Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Vragen in de winter Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  12-12-2007
 

Er zijn tijden dat ik wekenlang amper een duivenliefhebber zie (je kunt niet geloven hoe tof dat is), maar er zijn ook perioden dat er veel aanloop is. Dat was met name onlangs het geval. De dagen waren regenachtig, winderig en kil, ik had de ramen van de duivenhokken wagenwijd open en daarover verbaasde men zich.

AANGEPAST

Dat openzetten van de hokken in de winter da­teert van jaren terug. Men moet weten dat ik een kweekhokje heb waarvan de ramen (aan de noordkant) geïso­leerd zijn met... gaas! Je tocht er bij winderig weer buiten en een mogelijkheid de openingen af te sluiten is er niet. De hokken van de weduwnaars kan ik wel openen, sluiten en zelfs verwarmen.

Ooit had ik in de winter proble­men, duiven niet vitaal, die kwamen traag met eieren, daarvan waren veel onbevrucht en jongen die niet perfect opgroeiden. ‘Streptokokken’ was de naam. Maar wat nu zo merkwaardig was? Er waren alleen problemen bij de vliegduiven op hun geïsoleerde hokken met dubbel glas, de kweek op het hok waarin weer en wind vrij spel hadden verliep perfect.

Vanaf toen werd het geweer van schouder veranderd en het moet nu in de winter al erg slecht weer zijn wil ik de ramen sluiten. Zelfs 's nachts!  

OOK MET JONGEN

Of ik ook zo 'hard' ben als er jongen in de nesten liggen? Dan vooral! Velen hebben de neiging de hokken af te slui­ten als het bar koud is of zelfs te verwarmen.

Hoewel de bedoelingen goed zijn vind ik het ver­keerd, ook omdat er als er jongen in de nesten liggen vier maal meer duiven op zitten dan normaal. Zo kon ik vroeger de vlieghokken ‘voor boven’ afdichten met schuifbare panelen. Nu niet meer, ik heb die panelen er uitgehaald.

Behalve de temperatuur is er ook zo iets als vochtigheid dat voor een groot deel het klimaat op een hok bepaalt. We weten allemaal dat een goed hok een droog hok is. Uitgeademde lucht nu bevat veel waterdamp, dus kan je nagaan wat voor gevolgen dat heeft als er geen 10 weduwnaars op een hok zitten maar ook nog eens 10 duivinnen en 20 jongen.

De gevolgen van ‘veel duiven samen’ merk je als je die in je auto vervoert. Al erg gauw kan je amper meer door de ramen zien vanwege 'beslagen' door de damp.

De conclusie is duidelijk: Als je overvolle hokken afsluit zit je al gauw met zuurstofarme en waterdamprijke lucht. Een perfectere aanslag op de gezondheid van duiven is amper denkbaar.

Dat zei ik tegen de bezoekers die zich verbaasden over de open hokken hartje winter.


De 'Wondere Janssen' van de auteur. De gezondheid straalt er af. Toch is de foto hartje winter gemaakt. 

WEINIG DUIVEN

Sommigen verbaasden zich er ook over dat er zo weinig duiven zaten. Vroeger had ik er inderdaad meer maar van veel duiven word ik zenuwachtig. Toen ik (pas getrouwd) met duiven begon had ik negen weduwnaars en je kan niet geloven hoe veel meer plezier ik daar aan beleefde dan aan veel duiven later.

Mensen die veel duiven houden omdat ze graag veel duiven aan zien komen gun ik hun lol. Ze maken het vervoer goedkoper. Anderen houden veel duiven om vaker op de uitslag te komen en om meer kans te hebben op 'kopduiven'.

Daarmee kom je immers 'in de krant' , het aantal duiven waarmee werd gespeeld ‘zien ze toch niet’.

Ik gun die ook hun lol maar meen toch dat velen er beter aan zouden doen te streven naar minder en betere duiven. Bij mensen die stoppen zijn er opvallend veel met veel duiven. Omdat ze het amper meer kunnen behappen.

Zolang duiven presteren en gezond blijven kan men de last van veel duiven nog wel aan maar dat wordt minder als prestaties achterwege blijven of duiven ziek worden.  

DE PERS

'De pers' zou meer aandacht moeten besteden aan pres­taties van mensen die weinig duiven spelen. Nu komt het voor dat uitslagen die in wezen hele­maal niet zo goed zijn wel als zodanig worden gepresenteerd terwijl veel betere uit­slagen geen enkele aandacht krijgen.

De man die tegen 1.000 duiven de 12e, 33e, 40e, en 60e prijs won met 4 duiven mee speelde enorm maar komt niet in de krant.

De naam van de man die van dezelfde vlucht 1, 3 en 7 won met 80 duiven mee waarvan er 15 prijs wonnen kan je overal lezen.

Punt is dat je met weinig duiven over het hoofd gezien wordt, soms zelfs al speel je nog zo goed. Zo had ik verleden jaar (in 2004 dus) van een (eendaagse) fondvlucht welgeteld twee duiven mee.

Toen ik die beide thuis had belde X. ‘Ik heb er zeven’ zei die en vroeg beleefdheidshalve hoe het er bij mij bij stond. ‘Net mijn tweede’ antwoordde ik. ‘O dat is ook aardig’ kreeg ik te horen.

X had er 43 mee, miste dus nog 36 duiven toen ik ‘alles’ thuis had en ’s avonds? Toen hoorde ik van sportgenoten dat X zo goed gespeeld had…

ONWETEND

Tijdens de kweek worden nogal wat eieren verwisseld of veranderen van eige­naar en velen beseffen amper wat voor mogelijkheden dat biedt. Zijn die vroeger gelegd dan die van het koppel waar je die onder wil schuiven? Je kunt eieren probleemloos een week of zelfs langer bewaren. Je moet ze wel wegnemen zodra het tweede ei gelegd is en twee keer per dag keren. Als het heel droog is mag je ze licht bevoch­tigen.

Kouder dan 7 graden (boven nul) is te koud om eieren te bewaren las ik eens. Dat is niet juist ondervond ik, zo lang het maar niet vriest blijven ze goed, alleen bij warm weer is het oppassen; de vrucht kan zich spontaan ontwikkelen en afsterven.

Wie heeft nog nooit eieren weggeworpen om nadien enig gepiep te horen? Vooral eieren in mest willen wel eens zorgen voor verrassin­gen. Als je niet vies bent uitgevallen en je hand daarin steekt weet je waarom.

TIPS  

Ook met eieren die bebroed zijn kun je 'manipu­leren'. Ze enkele keren wegnemen en (niet te koud) ergens neerleggen remt de groei van het jong zodat je ze een dag later uit kan doen komen.

Tot slot een tip als je met bebroede eieren lange tijd onderweg moet zijn. Zorg voor een dichte doos of tas, doe daarin zo'n ouderwetse kruik met warm water en daarop wat voer of zo en je kan er een volle dag mee van huis.

Als je eieren wil 'merken' doe dat nooit met een ballpoint of potlood. Het gaat af en je maakt gemakkelijk stukken. Wat je nodig hebt is een watervaste stift die dun schrijft. Het droogt meteen en je notitie blijft intact. Als er ‘permanent marker’ op je stift staat heb je een goede.

Voor velen is bovenstaande oude koek maar er zijn (gelukkig) ook nieuwelingen. Er zijn weinig sporten waarin die zo slecht opgevangen worden als in de onze en vandaar dit artikel.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Marcel van Zanden

Huub Hermans

Fondunie 2000

Comb. Gerritsen

Nico Jan Koenders

Combinatie Lokhorst

Team Noel-Willockx

Aad Beerendonk

Gebr. Maas & Zn

Super Fondclub G.O.U.

Theo de Kruijk

Van Hoeck-Noel

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens