Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Van alles en nog wat (3) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  3-12-2007
 

De winterkweek is weer begonnen, duizenden liefhebbers In Nederland en België hebben afgelopen weekend de koppels weer samen gezet, nog volop hoop op mooie gezonde kampioentjes.
De kweek zal in veel gevallen goed lukken, de liefhebbers hebben ze nu echt wel bijgelicht, voor gekoppeld, geheel door de rui, bij de duivendokter geweest en extra gevoerd, toch? Die andere liefhebbers straks niet zeuren als het mislukt.

Herman Calon Hoofdplaat

Afgelopen woensdag en donderdag (28 en 29 november 2007) was ik te gast bij de grote Zeeuwse kampioen Herman Calon uit Hoofdplaat. Al jaren hebben we een zeer goed contact, en volgde ik zijn uitzonderlijke prestaties op alle vluchten van 100 tot 1200 km, maar ik was nog nooit bij hem op bezoek geweest (was nog nooit in Zeeland geweest zelfs). Tot Herman me in de herfst belde voor een afspraak om zijn duiven te komen selecteren, ik kon er niet meer onderuit en moest naar Zeeland komen (4 uur rijden). De eerste dag kreeg ik van vader en zoon Calon reeds 407 duiven door de handen, de volgende dag kwamen daar nog een 85 bij. Tevens hadden we de tweede dag nog een 85 van Wibo Verstraate en enkelen van Rob Liplijn. Voor de snelle rekenaars onder ons dus bijna 600 duiven in twee dagen...
Normaal is dit niet te doen, maar Herman had samen met zijn vrouwtje alles tot in de puntjes geregeld. Een tafel om aan te zitten, een bouwlamp van 1000 watt om de ogen te kunnen keuren, een hotel om te overnachten, en zoveel eten en drinken tijdens de selectie dat ik bijna uit elkaar knapte.
Maar na twee dagen keuren zag ik door de bomen het bos niet meer, kwam dat door mij of door het aantal hoor ik U denken, neen het kwam door de ongelofelijke kwaliteit daar in Zeeland. Normaal vind je op ieder hok duiven met een open stuit, slechte pluimen of waardeloze ogen en hier bijna niet.
Als we al eens een mindere vonden bleek het een aangekochte, geruilde of aangevlogen duif. De stam blauwe duiven hier in Hoofdplaat was zo ongelofelijk sterk gebouwd dat keuren een feest was. Maar ook de krassen en donkeren voor de grote fond was van uitzonderlijke kwaliteit, hier vond je geen spreeuwtjes, voddenbalen of open stuitjes bij de “grote fond” duiven, neen allen waren standaard duiven met super karkassen en ogen als robijnen.

Maar ook de duiven van Verstraate en Liplijn waren van super klasse. Mijn vraag is dus ook, zitten hier in Zeeland de beste duiven van Nederland of kwam het door de klasse van deze mannen?

Kampen en Kwinsheul

Op vrijdag de 30e was ik te gast in Kampen bij de grootse club aldaar, 24 jonge doffers stonden netjes opgesteld op me te wachten. In mijn verhaal van 2,5 uur haal ik dan diverse onderdelen van de duivensport naar voren en bekijk ondertijds de jonge doffers. Ik vertel dan wat me allemaal is opgevallen toen ik het boek “Uiterlijke kenmerken van Crackduiven” maakte, en probeer met het boek als handleiding de toekomstige crack aan te wijzen. De zaal was wederom muisstil tijdens de beoordeling, hier en daar een mopje en de avond was weer super geslaagd. Mijn 1e keus was een witpen doffer, een schitterende duif van de generaal kampioen 2007. (Jan Kanis winnaar eendaagse fondspiegel Cat 2. 2005). De doffer bleek een zoon van zijn asduif te zijn, hopelijk valt de appel niet ver van de boom.

Zaterdag 1 december jl. was ik voor de 2e maal te gast in Kwinsheul (onder Den Haag), vorig jaar had ik daar uit zo’n 50 jongen een duif aangewezen van Ad de Maa, schitterend was dus ook dat deze duif ook in 2007 de beste bleek te zijn (zoals voorspeld). Dit maal zaten er aanmerkelijk minder duiven in de kooitjes, alle liefhebbers die vorig jaar een duifje met een 5 of 6 hadden deden niet meer mee... Ze hadden allemaal iets anders te doen.

De zaal zat wel bommetje vol trouwens, de echte fanatieke clubleden waren er allemaal, en tientallen “vreemden” uit afdeling 5, 12 en 6. Ook hier was het weer super geregeld door Oscar Toet en zijn hulppieten. De beste in mijn ogen was er een van sportvriend de Roo, we zullen zien of het wederom uitkomt.

Mijn vriend Peter v. Raamsdonk was er ook, gelukkig is hij aan de beterende hand, zet hem op Peet!.

Op eigen hok

Zitten de duiven gekoppeld, 24 weduwnaars en 39 kweekkoppels. Het aantal kweekkoppels is 5 extra ten opzichte van de laatste jaren, er zijn natuurlijk een aantal kwekers uit die niet brachten wat ik er van verwacht had, maar er zijn ook een 9 stuks jonge doffers bijgeplaatst, 2 ex-weduwnaars (884 en 895), Alimpique is terug gekomen en De 358 van onze vriend en hokverzorger Niels Zwier is overgenomen. De 358 was bij hem als beginnend liefhebber veruit de beste vliegdoffer, met verkeerde wind (Oost/Zuidoost) zat hij steeds keivroeg, het is een doffer uit een zusje van onze Pole Position, dus wederom de succeslijn Blauwe Rooirander Borgmans 531.

Bij de 9 jonge doffers die bijgeplaatst zijn, zit 1 doffer van Beekman & Tillmans uit Aalsmeer, de andere 8 zijn Beute Janssens.

De Eijerkamp-Movie

Hebben jullie hem al gezien, die schitterende nieuwe film (special) van de Koerier over de familie Eijerkamp? U moet deze echt gezien hebben, we zien de hevige emoties van Hans en zijn zonen, van mevrouw Eijerkamp en de hokverzorgers. We zien de spanning uit hun oren komen als er 3 vroege duiven vallen van de zeer zware vlucht op 21 juli jl. Op deze film niets geen zakenmensen, niets geen stropdassen, neen echte fanatieke goudeerlijke duivenliefhebbers met het hart op de tong en het vuur in de ogen. Ze vertellen over hun kweekmethodes, hun nieuwe aankopen, en de “oude” nieuwe hokken. Op de film zie je achtergrond informatie van de hokverzorgers zelf, ze mogen hun eigen methode gebruiken, je ziet de concurrentie tussen Gerard en Piet, maar ook hun vriendschap en buitengewoon groot respect voor elkaar. Je ziet de verschillen in voeren tussen deze twee super kampioenen, de lichtmethodes en de kilo’s hennep die Gerard aan zijn duivinnen geeft (40 duivinnen, 2 x per dag een ¾ bus vol hennep), je ziet de verschillen in inrichting van de hokken en juist weer de alles overheersende goede samenwerking tussen deze twee prachtmensen onderling en met hun “directie” de Eijerkamp familie.

Tot de volgende week.

Gert Jan Beute “Glashelder in Duivensport”

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Comb. Verweij-de Haan

Familie Huizer

Aad Beerendonk

Theo de Kruijk

Cor Drost

Super Fondclub G.O.U.

J. Doldersum & Zn

Huub Hermans

Johan Hamstra

Hans de Ruig

Dick-Jan & Stephan Göbel

Team Noel-Willockx

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!