Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Gewoon stom Open printvriendelijke pagina
24-10-2007
 

De Fondkampioen was het gesprek van de dag. 23 Duiven had hij ingezet op een vlucht die ‘de zijne’ zou moeten zijn. Daarmee bedoel ik het weer (helder en tegenwind) en de afstand.

Toen hij zijn eerste duif aanmeldde klonk het aan de andere kant van de lijn ‘wat? Op 43?’ Heel even voelde hij zich in de hemel. De meldingspost schrok dus dat zou wel eens een vroege kunnen betekenen maar echt gerust was hij niet.

Hij was al te lang melker om te weten dat de manier van aankomen veelzeggend is. En zijn duif was niet aangekomen als een winnaar, integendeel. Winnaars lijken het hok aan te vallen en stormen binnen. Zijn duif was kennelijk blij dat die na 650 kilometer op het hok kon landen want moedeloos bleef die enige tijd op de valplank zitten pluizen.

En inderdaad. De twijfels waren terecht en al snel was hij terug op aarde. De meldingspost was geschrokken, maar dat was niet omdat het zo’n vroege duif betrof, integendeel, die had geen prijs meer, het concours was afgelopen.

En dat de Fondkampioen er met dit weer met zo veel duiven mee ‘onder door’ zat hadden ze nog nooit meegemaakt.

NIET NORMAAL

En de collega liefhebbers hadden stof om over te praten. Dit WAS niet normaal, dat vond zelfs ik die van fond geen verstand heeft. De man had goede en was te ervaren om zo slecht te spelen. Daarom was ik nieuwsgierig en toen ik nadien bij hem was vroeg ik of ik eens in het hok mocht kijken want zo slecht spelen kon alleen met zieke duiven.

Zo gezegd zo gedaan, hij opende het hok, wilde een duif laten zien maar dat was niet nodig. De gezondheid straalde er af en dat had ook de dierenarts gezegd aan wie hij meteen na het dramatische resultaat zijn duiven getoond had. Ik snapte er weinig van totdat we nader met elkaar in gesprek raakten.

WEL BIJGEBLEVEN

Eigenlijk kwamen de duiven het hele jaar al minder, wel goed maar niet goed genoeg, en daarom stelde hij zich vragen. Sommige vrij jonge gasten presteerden zo enorm dat hij zich afvroeg of hij wel met de tijd mee was meegegaan.

En of er misschien nieuwe ontwikkelingen waren die hij niet gevolgd had. Daarom was hij 10 dagen voor de vlucht vitamines gaan geven en niet te weinig ook.

Waarom ‘niet te weinig?’

Hij had ergens gelezen dat je met vitamines geen fouten kan maken omdat een ‘te veel’ toch niet opgenomen werd maar door het lichaam uitgescheiden. En het is hier dat hij een cruciale fout maakte.

Want wat hij gelezen had was niet waar!

VITAMINES

Ik schrijf vaker dat vitamines aan mijn duiven niet besteed zijn. Een van de redenen is dat ik nog nooit enige verbetering in conditie zag na het toedienen ervan. De meeste dierenartsen zijn voor, ik weet het, maar enkele toch zonder overtuiging. Daarbij komt dat ik ook wel eens lees en ooit op een wetenschappelijke verhandeling stuitte waarin stond dat bij gezonde postduiven zelden of nooit avitaminose (een gebrek aan vitamines) was aangetoond.

Wat de Fondkampioen ook niet besefte was dat vitamines het lichaamsgewicht doet  toenemen. Niet met een gram of zo maar meer.

En een teveel aan gewicht is iets dat elke atleet kan missen, ook duiven die lang moeten vliegen onder zware omstandigheden.

Verder kunnen vitamines in het water er de oorzaak van zijn dat duiven minder drinken. En als duiven minder water tot zich nemen dan noodzaak kan je verzekerd zijn van problemen tot en met Coli/Adeno toe.

MEDICIJNEN

Op eigen houtje experimenteren met medicijnen (antibiotica) is al helemaal verkeerd. Bij goed gebruik (!) kunnen die ziekteverwekkers elimineren maar alles heeft zijn prijs omdat ze het lichaam toch min of meer belasten. Je kunt dit vergelijken met een soldaat.

Als we die met zware wapens (lees antibiotica) de strijd insturen kan hij nooit een hardloopwedstrijd winnen, wel kunnen ze hem in staat stellen te overleven.

Ik zei: ‘bij goed gebruik’.

Want als je de verkeerde antibiotica toe dient is het helemaal vragen om problemen. Die vernietigen de vijand (de kwalijke bacteriën) niet zoals de bedoeling is maar het tegendeel gebeurt. Je maakt ze nog sterker en ze bouwen nog meer weerstand op omdat je het lichaam verzwakt en… daardoor zullen die zich nog gemakkelijker vermeerderen.

Bij verkeerde medicijnen belast je de soldaat met zware wapens die helemaal tot niets dienen. 

EN VERDER

Natuurlijk zijn er goede antibiotica die je van een hoop ellende af kunnen helpen. Maar die dienen heel gericht te worden toegediend. Daarmee bedoel ik: Tegen de juiste bacteriën, in de gepaste hoeveelheid en met de gepaste tijdsduur. Maar welke liefhebber weet daar het naadje van de kous van? Ik zal het sterker zeggen.

Zelfs heel weinig dierenartsen hebben benul van duiven en duivenziektes. Als je problemen vermoedt moet er opgetreden worden, je mag de zaak niet laten verslonzen en uitzieken is iets dat je beter aan de concurrentie over laat.

Maar… dat ‘optreden’ dient te gebeuren met behulp van een goede dierenarts. Wat een goede dierenarts is? Iemand die ervaring heeft met duiven en liefst en zelf met duiven speelt.

LANG GELEDEN

Van heel lang geleden herinner ik me nog hoe ik zelf in de fout ging. Er was iets mis met de duiven, ik was bijna zeker dat het paratyfus was, dus gekuurd. Daarmee bespaarde ik me meteen een bezoek aan de dierenarts dacht ik in al mijn onnozelheid. 

Inderdaad onnozelheid want de duiven verbeterden er niet op, integendeel. Ten einde raad dan maar naar Belgische dierenarts dr. P. L. in D gereden. Dat was destijds (!) de beste. Zei men.

Die name 2 duiven in handen en had het meteen gezien. ‘Bijna zeker streptokokken’ zei die, er aan toevoegend, ‘over enkele dagen heb ik zekerheid’. Ik had destijds nog nooit over streptokokken gehoord maar zijn eerste spontane diagnose bleek de juiste en na een kuur was ik van de ellende af.

De moraal?

Oppassen met medicijnen, zeker tijdens het vliegseizoen. Zijn er problemen dan kan een goede behandeling dubbel tellen maar een foute  tiendubbel.  

Een goede dierenarts is een noodzakelijk kwaad.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
A. Engelen

IFC Zeeland

Johan Hamstra

Familie Huizer

Combinatie Bruggeman

Marcel van Zanden

Fondunie 2000

Super Fondclub G.O.U.

IFC Hoogerheide

De Marathonvliegers

Van Hoeck-Noel

Gertjan Knoop

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!