Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Handkeuring (2) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  26-10-2007
 

Rug, lendenen en bovenstuit

De rug, lendenen en bovenstuit moeten een stevige indruk geven en enige druk kunnen weerstaan.
De rug, lendenen en bovenstuit moeten naar evenredigheid van de grootte van het lichaam van de duif ontwikkeld zijn.
De rug moet breed zijn en samen met de lendenen vol aanvoelen en beide moeten samen met de bovenstuit geleidelijk overgaan naar de staart.
Een enigszins holle, soepele rug is toegestaan. De bovenstuit moet goed gevuld zijn.

Mijn mening: In vroeger tijd moest de rug als een plank aanvoelen, je moest er een spijker op kunnen recht slaan was de term die toen gold, gelukkig is dit niet meer van toepassing. Ook bij superduiven vind je deze ruggen niet, meestal hebben ze een gewone soepele rug (als de standaard). Goede duiven hebben wel een iets bredere rug dan de meeste duiven en vooral goed gevuld in het gedeelte tussen rug en staart (bovenstuit bovenop, lendenen zijkant), wat bij toppers ook altijd opvalt is de zeer rijke bevedering in dit gedeelte. Wanneer je een goede duif in de hand neemt en deze van bovenaf bekijkt (en de pootjes en vleugels dan iets spreid), dan blijft de staart smal en recht achter het lichaam staan.

Onderbouw, borstbeenkam en stuitbeentjes

Het borstbeen moet glooiend tot aan de stuitbeentjes weglopen en moet een goede aansluiting hebben met de stuitbeentjes.
De twee stuitbeentjes moeten stevig aanvoelen. Ze moeten symmetrisch t.o.v. elkaar zijn en goed gesloten zijn. Bij een duivin mogen ze meer flexibel zijn.
De duif moet goed op haar poten staan en de poten moeten goed gevormd zijn.

Mijn mening: Bij keuren/selecteren op goed of slecht is het niet van belang of er een slag of deuk in het borstbeen zit. Maar de stuitbeentjes zijn (in mijn ogen) misschien wel het allerbelangrijkste van een duif. Elke goede duif heeft een goed gesloten stuit of in ieder geval bijna gesloten en de stuitbeentjes voelen dik en rond aan (als de knokkels van uw vingers). Ik heb nog nooit een echte crack gezien met een open stuit (waar je een fiets in kunt parkeren) of met puntige, zwakke botjes. Maar over deze stuitbeentjes zijn er geen verschillen tussen de standaard en mijn mening.
Er is wel iets verschil tussen beide partijen met betrekking tot de lengte van het borstbeen. Heel veel toppers van nu (anno 2007) hebben een kort borstbeen met wat ruimte tussen dit been en de stuitjes. Hierdoor is ook het evenwicht iets anders dan gewenst in de standaard.

Evenwicht

Het lichaam van de duif moet qua gewicht en ligging in de hand bij de duif passen. De duif moet evenwichtig aanvoelen zonder voorover te hellen.

Mijn mening: Ook bij toppers zie je meestal een mooi evenwicht. Maar ze zijn iets minder “ in evenwicht ” dan de standaard duif. Veel topduiven hebben toch een iets korter borstbeen (vooral de echte hele goede).

Spieren

De spieren van een duif moeten duidelijk voelbaar zijn. Er moet “leven” in zitten. Er mag geen sprake zijn van vetweefsel. De grote spierbundel moet zo lang mogelijk tot het einde van het borstbeen doorlopen.

Mijn mening: Spieren zijn heel belangrijk aan een duif, goede duiven hebben goede spieren. Maar hoe voel je die, en wat voel je er aan?.
Ze moeten aanvoelen als een halfopgepompte fietsband of zoals u wilt als een vrouwenborst. Je moet het in kunnen drukken maar toch enige tegenwerking bieden. Vitesse duiven hebben altijd de spierbundels tegen het borstbeen aan liggen en duiven die makkelijker de verdere afstanden aankunnen hebben naast het borstbeen een halve centimeter ruimte waar naast de bundel spieren voelbaar is. Dus om het makkelijk te zeggen: Fondspieren liggen verder van het borstbeen dan Vitesse Spieren.

Indruk

Een duif moet levenskracht, elegantie en kwaliteit uitstralen.

Mijn mening: is gelijk aan de standaard.

Conditie

De duif moet een zogenaamde “vliegconditie”hebben.
Duidelijke kenmerken van conditie zijn o.a. warm en vettig aanvoelen, schoon van lijf en ledematen, vrij van ongedierte, vetvlekken en wit poeder op de pluimen, strak in de veren, vooral ook rond de kop, witte neusdoppen, glanzend droge ogen en schone, glanzende poten.

Mijn mening: is ook hier gelijk aan de standaard.

Algemene opmerkingen uit het reglement.

 • De cijfers in de laatste kolom hebben de volgende waardering tot gevolg.
  17 = Slecht
  17,5 = Onvoldoende
  18 = Voldoende
  18,5 = Goed
  19 = Uitmuntend, bij uitzondering te gebruiken.
  Gradatie op ¼ en ¾ liggen tussen bovengenoemde waarderingen in.
 • De eindcijfers kunnen variëren van 85 tot en met 93 punten voor oude en jarige duiven.
 • Jonge duiven kunnen als eindcijfer maximaal 92,5 punten halen.
 • Voor een klasse late jongen geldt 91,5 als hoogste waardering. Zij dienen nog op minstens 2 oude pennen te staan per vleugel.
 • Indien bij de prijsklassering blijkt, dat meerdere duiven met een gelijk aantal punten voor prijs in aanmerking komen, zal de uiteindelijke klassering via een eindvergelijk worden bepaald, waarbij het hoogste aantal punten voor indruk en conditie beslissend is.
 • De eenmaal toegekende punten mogen nimmer worden veranderd.
 • Bij de prijsbeoordeling van groepen duiven (viertallen e.d.) worden de individuele punten opgeteld en dat totaal is beslissend voor de prijsvolgorde.
  Bij gelijke puntentotalen is de collectie als eenheid beslissend.
 • Indien uit meerdere klassen de mooiste duif moet worden bepaald, komen alleen die duiven in aanmerking, welke in Eén van de betreffende klassen de eerste prijs behaalden. De duif met het hoogste aantal punten is winnaar. Hebben meerdere eerste prijswinnaars een gelijk aantal punten, dan besliste de keurmeester na herkeuring.
 • Het is niet toegestaan op de label mededelingen te plaatsen, welke een vorm van waarzeggerij inhouden (goede kweker, of goede vlieger etc.)
  Alleen waarneembare fouten of afwijkingen kunnen omschreven worden.
 • Geadviseerd wordt om de klassen zo te bepalen, dat een klasse niet meer dan 40 duiven bevat.
  Geadviseerd wordt om bevlogen en onbevlogen duiven te scheiden.

Bonnenverkoop op 17 November a.s. te Noordwolde (FR)

Let u even op de grandioze verkoop op 17 november in het clubgebouw van P.V. de Vredesduif te Noordwolde, aan de industriestraat. Er zullen zo’n 65 bonnen en vijf levende duiven worden verkocht.
Om veel vragenstellers tegemoet te komen: De duif van Gunter Prange is een vale jonge doffer geboren in augustus 2007. Het is een kleinzoon van de beroemde Ringlose (voor de lijnentelers onder u, het is een zoon uit een dochter van de Ringlose, maar de Ringlose zat toen gepaard aan zijn eigen dochter!!)
De duif van Henk Vluggen uit Bocholtz is kras duivin uit de Superkweker B99-1026702 (Soort Jan de Liege x Lambrechts-Lismont) x 03-1031266 uit Grizzle x Red Rose (Soort A.S. x Camphuis).
De duif van Ries en Gerard Schalkwijk is een bonte duif uit lijn Rambo van Dirk van Dyck x lijn Conimex van Johan v. Boxmeer.
De blauwe duif van Gijs J. Fluijter is een kleinzoon van zijn beroemde Autowinnaar x dochter Elvis 699 x wederom dochter Autowinnaar.
Het duifje van Adrie Kors uit Steenwijkerwold (de Keizergeneraal afdeling 11 in 2007) komt uit een zeer goed kweekkoppel, verdere afstamming z.s.m.
Mensen, kijk op www.gps-auctions.com en bieden maar. En we zien u natuurlijk in Noordwolde de 17e november.


Foto van het pas geschilderde hok (bouwjaar 1965)

Groetjes Gert Jan Beute
Glashelder in Duivensport

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Will & Falco Ebben

Huub Hermans

Super Fondclub G.O.U.

Gebr. Maas & Zn

J. Doldersum & Zn

Cees van Heijst

Gebroeders Homma

Nico Jan Koenders

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

IFC Hoogerheide

Theo de Kruijk

Aad Beerendonk

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens