Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Druk maar gezellig Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  15-10-2007
 

Het “rustige seizoen” in de duivensport loopt voor velen van 15 september tot 1 april en dit omdat er geen vluchten zijn. Bij ons op de hokken ligt dit een beetje anders. Eigenlijk is het net zo druk of misschien zelfs wel drukker hier.

Elke dag komen hier liefhebbers voor een praatje of informatie of om hun duiven te laten selecteren, en ik lieg er geen dag om hoor, iedere dag!
Nu ik dit schrijf (11 oktober) heb ik Bindert Hoekstra, zijn zwager Andrè en vriend Michael (de Schilders uit Zwaagwesteinde) hier gehad voor koffie en een hapje. Vanavond moet ik naar Vollenhove om duiven te selecteren bij v. Benthem, morgenvroeg komt Gunter Prange uit het Duitse Meppen de duif brengen voor de verkoop op 17 november in het clubgebouw te Noordwolde. Morgenavond heb ik een Forum in Renkum, zaterdag een vergadering van de groep van Keurmeesters, zaterdagmiddag nog even naar Nunspeet, zaterdagavond krijgen we visite van “duiven” vrienden, zondagmorgen komt Wim Pasman uit Eefde met zijn lieftallige vrouw, maandagmorgen komt Jan v. Manen, en gistermorgen hadden we Ferry v. Loo met Aad Brugman gezellig aan de koffietafel.
“Even met Ferry praten” loop altijd uit op een zeer interessant geanimeerd gesprek, dit maal over het spel met de duivinnen. We hadden het over onze methode en het verschil met dat van “The Lost Son” Michel v. Lint uit België.
In principe verschilt het niet eens zoveel maar net Eén ding doet Michel toch wezenlijk anders.
Bij ons gaan in het seizoen de duivinnen als eerste los voor minimaal een uur training (oplopend tot soms 2 uur), ze vliegen van uit hun eigen kapellen hokje naar buiten. De weduwnaars die er naast zitten gaan dan naar het kapellen hok. Wanneer de duivinnen uitgevlogen zijn vallen ze binnen in het weduwnaarshok waar ze hun jongen hebben grootgebracht (december) en terug herkoppelt zijn (Maart). De broedbakken staan gewoon open (op half) en de broedschalen natuurlijk niet zichtpaar of op de kop. Op dat ogenblik laat ik de doffers vliegen vanuit het kapellen (duivinnen) hok, en gaan de duivinnen ogenblikkelijk terug naar hun eigen hok waar ze gevoerd worden. De Doffers vallen daarna natuurlijk ook gewoon via hun eigen kleppen binnen en blijven daar. En de avondtraining is precies het zelfde. Dus ook de duivinnen trainend bij ons twee keer daags.
Het verschil met de v. Lint Methode is dat op zijn hokken de broedbakken tijdelijk gesloten zijn wanneer de duivinnen binnen vallen, ze kunnen dus niet een minuutje in hun broedbak. Michel had daar zijn redenen voor (zie interessante Film, bestellen via de Duif).
Maar wij hebben dat ook even geprobeerd maar beviel ons niet, ik zal u vertellen waarom niet: Onze duivinnen hadden na 3 dagen door dat ze niet even de broedbak mochten verdedigen en haasten zich niet meer om het hok binnen te gaan, met het gevolg: buiten slenterende duiven.
Bij ons systeem (het is natuurlijk niet van ons, duizenden doen het zo) vallen de duiven uit de lucht als raketten juist omdat ze even in de broedbak mogen.
Wanneer ze mij buiten zien, en ik strijk de vlag dan zitten ze echt binnen 30 seconden allemaal binnen, met als voordeel een strakker ritme.
En Ferry is van plan met duivinnen te gaan spelen, en bezoekt dus verschillende hokken om te bekijken en beoordelen wat bij hem op zijn erf het best haalbaar is.

Nu bellen er regelmatig liefhebbers met de vraag; “Kunnen we even komen keuvelen over duiven”, ik moet zeggen dat is prima maar bel inderdaad even van te voren, enkele weken geleden werden we “Overvallen” door een bus vol met Roemenen, en daar ben je dan natuurlijk niet op berekend.
Waar kunnen we even met je praten vragen ze ook vaak (Ik weet echt lang niet alles hoor, er zijn liefhebbers die veel meer weten). Maar voor wie het leuk vind, hier komt het voorlopige lijstje;

 • 12 oktober Renkum
 • 26 oktober Wormerveer
 • 3 en 4 november Rosmalen
 • 10 en 11 november Kassel Duitsland
 • 15 november Humbeek België
 • 17 november Noordwolde
 • 18 november Gelderse Kampioenendag
 • 24 en 25 november Nationale dagen België
 • 1 december Kwinsheul
 • 7 december IJselmuiden/Kampen
 • 13 december Oude Wetering
 • 15 december Gorsel
 • 29 december Wenden/Elben Duitsland
 • 11,12 en 13 januari Dortmund Duitsland
 • 1 februari Rijssen
 • 9 februari Den Helder

Standaard duiven

Via Henri Wittens kwam de vraag of ik eens wilde omschrijven hoe de groep van keurmeesters de standaard duif ziet en wat mijn persoonlijke mening daarover is. En hoe je op eigen hok natuurlijk die duiven kunt vinden voor de tentoonstelling in je club of regio.
Ik moet wel erg voorzichtig met mijn persoonlijke mening te verkondigen over de standaard duif want de groep van Keurmeesters duld niet heel veel tegenspraak.
Maar als je gewoon keurt op tentoonstellingen zoals je geleerd hebt als keurmeester heb je geen last met ze hoor. We hebben natuurlijk met zijn allen de standaard vastgelegd op schrift en als iedereen zich daar aan houd gaat het goed.
Zou ik nu mijn mening verkondigen op de keurlabels dan zou er geheid “mot” komen, maar ook niet meer dan normaal toch.
Keur ik nu in mijn “eigen” tijd de duiven dan mag ik ze anders beoordelen, dat is dan natuurlijk “mijn” inzicht.
Maar ik moet zeggen dat er niet veel verschil in zit hoor, tussen de standaard duif en mijn type. Ik let wat meer op bepaalde kenmerken, en kijk niet naar een beschadigt pennetje of een gebroken nagel, ik probeer een goede duif te pakken en op een tentoonstelling (miss verkiezing) mag er natuurlijk geen veer verkeert zitten.
Vanaf volgende week neem ik alle onderdelen van de keurlabel even met u door, misschien zitten er verschillen tussen de officiële versie en die van mij maar dat zien we dan wel.

Op eigen hok

De rui verloopt voorspoedig, geen ziekten gelukkig, alleen een duifje met een bloedwrat, maar dat is een jaarlijks terugkomend verschijnsel op menig hok.
Ik doe niets aan die bloedwratten, kom er niet aan, ze verdrogen en vallen af.
Alle duiven hebben nu een Prange Suppe kuur, wat de donsrui ongelofelijk bevordert, het was al een eendenkooi met veren in ons hok tijdens de karnemelk weken maar nu vallen ook al die grauwe donsveren er uit en kun je er kussens mee vullen. Nog even tot zaterdag de 20e oktober Prange Suppe voordat ze aan de paratyfus kuur gaan. Dus rond 3 November hebben ze alles gehad, maar dan zijn ze ook helemaal klaar hoor, bij mij vind je dan bijna geen veertje meer, het zijn net schilderijtjes dan.
De kwekers zijn eigenlijk al klaar met de rui net als de zomerjongen die speciaal voor de kweek gefokt zijn.

Vergeet niet uw duiven eiwitrijk te voederen, geef als het enigszins mogelijk is twee maal per week wat dierlijk eiwit (Herstel Power) over het voer, aangeplakt met wat olie of yoghurt. En minimaal èèn keer een bad per week (bij ons elke dag).

Het ‘oude hok’ kennen we bijna niet terug, het is onder handen genomen door Andrè Bijlsma uit Zwaagwesteinde. Hij vond ons hok slecht in de verf zitten en zei het beter te kunnen, en belofte maakt schuld. Maar ik moet eerlijk toegeven, elk gaatje, gleufje of deukje is weggewerkt, geschuurd en geschilderd en het ziet er echt gelikt uit.
Nog even terug komen op zaterdag 17 november a.s., iedereen komt toch wel hè bij ons in de club aan de industriestraat te Noordwolde? We hebben een fenomenale bonnenverkoop op www.gps-auctions.com staan, en op de 17e is de eindveiling in het clubgebouw. Er staan bonnen op van 70 topspelers uit Nederland, België en Duitsland. Er zullen levende duiven verkocht worden van Henk Vluggen, Adrie Kors, Gunter Prange, Gerard en Ries Schalkwijk en Gijs J. Fluijter

Tot de volgende week

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebroeders Homma

J. Doldersum & Zn

IFC Zeeland

Fondunie 2000

Comb. Gerritsen

Familie Huizer

A. Engelen

Gebr. van Toor

Cees van Heijst

Super Fondclub G.O.U.

Combinatie Bruggeman

Comb. Verweij-de Haan

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens