Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Van rui naar kweek Open printvriendelijke pagina
Willem Mulder  9-10-2007
 

Op dit moment zitten we volop in de ruiperiode. Als liefhebber is de kweekperiode meestal nog niet in beeld. De meeste liefhebbers kopen graag een bonnetje, bieden op het internet, doen een bingootje, leggen een kaartje of drinken een pilsje in de club. Verder moet je niet zeuren over voer of iets dergelijks.  Al lees je ook overal dat je nu de prijzen maakt voor het volgende seizoen door goed voer en bijproducten te geven, het goedkoopste past ons en verder geen commentaar.

Wat gezelligheid met elkaar is ook heel belangrijk. Je bent per slot van rekening een vereniging. En een vereniging zijn mensen die allemaal een zelfde doel nastreven. Dat doe je met elkaar en dan hoor je elkaar ook te helpen nietwaar, zonder nu de allerfijnste kneepjes van het vak open en bloot op tafel te moeten leggen. Ook de jeugd dienen we juist in deze tijd verder te helpen b.v. (direct na het vliegseizoen) met een paar eitjes van je beste koppels. Als we tenminste aan de toekomst van de duivensport willen werken! En doe nou niet zo zuinig, je hoeft ze toch zelf niet te leggen?

Toch zijn er ook liefhebbers die dagelijks "op papier" of in het hoofd al aan het koppelen zijn. Wat zet ik waarop.. waarom..wat geeft het beste resultaat...zal ik het eens zus proberen of juist zo. Zij verdiepen zich wel in voeding en bijvoeding, om een optimaal verenkleed te bewerkstelligen. Zo staan de duiven er voor het komende vliegseizoen er weer piko bello op.

Winterkweek.
Zowel in Nederland als ook in België wordt flink aan winterkweek gedaan. Meestal wordt er direct na de rui gekoppeld. Jammer is dat eigenlijk. Juist in de ruiperiode geven we de duiven wel eens wat te veel. Het gevolg daarvan kan zijn dat de duiven te zwaar zijn en dat komt er van een goede bevruchting niet veel terecht. Jammer natuurlijk, want goede jonge duiven houdt je jaren op je hok en van een slechte kweek houdt je meestal niets over. Kijk uw duiven er maar eens op na. Topconditie van de oude duiven is dus van het grootste belang. En dan mogen beide ouders (!) niet te zwaar zijn.

Premium Winter / Rust mengeling.
Het geven van een goede winter / rust mengeling wordt heel erg onderschat. Juist daarmee worden de darmen van binnen geschoond, zodat alle achtergebleven voedingsresten, eitjes van wormen en Coccidiën worden afgevoerd. Als we dat 3 weken volhouden, ontstaat een geheel nieuwe darmflora. En daardoor worden de voedingsstoffen nou juist veel beter opgenomen. Resultaat? Ranke slanke dieren en een veel betere kweek.

Hoe geven wij die mengeling?
Als de duiven zijn uitgeruid, dat wil zeggen, als de laatste pen ongeveer half uitgegroeid is, dan wordt het tijd om over te schakelen op Premium Winter / Rust. Je merkt dat ook vanzelf. Als de duiven door de rui zijn, hebben ze veel minder eiwit nodig. Ze laten dan de erwten liggen. De mest verandert ook. Het beste voert u dan eerst een paar dagen half  om  half Ruivoer en Winter / Rust voer. Daarna volledig Winter / Rust. Is het aangenaam winterweer? Voeg dan gerust wat gerst bij de mengeling, want dan is Premium Winter / Rust nog te rijk. Is het erg koud? Voeg dan wat mais toe. Mais geeft warmte aan de duiven. En als u nou echt geen tijd kunt vinden tussen het ruien en koppelen en dus geen winter / rust kunt voeren. Dan kunt u in ieder geval na het spenen van de jongen tot aan de vliegperiode nog deze Winter / Rust mengeling geven om uw duiven optimaal te schonen. Premium Winter / Rust is een van de beste en bel angrijkste en meest onderschatte mengelingen die we hebben.

Een week voor het koppelen.
De standaard gedachte is, dat er tijdig wordt bijgelicht en dat we 14 dagen voor de koppeling overschakelen op kweekvoer. Maar juist daarvan worden onze duiven weer te vet!! Mijn advies is als volgt: bij aangenaam winterweer 1 week voor de koppeling 2 delen Premium Winter / Rust en 1 deel Premium Kweek. Is het echt koud? Dan ongeveer ½ Premium Winter / Rust + ½ Premium Kweek. Des te kouder, des te meer kweekvoer. We hebben de laatste tijd echter nauwelijks winterweer in november of december. Houdt de duiven daarom voor de koppeling zo licht mogelijk. Je kunt ze wel wat extra vitamines geven en tarwekiemolie. Hierin zit veel vitamine E en dan noemen we ook de bevruchtingsvitamine.

Na de koppeling.
Zijn de duiven eenmaal gekoppeld en drijft de doffer, dan moeten we meer kweekvoer gaan geven. Drijven kost veel kracht en eiwit. Het is dan goed om tarwekiemolie over het voer te geven en deze af te drogen met een goede biergist of liever nog een bakkersgist met levende gistcellen. Een goede bakkersgist is te koop in gevriesdroogde vorm of vloeibare vorm zoals b.v. Backsigen. U kunt ook echte bakkersgist geven. U heeft dan wel 1 tot 2 gram per duif nodig. Hierin zit namelijk nog het vocht, wat tijdens het vriesdrogen grotendeels verdwijnt. Goede gist bevat veel hoogwaardig eiwit en B vitamines die de stofwisseling verbeteren. U kunt dan ook Backs Protein Plus geven. Dat is een nog hoogwaardiger dierlijk eiwit. Dierlijke eiwitten worden vrijwel direct in het bloed opgenomen en de duiven zullen u er dankbaar voor zijn.

Op eieren.
Als de duivin haar eieren heeft gelegd, dan keert de rust weer op het hok. Ook dienen we dan de voeding weer aan te passen. De duiven zitten dan meestal alleen op eieren en hebben veel minder beweging. Daarom is het verstandig direct over te schakelen op Premium Winter / Rust. Bij erg aangenaam winterweer kunt u er wat gerst aan toevoegen, bij erg koud weer: b.v. 1 deel Premium Kweek + 3 delen Winter / Rust. We blijven dit voeren tot de duiven op 4 dagen jongen zitten. Dan schakelen we volledig over op kweekvoer.

Calcium, fosfor en Vitamine D.
Begin ook in deze tijd met het geven van goede mineraalproducten op het hok. Er moeten immers eieren worden gelegd en de duiven moeten binnenkort jongen grootbrengen. Daar is veel calcium, fosfor en vitamine D voor nodig. Alle voermengelingen bevatten te veel fosfor en te weinig calcium. Die verhouding ligt vaak op 1 deel calcium tegen 4 of 5 delen fosfor. Dat moet zijn 2 delen calcium en 1 deel fosfor. Daarom moet er altijd een goed mineraalmengsel op het hok staan waarin het calciumgehalte veel hoger is dat het fosfor, zoals b.v. Backs VI-SPU-MIN. Alleen zo krijg je de balans terug.

Premium Kweek.
Er zijn veel soorten kweekvoer. In de meeste mengelingen vinden we veel peulvruchten. Zo moet kweekvoer er voor ons uitzien nietwaar? Het eiwit uit erwten is echter maar beperkt opneembaar voor duiven. Ongeveer ¼ tot 1/3 deel is benutbaar en de rest wordt weer via de mest uitgescheden. Wat een slecht rendement!! Daarom is er Premium Kweek. Veel eiwit uit Premium Kweek komt van de vetrijke zaden. Die zijn n.l. ook erg eiwitrijk. Dat wordt veel beter opgenomen ( benut). Zodoende produceert de duif veel minder mest. We doen wel 10% tot 15% langer met een dergelijke zak voer. Premium Kweek mag dan wat duurder zijn ( omdat vetrijke zaden duurder zijn), dat halen we er gegarandeerd weer uit.

Premium Kweek is zo samengesteld, dat je het eigenlijk niet als volle bakmethode kunt geven. Er zit n.l. een flink deel paddy in. Die zorgt ervoor dat de oude duiven fit en vitaal blijven. De mengeling is het best geschikt als u dagelijks 3 tot 4 keer kunt voeren. Voer dan zoveel, dat de jongen genoeg hebben. Ligt er nog iets paddy in de bak? Dan stopt u met voeren. De volgende voerbeurt zal de paddy opgegeten zijn door de kwekers ter eigen verzadiging. Op deze manier blijven de kwekers veel langer fit en vitaal. Ze kunnen veel meer rondes jongen kweken, zonder in te leveren. Deze mengeling zal de kwekers duidelijk minder belasten omdat ze veel minder afvalstoffen moeten verwerken.

Kunt u alleen volle bak voeren, dan zullen de duiven gaan selecteren en dan blijft de paddy meestal liggen. Erg jammer natuurlijk. Dat voert u dan b.v. aan de andere duiven. Maar zelfs als u volle bak voert, heeft u een beter resultaat. De jongen komen sneller op, dus moet er zelfs enkele dagen eerder worden geringd. Houdt dat wel goed in de gaten. De jongen zijn meestal vitaler en komen gelijkmatiger op.

Wat kunt u over het voer geven?
Tijdens de groei van de jongen kunt u prima wat levertraan over het voer geven. Daarin zit vitamine A en D. Die vitamines krijg je normaal gesproken van de zon, maar die zien we in de winter veel minder. Ook zitten er veel Omega 3 vetzuren is en die zijn goed voor het immuunsysteem en dus voor de gezondheid. We kunnen het voer afdrogen met b.v. een goede gist of Backs Protein Plus. Zo geef je een uitstekend opneembaar eiwit voor een optimale groei van de jongen.

In de volgende nieuwsbrief zullen we uitgebreid ingaan op het opgroeien en het spenen van de jongen.

Matador Futter GmbH
Willem Mulder

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
M. van Ginkel

Hans de Ruig

IFC Zeeland

IFC Hoogerheide

Gertjan Knoop

Comb. Gerritsen

Comb. Verweij-de Haan

Van Hoeck-Noel

Gert Jan Beute Duivenproducten

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

J. Doldersum & Zn

Gebr. Maas & Zn

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!