Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Van alles en nog wat (1) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  18-11-2007
 

Het is weer een drukke maar o zo gezellige tijd hier. Iedere dag komen liefhebbers buurten, koffie drinken, duiven laten selecteren etc., meestal 's morgens omdat ik ook nog gewoon naar mijn werk moet op het Shell tankstation te Steenwijk. De donderdag, vrijdag en zaterdag ben ik altijd vrij, althans dan hoef niet naar de baas, maar echt vrij ben ik niet, tot 1 maart 2008 ben ik alle “vrije” dagen al bezet, ik kan er niemand meer bij hebben voor selectie, koppelen of persoonlijk advies. U had mijn schema een paar weken geleden reeds gezien, en al die andere dagen zijn nu ook vol, ik lijk wel een popster hahaha (de Jan Smit van de duivensport), ze hebben me zelfs al gevraagd voor Idols, omdat niemand zo slecht zingt als ik (of is het dan ik?) haha.

Eigenlijk moet ik ook wat tijd vrij maken voor een cursus Nederlands, mijn spelfouten worden zelfs al opgemerkt in België, maar ik vraag mij af, heeft zo’n man niets beters te doen dan me op mijn fouten te wijzen? Laat hem gewoon zijn hok eens extra schoon maken of met duivenvrienden een praatje maken, ik schrijf over de duivensport, ben een gewone Hollandse jongen die wel eens een foutje maakt met zijn Nederlands, als ik foutloos zou schrijven werkte ik misschien wel als schoolmeester, of op een bank, maar ben je beter dan?

Horizon Express Humbeek

Op donderdag 15 november was ik de gehele dag te gast bij vader en zoon Janssens te Humbeek. Ze hebben daar een gigantische zaak op duiven gebied, een kweekcentrum en internet verkoopsite(toppigeons.be). Ik was morgens om 07.00 vertrokken en kwam daar om 12.00 uur pas aan (2 uur file), eerst even wat eten bij aankomst en toen de duiven van het kweekcentrum geselecteerd.

Tegen vijf uur stroomden de mensen binnen voor het vragenuurtje, enkele mensen hadden wat duifjes meegenomen die ik tijdens dit uurtje (17/21.00 uur) besprak. Wat me opviel dat de mensen in België bijna niets wisten van licht en donker bij duiven, vet voer of het Hollandse systeem. Ze stonden met de oren te klapperen toen ik vertelde over het systeem van Koopman of dat van Eijerkamp.

Tijdens de avond werd me duidelijk dat de kampioenen in België erg gesloten zijn tegen hun collega’s, in Nederland zijn ze de laatste tijd eerlijker in wat ze doen, hoe ze hun duiven verzorgen en wat ze door het water kieperen, in België is dat nog totaal niet. De toppers zijn de toppers, en ikke ikke de rest kan stikke.

Ik vond het heerlijk om hun duiven te mogen bekijken, er waren enkele supers bij, die ik er gelukkig ook uit pakte. En de mensen vonden het leuk om de duivensport eens van de andere kant te bekijken. Rond 00.40 was ik weer thuis van het dagje België

De bonnenverkoop te Noordwolde

Afgelopen zaterdag 17 november hadden we zoals u overal al gelezen hebt de bonnenverkoop die voor 50% (van de netto winst) ten bate kwam van het Erf te Meppel. Op een later tijdstip zal er iemand van het Erf bij ons in de club komen en zal de cheque uitgereikt worden, hiervan worden natuurlijk foto’s gemaakt en zal de krant aanwezig zijn. Rond 14.00 stroomde de zaal aardig vol, eerst even een ronde “Rad van Fortuin” en om 14.15 ging verkoopleider Wim van Dijk rap door de bonnen heen.
Door de goede inzetten op internet kwam er uit de zaal niet veel hogere biedingen, verreweg de meeste liefhebbers kwamen gewoon voor de gezelligheid. Het was voor ons een eer dat er toch een aantal zeer bekende mensen ons clubgebouw had gevonden waaronder de cineast Cees Donker en de NPO voorzitter Albert Jan de Jong.

Volgend jaar gaan we voor het goede doek weer iets opzetten maar of het weer een bonnenverkoop zal worden is nog niet bekend, maar dat het weer als vanouds “losbarst” in Noorwolde zal niemand verwonderen.
Rond 17.30 was het gedaan en haastte iedereen zich naar Heerenveen waar de feestavond was van afdeling 11, daar zal het wel tot de kleine uurtjes feest zijn geweest.

Op eigen hok

….gaat het ongelofelijk goed, de duiven blinken als nooit tevoren. Op diverse hokken en of keuringen vind ik steeds duiven met vierkante slagpennen (de eerste vijf), van die aartslelijke pennen, waar je toch ook als liefhebber niet tegen aan wilt kijken dunkt me. Nu pak ik regelmatig duiven van mezelf in de handen natuurlijk en heb nooit van die pennen op mijn hok.
Zou het iets genetisch zijn? Ja en nee, kan ik u vertellen. Als je verkeert aan inteelt doet komen rare vierkante pennen wel eens voor maar dan zijn het maar enkelen. Verzorg je de duiven matig, geef je weinig tot nooit een bad, geef je goedkoop of gewoon slecht voer dan heb je zo tientallen van die papagaaien op je hok. Maar hoe weet ik dat met die “slechte” verzorging? Omdat ik ook duiven van mezelf terug zie die een jaar of langer op zo’n hok zitten, ook die hebben ineens een waardeloze pluim, en dat hebben ze nooit, ik zeg nooit als ze op mijn hok zitten.

Dus mensen: we beginnen maar weer eens met les 1, geef uw duiven elke week een bad, en zeur nu niet over het feit dat die van u niet in bad willen, dan dompel je ze maar in een emmer met lauwwarm water met badzout. En ook niet zeuren dat het hok nat zou worden, dan koop je maar een gasbrander om het spulletje droog te blazen. Nee, geen uitvluchten, een kampioen is een kampioen omdat hij het gewoon doet zonder te mekkeren.

En bezuinig niet op de kwaliteit qua voeding voor uw duiven, op dit ogenblik kost een goed zak voer € 16,00 , en is dit te duur dan ruimt u maar de helft van uw duiven op, of neemt een glas bier minder in het clubgebouw. U heeft duiven, u wilt graag met de beste mee, dan gaat u er ook maar wat aan doen, dus goed voer, goede bijproducten, elke week een bad, en niet zeuren nu, anders is de kampioen volgend jaar weer de kampioen en u nog steeds de krabber. En het kost echt niets meer als u de helft van uw duiven ruimt. Nooit kwantiteit boven kwaliteit !!!!!

Even terug over eigen hok, daar is de mest perfect, de duiven klaar met de rui en is alles reeds onderzocht door de duivendokter. We zijn in het seizoen regelmatig te gast bij dokter Nanne Wolff, Jelle Jellema, Hans v.d. Sluis, Peter Boskamp en Henk de Weerd. Waarom bij zoveel doktoren? Ten eerste natuurlijk om steeds duiven te laten controleren, als je wilt presteren is de gezondheid van je duiven het belangrijkste. Ten tweede omdat het gezellige mensen zijn met interessante gedachten en theorieën, ik ga er heen om wat te leren, en vertel het dan u weer in mijn column. Maar u kunt dit natuurlijk ook zelf, maak een afspraak, laat u duiven controleren en leer !!!

Maar ditmaal is de mest en de keeltjes van onze duiven bekeken door Ferdinand Mariën uit België, deze zeer goede speler en dokter is iedere maand te gast bij Gunter Prange in het Duitse Meppen en heeft daar een spreekuur. Hij vond dat de duiven er perfect uitzagen, klaar om te kweken en klaar om in te manden. Geen enkel spoor van wormen, coccidiose of tricho, superkwaliteit en super gezond vertelde hij ons. Dus daar kan het niet aan liggen als we ze op 5 december koppelen..

Succes
Gert Jan Beute “Glashelder in Duivensport” en soms een beetje hard voor uw eigen bestwil.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Aad Beerendonk

Familie Huizer

Combinatie Bruggeman

Comb. Gerritsen

Gertjan Knoop

Dick-Jan & Stephan Göbel

Fondunie 2000

Cor Drost

Nico Jan Koenders

Hans de Ruig

Johan Hamstra

De Marathonvliegers

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens