Premier Jan Peter Balkenende had het vorige week over “onze” instelling, hij noemde de mentaliteit in Nederland “Mentaliteit v. Middelmatigheid” of “Zesjes Mentaliteit” Hij bedoelde daarmee dat we snel tevreden zijn, dat we niet snel tot het gaatje gaan, niet echt het uiterste uit ons zelf halen. Betrek ik zijn woorden nu tot de Duivensport dan vind ik dat hij groot gelijk heeft! Een groot gedeelte van ons liefhebbers vind het ook wel best zo, maar ook een groot deel van de bestuurders heeft die mentaliteit van : wat dondert mij het nu, als ik maar kan in manden zal het me verder worst zijn.
De liefhebbers
Van alle duiven die bij de liefhebbers op de hokken zit is misschien wel 75% niet geschikt om mee te spelen of te kweken. Maar het maakt de melkers in veel gevallen niets uit. Duiven die aangekocht worden blijven tot in lengte van dagen op de hokken zitten, en het maakt niets uit of er nooit goeden uit gekweekt zijn. Door “onze” zesjes mentaliteit hebben we het hok vol van deze duiven. Hadden we daarentegen een Duitse of Amerikaanse Mentaliteit dan hadden we alle duiven 2 jaar de kans gegeven en daarna bij gebleken slechte kwaliteit geruimd. Bij Duitse en Amerikaanse liefhebbers bemerk ik steeds die echte wil om te winnen, ze gaan voor de absolute top, voor de “Winners” onder de duiven. Maar ook in Nederland zijn er natuurlijk van dat soort types, die echte karakter boy’s & girl’s . Zonder namen te noemen kennen we allemaal die liefhebbers die dag en nacht met hun duiven bezig zijn, om 05/06.00 gaat de wekker voor die echt fanatiekelingen, de eerste ploeg vliegt binnen een half uur zijn rondjes, of staan achter in de auto om te worden gelapt, of gewoon meegenomen naar het werk een paar kilometer verderop. Diegene met een 9 mentaliteit weet iedere dag weer die motivatie te vinden om, nog duf in zijn kop, de duiven te pakken voor die training of lapvlucht. Dat zijn ook vaak nog de melkers die gewoon werken voor de kost, en voor dat ze moeten beginnen de hokken al schoon hebben, de duiven achter in de auto en hup naar het werk. De kleppen staan open, het elektronisch systeem staat aan en voer en water staat voor het grijpen. Nee, de echte winnaars onder ons hebben geen zesjes mentaliteit die vreten het gras nog op tussen de tegels voor de hokken als dat hun zou helpen hun ultieme doel te bereiken.
Dit jaar heb ik geprobeerd alles opzij te zetten voor te teletekst vluchten (npo eendaagse fond). Geen telefoontjes of bezoekjes meer tijdens duiven tijden (schoonmaken, loslaten, trainen, observeren etc). Ruim van te voren alles plannen, hok ruim van te voren in superconditie (het hok, niet de duiven) elke morgen voor dag en dauw opstaan, soms rond 08.00 uur al bij de Belgische grens om mijn duiven te lappen (vanuit Wilhelminaoord toch een heel eind kan ik uw zeggen, vooral als je de dag ervoor toch gewoon tot 23.00 uur moet werken), maar wil je er staan, dan moet je er alles voor doen. Maar ook bij mij komt naar zo’n slopend seizoen de “zesjes” mentaliteit wel eens tevoorschijn, ik had meer tijd in de jonge duiven moeten steken, meer tijd in het leren drinken in de mand en meer tijd in het individueel leren vliegen (stuk voor stuk moeten lappen op zo’n 80/100 km). Maar je bent nog zo druk met de ouden dat er geen tijd overblijft, dan kijk ik toch enigszins jaloers naar de liefhebbers die niet werken…die hebben meestal de gehele dag te tijd. Ik heb ook wel eens het gevoel dat er in de duivensport meer mensen niet werken dan in andere sporten, en dat heeft dan weer te maken met die “zesjes” mentaliteit waar Jan Peter op doelt (uitgezonderd de mensen die echt niet kunnen).
De duiven
Wat hebben we aan duiven die het niet kunnen? Week in week uit gespeeld worden en het gewoon niet blijken te kunnen. De liefhebbers met die absolute wil om te winnen ruimen deze nietsnutten graag op, liefhebbers met die iets mindere wil, laten ze lekker zitten, misschien volgend jaar….. Er zijn ook duiven die bij slecht weer het koppie laten hangen, geen echte doorzetters, een mentaliteit van flupperdeflup, soms komen ze met staartwind nog in de prijzen ook, maar met een beetje tegenslag zitten ze iedere keer bij iemand anders in de hokken. Geen mentaliteit, zelfs geen “zesjes” maar eerder vijfjes. Opruimen die hap, of in ieder geval niet mee kweken, slechte eigenschappen moeten we uitroeien, niet belonen.
De bestuurders
Ook veel bestuurders hebben een “mentaliteit van middelmatigheid” of minder zelfs. Bij veel bestuurders komt er niets uit hun handen of uit hun mond, ze zitten maar wat te zitten tijdens vergaderingen, doen niets met voorstellen, doen niets aan ledenwerving en al helemaal niets aan hulp en voorlichting aan beginners. Ik zou hier enkele superbestuurders kunnen noemen, maar dan vergeet ik misschien een paar, en ik zou hier een paar hele slechte bestuurders kunnen noemen, maar vergeet dan vast een heleboel.
Dutch open
In deze uitgaven van ons “Spoor der kampioenen” zult u vast veel lezen over de eerste Dutch Open georganiseerd door dit zelfde “Spoor” . Ik vond het een fantastische dag met eigenlijk geen negatieve zaken, twee kleine puntjes, die de organisatie beide kan veranderen, probeer de duiven te conditioneren. Ik bedoel de eerste drie duiven kwamen thuis en bleven 50 minuten rond “hangen” , en dat kan volgens mij alleen wanneer duiven niet gewend zijn er in te “moeten”. Gebruik stadion geluiden (Tip Tjitte de Vries), fluitjes, toeters o.i.d. maar leer duiven dat ze er in moeten. Twee tot vijf minuten is normaal op een eenhoksrace maar vijftig minuten kan volgens mij alleen met niet geconditioneerde duiven. Het tweede puntje van verbetering is de berichtgeving via internet en naar de liefhebbers toe. Er zijn nog steeds veel liefhebbers die geen internet hebben maar toch graag op de hoogte worden gehouden over het reilen en zeilen van hun duiven op het hok en tijdens zo’n avontuur. Even 2 a 3 x een leuke nieuwsbrief voor deze mensen zou welkom zijn. En Internet kan ook iets beter, ik wil graag de stamboomkaarten kunnen zien van alle duiven (Dutch Open 2004/2005), en graag de wekelijkse standen van alle! Duiven met betrekking tot het asduif kampioenschap. Maar naast deze 2 verbeter puntjes staan 98 die wel prima waren. Wat mij en velen opviel dat de duiven slecht na kwamen de andere dag, de eerste avond waren er natuurlijk maar 9 duiven van de 900 (1%) en de andere dag volgens mij nog geen 300. Voor ons persoonlijk ging het super 3 duiven mee op de eindvlucht (van de 4 aangeleverde) en alle 3 op donderdag thuis.
Op eigen hok
….gaat het perfect. We spelen door met onze beste 10 oude duiven, en stonden na 2 van de 4 vluchten zelfs op de eerste plaats van de afdeling. Hoe het nu naar 3 vluchten staat weet ik nog niet helemaal zeker, dat hoort u volgende week. Op zaterdag 8 september hadden we Meer, wat voor ons een afstand heeft van 180 km. We pakken ditmaal de 2e prijs in de club (Jaap Bakker met een duifje van ons soort de 1e). Wederom die wonderduif Missouri’s Girl 338, wat deze duif dit jaar allemaal klaar speelt is wonderbaarlijk. Naast vorige week de 5e in groot verband speelt ze nu weer de 7e. En Haruko 965, die andere klasbak pakte zelfs voor de 3e keer op rij (net als de 338) bij de eerste 10. Ze gaan vast hoog eindigen bij beste natourduif WHZB. Met 10 duifjes mee 6 bij de eerste 100 in het ACG. Het was trouwens gezellig duiven wachten: 3 Belgische liefhebbers, 2 Friese liefhebbers (B. Hoekstra en zwager) en 100 telefoontjes haha Ik dacht dat wij een goed seizoen draaiden, kreeg ik net een SMS van Hans Eijerkamp met het overzicht van 2007: 15 eerste prijzen, 12 x teletekst, 1e nationaal en 3x 1e NPO Noord afdeling 8. Moet ik er toch nog even aan werken hahahaha.
Bonnenverkoop 24 november
Alweer 10 aanmeldingen voor onze bonnenverkoop (Internet verkoop GPS-Auctions).
1. Arjan Beens 2. Cor Buis Jr. 3. Erik Plant 4. Eddy Bloemen 5. JW de Boer 6. Werner Strumann (2 jongen) 7. Jean Cortenraad 8. Wim Wittebol 9. Peter Burger 10. Henk v. Laarhoven
Nu in totaal reeds zo’n 65 Stuks.
Groetjes
|