingen te kijken, tot mijn verbazing constateerde dat de duiven los waren, tot ik wat beter keek. Toen zag ik dat het lossingen van de week voordien betrof.
Heb ook al meegemaakt dat er op het einde van de week op pagina 316 stond ‘Dourdan wachten’ terwijl de duiven al vier dagen thuis waren. Of er dan niemand is die de krakende Belgische duivenwagen weer vlot of vlotter zou kunnen laten bollen?
Natuurlijk zijn er zulke mensen.
Ik ken er enkele. Ze zijn intelligent en vooruitstrevend, ze zouden met plezier de sport waarvan ze houden dienen maar… die lusten ze in Brussel niet. Met een beetje kwade wil zou je denken dat men ‘bang heeft’ van mensen met hersens aan het bewind.
EINDE AUGUSTUS
Voor het laatste weekend van augustus werd mooi weer voorspeld maar helaas mocht het niet zo zijn. Opnieuw niet. Want meer dan ooit leerden duivenliefhebbers in 2007 dat ze soms moeten zijn als boksers: leren incasseren.
Rond het middaguur waren nog veel duiven niet gelost. En wat deden de verantwoordelijken? Als ik dat maar eens wist. In ieder geval niet wat ze moeten doen want publicaties over eventuele lossingen werden vrolijk gestopt; nou ja ‘vrolijk’. Als men wilde weten of de duiven los waren moest men maar contact opnemen met de maatschappijen kon je lezen.
Verder heb ik nooit begrepen waarom die lossingsberichten pas ‘op’ het uur geplaatst kunnen worden. In Nederland komen lossingen op teletekst als de duiven los gaan of nog eerder. En zo hoort het ook.
Wat zeg ik? In Nederland zetten ze in de week van lapvluchten de lossingsuren nog wel op de duivenpagina van de publieke nationale zender. En dat niet alleen.
NEDERLAND
Elke twee weken heeft men er een eendaagse fondvlucht, ook wel NPO vluchten of teletekstvluchten genaamd. Velen spreken van ‘Nationaal’ maar die term is even misplaatst als misleidend. De meeste van die vluchten zijn niet eens provinciaal. ‘Nationaal’ impliceert dat een hele natie meedoet zoals in Belgie. Dat is het enige land ter wereld waar ‘Nationaals’ echte nationaals zijn.
Maar… als ze in Nederland zo’n weekend hebben gehad met NPO vluchten staan de eerste 10 prijswinnaar van alle Afdelingen (provincies) dezelfde dag wel netjes vermeld. Naam, woonplaats, aantal duiven in concours, snelheden enzovoorts.
Dat kunnen dus 10 concoursen in een weekend zijn, waarop gemiddeld tot 20.000 duiven kunnen vliegen. Toegegeven, perfect is het niet, vraag het aan Bosua, maar… is het in Belgie dan zo moeilijk of onmogelijk de top 10 van slechts EEN Nationaal concours te plaatsen?
Verder wordt van fondvluchten in Nederland al meteen vermeld als ergens een duif bekend is. Daardoor kunnen mensen gaan rekenen en dat voegt iets toe.
In Belgie moeten liefhebbers elkaar op de hoogte houden, gelukkig niet meer met rookpluimen of de tam tam dus doet Belgacom gouden zaken. Klinkt cynisch maar… als je de loonkosten vergelijkt die men in Nederland en Belgie kwijt is aan de beleidsmensen zakt je broek af.
En als je vergelijkt wat de liefhebbers er voor terugkrijgen zelfs je onderbroek.
Maar we zijn er nog niet.
WERELD VAN VERSCHIL
In de weekends, als er dus gevlogen wordt, wordt de berichtgeving omtrent lossen op teletekst in Nederland niet alleen tot bijna om de minuut bijgewerkt, je krijgt ook info over het weer (zichtbaarheid, regen, inversie, bewolking, windkracht en windrichting) over heel de vlieglijn en een advies om wel of niet te lossen.
Natuurlijk is in Nederland alles niet zo veel beter. Verre van zelfs. En we kregen die nuttige en zo gewaarde informatie op teletekst ook niet van de ene op de andere dag in de schoot geworpen.
Daar is veel gemopper en een kritische pers aan voorafgegaan. Maar zeg nu zelf. Is het niet de verdomde plicht van al degenen die iets te vertellen hebben en meer nog van diegenen die betaald worden door de liefhebbers(!) om dezelfde liefhebbers en daarmee de sport zo veel mogelijk te dienen?
Pagina 437 wordt in Nederland goed bekeken en erg gewaardeerd.
Nu pagina 316 in Belgie nog.
|