Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Tip van Eddy - Gist Open printvriendelijke pagina
Eddy Noel  29-10-2007
 

Het artikel over de rui van twee edities geleden leverde nogal wat vragen op over bier en/of bakkersgist. Gist is gist zou je kunnen zeggen al zijn er wel degelijk enkele verschillen te noteren.
Er is gist voor de brouwerij waar bier gebrouwen wordt en we hebben gist welke gebruikt wordt voor of in de voedingsindustrie.
Gisten zijn eigelijk ééncellige organismen, er bestaan verschillende soorten gisten en officieel behoren ze tot de schimmels. De Latijnse benaming van de meest gebruikte gistsoort is Saccharomyces cerevisiae.
Het is deze die gebruikt wordt  bij zowel het maken van bakkersgist als van biergist
Die respectievelijke gisten kunnen we vervolgens nog onderverdelen in levende en dode gist, waarvan we er dan nog hebben in vloeibare vorm, kneedbare of geheel droge vorm.

In de duivensport wordt voor het overgrote deel biergist gebruikt al is dat niet het oorspronkelijke product wat men gebruikt om het gistingsproces tijdens het bier brouwen op te starten. Net daar ligt een beetje het probleem. Het is het restant, datgene wat nadat het bier is gemaakt en de gist is uitgewerkt overblijft en vervolgens gedroogd en gemalen wordt.
Tijdens het gistingsproces en het nadien drogen gaan echter het overgrote deel van de oorspronkelijke voedingswaardes zoals vitamines, eiwitten enz verloren.
Datgene wat we dus in de meeste gevallen aan onze duiven geven is spijtig genoeg niet meer dan een vrij waardeloos afvalproduct.

Hebben we levende en dode gist.

“Levende” gist daarentegen is een zeer hoogwaardig product. Hij komt pas dan terug tot leven wanneer er water aan wordt toegevoegd. De levende gist bevat eveneens enzymen die zorgen voor een betere fermentatie, omzetting en vertering van het voedsel. Met andere woorden, waardevolle stoffen en vitamines worden makkelijker uit het voer onttrokken en de duif haalt dus meer uit het haar verstrekte voer. Voeg daar de voedingsstoffen aan toe die de gist zelf bevat en het plaatje is meteen rond. Geeft u het maar bij wijze van proef een drietal dagen na elkaar over het voer aan duiven die wat “onderkomen” zijn. Ze zien er meteen weer uit als “plaatjes”!

Een nadeel van levende gist is dat naarmate hij ouder wordt, hij ook zeer snel aan kwaliteit inboet. De gedroogde versie is wat dat betreft een ietwat veiliger alternatief als je niet tijdig voor verse gist kan zorgen.

Bij “dode” gist is het zo dat die tijdens het drogingproces net zo hard verwarmd werd dat de gistcellen doodgaan maar verder alle er in aanwezige vitamines en voedingsstoffen zo goed als behouden blijven. Zelfs al behoud je deze, mis je toch de werking van de enzymes en dat is
helemaal niet onbelangrijk.

Gebruik.

We gebruiken zowat 1 gram gist per duif welke we oplossen in lauw-warm water, niet warmer dan 55 graden, want dat is het punt waarop de gistcellen dood gaan. Over het voer gieten, goed mengen en vervolgens gewoon op laten drogen. Ze eten het zeer graag en het is vele malen beter dan het afvalproduct uit de bierbrouwerij. Doe er uw voordeel mee.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Nico Jan Koenders

Van Hoeck-Noel

Johan Hamstra

Gebr. van Toor

Combinatie Bruggeman

Combinatie Lokhorst

IFC Zeeland

Marcel van Zanden

Comb. Gerritsen

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Cees van Heijst

Huub Hermans

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!