Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Interessante inzichten van topspeler Jef Vanwinkel Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  12-11-2007
 

In Koerier 79 hebben Jos & Marieke Voortman en Guus van Aken hun camera gericht op een Vlaamse Brabander die bij de oude duiven het duivinnenspel tot een ware kunst heeft verheven: Jef Vanwinkel uit Tielt-Winge België.

Vanaf 2002 tot heden is hij toegetreden tot de grootse Belgische kampioenen, ieder jaar spectaculaire uitslagen en Asduiven op provinciaal en nationaal niveau waren het gevolg van zijn gedrevenheid. Hij is 52 jaar maar fanatiek als een jonge knul van 16. Voor iedere liefhebber is dit een aanrader, Belgen kennen Jef al, en wij Hollanders kennen Jef na het zien van deze interessante film.

We geven (wat we al vaker deden bij andere kampioenen) enkele punten weer van zijn denkwijze en methodes.

1. Alleen spel met oude duivinnen op weduwschap, oude doffers worden niet gespeeld. Bij de jongen worden wel beide geslachten gespeeld.
2. In 1991 begonnen met de sport, vanaf 2002 zijn de hele grote successen begonnen.
3. Jef gebruikt zo weinig mogelijk geneesmiddelen, hij kan hierdoor ook met 4 en 5 jaarse duiven spelen.
4. Zonder goede duiven geen successen, maar meestal grote successen door de man achter deze duiven.
5. De hokken van Jef zijn geen paleizen maar wel heef functioneel.
6. Vanaf 1 juni staan bij de oude duiven de volières dag en nacht open, bij de jonge duiven vanaf 21 juni.
7. Op de hokken van Jef zitten de duivinnen altijd links, de doffers altijd rechts, zijn ze gewend vanaf jonge duif.
8. De Jonge duiven worden op weduwschap gespeeld, de koppels blijven na de vlucht samen tot de andere dag.
9. Bij vluchten van 1300/1400 mpm kunnen duivinnen gerust 7/8 weken achter elkaar een vlucht van boven de 500 km aan.
10. Duiven moeten altijd bol staan (rond, door voeding)
11. Duiven die je iedere week speelt moeten voer hebben met veel vetten aan het einde van de week en veel eiwitten aan het begin van de week.
12. Een duif start op suikers maar vliegt op vetten.
13. Heb je een droog hok dan heb je veel spinnenwebben, heb je veel spinnen dan heb je weinig muggen en dus minder last van pokken (mug is verspreider)
14. Speel je met koele madammen dan is het resultaat 0. (koele madammen zijn koele duivinnen)
15. Bij Jef staan de vliegduivinnen 18 tot 22 weken op weduwschap.
16. Om de rui zo traag mogelijk te laten verlopen worden bij een slagpen het kopje afgebeten of geknipt, steeds bij de veer die volgt op de geruide pen, hierdoor kun je op jaarbasis een maand langer spelen.
17. Jef bezit zo’n 200 vliegduiven
18. Na de laatste vlucht gaan alle duiven in de volières van de jonge duiven, ze worden niet meer uitgelaten, krijgen 2 x per week een bad. En krijgen de duiven een kuur van 7 dagen met parastop van dokter de Weerd. In het voorjaar een 2e kuur maar ditmaal van 10 dagen met een middel van Portugaal tegen streptokokken, stafylokokken en paratyfus.
19. Duiven die jongen hebben van 2 a 3 dagen hebben altijd het geel.
20. Van de 3e week in September tot de 3e week in Maart zit er knoflook in het water, het water word iedere dag gewoon bijgeschonken, eens per drie weken ververst.
21. Begin van de week krijgen de duiven 4 maaltijden met Profifar Plus eiwitpoeder (ongeveer zelfde werking als Herstel-Power).
22. Een duif die veel traint moet veel eten, een duif die weinig traint word dik.
23. In de winter 1/3 Superdieet, 2/3 Ruivoeder met beetje onkruidzaad en verse gerst. In de zomer tijdens het vliegseizoen, krijgen de duiven steeds een mengeling van diverse soorten vliegvoer met superenergie en een ruim mengsel van pinda’s , schapenvet en kaas (Koopmansysteem)
24. Tijdens het seizoen worden er geen duiven uitgeselecteerd, dit kan demotiverend werken.
25. Jonge duiven moeten twee keer bij de eerste 10 van duizend duiven kunnen vliegen (dus bij de eerste 100 van 10.000 d.), anders mogen ze niet blijven.
26. Oude duiven moeten minimaal 5 x 1:20 spelen om te mogen blijven.
27. Jonge duiven worden geënt tegen paramixo tussen hun 60e en 70e levensdag.
28. De jonge duiven krijgen voor hun laatste nationale vlucht op maandag en dinsdag Doxicicline in het drinkwater.
29. De oude duiven worden een week voor de laatste nationale vlucht geënt met Colomovac 0,2 ml tegen paramixo, meestal met superuitslag tot gevolg.
30. Koppeling oude duiven steeds op 6 december.

Op eigen hok

…..gaat het perfect. Geen enkel probleem met de duiven, ze zijn voor 90% klaar met de rui, en bij geen enkele duif is de mest plat (dun, wat je in de ruitijd toch wat vaker ziet door stress, jonge duiven op hun nieuwe hok, gescheiden etc), nee het gaat super weergaloos hahaha.
Voor het nieuwe seizoen 2008 zitten er nu 24 weduwnaars en 30 weduwduivinnen klaar om de strijd aan te gaan met de concurrentie. We kunnen natuurlijk alleen maar dromen van nog zo’n seizoen op de eendaagse als het afgelopen jaar met 9e NPO Orleans, 4e NPO Blois en 3e NPO Offenburg, en dan op de natour met deze duiven doorgespeeld en met 37 prijzen van 40 gezette duiven bepaald niet slecht (ruim 90%). Maar of ze het volgend jaar weer doen weet je nooit, en of die paar supers van het afgelopen seizoen het weer doen weet je ook nooit. We gaan ons best doen, en de duiven vast ook.

Kassel 2007.

Afgelopen weekend hadden we de grootste duivenbeurs van europa te Kassel(Duitsland). Zo’n 40.000 liefhebbers in twee dagen bestormden de hallen.
De Heer Kreutzfeldt(Taubenmarkt) had het hele gebeuren weer super georganiseerd zoals elk jaar eigenlijk. Nadat we vrijdag de stand hadden opgebouwd, kregen we zaterdagmorgen bij aankomst een nare verrassing te verwerken. Een volle mand met duiven (8 stuks) was gestolen. De meeste duiven zaten al in de kooitjes met slotje maar de 8 duiven die al besteld waren door een Duitse liefhebber bleken te zijn gestolen door een andere liefhebber, standhouder of duivenvriend. Binnen een uur was het in het gehele complex(7 hallen) al bekend dat ze bij Beute duiven gestolen hadden, die avond kreeg ik al telefoontjes uit Nederland, zelfs daar was de tamtam al gehoord.
Een liefhebber/standhouder uit het zuiden van het land zei me: Ik wist dat de Beute duiven geliefd zijn in Duitsland maar dat ze de duiven nu ook al stelen is natuurlijk tragisch.
Maar ook bij andere standhouders zoals GPS waren de dieven binnen geweest, of er meer duiven gestolen zijn heb ik niet gehoord, waarschijnlijk dan alleen de onze.
Omdat we weer naast de Koerier stand stonden, hadden we een beetje inzicht hoe het daar liep. Volgens mij draaiden ook zij weer een superbeurs, vooral de Eijerkamp-Movie ging als warme broodjes over de toonbank. En misschien wel door de gestolen Beute duiven waren de Beute films 1 & 2 al uitverkocht voor de beurs eindigde hahaha.
Wat steeds het mooiste is aan zo’n mega beurs dat je alle vrienden en bekenden weer ziet, Verbree, Sangers, Koopman, Bosua, Verkerk, Vredeveld etc etc kwamen even voor een kop koffie aanwippen of een praatje maken. Zo hoorde ik van Bas en Gerard Verkerk dat hun Olimpic Unb. gestorven was, dat was natuurlijk een grote klap voor deze mannen, want zo’n duif heb je niet al te vaak in je leven, en èèn van hun beste jongen van dit jaar was er een kind van (Samen met de weergaloze Bulldozer).

Met Marcel Sangers nog even het roddelcircuit doorgenomen. Afgelopen zomer werd door akelige mensen al het gerucht de wereld ingebracht dat zijn vrouw iets zou hebben met vriend Paul Ung, de grootste flauwekul natuurlijk, de heer Ung was niet eens in Nederland. Marcel zou hem zelf op straat in elkaar geslagen hebben en een paar dagen in de bak gezeten hebben hahaha wat een flauwekul. En nu zou Marcel de heer Suikerbuik in elkaar geslagen hebben en zelfs twee weken in de bak gezeten hebben. Marcel was met vriend Paul Ung op de Filepijnen !!. Jongens hou a.u.b. op met deze vervelende roddels, probeer marcel te verslaan met betere duiven niet met de mond vol onwaarheden.
Zaterdagmorgen werd het gerucht verspreid dat Gerard Koopman overleden was aan een hartkwaal. Even later komt Gerard binnen gewandeld en kwam even lekker koffiedrinken bij ons aan de stand. U ziet maar, OPHOUDEN !!!

Alimpique

In 2004 hadden we met Alimpique de 1e Asduif van de Dutch Open, deze kleinzoon van de Superduivin 063 was de beste van alle 2000 duiven uit 17 landen. Na de race werden de duiven waaronder natuurlijk de 1e Asduif verkocht. Alimpique ging naar een Duits Team, in 2005,2006 en 2007 hielden ze me steeds op de hoogte van de ongelofelijke kweekprestaties van deze doffer.
Vorige week ging de kogel door de kerk of hoe ze dat ook maar zeggen, ik vroeg of ze me Alimpique a.u.b. terug verkopen wilden, naar een paar gesprekken over en weer werd de deal gemaakt, Alimpique zit weer in de kweekvolière te Wilhelminaoord.

De Belgische dagen.

Volgende week zitten we met zijn allen in België in Oostende. Daar zijn de Belgische dagen, de gezelligste duivenbeurs van Belgie waar iedereen iedereen treft. We zien elkaar daar.

Groetjes.
Gert Jan Beute Glashelder in Duivensport.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Nico Haesen

Gebr. van Toor

Combinatie Bruggeman

Huub Hermans

M. van Ginkel

IFC Zeeland

Comb. Verweij-de Haan

Fondunie 2000

Team Noel-Willockx

Super Fondclub G.O.U.

Van Hoeck-Noel

Cor Drost

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!