De voorbereiding van de winterkweek is altijd weer een cruciaal moment in het jaar. De kwaliteit, maar daarnaast en in het geheel niet onbelangrijk, de conditie van de ouderduiven, zullen de kwaliteit bepalen van de jonkies en die jonkies zijn op hun beurt de toekomst van onze kolonie. We streven er naar om beter en beter te worden en beter worden komt natuurlijk niet als vanzelf zomaar aanwaaien. Het begint al met wat en hoe we kweken. Kweekduiven die niet geheel gezond en in picco bello conditie zitten kweken ook navenant. Het is raar maar waar, heel vaak doen jonkies van de tweede ronde het stukken beter dan deze van de eerste. De hoofdreden daarvan is gewoon dat de kweekduiven de gewenste conditie pas verkrijgen op hun eerste nest. Kwaliteit en conditie hebben we dus nodig, en daarbij rijzen al meteen twee vragen. Wat is kwaliteit en hoe krijgen we de ouderdieren in die gewenste perfecte conditie? Beginnen we met:
De perfecte conditie
Nu reeds moeten de duiven er perfect op staan. Dat betekent dat de dieren op zijn minst vrij zijn van welke ziekte dan ook. Gezond zijn, conditie of vorm hebben zijn dan nog drie verschillende dingen Het ene komt er evenwel niet zonder het andere. Duiven waar wat aan hapert krijg je niet in conditie laat staan vorm. Duiven die gezond en in goede conditie zijn behoeven er mooi glad, strak met rozig vlees en zonder oude dons uit te zien. Het niet donzen van duiven moet trouwens steeds meteen een belletje doen rinkelen. Of er is wat op komst wat ziekte betreft of de duiven zijn te zwaar aan het worden. Zijn of worden ze ziek gaat u naar de dierenarts, heeft u ze langere tijd te zwaar of verkeerd gevoederd is het zaak daar bij te sturen. Die dingen gebeuren makkelijk weet ik uit ervaring. De kweekduiven kweken in de meeste gevallen één of twee rondes jongen en tegen die tijd komt de aandacht hoofdzakelijk bij de vliegduiven te liggen.
Te veel oude dons Bijna goed
Oude donspluimpjes herken je door het feit dat ze dikker en“pluiziger” zijn. - Een dagske of twee zonder voer als de duiven te zwaar zijn kan helpen om overtollig oude dons te verwijderen. - Tarwe aan de kook brengen en het kookwater ervan een paar dagen aan de duiven geven is eveneens een probaat middel - Sedochol of een licht theetje zijn ook een aanrader
Bedenk wel dat voorkomen veeleer de boodschap is!
Seizoenen
Wedstrijdomstandigheden en spelmethodes nopen er ons toe vroeg te gaan kweken om met de jongen enige kans op slagen tijdens het wedstrijdseizoen te hebben. Winterkweek echter, is een onnatuurlijk iets voor onze duiven. Als we de natuurlijke seizoenen zouden volgen leven vogels op dat tijdstip in barre, schrale omstandigheden en er wordt helemaal niet aan de voortplanting gedacht. Overleven op zich is al een kunst. Waar ze in het najaar en tijdens de rui nog een overvloed aan allerlei voedsel hadden staat dit in schril contrast met wat er tijdens die donkere koude maanden op het menu staat. De opgedane reserves komen dus goed van pas doch ook deze zijn op het ogenblik dat de lente terug het land in komt compleet opgebruikt. Ze komen dus rank en slank de winter uit, om vervolgens te gaan zorgen voor het nageslacht en zo zou het onze duiven ook moeten vergaan. Te vette duiven bevruchten en leggen immers mateloos slecht en dat zijn al meteen een flink aantal minpunten nog voor de start Om alles zo goed mogelijk te laten verlopen voor onze kweekduiven zullen we dus trachten het “seizoen” wat op te schuiven. Dat betekent dat we na de rui waar er overvloed en alles volop voor handen was, we op dit ogenblik die kweekduiven zo schraal mogelijk houden. En dat schraal houden heeft zo zijn functie.
Ontslakken
Met ontslakken bedoelen we het opschonen van de darmen. Alle mogelijke en onmogelijke voedselresten dienen, net zoals dat bij de vogels in de natuur er aan toegaat, te worden verwijderd uit die darmen. We komen daar toe door een voer te geven wat vrij veel en verschillende soorten ruwe celstof bevat. Het werkt een beetje zoals zouden we de vloer vegen met een borstel, er vervolgens met de stofzuiger nog es over gaan om nadien ook nog eens te dweilen. Alles wordt dan kraaknet. Het resultaat bij onze duiven daarvan is een totaal nieuwe darmflora die niet alleen beter opgewassen is tegen mogelijke indringers, maar er eveneens voor zorgt dat voedingsstoffen uit het voer veel beter opgenomen worden.
Ontslakkingsmengeling
Ruwe celstof
Vinden we onder andere hoofdzakelijk terug in: Gerst, paddy, boekweit, kardi, zonnepitten, gepunte haver. Een goede winter mengeling bevat deze ingrediënten in ruim voldoende mate. Het voordeel is dat het extra reinigend werkt, een nadeel is een beetje de verkeerde omega 3-6 verhouding al zouden we die wel gedeeltelijk bij kunnen sturen door een weinig lijnzaadolie te gebruiken. We gebruiken bij voorkeur koudgeperste niet geraffineerde lijnzaadolie. Het gebruik van een goed probiotica helpt dan weer bij de aanmaak en het vernieuwen van de darmflora. We voeren karig, net zoveel tot 1 duif/10 gaat drinken en dan houdt het op. We voeren evenwel twee keer per dag om te voorkomen dat de stofwisseling gaat vertragen. Dat moeten we op dit ogenblik niet hebben voor duiven die binnen enkele weken aan de kweek moeten.
Gevoederd met goeie omega 3-6 verhoudingen Gevoederd met verkeerde omega 3-6 verhoudingen
Wordt vervolgd...
|