Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Voorbereiding kweek (1) Open printvriendelijke pagina
Eddy Noel  15-11-2007
 

De voorbereiding van de winterkweek is altijd weer een cruciaal moment in het jaar. De kwaliteit, maar daarnaast en in het geheel niet onbelangrijk, de conditie van de ouderduiven, zullen de kwaliteit bepalen van de jonkies en die jonkies zijn op hun beurt de toekomst van onze kolonie.
We streven er naar om beter en beter te worden en beter worden komt natuurlijk niet als vanzelf zomaar aanwaaien. Het begint al met wat en hoe we kweken. Kweekduiven die niet geheel gezond en in picco bello conditie zitten kweken ook navenant. Het is raar maar waar, heel vaak doen jonkies van de tweede ronde het stukken beter dan deze van de eerste. De hoofdreden daarvan is gewoon dat de kweekduiven de gewenste conditie pas verkrijgen op hun eerste nest.
Kwaliteit en conditie hebben we dus nodig, en daarbij rijzen al meteen twee vragen. Wat is kwaliteit en hoe krijgen we de ouderdieren in die gewenste perfecte conditie? Beginnen we met:

De perfecte conditie

Nu reeds moeten de duiven er perfect op staan. Dat betekent dat de dieren op zijn minst vrij zijn van welke ziekte dan ook. Gezond zijn, conditie of vorm hebben zijn dan nog drie verschillende dingen
Het ene komt er evenwel niet zonder het andere. Duiven waar wat aan hapert krijg je niet in conditie laat staan vorm. Duiven die gezond en in goede conditie zijn behoeven er mooi glad, strak met rozig vlees en zonder oude dons uit te zien.
Het niet donzen van duiven moet trouwens steeds meteen een belletje doen rinkelen. Of er is wat op komst wat ziekte betreft of de duiven zijn te zwaar aan het worden. Zijn of worden ze ziek gaat u naar de dierenarts, heeft u ze langere tijd te zwaar of verkeerd gevoederd is het zaak daar bij te sturen.
Die dingen gebeuren makkelijk weet ik uit ervaring. De kweekduiven kweken in de meeste gevallen één of twee rondes jongen en tegen die tijd komt de aandacht hoofdzakelijk bij de vliegduiven te liggen.


Te veel oude dons                                                     Bijna goed

Oude donspluimpjes herken je door het feit dat ze dikker en“pluiziger” zijn.
- Een dagske of twee zonder voer als de duiven te zwaar zijn kan helpen om overtollig oude dons te verwijderen.
- Tarwe aan de kook brengen en het kookwater ervan een paar dagen aan de duiven geven is eveneens een probaat middel
- Sedochol of een licht theetje zijn ook een aanrader

Bedenk wel dat voorkomen veeleer de boodschap is!

Seizoenen

Wedstrijdomstandigheden en spelmethodes nopen er ons toe vroeg te gaan kweken om met de jongen enige kans op slagen tijdens het wedstrijdseizoen te hebben.
Winterkweek echter, is een onnatuurlijk iets voor onze duiven. Als we de natuurlijke seizoenen zouden volgen leven vogels op dat tijdstip in barre, schrale omstandigheden en er wordt helemaal niet aan de voortplanting gedacht. Overleven op zich is al een kunst.
Waar ze in het najaar en tijdens de rui nog een overvloed aan allerlei voedsel hadden staat dit in schril contrast met wat er tijdens die donkere koude maanden op het menu staat. De opgedane reserves komen dus goed van pas  doch ook deze zijn op het ogenblik dat de lente terug het land in komt compleet opgebruikt. Ze komen dus rank en slank de winter uit, om vervolgens te gaan zorgen voor het nageslacht en zo zou het onze duiven ook moeten vergaan. Te vette duiven bevruchten en leggen immers mateloos slecht en dat zijn al meteen een flink aantal minpunten nog voor de start
Om alles zo goed mogelijk te laten verlopen voor onze kweekduiven zullen we dus trachten het “seizoen” wat op te schuiven. Dat betekent dat we na de rui waar er overvloed en alles volop voor handen was, we op dit ogenblik die kweekduiven zo schraal mogelijk houden. En dat schraal houden heeft zo zijn functie.

Ontslakken

Met ontslakken bedoelen we het opschonen van de darmen. Alle mogelijke en onmogelijke voedselresten dienen, net zoals dat bij de vogels in de natuur er aan toegaat, te worden verwijderd uit die darmen. We komen daar toe door een voer te geven wat vrij veel en verschillende soorten ruwe celstof bevat. Het werkt een beetje zoals zouden we de vloer vegen met een borstel, er vervolgens met de stofzuiger nog es over gaan om nadien ook nog eens te dweilen. Alles wordt dan kraaknet.
Het resultaat bij onze duiven daarvan is een totaal nieuwe darmflora die niet alleen beter opgewassen is tegen mogelijke indringers, maar er eveneens voor zorgt dat voedingsstoffen uit het voer veel beter opgenomen worden.


Ontslakkingsmengeling

Ruwe celstof

Vinden we onder andere hoofdzakelijk terug in:
Gerst, paddy, boekweit, kardi, zonnepitten, gepunte haver. Een goede winter mengeling bevat deze ingrediënten in ruim voldoende mate.
Het voordeel is dat het extra reinigend werkt, een nadeel is een beetje de verkeerde omega 3-6 verhouding al zouden we die wel gedeeltelijk bij kunnen sturen door een weinig lijnzaadolie te gebruiken. We gebruiken bij voorkeur koudgeperste niet geraffineerde lijnzaadolie.
Het gebruik van een goed probiotica helpt dan weer bij de aanmaak en het vernieuwen van de darmflora.
We voeren karig, net zoveel tot 1 duif/10 gaat drinken en dan houdt het op. We voeren evenwel twee keer per dag om te voorkomen dat de stofwisseling gaat vertragen. Dat moeten we op dit ogenblik niet hebben voor duiven die binnen enkele weken aan de kweek moeten.


     Gevoederd met goeie omega 3-6 verhoudingen      Gevoederd met verkeerde omega 3-6 verhoudingen

Wordt vervolgd...

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Nico Haesen

Fondunie 2000

Familie Huizer

Team Noel-Willockx

Gert Jan Beute Duivenproducten

Van Elsacker-Jepsen

Theo de Kruijk

Johan Hamstra

Marcel van Zanden

Cees van Heijst

Aad Beerendonk

Gebr. Maas & Zn

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens