Het is weer een drukke maar o zo gezellige tijd hier. Iedere dag komen liefhebbers buurten, koffie drinken, duiven laten selecteren etc., meestal 's morgens omdat ik ook nog gewoon naar mijn werk moet op het Shell tankstation te Steenwijk. De donderdag, vrijdag en zaterdag ben ik altijd vrij, althans dan hoef niet naar de baas, maar echt vrij ben ik niet, tot 1 maart 2008 ben ik alle “vrije” dagen al bezet, ik kan er niemand meer bij hebben voor selectie, koppelen of persoonlijk advies. U had mijn schema een paar weken geleden reeds gezien, en al die andere dagen zijn nu ook vol, ik lijk wel een popster hahaha (de Jan Smit van de duivensport), ze hebben me zelfs al gevraagd voor Idols, omdat niemand zo slecht zingt als ik (of is het dan ik?) haha.
Eigenlijk moet ik ook wat tijd vrij maken voor een cursus Nederlands, mijn spelfouten worden zelfs al opgemerkt in België, maar ik vraag mij af, heeft zo’n man niets beters te doen dan me op mijn fouten te wijzen? Laat hem gewoon zijn hok eens extra schoon maken of met duivenvrienden een praatje maken, ik schrijf over de duivensport, ben een gewone Hollandse jongen die wel eens een foutje maakt met zijn Nederlands, als ik foutloos zou schrijven werkte ik misschien wel als schoolmeester, of op een bank, maar ben je beter dan?
Horizon Express Humbeek
Op donderdag 15 november was ik de gehele dag te gast bij vader en zoon Janssens te Humbeek. Ze hebben daar een gigantische zaak op duiven gebied, een kweekcentrum en internet verkoopsite(toppigeons.be). Ik was morgens om 07.00 vertrokken en kwam daar om 12.00 uur pas aan (2 uur file), eerst even wat eten bij aankomst en toen de duiven van het kweekcentrum geselecteerd.
Tegen vijf uur stroomden de mensen binnen voor het vragenuurtje, enkele mensen hadden wat duifjes meegenomen die ik tijdens dit uurtje (17/21.00 uur) besprak. Wat me opviel dat de mensen in België bijna niets wisten van licht en donker bij duiven, vet voer of het Hollandse systeem. Ze stonden met de oren te klapperen toen ik vertelde over het systeem van Koopman of dat van Eijerkamp.
Tijdens de avond werd me duidelijk dat de kampioenen in België erg gesloten zijn tegen hun collega’s, in Nederland zijn ze de laatste tijd eerlijker in wat ze doen, hoe ze hun duiven verzorgen en wat ze door het water kieperen, in België is dat nog totaal niet. De toppers zijn de toppers, en ikke ikke de rest kan stikke.
Ik vond het heerlijk om hun duiven te mogen bekijken, er waren enkele supers bij, die ik er gelukkig ook uit pakte. En de mensen vonden het leuk om de duivensport eens van de andere kant te bekijken. Rond 00.40 was ik weer thuis van het dagje België
De bonnenverkoop te Noordwolde
Afgelopen zaterdag 17 november hadden we zoals u overal al gelezen hebt de bonnenverkoop die voor 50% (van de netto winst) ten bate kwam van het Erf te Meppel. Op een later tijdstip zal er iemand van het Erf bij ons in de club komen en zal de cheque uitgereikt worden, hiervan worden natuurlijk foto’s gemaakt en zal de krant aanwezig zijn. Rond 14.00 stroomde de zaal aardig vol, eerst even een ronde “Rad van Fortuin” en om 14.15 ging verkoopleider Wim van Dijk rap door de bonnen heen. Door de goede inzetten op internet kwam er uit de zaal niet veel hogere biedingen, verreweg de meeste liefhebbers kwamen gewoon voor de gezelligheid. Het was voor ons een eer dat er toch een aantal zeer bekende mensen ons clubgebouw had gevonden waaronder de cineast Cees Donker en de NPO voorzitter Albert Jan de Jong.
Volgend jaar gaan we voor het goede doek weer iets opzetten maar of het weer een bonnenverkoop zal worden is nog niet bekend, maar dat het weer als vanouds “losbarst” in Noorwolde zal niemand verwonderen. Rond 17.30 was het gedaan en haastte iedereen zich naar Heerenveen waar de feestavond was van afdeling 11, daar zal het wel tot de kleine uurtjes feest zijn geweest.
Op eigen hok
….gaat het ongelofelijk goed, de duiven blinken als nooit tevoren. Op diverse hokken en of keuringen vind ik steeds duiven met vierkante slagpennen (de eerste vijf), van die aartslelijke pennen, waar je toch ook als liefhebber niet tegen aan wilt kijken dunkt me. Nu pak ik regelmatig duiven van mezelf in de handen natuurlijk en heb nooit van die pennen op mijn hok. Zou het iets genetisch zijn? Ja en nee, kan ik u vertellen. Als je verkeert aan inteelt doet komen rare vierkante pennen wel eens voor maar dan zijn het maar enkelen. Verzorg je de duiven matig, geef je weinig tot nooit een bad, geef je goedkoop of gewoon slecht voer dan heb je zo tientallen van die papagaaien op je hok. Maar hoe weet ik dat met die “slechte” verzorging? Omdat ik ook duiven van mezelf terug zie die een jaar of langer op zo’n hok zitten, ook die hebben ineens een waardeloze pluim, en dat hebben ze nooit, ik zeg nooit als ze op mijn hok zitten.
Dus mensen: we beginnen maar weer eens met les 1, geef uw duiven elke week een bad, en zeur nu niet over het feit dat die van u niet in bad willen, dan dompel je ze maar in een emmer met lauwwarm water met badzout. En ook niet zeuren dat het hok nat zou worden, dan koop je maar een gasbrander om het spulletje droog te blazen. Nee, geen uitvluchten, een kampioen is een kampioen omdat hij het gewoon doet zonder te mekkeren.
En bezuinig niet op de kwaliteit qua voeding voor uw duiven, op dit ogenblik kost een goed zak voer € 16,00 , en is dit te duur dan ruimt u maar de helft van uw duiven op, of neemt een glas bier minder in het clubgebouw. U heeft duiven, u wilt graag met de beste mee, dan gaat u er ook maar wat aan doen, dus goed voer, goede bijproducten, elke week een bad, en niet zeuren nu, anders is de kampioen volgend jaar weer de kampioen en u nog steeds de krabber. En het kost echt niets meer als u de helft van uw duiven ruimt. Nooit kwantiteit boven kwaliteit !!!!!
Even terug over eigen hok, daar is de mest perfect, de duiven klaar met de rui en is alles reeds onderzocht door de duivendokter. We zijn in het seizoen regelmatig te gast bij dokter Nanne Wolff, Jelle Jellema, Hans v.d. Sluis, Peter Boskamp en Henk de Weerd. Waarom bij zoveel doktoren? Ten eerste natuurlijk om steeds duiven te laten controleren, als je wilt presteren is de gezondheid van je duiven het belangrijkste. Ten tweede omdat het gezellige mensen zijn met interessante gedachten en theorieën, ik ga er heen om wat te leren, en vertel het dan u weer in mijn column. Maar u kunt dit natuurlijk ook zelf, maak een afspraak, laat u duiven controleren en leer !!!
Maar ditmaal is de mest en de keeltjes van onze duiven bekeken door Ferdinand Mariën uit België, deze zeer goede speler en dokter is iedere maand te gast bij Gunter Prange in het Duitse Meppen en heeft daar een spreekuur. Hij vond dat de duiven er perfect uitzagen, klaar om te kweken en klaar om in te manden. Geen enkel spoor van wormen, coccidiose of tricho, superkwaliteit en super gezond vertelde hij ons. Dus daar kan het niet aan liggen als we ze op 5 december koppelen..
Succes Gert Jan Beute “Glashelder in Duivensport” en soms een beetje hard voor uw eigen bestwil.
|