Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Van alles en nog wat (2) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  27-11-2007
 

Zowel de kwekers als de vliegers worden over veertien dagen (ongeveer 5 december) weer gekoppeld, net goed en wel door de rui en het moet alweer gebeuren. Eigenlijk hebben we op nooit een echt rustige tijd op de hokken, voor we er erg in hebben is het weer Maart en gaat het spel op de wagen. En over een half jaar zijn we al weer aan het rijden met de jongen van 2008, waar blijft de tijd.

Even terug komend op vorige week

Over die vierkante papagaaien veren (de eerste 4 van de actieve vleugels) en over de kippenvleugels (eerste 5 pennen staan te ver uit elkaar) is de laatste week veel gediscuteerd, van alle kanten kwamen er berichten dat vierkante papagaaien veren toch echt een voeding en verzorgingsprobleem is, bij inteelt komt het wel voor maar zeer marginaal. Liefhebbers die door huiselijke problemen of iets dergelijks hun duiven in de rui niet optimaal konden verzorgen hadden er gelijk last van en vooral de verkeerde bezuinigers(goedkoop/slecht voer) zitten met deze problemen. De kippenvleugels daarentegen is een erfelijk probleem, mensen die van die kippen op het kweekhok hebben raken er bijna niet van af vertelden ze. Nu vraag ik mij dan af wat die duiven op het kweekhok doen, geen enkele topduif op uw vlieg- of kweekhok (lees het woordje topduif goed) heeft van die wijd uitstaande eerste slagpennen, dus ruimen die hap.

Enkele mensen vonden me ook wat hard in mijn vorige column, en dan vooral het stukje over de ikke ikke mentaliteit van de gemiddelde Belgische kampioen en het stukje over het bad en voeding-probleem. Mijn mening dat de kampioen er alles voor doet en de niet kampioen in veel gevallen iets minder viel ook niet goed, omdat sommige zich dat persoonlijk aantrokken. Maar als mensen minder tijd of aandacht voor hun duiven hebben is op zich ook geen probleem, de liefhebber is er niet minder om, maar verwacht dan geen super prestaties in 2008. Ik had me dat zelf ook aan kunnen trekken, in 2005 en 2006 was ik zeer weinig op de hokken te vinden door diverse oorzaken, de prestaties waren ook minder dan dat we gewoon waren, maar ik weet zelf waardoor het kwam, en weet dan ook dat bijvoorbeeld Adrie Kors of Pieter Veenstra me er elke week afvliegt omdat zij er alles voor doen. In 2007 nam ik samen met de dames Beute weer de tijd voor de duiven en het ging super op de vluchten waar we super op wilden spelen. Zo ziet u wat “tijd nemen voor uw duiven, en aandacht schenken” kan doen.

De Belgische dagen te Oostende

Afgelopen weekend waren we in Oostende aan de Belgische kust. Er was een piepkleine beurs, de nationale kampioen werden gehuldigd en waren rare vogels te bezichtigen. En met die rare vogels bedoel ik natuurlijk niet de kampioensduiven, eerlijk gezegd heb ik die niet eens gezien, ze stonden ergens op de 3e verdieping boven de toiletten opgesteld, nee ik bedoel de rare vogels van mensen. In drie dagen heb ik nog nooit zoveel toupetjes gezien, sommige volgens mij al 30 jaar oud, zelf een totaal opgemaakte Belgische kampioen (voor de foto natuurlijk, je zou er ook maar eens gewoon uitzien), maar echt totaal opgemaakt, met rouge en donkere wimpers aan toe, man man, het is duivensport, geen mode show toch? Maar ja, iedereen mag het natuurlijk zelf weten, maar het was leuk om te zien die verschillen tussen Hollandse en Belgische kampioenen.

Wat me ook opviel dat er een paar heel grote kampioenen die ik wekelijks adviseer waren, en die me nu even niet kwamen begroeten omdat ze bang zijn dat hun collega’s het misschien zien en ook voor de Prange Suppe, Herstel Power en Beute-Sport gaan, heel raar omdat mee te maken.

Voor de Belgische lezers nog even: Prange Suppe = een kruidendrank van Gunter Prange (de Gouden Duif Kanibaal), deze drank laat duiven enorm trainen, geeft veel lucht, uithoudingsvermogen en drang om snel te oriënteren.
Herstel Power = Een 96% eiwitpoeder voor over het voer, de dag na thuiskomst eenmalig over het voer verstrekken, de duiven zijn dan in 3 tot 4 uur lichamelijk geheel herstelt van hun vlucht.
Beute Sport = Een sterk vitamine mineralen poeder met ruim calcium en magnesium. Wekelijks over het voer verstrekken gelijktijdig met Herstel Power. Dit product beperkt sterk scheefvliegen door overbelasting.

Waar ik wel een zeer goed gevoel aan heb overgehouden is het gesprek tussen Jef Vanwinkel en ondergetekende, na een gesprek van zo’n 120 minuten bleek dat we het met bijna alles eens waren, vooral hoe een topper er uit ziet en hoe belangrijk de succeslijnen op je hok zijn en dat duivinnen verre weg het belangrijkste zijn om superdoffers te kweken maar ook super dochters omdat je de asduivin steeds tegen je topdoffer zet. Ook over het verschijnsel F2 ofwel de 2e generatie waren we het roerend eens, ik bedoel hiermee dat kinderen uit toppers vaak minder zijn om te spelen maar weer heel best om mee te kweken.
De beurs zelf was piepklein, in de aankondiging stond dat er 40 stands waren maar volgens mij nog geen twintig, waarvan 3 of 4 uit Nederland (Koerier, First Price Pigeons en Compuclub). Maar het gaat om de gezelligheid op zo’n beurs en gezellig was het.

Op eigen hok

Gaat het prima, maar dit is bijna altijd zo, gelukkig maar. Met een paar dagen worden alle duiven gekoppeld. De vliegduiven brengen dit jaar hun eigen jongen groot, ik heb veel vertrouwen in onze 2007 lichting, mooie duiven en allen perfect gebouwd en super gezond en schitterende ogen.
En Jos van Limpt de Klak vertelde altijd “Als je duiven aanhoud zijn ze goed genoeg, en als ze goed genoeg zijn kun je er ook van kweken, anders moet je ze ruimen”

Tot volgende week
Gert Jan Beute Glashelder in Duivensport.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gert Jan Beute Duivenproducten

Van Hoeck-Noel

Marcel van Zanden

J. Doldersum & Zn

Cees van Heijst

Fondunie 2000

Theo de Kruijk

Aad Beerendonk

De Marathonvliegers

Combinatie Lokhorst

Team Noel-Willockx

M. van Ginkel

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!